Traktaties

Traktatie ideeën

Op een grote paddenstoel

Dit heb je nodig:

w.c. rolletjes
ronde vouwblaadjes
sitzpapier

Beschrijving:

Het glazende sitzpapier heeft een perfecte maat om het wc-rolletje in te rollen. Vouw wat je over heb aan de zijkant naar binnenin het rolletje. Pak een vouwblaadje en knip deze tot het midden in. Vouw nu de twee helften van het losgeknipte stuk over elkaar heen, zodat er een hoedje ontstaat. Laat uw kind stippen knippen. U kunt eventueel ook plakrondjes nemen. Het kind mag net zoveel plakrondjes plakken als hoeveel jaar ze geworden is. Doe aan de binnenkant van de hoed een randje lijm, zet deze bovenop het rolletje en klaar. In het rolletje kan je in een plastic zakje wat chipjes doen of iets anders.

Zak patat!

Dit heb je nodig:

stevig wit of geel papier. (liefst 160 grams papier)
stickers of plakfiguurtjes om het zakje te versieren.

Beschrijving:

Vouw een vlieger (kijk op de vouwpagina). Plak aan de achterkant de losse flappen op elkaar en je hebt een zak patat. Laat uw kind de zak versieren met figuurtjes of stickers, doe er wat chipjes in (het liefst natuurlijk chips die frites lijken). U kunt er ook popcorn in doen.

Doosje van papier

Dit heb je nodig:

vouwkarton
stickers of plakfiguurtjes

Beschrijving:

Vouw van 2 vouwblaadjes 16 vierkantjes (kijk op de vouwpagina). De truc is dat je bij de onderkant van het doosje, bij het in knippen iets verder in knipt dan bij de deksel, dan past het prima op elkaar! In het doosje kan je een leuke traktatie verstoppen. Denkt u ook eens een gezonde hap, zoals druiven of een mandarijn.

Vlieg met me mee

Dit heb je nodig:

vouwkarton
pijpenragers
plakfiguurtjes

Beschrijving:

Vouw een vlieger (kijk op de vouwpagina). Aan de achterkant niet je de 2 flappen aan elkaar vast. Neem een stuk pijpenrager en maak aan het eind een knoop erin. Stop de pijpenrager in de punt van de vlieger en trek deze er doorheen. Niet deze in de punt nog wel even vast voor de zekerheid. Knip van karton een strik en schrijf de naam van uw kind met de leeftijd op de strik. Als u een tweeling heeft, maak dan twee strikken en schrijf op elke strik een naam. Zo hoeft u maar 1 traktatie te maken voor 2 kinderen. Stop aan de achterkant in de vlieger een traktatie.

De glitter en glamour van K3

Dit heb je nodig:

Stevig glitterpapier (te koop bij de hema)
een leuk plaatje van k3 of iets dergelijks.

Beschrijving:

Vouw van 2 vouwblaadjes 16 vierkantjes (kijk op de vouwpagina). Maak met hetzelfde glitterpapier een hengseltje aan het mandje, plak aan de voorkant een leuk plaatje van k3 of iets ander en klaar.
In het mandje kan je dan uiteraard de traktatie doen.

Bloemetje hier, bloemetje daar

Dit heb je nodig:

wc-rolletjes
karton
sitspapier
crêpepapier

Beschrijving:

Het glazende sitzpapier heeft een perfecte maat om het wc-rolletje in te rollen. Vouw wat je over heb aan de zijkant naar binnenin het rolletje. Teken op karton een bloem. Neem een wc-rolletje en zet deze in het midden van de bloem. Neem de omtrek van het rolletje en prik op de bloem het rondje eruit. Schuif de bloem over het rolletje, neem een mandarijn, en rol deze in geel crêpepapier. Zet deze op het rolletje en klaar.

Bob de bouwer traktatie

Dit heb je nodig:

crêpepapier
lintjes
een leuk plaatje van bob de bouwer of iets anders.

Beschrijving:

Pak een mandarijn, en pak deze in met crêpepapier. Bind het vast met een mooi lintje. Zoek op internet een leuk plaatje van wat uw kind leuk vindt. Schrijf er boven de naam van uw kind en de leeftijd. Teken met een zwarte stift op de achterkant lijnen zoals een echte kaart dat heeft. De kinderen uit de klas van uw kind kunnen deze dus opsturen naar iemand.

Soepstengels met vingerpoppetjes

Dit heb je nodig:

soepstengels
vingerpoppetjes (ik heb ze van IKEA)

Beschrijving:

Het enige wat je hoeft te doen is het vingerpoppetje over de soepstengel heen te schuiven en klaar. Maar wat ziet het er leuk uit hè!

