Gymles met ballonnen 1

Depositphotos_4251233_m

Gymles met ballonnen

Dit heb je nodig:

  • voor iedere leerling een ballon en eventueel een reserve ballon.
  • manden (of bakken) waar de ballonnen in kunnen
  • vrolijke CD en CD-speler

Voorbereiding:

  • Zet de manden met opgeblazen ballonnen klaar

Inleiding:

Ballonnen horen bij feest, begin deze les met bewegen op muziek. Kies hiervoor een vrolijk nummer, bv. een liedje van K3. Als de kinderen muziek horen, bewegen ze vrij door de ruimte, stopt de muziek dan staan ze stil. Herhaal dit meerdere malen, de ene keer wat langer bewegen en de andere keer iets korter.

Laat aan het eind van de inleiding de kinderen op de grond zitten en deel ondertussen de ballonnen uit. Je kunt ook overwegen om uit te delen als ze nog bewegen op de muziek, dan kunnen ze nog even experimenteren met de ballonnen. Stopt de muziek, dan moet iedereen met de ballon in de handen op de grond gaan zitten.Depositphotos_10181366_m

Kern 1:

Alle kinderen hebben een ballon. Kinderen proberen de ballon zo lang mogelijk in de lucht te houden, door er tegen aan te tikken. Dit kan op de plaats maar ook lopend door de ruimte.

Als het alleen goed gaat, kun je ook tweetallen maken en per tweetal één ballon zo lang mogelijk in de lucht houden. Afhankelijk van de groepsgrootte kun je ook met kleuren gaan werken. Zeg een kleur bv. rood, dan mogen de kinderen met een rode ballon de ballon in de lucht houden. Zeg je een andere kleur dan gaat rood weer zitten en mogen juist die kinderen met die andere kleur hun ballon hoog houden. Hierna doen alle kinderen de ballonnen weer in de manden/bakken.

Kern 2:

Kies één kind als tikker. Hij of zij krijgt een ballon, telt tot 10 en mag dan de andere kinderen tikken. De tikken moet tikken met de ballon en niet met de vinger. Wie getikt is mag op de bank gaan zitten. Laat de tikker de ballon vallen? Dan mogen de kinderen die getikt zijn weer mee doen. Als een jongste leerling tikker is, kun je ook twee tikkers kiezen.

Depositphotos_9766742_l

Afsluiting:

De kinderen maken een kring, laten elkaars handen los en doen een stap naar achteren. De kinderen gaan op hun knieën op de grond zitten. Laat de kinderen één ballon overtikken naar elkaar. Sommige kinderen zullen meerdere keren de ballon krijgen, maar probeer er wel voor te zorgen dat alle kinderen minstens één keer de ballon hebben gehad.

Tot slot gaan alle kinderen op de buik liggen en proberen zo de ballon naar een ander te tikken. Dit is een stuk lastiger dus doe dit niet te lang. Heb je een grote groep kleuters, dan kun je ook twee kringen maken.