Gymles met grote ballen

kindmetbal01

Gymles met grote ballen

Een les gericht op samenwerken.

Dit heb je nodig:

  • grote ballen
  • handtrom

Inleiding:

Laat de kinderen vrij bewegen in de ruimte, wissel af met rennen, lopen, huppelen, hinkelen, huppen etc. Bij één klap op de trom blijven de kinderen stil staan, bij twee klappen op de trom, maken ze groepjes van twee kinderen, bij drie klappen op de trom, vormen ze groepjes van 3 kinderen. Afhankelijk van het niveau en grootte van je groep, kan je ook nog groepjes van 5 of meer kinderen vormen.

Kern 1:

Deel de ballen uit en laat de kinderen bedenken wat je allemaal met de ballen kunt doen. Eén leerling bedenkt iets, b.v. rollen, alle kinderen mogen rollen. Iemand anders bedenkt……….. Dit kan zijn schoppen (voetballen), gooien, vangen, stuiteren etc. Andere leerlingen doen dit na.  Leg er de nadruk op dat kinderen rekening moeten houden met elkaar.

Heb je een grote groep en verschillende kleuren met ballen, dan kan je afwisselen. Eerst mogen de kinderen met b.v. een rode bal gaan rollen, dan met de gele……..etc.

Kinderen die niet aan de beurt zijn, mogen gaan zitten met de bal in hun handen (niet op de bal laten zitten).
gymlesballen01

Kern 2:

De kinderen zitten in tweetallen tegenover elkaar, ze rollen de bal naar elkaar toe. Gaat het goed, dan een stukje verder uit elkaar. Probeer  ook al zittend om de bal naar elkaar te stuiten.

Als de kinderen zittend goed samen kunnen werken, kunnen ze gaan staan en de bal naar elkaar toe gooien en de ander vangt. Werkt een tweetal niet goed samen, wissel dan ondertussen van tweetallen. Gaat het wel goed, kan je kinderen ook in groepjes van drie of vier de bal naar elkaar toe laten rollen, stuiten of  gooien en vangen.

Afsluiting:

Alle kinderen zitten in een kring, met de benen wijd uit elkaar. De voet van de ene leerling raakt de voet van de leerling naast haar of hem. Op deze manier kan een bal niet uit de kring rollen. Eén leerling heeft de bal, rolt de bal weg en zegt zijn eigen naam. De leerling die de bal krijgt zegt ook bij het wegrollen zijn of haar naam etc……..

Dit is vooral leuk als je een groep hebt met veel nieuwe leerlingen, zo leren ze elkaar kennen. Werk je over een bepaald thema, dan kan je bij het wegrollen ook iets laten zeggen van het thema waar je over werkt. Hier zijn nog vele variaties op mogelijk o.a. Noem jou lievelingskleur, wie vind je de liefste, wat is jouw lievelingseten, dier of verzin een woord waar veel rijmwoorden mee mogelijk zijn.