Een algemeen woordenboek met termen en afkorting zoals ze veel in het (basis-)onderwijs gebruikt worden:
Aanvankelijk lezen
Het beginnende lezen in groep 3, waarbij de nadruk ligt op het leren verklanken van eenvoudige woorden.
ABP
Stichting Pensioenfonds ABP
ACOA
Adviescommissie Onderwijs-arbeidsmarkt
Actieve woordenschat
De woorden die een taalgebruiker productief tot zijn beschikking heeft, met andere woorden: die de taalgebruiker bij spreken en schrijven zelf gebruikt of kan gebruiken.
Adaptief onderwijs
Wanneer je adaptief onderwijs verzorgt, worden de niveauverschillen tussen kinderen gebruikt om aanbod op maat te leveren.
ADHD
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit. Makkelijker te onthouden is misschien Alle Dagen Heel Druk. Maar: deze benaming klopt niet helemaal omdat niet iedereen met ADHD hyperactief of druk is! In het Engels heeft men het vaak over ADD, dus zonder H, als men à lle ADHD bedoelt, dus met en zonder hyperactiviteit.
ADV
Arbeidsduurverkorting
Afasie
Taalstoornis in het begrijpen van taal en het zich uitdrukken in taal, die wordt veroorzaakt door een hersenbeschadiging en waarbij (delen van) het taalsysteem wordt beschadigd en die tot een onvermogen om taal te begrijpen of te gebruiken tot gevolg heeft.
Analogiemethode
Het leren lezen of spellen van woorden door ze te vergelijken met kapstokwoorden (woorden met dezelfde spellingmoeilijkheid).
Anker
Een anker is een gezamenlijk startpunt, een rijke, betekenisvolle context dat leervragen bij de kinderen oproept. De activiteiten in de groep worden op de interesses van kinderen afgestemd. Kinderen nemen daarbij het initiatief om met onderwerpen aan te komen, aan te geven wat zij graag willen weten. Het werken met een anker is een didactiek binnen interactief taalonderwijs. Als anker kunnen fungeren een verhaal, een excursie, een videofragment, een poppenkastspel etc.
Anticiperend lezen
Een vorm van radend lezen, waarbij een woord gelezen wordt dat er niet staat, maar dat wel in de context past.
AOB
Algemene Onderwijsbond
AOC
Agrarisch Opleidingscentrum
APS
Algemeen Pedagogisch Studiecentrum
Auditieve analyse
Deelvaardigheid van het aanvankelijk lezen, waarbij d.m.v. gehoor een grotere eenheid in kleinere wordt verdeeld, bijvoorbeeld een woord in klanken.
Auditieve discriminatie
Deelvaardigheid van het aanvankelijk lezen waarbij het horen van klankovereenkomsten en klankverschillen centraal staat.
Autisme
Iemand heeft een autistische stoornis als er sprake is van:
a. Een stoornis in het contact met andere mensen. Sommigen houden zich volledig afzijdig. Anderen zoeken juist te veel contact, maar het blijft een bizar eenrichtingsverkeer. Voor beide groepen blijven mensen onvoorspelbare wezens, die je niet echt kunt begrijpen of aanvoelen.
b. Een stoornis in communicatie en taalgebruik. Velen spreken niet of nauwelijks, anderen praten wel, maar op een eigenaardige manier (stemgeluid, woordkeus, veel herhalingen). Sommigen zijn misleidend welbespraakt doch ook voor hen blijft het vaak eenrichtingsverkeer. Allen kunnen hun gevoelens moeilijk onder woorden brengen. Ook het verstaan en hanteren van gebarentaal en mimiek schept voor hen problemen en verwarring.
c. Een stoornis in het voorstellingsvermogen. Mensen met een autistische stoornis hebben moeite zich een juiste voorstelling te maken van iets wat niet aanwezig is, van wat er gaat komen of van wat er geweest is. Ze hebben steeds “plaatjes” of eenvoudige teksten nodig om het zich voor de geest te halen. Zij kunnen zich moeilijk ergens op voorbereiden of iets verwerken. Zij hebben geen fantasie of een teveel aan fantasie, waardoor ze meegesleept worden in vaak angstige gedachtespinsels.
