Gymles met linten

linten01

Gymles met linten

Dit heb je nodig:

  • Linten aan een stokje: hiervoor kan je bv ritmestokjes gebruiken en maak linten van crêpepapier, deze kan je vast maken met een stukje plakband, je kan ook echt lint aan een stokje vast maken. Denk er om dat de linten niet te lang zijn, iets meer dan een meter is genoeg, hangt ook af van de grootte van de kinderen. Kies 3 of 4 verschillende kleuren, bv rood, geel, blauw en groen.
  • Cd-speler en cd met vrolijke muziek

Voorbereiding:

  • Voor de linten kun je bijvoorbeeld ritmestokjes gebruiken en maak je linten van crêpepapier, deze kan je vast maken met een stukje plakband. Je kunt ook echt lint aan een stokje vast maken. Denk er om dat de linten niet te lang zijn, iets meer dan een meter is genoeg, hangt ook af van de grootte van de kinderen. Kies 3 of 4 verschillende kleuren, bv rood, geel, blauw en groen.

Inleiding:

Laat de kinderen bewegen op vrolijke muziek, bijvoorbeeld K3. De meesten zullen gaan dansen of huppelen. Stopt de muziek, dan blijven de kinderen stil staan. Begint de muziek, dan gaan ze  weer bewegen. Herhaal dit meerdere malen.

Kern 1:

De kinderen staan verspreid door het speellokaal en jij deelt de linten uit. Laat de kinderen ontdekken wat je er allemaal mee kan doen. Komt er niet zoveel uit de kinderen, maak dan suggesties. Boven je hoofd zwaaien, laag bij de grond, voor je buik. Golfjes maken, rondjes draaien en ga eens rennen met het lint boven je hoofd etc.

Kern 2:

Leerkracht zingt  Wie waa waaien, zwieren zwaaien, mooie linten in het rond, mooie linten in het rond. Hoog in de lucht en bij de grond.  En beweeg mee met je lint. Bij wie waa waaien, zwieren zwaaien maak je een soort van liggende acht voor je,  Bij mooie linten in het rond, maak je een rondje voor je, dit doe je twee keer en tot slot een rondje hoog in de lucht en een rondje bij de grond.

Zing dit liedje meerdere malen en laat de kinderen meebewegen en meezingen.

Zing het liedje opnieuw en zing i.p.v. mooie linten, rode linten, alleen de kinderen met een rood lint mogen bewegen. Wissel de kleuren regelmatig af, zodat alle kinderen meerdere malen een beurt krijgen. Wissel ook met tempo, het lied geeft aan hoe snel de kinderen moeten draaien. Zing jij het lied snel, dan draaien de kinderen snel. Zing jij het lied langzaam dan draaien de kinderen langzaam.

Afsluiting:

Kinderen zitten in de kring en hebben nog het lint. Alle kinderen met een blauw lint mogen in de kring staan en met z’n allen het lied nog eens zingen en de bewegingen maken. Als het lied is afgelopen dan geven ze de linten aan jou. Hierna mogen de kinderen met een andere kleur lint in het midden staan en het lied zingen en de bewegingen maken. Uiteindelijk geven ook zij de linten aan jou. Net zo lang tot alle kinderen een beurt hebben gehad.

Het liedje Zwieren Zwaaien is geschreven door Thea Zaat uit een liedbundel van de Gehrels Vereniging uit 1977.