Herfstspeurtocht: De Wintervoorraad
Speurspel, in verschillende varianten te spelen. Doel: de kinderen leren hoeveelheden te noteren in een schema en leren een grafiek lezen. Verzamel de benodigde herfstvruchten en verstop deze in de klas. Heb je niet alle vruchten? Gebruik dan het knipblad!
Herfst Loco
Gebruik deze Herfst-template als aanvulling voor Loco! Weet jij welke woorden rijmen of welke plaatjes bij elkaar horen?
Herfst Memory
Print en knip de kaarten. Vouw de kaarten dubbel en lamineer deze. De kinderen spelen nu het spel memory, dit keer in het thema Herfst!
Reeksen maken
Maak reeksen met deze leuke Herfst-platen!
Kastanjespel
Voor dit spel heb je pionnen, een dobbelsteen, kastanjes en het spelbord nodig. Degene die het hoogste aantal ogen gooit met de dobbelsteen mag beginnen. Gooi met de dobbelsteen en ga het aantal stappen vooruit dat gegooid is. Kom je op een kastanje? Dan mag je een kastanje uit de pot pakken. Ben je als eerst aan het eind van het spel? Dan krijg je een bonus van driekastanjes. Wacht totdat iedereen aan het eind is. Dan telt iedereen zijn verzamelde kastanjes. Wie heeft de meeste kastanjes verzameld?
Positioneren op de getallenlijn
Knip de plaatjes met de cijfers uit en leg deze op de juiste volgorde neer. Stem de getallenlijn af op je groep, hoe langer de getallenlijn, hoe lastiger de opdracht/hoe beter de kennis moet zijn van de getalrij. Lamineer het kaartje met het vraagteken, nu kun je hierop met een whiteboard stift het cijfer schrijven dat je in je hoofd neemt. Plaats een eekhoorn voor en een eekhoorn achter de getallenlijn. Nadat de leerling een cijfer heeft genoemd, geef je aan of het juist geraden is of dat jouw cijfer hoger of lager is. Is het cijfer in je hoofd lager, plaats dan de eekhoorn die rechts ligt op het genoemde getal. Is het cijfer hoger, plaats dan de eekhoorn die links ligt op het genoemde getal. Zo verklein je het ‘zoekgebied’.
Herfstspeurtocht
Stap 1: Print de praatplaat uit op A3-formaat en bekijk de plaat samen met de kinderen. Benoem de items die gezocht moeten worden, besteed ook aandacht aan de woordbetekenis.
Stap 2:Knip de kleine plaatjes los en verstop deze in de klas. Wijs een plaatje aan op de grote praatplaat of laat de kinderen voor elkaar een plaatje uitzoeken. De kinderen zoeken de afbeeldingen in de klas, zij moeten goed onthouden naar welke afbeelding ze zoeken.
Weegopdracht met kastanjes
Leg dit actieblad in de rekenhoek. De kinderen hebben een weegschaal en voldoende kastanjes nodig. De download bevat ook een leeg blad waarop de kinderen zelf kunnen aangeven wat ze willen wegen.
Rijmelarij
Suggestie 1: Elke leerling krijgt een kaartje met de vier gekleurde hokjes en twee knijpers. Noem het woord aan de linkerkant, bij welk woord aan de rechterkant hoor je dezelfde beginklank? De leerling kijkt naar de kleur bij dat woord en plaatst de knijper op die kleur op het kleurenkaartje. Met de tweede dia kan de leerling het gegeven antwoord zelf controleren.
Suggestie 2: Bij elk woord hoort een rijmwoord. Bij elk rijmwoord hoort een beweging. De leerling bedenkt welke van de twee woorden rijmt en maakt de bijbehorende beweging. Met de derde dia kan de leerling zijn antwoord controleren.
Woordkaarten thema herfst
Dit bestand bevat 26 woordkaarten met afbeeldingen bij de woorden: de kastanje, het eikeltje, het beukennootje, de hazelnoot, de winterslaap, de eekhoorn, de vos, de uil, de beer, het hert, de bomen, de paddenstoel, de herfstblaadjes, de egel, de voorraad, de dennenappel, de wind, het briesje, waaien, de storm, de regen, de regenlaarzen, de plas, de regenjas, de paraplu, de regenboog.