d. Een opvallend beperkt gebied van belangstelling en activiteiten. Mensen met een autistische stoornis worden vaak slechts geboeid door één of twee voorwerpen, activiteiten of gedachten. Zij blijven hieraan kleven en kunnen in een eindeloos herhalen vervallen van b.v. open en dicht draaien van kranen, dezelfde muziek beluisteren, of het steeds maar praten over een bepaald onderwerp b.v. landkaarten of dinosaurussen.
AVO
Algemeen Voortgezet Onderwijs
BAPO
Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen
BB
Basisberoepsgerichte Leerweg
BBL
Beroepsbegeleidende Leerweg
BBO
Beroepsbegeleidend Onderwijs
Beelddenker
Iemand die in beelden denkt kan heel intelligent zijn. Het is een hele snelle manier van denken: in één beeld omvat je het hele probleem. Het lastige is dat je dat beeld niet zo snel in woorden, zinnen of cijfers kunt omzetten. Het ontbreekt de beelddenker nogal eens aan geduld: het volgende beeld vraagt alweer de aandacht. Ook weet men vaak niet waar men moet beginnen. Op school is dit vaak de aanleiding tot een reeks problemen. Als er dictee wordt gegeven heeft het beelddenkende kind direct een plaatje van de zin in het hoofd. Maar de bijbehorende woorden is het vaak direct kwijt. Het beeld vraagt alle aandacht. De overstap naar woorden is te groot.
Begrijpend lezen
Het toekennen van betekenis aan geschreven taal, een actief en complex proces waarbij zaken als woordenschat, voorkennis en een juist gebruik van leesstrategieën van essentieel belang zijn.
Betrokkenheid
Kinderen zijn betrokken wanneer zij geconcentreerd, geboeid en geïnteresseerd aan het werk of aan het luisteren zijn.
BOL
Beroepsopleidende Leerweg
Bottom up model
Leesmodel waarbij het lezen vanuit de basis, dat wil zeggen vanuit losse klanken wordt opgebouwd.
BPV
Beroepspraktijkvorming
Brede school
De ‘brede school’ is een samenwerkingsverband tussen partijen die zich bezighouden met kinderen van 0 tot 18. Waar kinderen warm eten tussen de middag, ouders ’s avonds terecht kunnen, waarin een bibliotheek is gevestigd en de voor- en naschoolse opvang een logisch vervolg is op het onderwijs.
BVE
Beroeps- en Volwasseneneducatie
CAO
Collectieve arbeidsovereenkomst
CASO
Commissie Automatisering Salarisadministratie Onderwijs
CED-Groep
Landelijk opererende onderwijsbegeleidingsdienst met hoofdlocatie in Rotterdam. Voor begeleiding en productontwikkeling van VVE tot BVE
CITO
Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling
CKV
Culturele en Kunstzinnige Vorming
CNV
Christelijk Nationaal Vakverbond
Competenties
Bekwaamheden en vaardigheden
Constructivisme
De theorie van het constructivisme van Piaget gaat ervan uit dat kinderen tot ontdekkingen komen omtrent gesproken en geschreven taal door actief met hun wereld bezig te zijn. Door nieuwe informatie te integreren en op te slaan in het geheugen breiden zij hun taal- en kennissysteem uit. Binnen (interactief) taalonderwijs kunnen leerkrachten de actieve inbreng van leerlingen vergroten door uit te gaan van een krachtige leeromgeving waarin leerlingen zelf keuzes kunnen maken en een eigen betekenis leren toekennen aan de leerinhoud. Van belang is dat leerlingen de gelegenheid krijgen een eigen betekenis toe te kennen aan de verschijnselen en gebeurtenissen in de wereld om zich heen en hun eigen positie daarbinnen.
