Spellenrecensie: Atlantis Escape

Sigrid Olivier is leerkracht van groep 1 en testte voor het juf Sanne team de smartgame ‘Atlantis Escape’. Een spannende smartgame gebaseerd op het verhaal van Atlantis, de stad die volgens de legende onder de zeespiegel verdween. Haar bevindingen lees je hier.

Atlantis Escape

Ontsnap … voor het te laat is! Vlucht van Atlantis voordat deze mythische stad voor altijd onderwater verdwijnt. Zoek de kortste weg vanaf de hoogste toren tot aan de haven. Daar ligt een schip klaar om je in veiligheid te brengen. Hoeveel treden nog voor je er bent? Kom je op tijd?

Inhoud van de doos

Het spel zit in een kartonnen doos met daarin een stevig compact plastic reisdoosje waarin alle puzzelstukken passen. In de doos zitten:

  • zes puzzelstukken in de vorm van een gekleurde trap
  • boekje met zestig 3D-opdrachten en de juiste antwoorden, ingedeeld op vijf verschillende niveau’s
  • boekje met spelregels

Bedoeling van het spel

Tijdens dit spel probeer  je te ontsnappen uit de zinkende stad. Er zijn verschillende spelstukken om de overkant te bereiken. Je zoekt in het boekje eerst de startsituatie op. Je ziet op de afbeelding steeds hoe je het puzzelstuk met de toren plaatst ten opzichte van de uitgang. En je ziet welke extra puzzelstukken je mag gebruiken. Er zijn 60 opdrachten en de opdrachten lopen op in moeilijkheidsgraad. Je begint dus eenvoudig en je kunt bij iedere stap je vaardigheid verbeteren. De opdrachten zijn genummerd, dus je hoeft niet achter elkaar alle opdrachten uit te voeren, maar je kunt tussendoor even ergens noteren waar je gebleven bent.

In de praktijk

Een smartgame speel je alleen. Tijdens het spelen van een smartgame worden er ontzettend veel vaardigheden geoefend. Niet alleen vaardigheden als ruimtelijke denken, Atlantis Escape is een driedimensionaal spel, maar het oefent ook belangrijke vaardigheden als probleemoplossend vermogen, doorzettingsvermogen, het denken in stappen, het maken van een planning, je aandacht erbij hebben/houden en doorzetten wanneer het spel lastig wordt. Smartgames worden vaak ingezet voor leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong. Lukt het om door te zetten, ook als het wat lastiger wordt en je het antwoord niet meteen kunt zien? Een smartgame kan dan echt op verschillende manieren een grote uitdaging zijn. Met behulp van smartgames kunnen kinderen ook leren om zichzelf een tijdje te vermaken. Deze smartgame is eenvoudig en compact op te bergen in het stevige plastic reisdoosje en daarom is het ideaal om mee te nemen. Atlantis Escape werd in 2019 genomineerd voor Speelgoed van het jaar in de categorie speelgoed voor 8 en 9 jaar.

Wat vindt juf Sigrid ervan

Zelf ben ik een groot fan van smartgames. Ik vind het zelf leuk om een smartgame te spelen en mijzelf uit te dagen om logisch na te denken over oplossingen. Ik neem ze graag mee voor mijn kinderen als wij ergens naar toe gaan. Veel smartgames zijn hier geschikt voor en er zijn zelfs speciale reisedities van een aantal smartgames. Verder zet ik smartgames graag in op school voor leerlingen die even alleen een spel mogen doen en de spellen zijn ook geschikt om in te zetten voor plusleerlingen. Kinderen worden enorm uitgedaagd, omdat het niveau van de opdrachten oploopt in moeilijkheidsgraad. De opdracht bij deze smartgame is helder en snel uit te leggen. Je kunt vrij snel aan de slag. Hoe verder je komt, hoe moeilijker het wordt. De laatste opdrachten zijn behoorlijk pittig. Toch verveelt het spel niet en het werkt best verslavend om steeds een stukje verder te komen. Ik vind het een heerlijk spel. Het is een echte aanrader voor school en voor thuis voor kinderen vanaf 8 jaar.