Foto woordkaarten herfst
Dit bestand bevat 32Â woordkaarten met foto’s bij de woorden: de eikels, de eekhoorn, de egel, het blad, de dennenappel, de spin, de boom, de slak, de paddenstoel, de kastanje, de paraplu, de beer, het web, de regen, de appel, de pompoen, de oogst, de bladeren, de vogeltrek, de beukennootjes, de modder, de laarzen, de boomschors, de bolster, de regenjas, de hark, de bladerhoop, de wind, de boomstam, de bramen, de rozenbottels, de uil.Â
Foto woordkaarten herfst groot
Dit bestand bevat 20 grote woordkaarten met foto’s van de woorden: paddenstoel, eikels, pompoen, boom, beer, egel, slak, spin, eekhoorn, web, oogsten, appel, vogeltrek, regen, kastanjes, blad, paraplu, dennenappel, regenboog, zonnebloem.
Verschillende activiteiten zijn mogelijk met de woordkaarten.
Foto woordkaarten herfst klein
Dit bestand bevat 18 kleine woordkaarten met foto’s van de woorden: paddenstoel, eikels, pompoen, boom, beer, egel, slak, spin, eekhoorn, web, oogsten, appel, vogeltrek, regen, kastanjes, blad, paraplu, zonnebloem.
Verschillende activiteiten zijn mogelijk met de woordkaarten.
Foto woordkaarten herfst groot met lidwoorden
Dit bestand bevat 20 grote woordkaarten met lidwoorden, met foto’s van de woorden: paddenstoel, eikels, pompoen, boom, beer, egel, slak, spin, eekhoorn, web, oogsten, appel, vogeltrek, regen, kastanjes, blad, paraplu, dennenappel, regenboog, zonnebloem.
Verschillende activiteiten zijn mogelijk met de woordkaarten.
Foto woordkaarten herfst klein met lidwoorden
Dit bestand bevat 18 kleine woordkaarten met lidwoorden, met foto’s van de woorden: paddenstoel, eikels, pompoen, boom, beer, egel, slak, spin, eekhoorn, web, oogsten, appel, vogeltrek, regen, kastanjes, blad, paraplu, zonnebloem.
Verschillende activiteiten zijn mogelijk met de woordkaarten.
Woordkaarten herfst
Dit bestand bevat 18 woordkaarten met de woorden: eikel, appel, beer, bruin, groen, oogsten, blad, oranje, regen, rood, slak, spin, paddenstoel, boom, paraplu, web, geel, pompoen.
Verschillende activiteiten zijn mogelijk met de woordkaarten.
Woordkaarten herfst met lidwoord
Dit bestand bevat 18 woordkaarten met de woorden: de eikel, de appel, de beer, bruin, groen, oogsten, het blad, oranje, de regen, rood, de slak, de spin, de paddenstoel, de boom, de paraplu, het web, geel, de pompoen.
Verschillende activiteiten zijn mogelijk met de woordkaarten.
Digibordles herfst seriëren
Deze les bestaat uit twee niveaus. In het eerste niveau zijn de kinderen bezig met het bepalen van het lichtste blad en het donkerste blad. In het tweede niveau kiezen de kinderen het blad dat donkerder of juist lichter is dan het voorbeeld. Ook kiezen ze steeds de reeks die gaat van licht naar donker of juist van donker naar licht. Wil je de les met ‘echte’ blaadjes als kringactiviteit uitvoeren? Kijk dan hieronder voor de download van de herfstbladeren. Deze digibordles gebruikt Microsoft Powerpoint 2007 of hoger.Â
Lotto slakken
Print de kaarten twee keer uit en knip van één set de kaarten los. Plastificeer alle kaarten en losse kaarten.Spel het spel met vier kinderen. Elk kind krijgt zijn eigen lottokaart. Er wordt steeds een kaartje omgedraaid en de kinderen controleren of zij deze slak op hun kaart hebben staan.
Slakkenrace (domino)
Deze slakkenrace is eigenlijk gewoon een dominospel. Er wordt steeds dezelfde slak gezocht en aangelegd. De laatste pagina heeft drie opties om de slak bij 12 of 18 kaartjes al te laten stoppen.
Slakken sudoku
Print pagina 5 vier keer uit. Gebruik de eerste kaart om het spel uit te leggen en de tweede en derde om te oefenen. Begrijpt het kind het principe van sudoku dan kan het de lege kaart gebruiken om zelf een sudoku te maken.
