Schatkist anker een nieuw schooljaar

Kennismaking en ankerverhaal

Schatkist anker een nieuw schooljaar sterwoorden

De kaartjes zijn het formaat 10 x 15 en ze passen in de lettermuur van de methode schatkist van Zwijsen. Schatkist gaat uit van drie niveaus woorden. Deze kaarten zijn van het sterniveau.

“Deze woorden verwijzen naar de basiswoordenschat. Het zijn de kernwoorden die nodig zijn voor het begrijpen van de hoofdlijnen van het ankerverhaal en daaraan gerelateerde activiteiten. Voor allochtone en taalzwakke autochtone kinderen kunt u hieraan extra aandacht schenken door middel van preteaching. Als eerste activiteit in de fase ‘ankerverhaal’ is altijd een steractiviteit opgenomen, waarin deze woorden centraal staan.”

Het gaat om de woorden:  de jarige, de kring, de mand, optillen, de pan, de soep, de traan, vasthouden, verstoppen, de vlinder, weggaan, zwaaien, de nagel, op schoot, de wc, het kopje, de klas, de letter, de overkant, de lippen

Schatkist anker een nieuw schooljaarmaanwoorden

De kaartjes zijn het formaat 10 x 15 en ze passen in de lettermuur van de methode schatkist van Zwijsen. Schatkist gaat uit van drie niveaus woorden. Deze kaarten zijn van het maanniveau.

“Deze woorden vormen de basis voor een goede verwerking van het ankerverhaal of daaraan gerelateerde activiteiten. Voor de kinderen uit de maangroep gelden deze woorden als centrale doelstelling voor wat betreft woordenschatontwikkeling. In het het ankerverhaal zijn deze woorden in kleur afgedrukt. Dit maakt het makkelijker om tijdens het interactief voorlezen aandacht aan deze woorden te besteden.”

Het gaat om de woorden: blond, het fornuis, de gymschoenen, de kapstok, de strik, de zoen, de knuffel, het cijfer, de elleboog, de kin, het lokaal, de pijl, stempelen, zich voorstellen.

Schatkist anker een nieuw schooljaarzonwoorden

De kaartjes zijn het formaat 10 x 15 en ze passen in de lettermuur van de methode schatkist van Zwijsen. Schatkist gaat uit van drie niveaus woorden. Deze kaarten zijn van het zonniveau.

“Hierbij gaat het om minder frequente en minder voorstelbare woorden die kinderen krijgen aangereikt met het oog op een optimaal begrip van het ankerverhaal of van daaraan gerelateerde activiteiten. Voor wat meer taalvaardige kinderen gelden deze woorden als een uitdaging voor verdere verdieping van het ankerverhaal.”

Het gaat om de woorden: de kleedkamer, opvrolijken, de rits, samenwerken, de stempel, strikken, de veter, de wimpers, de enkel, sorteren, het magazijn, typen.

Schatkist kennismaking: dit ben ik

Bij de eerste activiteit van dit anker is het de bedoeling dat de kinderen persoonlijke kaartjes met een pictogram en hun naam krijgen.Dit document bevat 3 pagina’s met elk 14 kaartjes erop. Voor elk leerjaar een pagina, dus één voor groep 0, 1 en 2.

Ankerpunten

Ankerpunt bewegen: dierengym

Bij de eerste activiteit van het ankerpunt ‘bewegen’ heb je 5 kaarten nodig met de afbeeldingen van een eend, een aap, een beer, een slang en een tijger.Er zijn twee versies beschikbaar: één met foto’s en één met ingekleurde tekeningen.