Zomer downloads

Fotowoordkaarten Zomer + Telkaarten

In dit pakket zitten 40 grote woordkaarten + 21 telkaarten + een lege kaart.
De woorden zijn: gieter, bloem, lieveheersbeestje, zonnebloem, vis, kwal, schaduw, t-shirt, strandstoel, zonnebrand, zonnebril, strandlaken, schep, emmer, schelp, zeester, strandbal, boot, vlieger, vlinder, wesp, aardbeien, strand, tent, ijsblokjes, ijsje, limonade, parasol, korte broek, jurk, slippers, sandalen, zandkasteel, badpak, zee, zon, zwembroek, zwemmen, zand.Suggesties met de woordkaarten kun je vinden op de kringactiviteitenpagina.De telkaarten bevat links steeds het cijfer geschreven in het zand en rechts een afbeelding van glad gestreken zand. Bekijk de suggestie pagina voor ideeën met deze platen.zomerwoordkaarten01

Woordkaarten zomer

27 woordkaarten met het thema zomer met de woorden:bikini, emmer, schelp, zee, vlieger, schaduw, vlinder, was, aardbeien, zonnebloem, tent, parasol, picknick, ijs, jurk, zon, gieter, zonnebril, zwembroek, wesp, zandkasteel, strand, kwal, fototoestel, pet, slippers, zwemmen.

Woordkaarten met lidwoord

27 woordkaarten inclusief lidwoorden met het thema zomer met de woorden:de bikini, de emmer, de schelp, de zee, de vlieger, de schaduw, de vlinder, de was, de aardbeien, de zonnebloem, de tent, de parasol, de picknick, het ijs, de jurk, de zon, de gieter, de zonnebril, de zwembroek, de wesp, het zandkasteel, het strand, de kwal, het fototoestel, de pet, de slippers, zwemmen.

Telkaarten watermeloen

Deze set bevat 21 telkaarten met de cijfers 0 t/m 20. Er zit ook een kaart bij zonder cijfer. Je kunt de kaarten lamineren en met whiteboardmarker een opdracht geven. Laat de kinderen zwarte teldopjes neerleggen op de stukken watermeloen. Je kunt ook gebruik maken van de opdrachtkaarten of cijferkaarten om de kinderen evenveel te laten neerleggen. Kijk bij zomer kringactiviteiten voor nog meer suggesties bij de telkaarten.

Telspel watermeloen

Kijk op deze pagina voor de mogelijkheden met het watermeloen telspel.

Zomerbingo

Maak zelf een zomerbingo! Druk de kaarten af, voor elk deelnemend kind een kaart. Laat nu de deelnemers zes plaatjes kiezen en op zijn kaart plakken. Met deze twee vellen afbeeldingen kun je vijf kaarten vullen. Druk de kaarten twee keer af en knip van een set de plaatjes los. De andere kaarten laat je in tact, dit zijn de controlekaarten. Geef een omschrijving of zeg het woord. De kinderen leggen een fiche op hun kaart als de afbeelding erop staat.

 

Woordstukjes 1

De kinderen verdelen de woorden van de plaatjes in lettergrepen en kleuren een evenveel aantal vakjes.
Het gaat om de woorden: zon, zwembroek, boot of zeilboot, zonnebril, caravan, zandkasteel, emmer, schelpen en bal

Woordstukjes 2

De kinderen verdelen de woorden van de plaatjes in lettergrepen en kleuren een evenveel aantal vakjes. Het gaat om de woorden: bikini, slippers, zee, vlieger, zwemmen, schaduw, ijs, gieter en camera.

Beginklank 1

De kinderen kleuren het plaatje dat dezelfde beginklank heeft als de letter in het eerste vakje aangeeft.

Van groot naar klein

De kinderen knippen alle plaatjes uit en plakken ze op een strook van groot naar klein of van klein naar groot.

Bolletjes tellen 01

Knutselopdracht:
print de bolletjes uit op verschillende kleuren papier en laat de kinderen deze uitknippen. Hoeveel bolletjes ijs willen de kinderen? En hoeveel passen er op een papier? Hoeveel passen er op 2 vellen?Ook leuk om op deze manier de prijs van ijsjes in de ijswinkel op een prijskaart weer te geven.

Bolletjes tellen 02

Knutselopdracht: print de bolletjes uit op verschillende kleuren papier en laat de kinderen deze uitknippen. Hoeveel bolletjes ijs willen de kinderen? En hoeveel passen er op een papier? Hoeveel passen er op 2 vellen?Ook leuk om op deze manier de prijs van ijsjes in de ijswinkel op een prijskaart weer te geven. Dezer versie heeft een blad met alleen bolletjes erbij. 