Woordkaarten bladeren
6 pagina’s, 12 woordkaarten met de woorden: berk, beuk, eik, es, esdoorn, kastanje, populier, bladeren, kastanje, eikel, beukennootjes, boom.
Bladerenspel
10 pagina’s, met de bladeren van de beuk, berk, eik, es, esdoorn, kastanje en populier, in de kleuren lichtbruin, donkerbruin, geel, groen, oranje en rood. sorteer de bladeren op kleur of soort. Leg een matrix of speel telspelletjes met de bladeren.
Herfst telspel
Kijk voor diverse lesideeën bij dit spel op de herfst kringactiviteiten en lessuggesties pagina.Dit is een telspel met kastanjes.Het pdf bestand bevat 8 pagina’s met 32 opdrachtkaarten. Je hebt voor dit spel een groot aantal kastanjes nodig.De kinderen legen het zelfde aantal kastanjes op de lege plek op het opdrachtkaartje neer. De eerste twaalf kaarten vragen een zelfde hoeveelheid. de volgende twintig kaarten hebben een opdracht van +1 of -1.Optie: Je kan ook cijferkaartjes of stippenkaartjes maken en deze op de lege plekken neer laten leggen.
Borduurkaart blad
Druk het blad af op dik papier, 200 grams of zwaarder. De kinderen prikken de gaatjes door met een prikpen. Neem een dikke naald en leg een knoop in het draadje rond de naald. Zo komen de kinderen niet steeds terug met de vraag of je de draad door de naald wilt doen.
Borduurkaart slak 1
Druk de slak af op dik papier, 200 grams of zwaarder. De kinderen prikken de gaatjes door met een prikpen. Neem een dikke naald en leg een knoop in het draadje rond de naald. Zo komen de kinderen niet steeds terug met de vraag of je de draad door de naald wilt doen.Het verschil tussen slak 1 en slak 2 is dat slak 2 in het midden rond gaat en slak 1 alleen rond de omtrek van de slak stippen heeft staan.
Borduurkaart slak 2
Let op: begin in het midden met borduren. Druk de slak af op dik papier, 200 grams of zwaarder. De kinderen prikken de gaatjes door met een prikpen. Neem een dikke naald en leg een knoop in het draadje rond de naald. Zo komen de kinderen niet steeds terug met de vraag of je de draad door de naald wilt doen.
Borduurkaart wolk
Druk de wolk af op dik papier, 200 grams of zwaarder. De kinderen prikken de gaatjes door met een prikpen. Neem een dikke naald en leg een knoop in het draadje rond de naald. Zo komen de kinderen niet steeds terug met de vraag of je de draad door de naald wilt doen. Leg natuurlijk ook een knoop aan het eind van de draad!
Welke is anders
De kinderen kleuren of omcirkelen het plaatje dat anders is.
Eerlijk of oneerlijk delen
De eekhoorntjes proberen steeds 6 eikels te verdelen. Op welke manier kan dit allemaal?Laat de kinderen steeds 6 eikeltjes kleuren en uitknippen en ze op deze concrete manier verdelen. Er moeten drie verschillende manieren worden gevonden. Kinderen die verder zijn hoeven het eikeltjesblad niet te gebruiken maar kunnen het zelf tekenen.
Huisnummers 1
De huisjes hebben niet allemaal een nummer. De kinderen vullen de overige nummers in en slaan steeds een nummer over. Ze noteren alleen de oneven cijfers.
Huisnummers 2
De huisjes hebben niet allemaal een nummer. De kinderen vullen de overige nummers in en slaan steeds een nummer over. Ze noteren alleen de even cijfers.
Huisnummers 3
De huisjes hebben niet allemaal een nummer. De kinderen vullen de overige nummers in en slaan steeds een nummer over. Ze tellen terug vanaf 9.
Van licht naar donker kleur groen
De kinderen knippen alle blaadjes uit en leggen ze op een strook van licht naar donker of van donker naar licht.Tip: Mocht het voor een kind moeilijk zijn, haal dan 2 of 3 blaadjes weg.
Van licht naar donker kleur bruin
De kinderen knippen alle blaadjes uit en leggen ze op een strook van licht naar donker of van donker naar licht.Tip: Mocht het voor een kind moeilijk zijn, haal dan een blaadje weg.
Van licht naar donker kleur rood
De kinderen knippen alle blaadjes uit en leggen ze op een strook van licht naar donker of van donker naar licht.Tip: Mocht het voor een kind moeilijk zijn, haal dan 2 of 3 blaadjes weg.