Coöperatief leren
Coöperatief leren wordt in het Nederlands ook wel ‘samenwerkend leren’ genoemd. Bij coöperatief leren draait het om interactie en samenwerking tussen leerkracht en kinderen en vooral tussen kinderen onderling. Bij taalonderwijs gaat het om effectieve communicatie, toch vindt er bij veel taaloefeningen helemaal geen communicatie plaats tussen de leerlingen, hoogstens tussen de leerkracht en enkele kinderen. Luisteren, lezen, spreken en schrijven, zijn daarom vaardigheden die in interactie moeten worden geoefend en samenwerking is daarbij noodzakelijk.
CvI
Commissie voor Indicatiestelling
Didactiek
De manier van onderwijzen.
Differentiëren
Werken met de niveauverschillen in de klas op cognitief niveau, maar ook op sociaal-emotioneel niveau
DOP
Doorstroming onderwijspersoneel
Dyslexie
Letterlijk geeft het aan dat iemand minder vermogen heeft om te lezen (‘Lexie’ is Grieks voor ‘woord’ en ‘dys’ betekent verstoord functioneren). Maar iemand met dyslexie heeft ook altijd problemen met zuiver schrijven. En om het nog ingewikkelder te maken kan dezelfde stoornis problemen geven met het vinden van de juiste woorden en het maken van goede zinnen.
EGO
ervarings gericht onderwijs
ESM
Ernstige Spraak- en Taalmoeilijkheden
Evalueren
Nagaan hoe iets verlopen is, leerpunten verzamelen uit het handelen.
Faalangst
Het kenmerkende van faalangst is, dat deze angst slechts optreedt in bepaalde toestanden. Vandaar de naam: angst als toestand. Faalangst treedt slechts op in bepaalde situaties of bij bepaalde gebeurtenissen. Het is, als het ware, een afgebakende angst die je kunt benoemen. Het heeft ergens mee te maken. Een tweede belangrijk kenmerk van faalangst is, dat er sprake moet zijn van het min of meer verplicht uitvoeren van een bepaalde taak, ofwel opdracht. Samengevat: Faalangst is een angst als toestand, die met name voorkomt in situaties waarin mensen taken worden opgedragen.
FPU
Flexibel Pensioen en Uittreden
Freinet onderwijs
Het onderwijs vindt niet plaats aan de hand van vaste methodes, maar vertrekt vanuit de ervaringen en belevingen van de kinderen. De leraar en de groep zorgen er samen voor dat hier zinvol mee gewerkt kan worden. Leren is niet opnemen wat anderen bedacht hebben, je leert pas echt als je al handelend experimenteel kunt zoeken en ontdekken en daar met anderen over kunt communiceren. De leraar bepaalt niet eenzijdig wat er gebeurt, maar de groep en de leraar plannen in democratisch/coöperatief overleg het werk.
FUWA
Functiewaardering
FUWASYS
Functiewaarderingssysteem
Gilles de la Tourette
Tourette is een erfelijke aandoening die berust op een stoornis in een hersenfunctie. Hoewel de juiste oorzaak nog steeds niet bekend is, spelen neurotransmitters een grote rol. Het gaat dus om chemische stoffen die de prikkeloverdracht tussen de zenuwcellen regelen. Dat geldt met name voor dopamine en mogelijk ook voor serotonine en noradrenaline.Hersenonderzoek levert weinig op: men kan de aandoening eigenlijk niet anders ‘bewijzen’ dan door observatie van de symptomen.De ziekte is voor het eerst beschreven in 1885 door de Franse neuroloog George Albert Eduard Brutus Gilles de la Tourette n.a.v. enkele gevallen in zijn praktijk en wordt meestal het Tourette-syndroom, Tourette of GTS genoemd.
GL
Gemengde Leerweg
GO
Georganiseerd overleg
HAVO
Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs
HBO
Hoger beroepsonderwijs
Holistische visie
Opvatting dat lezen en schrijven vaardigheden zijn, waarbij techniek en begrip eenheid vormen. Voor het leesonderwijs geldt dat het lezen niet kan worden opgedeeld in deelvaardigheden en als een betekenisvolle eenheid moet worden aangeboden.
