De rekken bestaan uit een verzameling ramen waarop rechthoekige stukken stof en leer zijn bevestigd. Deze kunnen worden dichtgeknoopt, vastgehaakt, met banden worden samen gestrikt, kortom met elkaar verbonden worden op allerlei verschillende manieren, die onze beschaving heeft bedacht om onze kleren, schoenen etc, vast te maken.
De volgende rekken kunnen het kind aangeboden worden:
grote knopenrek:
kleine knopenrek:
drukkersrek:
schoenknopen:
 strikkenrek:
rijgrekken:
haken en ogen:
ritssluiting:
klittenbandrek:
Het gebruik van deze rekken voldoet aan de behoefte om alles zelf te doen, om alles te doen zoals het hoort, en de behoefte om alle bewegingen en handelingen te herhalen.
Het doel van de rekken is:
- dat het jonge kind zichzelf leert helpen.
- tegemoet komen aan de bovenstaande behoeften
- motorische opvoeding
Knopenrek:
In theorie biedt men ze aan na de cilinderblokken, dan zijn de vingertjes wat los gekomen. het eerste begin van iedere oefening zal zijn het losmaken en uithalen, voorzichtig zijn. Deze oefeningen moeten met de vingers zeer fijn gedaan worden. Is de stof van elkaar dan de randen zodanig neerleggen dat ze elkaar van boven tot onder raken. Meisjes knoppen van rechts naar links, en jongens knopen van links naar rechts.
Haken en ogen:
dichtmaken van boven naar onder.
Drukknopen:
duim en wijsvinger van de linkerhand houdt de onderste helft van de drukker vast. Die van de andere hand maken hem met zekere spierkracht los.
Gespenrek:
duim en wijsvinger van de rechterhand halen, het riempje omhoog, terwijl duim en wijsvinger van de linkerhand het riempje opschuiven.
Strikkenrek
Dit lesje bestaat uit twee delen:
- strikken losmaken
- knoop maken
Voor veel kinderen is de herhaling van het knopen leggen nodig, voordat we aan het tweede gedeelte, de strik, beginnen.