Van groot naar klein
De kinderen knippen de plaatjes uit en leggen ze in een volgorde van groot naar klein of van klein naar groot. Laat de paddenstoelen op een strook plakken en laat de kinderen links beginnen met plakken.
Kabouterdiploma
Dit kabouterdiploma is bijna klaar voor gebruik. Alleen de naam van het kind erop schrijven en je hebt een leuke afsluiting van het project.
Kabouterkleurplaat
Je kunt deze kleurplaat ook gebruiken als een luister- zoekopdracht. Bijvoorbeeld: kleur de hoed van de kabouter die viool speelt, of kleur de kabouter met de veer op zijn hoed.
Sjabloon / kleurplaat boom
Laat de kinderen deze boom met verschillende mooie herfstkleuren beschilderen.
Rekensom: erbij
De kinderen tellen het aantal eekhoorns op de linkerhelft en stempelen of schrijven dit aantal in het vakje eronder. Daarna kijken ze hoeveel eekhoorns erbij komen in het plaatje aan de rechterhelft. Dan tellen ze de som op.
Rekensom: eraf
De kinderen tellen het aantal appels op de linkerhelft en stempelen of schrijven dit aantal in het vakje eronder. Daarna kijken ze hoeveel appels er uit de boom gevallen zijn en stempelen ze wederom dit aantal in het vakje. Dan tellen ze hoeveel appels er nog in de boom hangen.
Rekensom: eraf leeg
De kinderen maken zelf een som.
Rekensom: eraf leeg
De kinderen tellen het aantal appels in de boom aan de linkerkant en stempelen dit aantal in het vakje eronder. Dan tellen ze de appels die geplukt zijn in de mandjes van de konijnen. Hoeveel appels hangen er nog in de boom?
Sjabloon slakken
Kijk op de knutselpagina voor de uitwerking van dit idee.
Kleurplaat / knutselplaat slak
Werkblad tellen met blokjes
De kinderen knippen alle vakjes los en zoeken de juiste hoeveelheid bij het juiste aantal blokjes. Dit wordt op een vel geplakt.
Werkblad tellen met cijfers
De kinderen knippen alle vakjes los en zoeken de juiste hoeveelheid bij het juiste cijfer. Dit wordt op een vel geplakt.
Woordstukjes
Hoeveel keer moet je klappen voor deze woorden? Boom, regen, spin / web / spinnenweb, eekhoorn, paddenstoel, blad/ blaadje, winterslaap / beer, slak, paraplu, appel, laarzen, kabouter / dwerg. Bij sommige woorden zijn meer mogelijkheden aanwezig zoals aangegeven met een /.
Spinpuzzel
De kinderen knippen de 9 stukjes los en husselen de stukjes. Daarna plakken ze deze op een A4-tje weer goed op.
Herfstkleurplaat
Kleurplaat eekhoorn
Plaatje woordje
De kinderen knippen alle plaatjes uit en zoeken het juiste woordje bij het plaatje.
Wat hoort bij elkaar?
De kinderen knippen de voorste kolom uit. Daarna knippen ze van de laatste kolom de kaartjes los. Nu plakken ze de juiste plaatjes bij elkaar. De regenwolk bij de paraplu, de eekhoorn bij de eikel, de spin bij het web, en het blad bij de boom.
Zoek twee dezelfde
De kinderen knippen alle plaatjes los en zoeken twee blaadjes die het zelfde zijn. Ze plakken deze naast elkaar op.
Herfst memory 1
Deze memory bevat 24 kaarten waarvan 12 woorden en 12 plaatjes. Het woord staat ook onder het plaatje. Het is bedoeld voor begin groep 3. Het zijn uitsluitend klankzuivere woorden met (bijna) allemaal letters / klanken die de methode Veilig Leren Lezen in de eerste kern heeft aangeboden. Het gaat om de woorden:
het web, de uil, de laars, de vos, de jas, de hark, de boom, de wolk, de spin, de noot, de tak, de slak.
