Kerstspellen

Kerst letterkwartet

Het kerst letterkwartet heeft elf kwartetten met de klankzuivere woorden: spar, kaars, want, stal, muts, vlam, ster, hert, lint, snoep en klok.

Spelers krijgen vijf kaarten. De overige kaarten wordt op een stapel met de afbeelding op tafel gelegd. Om beurten bevragen de spelers elkaar: “heb jij de ‘p’ van spar?“. Als de bevraagde speler deze kaart heeft, dan moet hij deze afstaan. Heeft hij de kaart niet, dan pakt de vrager een kaart van de stapel. Zowel de letter bovenin als de gekleurde letter onderin geven aan welke letter de speler in zijn hand heeft. De speler die vier kaarten van een woord in zijn bezit heeft, zegt: kwartet en legt deze op tafel neer. Deze speler mag nu nog een keer. De speler met de meeste kwartetten is de winnaar van het spel.

Kerstboom dobbelspel

Dit spel speel je met minimaal twee kinderen. De kinderen gooien om beurten met de dobbelsteen/dobbelstenen. Wie heeft er als eerst alle kerstballen ingekleurd? Er zijn verschillende differentiatiemogelijkheden bij dit spel. Deze kun je bekijken in de download:

Sudoku Kerst

Locokaarten kerst

Deze set locokaarten bevat vijf opdrachtkaarten, het doel van elke variant staat bovenaan de opdrachtkaart beschreven. De kinderen controleren als ze alle blokjes gelegd hebben de afbeelding in hun Locodoos met de afbeelding bovenaan de opdrachtkaart. Download hier de uitleg bij de Locokaarten.

Kerstboom reeksen

De kinderen versieren de kerstboom door patronen te maken met teldopjes. Er zijn in totaal 26 opdrachtkaarten op niveaus. Ook is er een blanco kerstboom om de creativiteit van de kinderen de vrije loop te laten.

Kerst knijpkaarten

De kinderen gaan in tweetallen aan de slag met de knijpkaarten. Ze oefenen hierbij met de beginklank van een woord.

Domino kerst

Een 36-delige domino met vrolijke kerstfiguren. Druk dubbel af voor dubbel zoveel mogelijkheden.

Speurtocht kerst

Onder de afbeeldingen noteer je in het lege vak een cijfer, een letter, stippen, turfstreepjes of je kleurt de vakken met verschillende kleuren in. Je bepaalt dus zelf wat je de kinderen wil laten oefenen. Vervolgens knip je de kaarten los en deze verstop je op verschillende plekken in je klas. De kinderen krijgen hetzelfde blad, hier hoeft niets geknipt te worden. Ze gaan op zoek naar de verschillende afbeeldingen in de klas, kijken wat er in het vakje onder de afbeelding staat en nemen dat over op hun kaart.Vinden ze alle afbeeldingen? Nemen ze het juiste getal, letter of stippen over? Werken ze samen, helpen ze elkaar? Download het spel en kijk naar op het instructieblad voor meer variatiemogelijkheden.

Kerstmis aftel– en activiteitenkalender

Klik op het woord aftel voor de aftelkalender en activiteiten voor de activiteitenkalender.

Schaduw memo kerst

Speel memo met dit schaduwenspel. Er zijn drie varianten. Bij versie 2 en 3 hoef je geen achterkant meer te knippen. Knip de kaarten uit, vouw ze dubbel, lamineren en spelen maar!

  1. Normaal
  2. Met feestelijke achterkant
  3. Met een groene achterkant