Spelles circus

circus01

Spelles thema circus

Dit heb je nodig:

  • blinddoek

Inleiding:

Start met de inleiding in fantasiesfeer, vertel dat je met z’n allen naar het circus gaat.

Kom loop maar mee, we gaan die kant op en laat de kinderen rond lopen. Kijk op je horloge, je schrikt, want de voorstelling gaat al bijna beginnen. We moeten opschieten, rennen. O, de verkeerde kant op, nou moeten we terug. He, he we zijn er.  Zie je de circuspaarden? Laat de kinderen huppelen of in zijwaartse galop bewegen. Nu komen de clowntjes die struikelen over hun eigen voeten.

Kunnen jullie ook over het koord lopen? Laat de kinderen balanceren over een denkbeeldig koord. Je kunt hier nog van alles bij verzinnen, zoals lopen als een olifant, de kinderen (leeuwen) door een hoepel laten kruipen, tijgers die grommen, omdat ze uit de kooi willen etc. clown01

Kern 1:

Zangspel

“Ik stond laatst voor een circustent”, je speelt dit op dezelfde wijze als “Ik stond laatst voor een poppenkraam, maar past de tekst aan.

Alle kinderen staan in de kring en laten de handen los. In het midden staat eerst één clowntje, dit kun je eventueel uitbreiden naar twee of drie clowntjes.

De kinderen in de kring zingen het lied en maken daar de bewegingen  bij. Bij o, o, o gebaren de kinderen dat het zulke mooie clowntjes zijn (met één hand heen en weer zwaaien langs zijkant hoofd) en bij zo, zo, zo, de lengte aangeven van de clowntjes van klein naar groot.

Bij zij deden allemaal zo, doen alle kinderen het clowntje(s) na. Het spel meerdere malen herhalen, met steeds andere clowntjes.

Ik stond laatst voor een circustent, o, o, o.

Daar zag ik leuke clowntjes staan, zo, zo, zo.

De directeur die ging op reis, de clowntjes raakten van de wijs.

Ze deden allemaal zo, ze deden allemaal zo,

ze deden allemaal zo.leeuwincircus01

Kern 2:

Tikspel

Alle kinderen zijn leeuwen en de tikker is de leeuwentemmer. De tikker telt tot 10 en mag de leeuwen gaan tikken. Wie getikt is gaat met de benen wijd staan op de plaats waar hij of zij is getikt. Als een andere leeuw tussen de benen door kruipt, dan mag deze leerling weer meedoen.

Het kan zijn dat alle leeuwen worden getikt, dan kies je een andere tikker. Als de leeuwentemmer minder snel is, dan kies je na enkele minuten een nieuwe tikker. Het spel stopt dan niet, wie al met de benen wijd staat, blijft staan en wacht tot er weer een leeuw tussen de benen door kruipt.

Afsluiting:

Alle kinderen staan in de kring en één leerling word gekozen om “het clowntje” te zijn. De clown mag in het midden gaan staan en krijgt een blinddoek voor. Een andere leerling word gekozen al “directeur”, de directeur mag het clowntje een paar maal (1 of 2 keer) rond draaien. Het clowntje loopt vooruit en komt dan vanzelf bij een medeleerling, de clown mag voelen wie er voor hem of haar staat. Als de clown het goed heeft, mag een andere leerling clown zijn en wordt het spel herhaald.