Gymles koprol

koprol01

Gymles koprol

Dit heb je nodig:

  • matten
  • banken
  • bovenste deel van de kast
  • klimladder

Voorbereiding:

  • Zet van te voren zoveel mogelijk klaar, voor kern 1 de matten en leg deze niet te dicht bij elkaar. Zet voor kern 2 ook de kast, banken en wandrek met schuin vlak klaar.

Inleiding:

Omdat er overal materialen staan, is het niet handig om de kinderen door het speellokaal te laten rennen, huppelen of andere bewegingsvormen te laten doen. Laat ze daarom een plaatsje zoeken in het lokaal en doe hoofd, schouders knie en teen met ze.

Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.

Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.

Oren, ogen, puntje van je neus, hoofd schouders,

knie en teen, knie en teen.

koprol

Kern 1:

Als je niet eerder koprollen met de kinderen hebt gedaan, dan kan je zelf aan de zijkant van een mat gaan zitten en laat de leerlingen één voor één een koprol maken. De leerling gaat met de benen wijd op de mat of net voor de mat staan en plaatst de handen tussen de benen op de grond en kijkt zo tussen de benen door naar achteren. Dan voorover laten vallen, begeleid de leerlingen door een hand in de nek te plaatsen en zachtjes tegen de achterkant van de bovenbenen te duwen. Je voelt dan wel of een leerling het wel of niet zelfstandig kan.

Als kinderen het hoofd niet goed naar voren doen, dan rollen ze op hun hoofd en niet in de nek, dan wil het nog wel eens helpen als je op het moment dat ze gaan rollen zegt: ”Hap maar in je buik”.

Als alle kinderen geweest zijn, verdeel je de kinderen over de matten. Ga zelf bij een mat zitten met kinderen die het rollen nog niet zo goed beheersen. Heb je al eerder koprollen met de kinderen gedaan, dan kun je de groep gelijk in groepjes verdelen.

Laat de kinderen meerdere malen rollen. Als het bij een echt niet lukt, laat deze leerling dan over de zij over de mat rollen. Spreek van te voren wel goed af, dat als een kind heeft gerold, dat hij/zij langs de zijkant weer teruggaat naar beginpunt en achteraan in de rij gaat staan.koprol02

Kern 2:

Verdeel de groep in drieën. Laat één groep rollen op een verhoogd vlak. Zet drie of vier banken naast elkaar en leg hier matten op. Vind je dit te hoog, dan kan je ook een paar matten op elkaar leggen.

De tweede groep rolt van een schuin vlak. Hier zijn speciale matten voor, maar dit kan je zelf maken, door banken of klimladder schuin tegen het wandrek te plaatsen en er matten op leggen.

Laat de derde groep rollen vanaf de bovenkant van een kast op een mat.

Laat de groepjes alle drie de manieren van rollen ervaren. Minstens 5 keer op ieder onderdeel, maar niet te snel achter elkaar laten rollen.

Afsluiting:

Maak met de kinderen een kring. Heb je niet genoeg ruimte, dan kan je de kring ook maken om het verhoogde vlak. Speel nu tik, tik wie ben ik? Een rustige afsluiting na een intensieve les.