Pokémon leerzaam? Zeker wel!

Lisanne van den Belt is kleuterleerkracht, remedial teacher en moeder van twee kinderen. Naast deze werkzaamheden is ze auteur van Junioruniversiteit. In deze blog vertelt ze over de leerzame aspecten van Pokémon en hoe je kinderen aan de hand van deze rage leerdoelen kunt bereiken zonder dat ze het in de gaten hebben. 

Lisanne: Ongeveer een jaar geleden ontstond bij ons in huis het Pokémon-virus. Woorden als Pikachu, Pokémonballen, aanvallen en Ash vulden de gesprekken bij ons aan tafel. Vroeger keek ik zelf op zondagmiddag graag naar Pokémon. Dat was in de tijd waarin je nog niet kon beslissen wat je op elk moment van de dag zou willen kijken. Op zondagmiddag werd een aantal afleveringen achter elkaar uitgezonden, terwijl ik heerlijk in het grote bed van mijn ouders lag. Het was me dus niet helemaal vreemd.

Een paar weken later breidde de woordenschat van mijn zoon zich flink uit: hitpoints, damage, energycards. Oké, dat ik vroeger Pokémon keek, betekende niet dat ik ooit van deze termen had gehoord. Ook in mijn werk in het basisonderwijs kwam dit regelmatig voorbij en zag ik kaarten, etuis, knuffels en vriendenboeken van Pokémon overal opduiken. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt. Hoe werkt het spel van de kaarten nu eigenlijk?

Als ik heel eerlijk ben, had ik al eens gespeurd op het internet. Maar daar bleef het me duizelen met termen die ik niet begreep. Totdat we voor JufSanne.com een volledige set Pokemon mochten testen! Ik was benieuwd of het via de spellen wel zou lukken. De My First Battle-set wordt geleverd met alles wat trainers nodig hebben om aan de slag te gaan. Het lijkt de perfecte manier om simpel te beginnen en mee te doen met alle actie die kinderen vaak op YouTube voorbij zien komen.

Tijdens het uitpakken ontdekt mijn zoon natuurlijk als eerste de Pokémonkaarten. Zijn ogen beginnen meteen te glinsteren. Beide spelers krijgen een stapel kaarten, dit wordt een deck genoemd. Verder bevat het spel twee speelmatten, een handleiding in het Engels, een Pokémonmunt, zes prijsmunten en schadetellers. Omdat de handleiding in het Engels is geschreven, leek het me in eerste instantie een uitdaging om alles te begrijpen. Maar niets was minder waar. Het spel is ontzettend duidelijk beschreven en achterin de handleiding vind je een uitleg van alle termen die belangrijk zijn. Er wordt ook uitgelegd wat er allemaal op een Pokémonkaart staat en wat dit betekent. Wat heerlijk dat ik nu eindelijk op een simpele manier informatie kan verkrijgen. Wanneer je nog niet thuis bent in de wereld van Pokémon, raad ik je aan om dit eerst door te lezen, dan kan het niet meer misgaan.

Om een spel met jonge kinderen te kunnen spelen, vind ik het belangrijk dat het snel te spelen is. Geen lange uitleg, moeilijke regels en graag met korte potjes. Daar voldoet dit spel volledig aan. Er is een duidelijke set-up, die heel makkelijk te volgen is. In zeven kleine stappen ligt alles klaar voor een strijd. Het enige nadeel vind ik de speelmatten. Deze zijn gevouwen, waardoor ze niet recht op tafel blijven liggen. De kaarten schuiven daardoor snel van de speelmat af, wat bij mij af en toe wat frustratie oplevert. Het enige punt van aandacht, want voor de rest ziet alles er echt top uit.

Vanaf daar is het eigenlijk heel simpel. In elke beurt volg je dezelfde stappen. Kinderen hebben razendsnel door wat ze allemaal mogen doen in een beurt. Ze leren af en toe een stapje terug doen om het eigen handelen en de situatie te overzien. Daarnaast moeten ze goed nadenken welke stappen ze gaan zetten; eerst denken, dan doen.

Tekst gaat verder onder de foto

Eén ding is zeker; als je een kleine Pokemon-fan in je leven hebt die de regels van het volledige kaartspel nog niet helemaal begrijpt, is dit een geweldige manier om hem kennis te laten maken met het kaartspel. Inmiddels hebben wij heel wat potjes achter de rug en genieten we samen van het spel. Wij zijn toe aan een stap verder in de wereld van het Pokémonkaartspel.