Hyperlexie
In staat zijn tekst adequaat te decoderen, terwijl het tekstbegrip onvoldoende is.
IB
Interne Begeleiding
IB-Groep
Informatie Beheer Groep
ICT
Informatie- en Communicatietechnologie
Interactie
Communicatie. Begrip dat steeds meer centraal staat in het taalonderwijs dat -zo blijkt uit onderzoek- te weinig interactief is.
Intercultureel onderwijs
Met intercultureel onderwijs bedoelen we actief en efficiënt leren omgaan met sociale en culturele diversiteit. Deze verscheidenheid bevat allerlei dimensies, zowel culturele, etnische, sociale, uiterlijke als andere dimensies. We vinden ze terug bij leerlingen, leerkrachten en ouders. De alledaagse omgang tussen mensen die van elkaar kunnen verschillen, verloopt liefst zo positief mogelijk, maar dit gebeurt niet vanzelf. Omgaan met verscheidenheid moet je blijkbaar leren. We noemen het de interculturalisering van de samenleving: het beter leren functioneren in de pluriforme maatschappij zoals ze is.
IVBO
Individueel Voorbereidend Beroepsonderwijs
Jenaplanschool
Het Jenaplan is geen vaststaand onderwijsmodel, maar een ‘interpreteerbaar grondmodel’. Omdat het jenaplan geen dwingende gedragsregels voorschrijft, is geen enkele Jenaplanschool gelijk.
JSW
Jeugd in School en Wereld. Vakblad voor het onderwijs.
KB
Kaderberoepsgerichte Leerweg
Kerndoelen
In 1998 vastgestelde einddoelen voor het basisonderwijs.
Kleefletters
In het spellingonderwijs zijn lettercombinaties als lk, rk enz. moeilijk te verklanken. Er wordt vaak een u tussen geschreven. Om duidelijk te maken dat er geen klank tussen hoort, wordt gesproken van kleefletters.
KPC Groep
Een innovatie-instituut dat zich richt op het verbeteren van leerprocessen van individuen en organisaties
KSB
Kwalificatie Structuur Beroepsonderwijs
KSE
Kwalificatie Structuur Educatie
LAKS
Landelijk Aktie Komitee Scholieren
Leerlingvolgsysteem
Hierin wordt het functioneren van de leerling gevolgd. Alle vorderingen, achterstanden en resultaten worden hierin verwerkt om zo voor een compleet beeld van de ontwikkeling van het kind te zorgen.
Leesblindheid
Evenals woordblindheid verouderd begrip voor dyslexie, afkomstig uit de tijd dat men er van uit ging dat een oogafwijking ten grondslag lag aan dyslexie.
LGF
Leerlinggebonden Financiering
LIO
Leraar in opleiding
LOB
Landelijk Orgaan Beroepsonderwijs
LOM
Leer- en Opvoedingsmoeilijkheden
LSF
lesschemaformulier
LWOO
Leerwegondersteunend Onderwijs
LZ
Langdurig Zieken
Macroniveau
Relaties van de school met instanties buiten de school: onder andere Riagg, vertrouwensarts, wijkagent, enzovoort
MAVO
Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs
MBO
Middelbaar Beroepsonderwijs
Mesoniveau
Alle activiteiten die buiten de klas plaatsvinden, zoals het bijwonen van teamvergaderingen
Microniveau
Het geven van onderwijs aan de groep en het begeleiden van individuele leerprocessen van kinderen
MLK
Moeilijk Lerende Kinderen
MR
Medezeggenschapsraad
NOT
Nationale Onderwijstentoonstelling
NT-1
Nederlands als moedertaal
NT-2
Nederlands als tweede taal
NVS
Nederlandse Vereniging van Schooldecanen en Schoolloopbaanbegeleiders
OALT
Onderwijs in Allochtone Levende Talen
OBP
Onderwijsondersteunend en Beheerspersoneel
OC&W
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
OCNV
Onderwijsbond CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond)
OLW
Oriëntatie op Leren en Werken
Onderwijsleermiddelen
De middelen die jouw onderwijs kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan rekenrekjes enzovoort.
