Gymles met kranten

krant01

Gymles met kranten

Dit heb je nodig:

  • voor ieder kind een opgevouwen krant
  • handtrom
  • mand of bak

Voorbereiding:

Leg verspreid in het speellokaal  opgevouwen kranten.

Inleiding:

Laat kinderen vrij bewegen om de kranten heen, maar wel door de het hele speellokaal. Dus niet bij één krant blijven. Bij één klap op de handtrom gaan ze op een krant staan, bij twee klappen op de trom gaan ze op een krant zitten en bij drie klappen op de trom gaan ze op de grond zitten en gaan ze de krant “lezen”.

Dit kun je herhalen en dan veranderen van bewegingsvorm. Eindig de inleiding met drie klappen op de trom. Alle kinderen hebben een krant in handen.

Kern 1:

De kinderen vouwen de krant helemaal open en leggen deze op de grond. Vraag de kinderen of ze er op kunnen staan of ze er op kunnen zitten, of ze er op kunnen liggen. Kan je er ook onder liggen?

Laat de kinderen de krant één keer dubbel vouwen. Kan je er nu nog op staan, zitten of liggen? Laat de kinderen de kranten nog eens dubbel vouwen en nog eens, net zolang tot het niet meer lukt.

Hierbij kan je ook samen tellen hoe vaak je een krant dubbel kan vouwen.

Eindig kern 1 met het opvouwen vouwen van de krant, ook hier kan je aandacht besteden aan het tellen.

Ga zelf aan een zijde van het speellokaal staan en alle kinderen staan met de gezichten naar de leerkracht en leggen de krant voor zich neer.

Kern 2:

Laat ze de krant één keer dubbel vouwen.

De kinderen gaan staan achter de krant. Geef opdrachten als: Spring over de krant, spring weer terug, eventueel achteruit terug springen. Ga links van de krant staan, ga rechts van de krant staan, je kan zelf ook meedoen, maar als je links zegt, spring jij zelf naar rechts(spiegelbeeld). Spring van links naar rechts of van rechts naar links. Loop een rondje om de krant etc.

Besteed aandacht aan de begrippen achter, voor, over, op, naast (links/rechts) en onder.

Laat de kinderen de krant weer open vouwen en herhaal het bovenstaande. Wanneer de kinderen de begrippen goed beheersen, kun je het nu wel een stuk sneller doen, zeker wat het springen betreft.

Tot slot mogen alle kinderen van hun krant een prop maken en laat ze hiermee nog even gooien en vangen. Ook hier kan je nog aandacht besteden aan de begrippen hoog en laag..

proppapier01

Afsluiting:

Alle kinderen komen in de kring en hebben hun krantenprop nog bij zich. Laat de kinderen om de beurt de prop in een mand in de kring gooien, wie de prop er in heeft, gaat op de grond zitten, wie de prop er naast gooit, mag het nog een keer proberen.

Wat ook erg leuk is en tevens een goede motoriek oefening, is dat de kinderen proberen de krant in zoveel mogelijk stukjes scheuren. Ze leggen de snippers voor zich neer en als ze klaar zijn, mogen ze alle stukken in de lucht gooien en het laten sneeuwen. Daarna is het natuurlijk wel grote schoonmaak en moet de sneeuw geruimd worden.