Battle Academy

Dit spel ging met ons mee op vakantie. De doos van dit spel ziet er ten eerste al prachtig uit. Het bord zelf doet wat saai aan, maar tijdens het spelen kom ik er achter dat dit het spel ten goede komt. Daarnaast is dit bord van karton, waardoor er geen kaarten meer verschuiven. De regels van het spel zijn redelijk gelijk aan My First Battle, maar net wat uitgebreider. Spelers krijgen een deck met zestig kaarten, waardoor er meer spelmogelijkheden zijn. Daarnaast bevat het spel een geavanceerd deck van Eevee, een van de Pokémon. Dit maakt het mogelijk om het speelniveau te verhogen.

Elke speler begint met kaarten in zijn hand, deze trekt hij uit zijn deck. Dit bevat een mix van Pokémon, evoluties, energie en de trainerskaarten: items en supporters. Je begint met het plaatsen van een actieve Pokémon van het basisniveau. Dit is de Pokémon die aanvalt of wordt aangevallen door de tegenstander. De andere Pokémon zitten als reserve op de bank. Je mag per beurt één energiekaart aan je Pokémon geven, waardoor hij krachtiger wordt. De items en supporters helpen je om voordeel te behalen in het spel. De meeste Pokémon hebben meerdere aanvallen om uit te kiezen, maar deze vereisen verschillende hoeveelheden en soorten energie die je tijdens het spel verzamelt. Je moet dus zorgvuldig timen wanneer en waar je energie neerzet. Daarvoor moeten je kaarten op orde zijn en is het slim om vooruit te denken. De spelers leren een plan bedenken om een doel te bereiken.

Als je een aanval hebt gekozen, gebruik je deze tegen de actieve Pokémon van je vijand. De Pokémon van de tegenstander loopt hiermee schade op, of wordt in één beurt uitgeschakeld. Om de schade te kenmerken, worden er schadetellers op de actieve Pokémon gelegd. Hiermee tellen de spelers met sprongen van tien. Daarvan wordt de juf in mij nog enthousiaster. De winnaar is de eerste speler die een bepaald aantal Pokémon van zijn tegenstander uitschakelt. In dit spel zijn het er vier. Dit aantal kun je zelf naar wens uitbreiden. We hebben enorm veel plezier tijdens het spelen en we voelen ons echte Pokémontrainers.

Klaar voor een uitdaging?

Wil je een uitgebreide gevechtservaring beleven, dan raad ik je aan om het Pokémon Battle Deck Deluxe in te zetten. Er zitten meerdere trainerskaarten in dit deck, waardoor de spelmogelijkheden enorm worden uitgebreid. Daarnaast bevat het glimmende premiumkaarten, iets wat ontzettend aanspreekt. Deze kaarten bevatten andere aanvallen en kunnen behoorlijke schade aanrichten. Het leuke is, dat wanneer je in het bezit bent van de Battle Academy, je het kartonnen spelbord hier ook kunt gebruiken. Door de basisregels goed te kennen merken we dat het leuk is om wat meer uitdaging in het spel te kunnen brengen. Wij hebben dit deck samen getest, het vergt wel meer onderzoek naar de regels die bij de premiumkaarten horen. Wat ik als juf graag zie is dat de spelers informatie in het geheugen vast moeten houden tijdens de uitvoering van complexere taken. Dat is tijdens het spelen met een Deluxe Battle Deck zeker het geval.

Level 3 is voor ons nog een stapje te ver, maar ook dat is mogelijk. Hiervoor koop je een extra deck, die je kunt inzetten tijdens je gevechten. Deze decks bevatten nog exclusievere kaarten en meer spelregels. Dit gaan we zeker nog proberen de komende tijd.

Er is maar een conclusie mogelijk: wij zijn om! Pokémon is al jarenlang een grote hit en lijkt zijn populariteit nog lang niet te verliezen. Ik vrees dat onze verzameling de komende tijd, vooral met het oog op 5 december, nog wel wat gaat uitbreiden…

Extra spellen:

Voor mij is het onmogelijk om de Pokémonspellen niet te bekijken door de ogen van een leerkracht. Inmiddels werk ik 15 jaar in het onderwijs en heb ik de doelen voor het jonge kind goed helder. Alles wat ik hoor, zie of lees, zorgt in mijn brein voor een hoop creatieve gedachten. Tijdens het spelen van de Pokémonspellen begon het dan ook te borrelen. Hieronder vind je een download met twee zelfontworpen spelborden die op A3 geprint kunnen worden. Met deze spelborden en de materialen van bovenstaande spellen, is het mogelijk om nog meer plezier met Pokémon te beleven. Hopelijk geeft dit een extra dimensie aan de Pokémonkaarten, zodat ze zelfs in het onderwijs zijn te gebruiken. Veel plezier ermee!