Ontwikkelingsgericht onderwijs
Het betekenisgericht onderwijzen staat centraal.
OOP
Onderwijsondersteunend Personeel
OPDC
Orthopedagogisch en Didactisch Centrum
OU
Open Universiteit
PABO
Pedagogische Academie Basisonderwijs
PCBO
Protestants Christelijk Basisonderwijs
PDD-NOS
PDD-NOS,de afkorting betekent: Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified. Dit is een ontwikkelingsstoornis, aanautisme verwant, waarbij het grootste probleem is dat de kinderen zich niet in kunnen leven in een ander persoon. Ze zijn erg op zichzelf gericht, en hebben vaak meerdere achterstanden op emotioneel, sociaal en motorische gebieden.
Pedagogiek
Opvoedkunde
PO
Primair Onderwijs
PPO
Personeelvoorziening Primair Onderwijs
PrO
School voor Praktijkonderwijs
PSC HVO
Pedagogisch Studiecentrum Humanistisch Vormingsonderwijs
PSO
Praktische SectorOriëntatie
RDO
Register Directeur Onderwijs
REC
Regionaal Expertise Centrum
Reflecteren
Met reflecteren wordt bedoeld dat je terug kunt koppelen naar je eigen handelen en daaruit conclusies kunt trekken. Wat heb je gedaan, waarom heb je dat gedaan en wat heb je daar van geleerd, dus hoe doe je het de volgende keer.
ROC
Regionaal Opleidingscentrum
RT
Remedial Teaching
Samenwerkend leren
Een in de Verenigde Staten uitgewerkte onderwijsstrategie waarbij leerlingen elkaar ondersteunen bij allerlei vormen leren (peer-tutoring). Een andere vorm, waarbij gespecialiseerde tutoren een kind ondersteunen heet one-to-one tutoring.
SBL
SBL staat voor: Stichting Beroepskwaliteit Leraren en ander onderwijspersoneel. SBL bevordert de kwaliteit van het onderwijs door bekwaamheidseisen op te stellen voor leraren en door professionaliteit centraal te stellen. SBL doet dat samen met die leraren. Kortom, SBL staat voor: Goede leraren voor goed onderwijs.
SBO
Speciaal Basisonderwijs
Scaffolding
Amerikaans woord voor steiger. De leerkracht zet een steiger om het kind heen en ondersteunt het daar waar het nodig is. Dit begrip komt voor bij beschrijven van activiteiten van de leerkracht om een kind uit te dagen (bijvoorbeeld bij spel, zoals basisontwikkeling of in het piramideproject, als bij taal, bijvoorbeeld tijdens het interactief voorlezen).
Semantiseren
Uitleggen en toelichten van woordbetekenissen.
SLO
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Sociaal leren
Sociaal leren is het leren in groepsverband, in samenspraak en samenwerking met anderen die vaak meer ervaren zijn.
Socratische gespreksvoering
Een gesprek waarbij er geen leider is. Kinderen hebben allemaal dezelfde inbrengsmogelijkheid er van uitgaande dat er geen ‘alweter’ is die de waarheid kent. Het is dus een “leiderloos” gesprek maar geen “regelloos” gesprek.
Stategisch leren
Strategisch leren houdt in dat kinderen strategieën leren voor de planning, uitvoering en controle van (taal) leerprocessen zoals bijvoorbeeld ‘hoe schrijf ik een brief aan oma om te bedanken voor het logeren’, ‘hoe leer ik woorden’. Het is één van de drie uitgangspunten van interactief taalonderwijs. Leerkrachten kunnen strategisch leren bevorderen door coöperatief leren toe te passen en door zelf model te staan en hardop denkend voor te doen hoe kinderen bepaalde activiteiten het beste kunnen aanpakken. Vooral het leren reflecteren op en controleren van eigen taalleerprocessen is van cruciaal belang voor de verdere taalontwikkeling van kinderen. Portfolio’s kunnen bij het refecteren op eigen leerprocessen een geschikt middel zijn. Hierdoor worden ze in hun ontwikkeling steeds minder afhankelijk van anderen en leren ze hun kennis en strategieën te gebruiken in situaties die ze nog niet eerder zijn tegengekomen.
