Sinterklaas downloads

Kruidnotenmemory

Plaats over elke cirkel een kruidnoot. De kinderen nemen om beurten twee kruidnoten weg. Wanneer zij dezelfde afbeeldingen zien, mogen ze de kruidnoten houden en blijven ze aan de beurt. Als de afbeeldingen verschillend zijn, leggen ze de kruidnoten terug en is het volgende kind aan de beurt. Het kind dat aan het einde van het spel de meeste kruidnoten heeft, is de winnaar.

 

Getallenlijn spel

De kinderen bezorgen pakjes bij de juiste schoorsteen. Ze doen dit door een getal te raden. Op deze manier oefenen de kinderen met de getallenlijn en met de begrippen hoger en lager. De uitleg van het spel staat in de download.

Rijmkwartet

Een rijmkwartet met zeven verschillende kwartetten bestaande uit de volgende woorden:

 • sint – wind – lint – kind
 • dak – pak – zak – tak
 • paard – haard – baard – taart
 • maan – kraan – haan – zwaan
 • boek – koek – broek – doek
 • schoen – zoen – pompoen – groen
 • peen – (schoor)steen – teen – been

Lootjes trekken

Print dit formulier als je met de klas gaat lootjes trekken.

Stempelkaart

Maak de tekening af

Vijf verschillende voorbeelden van tekeningen die de kinderen zelf af moeten maken. 

Loco

Vier verschillende locokaarten waarbij meerdere doelen geoefend worden.

Schoenen memory

Domino

Pakjeskamerspel 1

In totaal 16 pagina’s met 6 spelkaarten voor 6 spelers. Druk de pagina met het speelgoed drie keer af. Dit is nodig omdat hetzelfde speelgoed op meerdere kaarten voorkomt.

Als optie: je kunt de kaarten uitknippen, dubbelvouwen en in het pakje stoppen dat als bijlage wordt meegegeven. Vouw de pakjes dubbel en stop er een stuk speelgoed in. Leg zo alle pakjes op tafel. Je kunt de speelgoedkaarten ook gewoon uitknippen op dikker papier en omdraaien. Het nadeel is dan wel dat de maat van het kaartje het antwoord kan verraden, vandaar dat de optie met het pakje wordt gegeven.

Doel van het spel: De kinderen proberen als eerste hun kast in de pakjeskamer vol te krijgen.

Zo speel je het spel:
Het is een rommeltje in de pakjeskamer, Sinterklaas weet niet meer wat er in de pakjes zit. Kunnen de kinderen helpen?
Leg de pakjes op tafel en laat de kinderen deze om beurten openmaken. Ze kijken wat er in het pakje zit. Staat dit stuk speelgoed op hun kaart? Dan mogen ze deze in de pakjeskamer zetten.

Je kunt het spel ook alleen laten spelen. De kinderen proberen alle stukken speelgoed op de juiste plaats in de kast te krijgen.
Druk de kaart met de lege kast twee keer af. En geef een kind de plaatjes met de schaduwen en de andere de plaatjes van het speelgoed. Eén kind plaatst alle spullen in de kast en vertelt het andere kind waar de spullen in de kast moeten komen te staan. Dit kind luistert naar de aanwijzingen en probeert deze op te volgen.

Pakjeskamerspel 2

Spel dit spel met de hele groep! Er zijn 10 kaarten, dus je kunt kinderen samen laten spelen. Lamineer de kaarten, knip de pakjes uit, vouw deze dubbel en plak de witte kanten op elkaar. Leg alle pakjes in het midden van de kring neer en deel de controlelijsten uit.

Sinterklaas heeft om een pakjeskamercontrole gevraagd! De kinderen krijgen allemaal een lijst met daarop het speelgoed. Op de kaart staat ook in welk pakje het speelgoed is ingepakt. Tijd om te controleren of het klopt. Om beurten mogen de kinderen een pakje omdraaien. Als een kind dit pakje op zijn lijst heeft, mag hij met whiteboardmarker een kruis door dit pakje zetten. Hij krijgt ook het kaartje met het pakje en aan de achterzijde het cadeautje erop.

Je kunt het spel ook als een geheugenspel spelen. Een kaart wordt omgedraaid. Heeft een groep kinderen deze op zijn kaart staan? Dan moeten ze onthouden waar deze kaart ligt. Je kunt ook twee pakjes per keer laten omdraaien als je het spel iets moeilijker wilt maken.

‘Dans je mee met Luisterpiet’

Download de bladmuziek en tekst

Download link

Liedtekst Dans je mee met Luisterpiet:

Dans je mee met Luisterpiet.
Op dit leuke Pieten lied.
Loop voorzichtig op het dak
Dat lukt jou met groot gemak

Dans je mee met Pakjespiet.
Op dit leuke Pieten lied.
Til een pakje op je rug
Loop dan maar eens heen en terug

Dans je mee met Wellespiet.
Op dit leuke Pieten lied.
Spring maar door een schoorsteen heen.
En land dan eens op één been.

Dans je mee met Rommelpiet.
Op dit leuke Pieten lied.
Spring heel hoog en ook heel gek.
En trek eens een gekke bek.

Dans je mee met Meisjespiet.
Op dit leuke Pieten lied.
Doe een koprol, laat maar zien.
Maak er nog een stuk of tien.