Herfst memory 2
Deze memory bevat 24 kaarten waarvan 12 woorden en 12 plaatjes. Het woord staat ook onder het plaatje. Het is bedoeld voor begin groep 3. Het zijn uitsluitend klankzuivere woorden met (bijna) allemaal letters / klanken die de methode Veilig Leren Lezen in de eerste kern heeft aangeboden. Het gaat om de woorden:
het web, de uil, de laars, de vos, de jas, de hark, de boom, de wolk, de spin, de noot, de tak, de slak. Deze variant is anders dan de eerste omdat de kinderen nu zelf de gelegenheid krijgen om in het vak met alleen het woord het plaatje erbij te tekenen. De plaatjes zijn in kleur weergegeven.
Herfst memory 3
Deze memory bevat 24 kaarten waarvan 12 woorden en 12 plaatjes. Het woord staat ook onder het plaatje. Het is bedoeld voor begin groep 3. Het zijn uitsluitend klankzuivere woorden met (bijna) allemaal letters / klanken die de methode Veilig Leren Lezen in de eerste kern heeft aangeboden. Het gaat om de woorden:
het web, de uil, de laars, de vos, de jas, de hark, de boom, de wolk, de spin, de noot, de tak, de slak.
Deze variant is anders dan de eerste omdat de kinderen nu zelf de gelegenheid krijgen om in het vak met alleen het woord het plaatje erbij te tekenen. De plaatjes zijn in zwart-wit weergegeven.
Herfst knipblad
Dit blad bestaat uit 9 plaatjes en 9 woorden. De woorden staan niet onder de juiste plaatjes en de kinderen moeten dit corrigeren. De woorden zijn: de boom, de slak, de tak, de vos, de hark, de wolk, de noot, de spin, de laars.Tip: Je kan de kinderen de hele eerste regel laten uitknippen (dus 3 plaatjes tegelijk). Dit scheelt knipwerk. Alle woorden moeten natuurlijk wel volledig worden uitgeknipt om tot een juist resultaat te komen.
Herfst zoek dezelfde beginklank
Het blad bevat 12 plaatjes. De bovenste 6 plaatjes hebben de kinderen in de eerste kern van Veilig Leren Lezen geleerd of in het geval van het woordje boom in ieder geval de klanken geleerd. De kinderen zoeken uit de onderste 6 plaatjes dezelfde beginklank.De woorden zijn: boom, pen, roos, sok, teen, neus, blad, paddestoel, regen, slak, tak, noot.
Spinnen tekenblad zwartwit
Geef de kinderen een wit potlood en laat ze lekker hun gang gaan.
Herfstkader 01
Geef de kinderen een bepaalde opdracht, laat ze bijvoorbeeld een grote boom tekenen.
Herfstkader 02
Geef de kinderen een bepaalde opdracht. Laat ze bijvoorbeeld het spinnenweb afmaken met wasco en een grote spin in het midden tekenen, of misschien juist een prooi van de spin.
Paddenstoelspel
Print dit vel 2 x uit, plastificeer de kaartjes en maak er een memory van. Je kan er ook een telspel van maken. Print dan het blad 10 x uit en verzin er diverse spelletjes mee in de kring. Kijk eens op de rekenpagina voor suggesties in de kring.
Als je het vel 12 x print dan kan je er gerust 2 spellen van maken. Print ook eventueel de cijfers uit. Ze hebben hetzelfde formaat als de plaatjes van de paddenstoelen.Je kan jonge kinderen ook de plaatjes laten uitknippen en er een parenwerk van laten maken. Halveer dan wel de hoeveelheid plaatjes.
Logische volgorde spinnenweb (8 plaatjes)
De kinderen knippen de plaatjes uit en plakken ze in de juiste volgorde op. Laat ze eventueel ook cijferstempels boven de plaatjes zetten.Je kan het lege blad gebruiken zodat de kinderen een kader hebben waar ze plaatjes weer opplakken. Schrijf voordat je gaat kopiëren de opdracht op het papier, dan hoef je dit niet steeds opnieuw te doen bij elk kind.
Kopieer het lege blad op een andere kleur zodat het meer opvalt.
Let erop dat de kinderen links beginnen en dit voortzetten op de 2e rij.
Logische volgorde spinnenweb (10 plaatjes)
De kinderen knippen de plaatjes uit en plakken ze in de juiste volgorde op. Laat ze eventueel ook cijferstempels boven de plaatjes zetten.
 Herfstmemory
Print alleen de pagina van de foto’s of alleen van de plaatjes twee keer af en speel memory. Je kunt ook memory spelen met de foto en de plaatjes tegelijk. De kinderen zoeken dan niet hetzelfde plaatje maar hetzelfde voorwerp.Â