Successief model
Volgens dit model gaat de aanvankelijke sturing vanuit het opleidingscurriculum in de loop van de opleiding over in een sturing vanuit de ervaringen die de student opdoet op de werkplek.
SVO
Speciaal Voortgezet Onderwijs
TL
Theoretische Leerweg
Top down
Leesmodel waarbij het lezen wordt gezien als een vaardigheid waarbij woorden worden herkend op grond van voorkennis t.a.v. de tekst, op grond van het waarnemen van vluchtige kenmerken van een woord enz.
VAVO
Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs
VBO
Voorbereidend Beroepsonderwijs
Visueel geheugen
Het (aan)leren van nieuwe woorden door de leeromgeving daarvoor geschikt te maken, de juiste werkvormen te kiezen, kinderen strategieën aan te leren en de juiste instructie te geven.
VMBO
Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs
VO
Voortgezet Onderwijs
Voor en vroegschoolse educatie
Overheidsbeleid, waarbij in een akkoord is afgesproken dat gemeenten de komende jaren zullen investeren in een veredere versterking en uitbreiding van peutervoorzieningen.
VSO
Voortgezet Speciaal Onderwijs
VSO-LOM
Voortgezet Speciaal Onderwijs voor Kinderen met Leer- en Opvoedingsmoeilijkheden
VSO-MLK
Voortgezet Speciaal Onderwijs voor Moeilijk Lerende Kinderen (tegenwoordig: PrO)
Vuistregels
Regels waaraan je je moet houden, vanuit vakken voorgeschreven.
VWO
Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs
WBO
Wet op het Basisonderwijs
WEB
Wet Educatie en Beroepsonderwijs
Wederkerend onderwijzen
Wederkerend onderwijzen of reciprocal teaching is een vorm van coöperatief leren in kleine groepen. Het doel is dat leerlingen strategieën toepassen die leiden tot beter leesbegrip. Discussie over de betekenis van de tekst staat hierbij centraal. De leerkracht en de leerlingen leiden om de beurt een discussie over de inhoud van een tekst. In het begin zal de leerkracht de leider van de discussie zijn, later een van de leerlingen. Na het stil of samen lezen van de tekst voert de leider een aantal leesstrategieën uit waarop de andere leerlingen reageren.
Welbevinden
Kinderen hebben een hoog welbevinden als zij lekker in hun vel zitten, zich gewaardeerd en begrepen voelen.
Werkconcept
Een verslag, geschrift waarin jouw visie tot uiting komt, gebaseerd op meerdere principes.
WHW
Wet op het Hoger Onderwijs en het Wetenschappelijk Onderzoek
WIN
Wet Inburgering Nieuwkomers
Witruimte
Een woord uit de schrijwereld. Dat is de ruimte in de letters en tussen de letters.
WMO
Wet Medezeggenschap Onderwijs
WO
Wetenschappelijk Onderwijs
Woordenschatdidactiek
Het (aan)leren van nieuwe woorden door de leeromgeving daarvoor geschikt te maken, de juiste werkvormen te kiezen, kinderen strategieën aan te leren en de juiste instructie te geven.
WOV
Wet op de Onderwijsverzorging
WPO
Wet op het Primair Onderwijs
WSNS
Weer Samen Naar School
WVO
Wet op het Voortgezet Onderwijs
ZKOO
Ziektekosten Onderwijs- en Onderzoekpersoneel
ZML
Zeer Moeilijk Lerenden
ZMLK
Zeer Moeilijk Lerende Kinderen
ZMOK
Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen
ZVO
Ziektekostenvoorziening Overheidspersoneel