Veters strikkenDit heb je nodig:karton
dropveters
een mal van een schoen (download hier)
plakfiguurtjes
schaar
lijm
perforator of een priklap met prikpenBeschrijving:

Deze traktatie is vooral leuk als een tweeling heeft. Download de mal van de schoen, en trek deze over op een stuk karton. Knip de schoen uit en maak er met een perforator gaatjes in. Rijg de dropveter in de schoen en laat uw kind de schoen versieren.

Spookjes

Dit heb je nodig:

witte stoffen zakdoeken (of witte stof in vierkantjes geknipt)
een foto van uw kind
transferpapier
strijkijzer
mandarijn
dropveter

Beschrijving:

U scant met de computer een foto in van uw kind. U print deze uit op transferpapier verkrijgbaar bij onder andere de HEMA. Volg de instructies van het transferpapier. Doe een mandarijn in het midden van de zakdoek en maak deze dicht met een dropveter, of met een pijpenrager.

IJsbeker

Dit heb je nodig:

plastic bekers
of ijshoorntjes
spekjes / cocosbollen
verrassingsei

Beschrijving:

Stop het verrassingsei als eerste in de beker, doe daarna de cocosbollen er bovenop. Heeft u liever een goedkoper alternatief dan kunt u het beste ijshoorntjes los kopen in de winkel.

Toeter

Dit heb je nodig:

keukenrol
sitspapier
vloeipapier
plakfiguurtjes / stickers
banaan of een koek om erin te doen.

Beschrijving:

Neem een keukenrol en doe aan de bovenkant van de rol tot zo’n 5 cm eronder lijm. Pak een vloeipapiertje en leg de geheel op de bovenkant, vouw de rest op de lijm en laat het even drogen. Zorg dat het papiertje niet te strak zit want als het vloeipapiertje niet kan trillen dan doet de toeter het niet. Rol 2 sitsblaadjes naast elkaar om de keukenrol te bedekken en versier de rol met leuke plakfiguurtjes of stickers.

Rupsje Nooitgenoeg

Dit heb je nodig:

appels
spekjes
knutselpapier
stift
poedersuiker

Beschrijving:

Boor met een appelboor een stukje uit een appel. Haal het gat met een mesje leeg en vul het op met een spekje. Teken een gezichtje op papier, knip dit uit en lijm het op het spekje met glazuur. (Maak de glazuur door 2 eetlepels poedersuiker te mengen met een paar druppels water)

Vlindertraktatie

Dit heb je nodig:

karton
aluminiumfolie
buisje smarties / rol drop
mal van een vlinder (download hier)
plakfiguurtjes
glitter
plakband
schaar

Beschrijving:

Download de mal van een vlinder, en print deze uit op wat dikker papier. Trek de mal om op karton en knip deze uit. Rol het buisje smarties in aluminiumfolie, en plak deze in het midden vast met plakband. Werk de plakbandjes weg met plakfiguurtjes. Versier de vlinder en klaar!

Simsalabim

Dit heb je nodig:

potloden
karton
stickers / glitter
doosje smarties / rozijnen
niettang
schaar
plakband
mal van een ster (download hier)

Beschrijving:

Download de mal van een ster en print deze uit op wat dikker papier. Trek deze over op karton, en knip ‘m uit. Voor deze traktatie heb je telkens 2 sterren per toverstaf nodig. Je kunt de mal van een ster ook steeds opnieuw uitprinten. Dan bespaar je jezelf de tijd van het steeds omtrekken van de ster op karton. De ster is dan wel minder stevig.
Plak een doosje smarties of rozijnen vast aan het porlood. Doe het potlood tussen de twee sterren en niet de sterren aan elkaar vast. Op de plaatsen waar de nietjes zitten plak je sterretjes, en je hebt een leuke toverstaf.

Knibbel, knabbel, knuisje

Dit heb je nodig:

een leeg doosje
rood, en groen papier
poedersuiker en een bakkwastje
snoepjes
niettang
schaar
plakband

Beschrijving:

Maak het doosje voorzichtig los, en vouw ‘m zo om zodat wat eerst de binnenkant nu de buitenkant is. Knip van rood papier een dakje, en vouw een soort dakgoot. Aan de goot plak je het dakje vast aan het huisje. Knip nu een deurtje een raampjes.

Maak van poedersuiker en een paar druppels water het glazuur. Plak met een bakkwastje de snoepjes vast aan het huisje. Het is dus de bedoeling dat de kinderen zelf een snoepje van het huisje afhalen, en opeten. Neem je een pak wasmiddel, dan krijg je ook een groter huisje, en kan je er dus meer snoepjes op kwijt.

Je kan ook een boom maken en daar traktaties voor de juffen in plaatsen. neem een deksel van een schoenendoos, en plak daar het huisje en de boom in vast.