Schatkist anker dieren

Kennismaking en Ankerverhaal

Schatkist anker dieren sterwoorden

De kaartjes zijn het formaat 10 x 15 en ze passen in de lettermuur van de methode schatkist van Zwijsen. Schatkist gaat uit van drie niveaus woorden. Deze kaarten zijn van het sterniveau.

“Deze woorden verwijzen naar de basiswoordenschat. Het zijn de kernwoorden die nodig zijn voor het begrijpen van de hoofdlijnen van het ankerverhaal en daaraan gerelateerde activiteiten. Voor allochtone en taalzwakke autochtone kinderen kunt u hieraan extraaandacht schenken door middel van preteaching. Als eerste activiteit in de fase ‘ankerverhaal’ is altijd een steractiviteit opgenomen, waarin deze woorden centraal staan.”

Het gaat om de woorden: de bek, klappen, de krokodil, de olifant, de papegaai, scherp, aaien, de bladzijde, groot – klein, de koffer, passen, de slang, verzorgen, de vleugel.

Schatkist anker dieren maanwoorden

De kaartjes zijn het formaat 10 x 15 en ze passen in de lettermuur van de methode schatkist van Zwijsen. Schatkist gaat uit van drie niveaus woorden. Deze kaarten zijn van het maanniveau.

“Deze woorden vormen de basis voor een goede verwerking van het ankerverhaal of daaraan gerelateerde activiteiten. Voor de kinderen uit de maangroep gelden deze woorden als centrale doelstelling voor wat betreft woordenschatontwikkeling. In het het ankerverhaal zijn deze woorden in kleur afgedrukt. Dit maakt het makkelijker om tijdens het interactief voorlezen aandacht aan deze woorden te besteden.”

Het gaat om de woorden: de bij, het knuffeldier, meten, de stal, de tandenborstel, knippen, de schildpad, de slurf, de snavel, stinken, de vacht, het woud.

Schatkist anker dieren zonwoorden

De kaartjes zijn het formaat 10 x 15 en ze passen in de lettermuur van de methode schatkist van Zwijsen. Schatkist gaat uit van drie niveaus woorden. Deze kaarten zijn van het zonniveau.

“Hierbij gaat het om minder frequente en minder voorstelbare woorden die kinderen krijgen aangereikt met het oog op een optimaal begrip van het ankerverhaal of van daaraan gerelateerde activiteiten. Voor wat meer taalvaardige kinderen gelden deze woorden als een uitdaging voor verdere verdieping van het ankerverhaal.”

Het gaat om de woorden: de pauw, de regenboog, het stinkdier, harig, de keus, knuffelen, de pantoffels, stekelig, versieren, de voorstelling

Versje bij het ankerverhaal

Schatkist wil graag dat je het versje op een flap schrijft. Met dit kader zit het er gezellig uit! Vergroot eventueel tot A3 formaat. Je kunt kiezen uit een zwart-wit of een kleuren versie.

Ankerpunten

Kopieerblad “dieren uit het ankerverhaal”

Je hebt dit kopieerblad meerdere keren nodig bij het Anker Dieren. Ik vond zelf de plaatjes van het bestaande kopieerblad van Zwijsen niet echt mooi maar ook nog eens onduidelijk. Vooral het stinkdier is wat vreemd afgebeeld en daarom maakte ik een duidelijkere versie.

Ankerpunt “Gevoelens voor dieren”

Bij de aanvullende activiteiten wordt de suggestie gegeven om een borduurkaart van een papegaai te maken.
Print de kaart en kopieer op dik papier. Laat de kinderen de witte gaatjes doorprikken met een prikpen. Geef de kinderen borduurnaalden en laat ze in het midden bij de vleugel beginnen.

Kleurplaat / doeplaat krokodil

 

Kleurplaat / doeplaat papegaai

 

Kleurplaat / doeplaat papegaai 2

 

Kleurplaat / doeplaat olifant