Spelvariant 1

Materiaal:

 • spelbord 1
 • 2 Pokémon kaartendecks
 • 21 schadetellers van 10
 • bak

Voorbereiding:

Pak een kaartendeck en haal de kaarten met een afbeelding van een Pokémon eruit. Haal de overige kaarten uit het spel en geef de Pokémonkaarten aan één van de spelers. Doe dit ook bij het andere kaartendeck en geef deze kaarten aan de andere speler. Schud de kaarten en zorg dat ze op zijn kop liggen. Leg spelbord 1 klaar. Beslis wie zijn kaarten op het vak van speler 1 neerlegt. De andere speler legt zijn kaarten op het vak van speler 2. Stop de schadetellers in een bak en zet deze op tafel.

Uitleg:

Beide spelers draaien tegelijk een kaart om en leggen deze kaarten op het spelbord. De spelers bekijken het aantal hitpoints dat rechts bovenin op de kaarten te vinden is. De speler met de meeste hitpoints pakt een schadeteller uit de bak en legt dit bij de andere speler op het spelbord neer. Wanneer alle kaarten gespeeld zijn, tellen de spelers de schadetellers met sprongen van 10. De speler met de minste schadetellers wint het spel.

 

Spelvariant 2

Materiaal:

 • spelbord 1
 • 2 Pokémon kaartendecks
 • alle schadetellers van 10 en 50 van de Battle Academy
 • Pokémonmunt
 • 2 pionnen
 • bak

Tip: gebruik een Pokémonfiguur als pion.

Voorbereiding:

Leg spelbord 1 klaar. Plaats op beide startvakken een pion. Schud de kaartendecks één voor één en leg ze op de vakken speler 1 en speler 2. Leg de schadetellers in een bak en zet deze op tafel.

Uitleg:

De spelers volgen bij dit spel het gele pad. Speler 1 gooit de munt op. Bij kop mag de speler een stap vooruit zetten en pakt hij een schadeteller van 10. Deze legt hij op zijn eigen schadetellervak. Vervolgens mag hij een kaart pakken. Trekt de speler een energiekaart, mag hij een schadeteller van 50 bij zijn tegenstander neerleggen. Trekt de speler een kaart met een Pokémon, legt hij al zijn eigen schadetellers terug in de bak. Bij het gooien van munt gaat de speler een stap terug op het spelbord en pakt een schadeteller van 10. Nu is speler 2 aan de beurt. Hij herhaalt bovenstaande stappen. Wanneer beide spelers het vak met de vier energieën hebben bereikt, eindigt het spel. Is één speler nog onderweg, speelt hij door tot ook hij het vak met de vier energieën heeft bereikt. De speler met de minste schadepunten wint het spel.

Spelvariant 3

Materiaal:

 • spelbord 1 en 2
 • 2 Pokémon kaartendecks
 • alle schadetellers van 10 en 50 van de Battle Academy
 • 1 Pokémonmunt
 • 1 dobbelsteen
 • 2 pionnen
 • bak

Voorbereiding:

Leg spelbord 1 en 2 naast elkaar op tafel. Zet op spelbord 1 de pionnen op de startvakken. Schud de kaartendecks één voor één en leg ze op spelbord 1 op de vakken speler 1 en speler 2. Leg een dobbelsteen en de Pokémonmunt klaar. Stop de schadetellers in een bak en zet deze op tafel.

Uitleg:

De spelers volgen de groene route op het spelbord. Deze route loopt volledig rond, ze lopen dus ook een deel op de gele route en komen weer langs start. Laat één speler de Pokémonmunt opgooien om te beslissen wie er begint. Speler 1 rolt met de dobbelsteen en zet met zijn pion het aantal gerolde ogen vooruit. Hij pakt een Pokémonkaart en bekijkt welke kaart hij in zijn hand heeft. Als de speler een Pokémon heeft gepakt, legt hij deze op spelbord 2, in een van zijn eigen vakken. Een speler mag alleen een Pokémon van basisniveau als eerste op een vak plaatsen. Trekt een speler een stage 1 kaart, dan heeft hij een evolutie te pakken. Deze kaart mag hij bewaren en later bovenop de Pokémon van basisniveau leggen die dan al op het spelbord ligt. Dit mag op elk moment in het spel. Trekt een speler een energiekaart, mag hij een extra kaart pakken. Overige kaarten zoals de trainerskaarten, hebben geen functie en worden door de spelers aan de kant gelegd. Bij het neerleggen van een Pokémon van basisniveau, pakt de speler een schadeteller van 10 uit de bak en legt deze op het spelbord aan de kant van de tegenstander. Legt een speler een evolutie in zijn Pokémonteam neer, legt hij een schadeteller van 50 bij de tegenstander neer. Het spel eindigt wanneer een speler vier Pokémon van in ieder geval het basisniveau op het spelbord heeft verzamelt. Zijn team is compleet. Beide spelers tellen nu de schadetellers. De speler met de minste schadetellers wint het spel.

Download de spelborden hier!