Lieveheersbeestje grote plaat

Druk deze plaat meerdere keren af op rood papier en neem zwarte dopjes of plakcirkels. Je kunt verschillende telactiviteiten ondernemen in de kring met de kinderen.
Werken met hoeveelheden, getallen, de telrij, splitsen, meer, minder etc.

Lieveheersbeestjes 01
Teken het aantal aangegeven stippen

De lieveheersbeestjes zijn hun stippen kwijt! De kinderen willen vast helpen!
De meest simpele manier is om de kinderen met zwart potlood stippen te laten tekenen. Bij het blad met de even stippen kan je nog de opdracht geven om op elke kant evenveel stippen te tekenen.Vergroot naar A3 en de plaatjes zijn groot genoeg om er zwarte stippen op te plakken. Er is een blad met even aantallen en een blad met oneven aantallen.
Print het blad uit op rood papier
Laat de jonge of middengroep kleuters allemaal 1 lieveheersbeestje plakken. Kom vervolgens terug in de kring met deze groep en bekijk alle lieveheersbeestjes. Zijn ze allemaal hetzelfde? Wat is er anders.
Als er is gezegd dat ze niet allemaal evenveel stippen hebben dan kan je beginnen met het neerleggen van de lieveheersbeestjes in de juiste telrij.
Je kan ook een memoryspel maken van de lieveheersbeestjes.

Lieveheersbeestjes 02
leeg voor je eigen ideeën

Lieveheersbeestjes 03
hoeveel samen

Print de werkbladen af op rood papier en laat de kinderen met een potlood het juiste aantal in het hokje schrijven. Vervolgens kunnen de kinderen de plaatjes uitknippen en in de juiste volgorde van de telrij weer opplakken.

Lieveheersbeestjes 04
sommen maken

De kinderen schrijven het juiste aantal in het hokje, knippen alle plaatjes uit en plakken vervolgens de juiste som bij het plaatje. 

Puzzel boom in de zomer

Knip alle plaatjes uit en plak de puzzel weer op.

Puzzel krekel

Knip alle plaatjes uit en plak de puzzel weer op.

Puzzel planten water geven

Knip alle plaatjes uit en plak de puzzel weer op.

Puzzel zon

Knip alle plaatjes uit en plak de puzzel weer op. 

Knipleesblad 01

De kinderen knippen de strook met plaatjes uit, knippen de woordjes los en plakken vervolgens het juiste woord achter de plaatjes.

Knipleesblad 02

In combinatie met knipleesblad 3 te gebruiken.
Laat de kinderen de woordjes stempelen achter de plaatjes.

Knipleesblad 03

Laat de kinderen de plaatjes tekenen in de vakjes voor de woordjes.

Memory in kleur zomerplaatjes

Verschillende activiteiten zijn mogelijk met de memory.

  1. Maak een memoryspel, print de plaatjes daarvoor 2 x uit.
  2. Maak een memoryspel in combinatie met het zwart-wit spel.
  3. Maak er een werkblad van en laat de kinderen 2 dezelfde plaatjes opplakken.
  4. Gebruik de plaatjes in de stempelhoek zodat de kinderen de juiste woorden erachter kunnen stempelen.
  5. Print de vellen 10 uit en maak er een telspel van. Zorg wel dat je van 1 t/m 10 of verder meerdere plaatjes hebt, dus 1 zon, 2 ijsjes, 3 tenten etc.
  6. Sorteer de plaatjes met de oudste kleuters op beginklank.
  7. Discussieer met de kinderen waarom de plaatjes bij de zomer horen. U kunt eventueel ook plaatjes erbij leggen die niets met de zomer te maken hebben.

Memory in zwart-wit zomerplaatjes

Kijk voor suggesties hierboven.

Rugzak

Neem verschillende folders en laat de kinderen opplakken wat ze allemaal meenemen op vakantie.

Vlinder verfplaat

De kinderen verven 1 kant en vouwen de vlinder vervolgens dubbel.

Zonnebloemknutselplaat

Print de plaat uit op geel papier en vul het hart met bruine propjes crêpepapier of met echte zonnebloempitten. De blaadjes worden gevuld met groen sitspapier. 

Sjabloon van teenslippers

Kijk op de knutselpagina voor de uitwerking van dit idee.sjabloonteenslippers01