 

 

Chocoladeletters alfabet

Het hele alfabet in chocoladeletters. Kijk op de kringsuggestiepagina voor diverse ideeën met deze letters.chocolettersscreenshot00

Chocoladeletters alfabet uitgebreid

Het alfabet inclusief dubbele klanken met daarnaast nog extra de a, e, i, o, r, s, t, l, n en m.chocolettersscreenshot01

Chocoladeletters knipvel

De chocoladetters op een knipvel zodat kinderen de letters kunnen uitknippen en zelf hun naam in chocoladeletters kunnen maken. Ze kunnen ook de woordkaarten van Sinterklaas gebruiken om woorden na te leggen.chocolettersknipvelsc01

mijter zonder cijfers

mijter met cijfers

Geef de kinderen dit blad mee naar huis, zet het in de schoolkrant, of kleur het dagelijks zelf in de klas. Over hoeveel nachtjes is het feest? Je kunt kiezen voor een versie met of zonder cijfers.

Cijferkaarten met kruidnoten

Elf kaarten met aan de linkerkant steeds een cijfer gemaakt van kruidnoten. Rechts het aantal kruidnoten dat correspondeert met het cijfer.Kijk op de kringsuggestiepagina voor diverse ideeën met deze kaarten.telkaarten01

Cijferkaarten met kruidnoten 0 t/m 20

Eenentwintig kaarten met aan de linkerkant steeds een cijfer gemaakt van kruidnoten.Kijk op de kringsuggestiepagina voor diverse ideeën met deze kaarten.telkaartensinterklaas01a

Cijferkaarten 

Elf kaarten met aan de linkerkant steeds een cijfer gemaakt van kruidnoten.Kijk op de kringsuggestiepagina voor diverse ideeën met deze kaarten.telkaarten02

Cijferkaarten 0 t/m 20

Eenentwintig kaarten met aan de linkerkant steeds een cijfer gemaakt van kruidnoten.Kijk op de kringsuggestiepagina voor diverse ideeën met deze kaarten. telkaartensinterklaas02a

Losse kaarten met hoeveelheden
van 0 t/m 10

Twaalf kaarten met daarop 0 t/m 10 kruidnoten.

 • Laat de kinderen deze kaarten naast het juiste cijfer leggen.
 • Laat de kinderen de kaarten steeds volmaken tot 10.
 • Welke twee kaarten zijn samen 10?
 • Leg op een lege kaart evenveel neer.
 • Leg op een lege kaart één meer neer.
 • Leg op een lege kaart één minder neer.
 • Maak een som. Leg twee kaarten naast elkaar en leg op een lege kaart het aantal kruidnoten neer

telkaarten03

 

Mijter meten met stroken

Neem gele stroken en meet de meter precies af. Vul de binnenkant met rood sitspapier. Plak een huidskleurige cirkel onder de mijter. Laat de kinderen ogen knippen, een mond een neus en plak met watten een baard.
(Kijk op de knutselpagina voor een voorbeeld)

Rijmwerkblad Sint

De kinderen knippen de plaatjes uit en plakken de rijmwoorden naast elkaar. Het gaat om de volgende plaatjes: pak – zak, boot – pepernoot, schoorsteen – peen, sint – kind.

Zakken even groot

Werkblad waarbij de kinderen de vakjes uitknippen en opplakken van groot naar klein of klein naar groot.

Staffen van lang naar kort

De kinderen knippen de vakken uit en plakken de vakken op in een rij van lang naar kort of kort naar lang

Zakken van groot naar klein

De kinderen zoeken de zakken bij elkaar die even groot zijn en plakken die naast elkaar op.

Puzzel pakjes

Knip de stukken uit en plak de puzzel weer als geheel op. Print de puzzel zelf in kleur en kopieer ook een zwart-wit versie. Laat de kinderen de stukken op de zwart-wit versie plakken om het makkelijker te maken.

Puzzel pop

Knip de stukken uit en plak de puzzel weer als geheel op. Print de puzzel zelf in kleur en kopieer ook een zwart-wit versie. Laat de kinderen de stukken op de zwart-wit versie plakken om het makkelijker te maken.

Puzzel robot

Knip de stukken uit en plak de puzzel weer als geheel op. Print de puzzel zelf in kleur en kopieer ook een zwart-wit versie. Laat de kinderen de stukken op de zwart-wit versie plakken om het makkelijker te maken.

Puzzel speelgoed 01

Knip de stukken uit en plak de puzzel weer als geheel op. Print de puzzel zelf in kleur en kopieer ook een zwart-wit versie. Laat de kinderen de stukken op de zwart-wit versie plakken om het makkelijker te maken.

Puzzel speelgoed 02

Knip de stukken uit en plak de puzzel weer als geheel op. Print de puzzel zelf in kleur en kopieer ook een zwart-wit versie. Laat de kinderen de stukken op de zwart-wit versie plakken om het makkelijker te maken.

Het grote boek

Sta jij er al in? In het grote boek van Sinterklaas? Alle letters van het alfabet staan op de eerste bladzijde. Laat de kinderen hun naam in het boek stempelen, of kleur een letter en laat kinderen op de volgende bladzijde woorden tekenen die beginnen met deze letter.
Of….. doe ermee wat je wil!

Pakjes van groot
naar klein

De kinderen knippen de plaatjes uit en plakken ze op een strook in een volgorde van groot naar klein of klein naar groot.

Pakjesspel

Druk de plaatjes af en plastificeer ze eventueel. Dit spel is mogelijk voor een klas tot 30 kinderen.De juf geeft aanwijzingen:
Jeroen, jouw pakje heeft rood in het papier. Daardoor vallen veel pakjes af maar Jeroen zal nog meer moeten vragen aan zijn juf om erachter te komen welk pakje van hem is …

Pakjes tellen

Kopieer dit vel meerdere keren en knip de plaatjes los. Meerdere lesideeën zijn mogelijk. U kunt het hebben over meer of minder of evenveel in de kring.
Je legt een cijfer neer en het kind legt de juiste hoeveelheid erachter.

 

Lantaarns aansteken

Het cijfer geeft aan hoeveel lantaarns de Sint moet aansteken.