Juf Sanne boekenjournaal 17

Voor het Recensieteam met Sigrid, Dieke, Reina, Els en Ilona is de zomer een prachtige periode. Het zomerweer is namelijk ideaal om lekker een boek te lezen in de tuin. Benieuwd wat ze hebben gelezen? Je leest het in boekenjournaal 17!

IJshart – Jamie Littler

Ver weg van de bewoonde wereld, in het noordelijke deel van de Sneeuwzee vol monsters. Krijg jij het ook al koud?

 

Het verhaal

Ash woont in een kleine nederzetting aan het eind van de wereld en wacht al jarenlang op de terugkeer van zijn ouders. Door de Leviathans, de watermonsters in de zeeën eromheen, zijn de inwoners van alles en iedereen afgesloten. Op een dag ontdekt Ash dat hij over magische krachten beschikt, en hij wordt, samen met een chagrijnige yeti als oppasser verbannen. Wanneer er een handelsslee met een luidruchtige kapitein langskomt, aarzelt Ash geen moment en gaat mee aan boord van het schip het IJshart. Zij kunnen zijn hulp goed gebruiken. Kunnen zij hem misschien helpen zijn familie terug te vinden?

In drie woorden

Magisch, avontuurlijk en spannend.

In meer woorden

IJshart is het eerste deel in een heerlijke fantasy-serie vol briljante personages, een originele setting, meer dan genoeg spanning en vrolijke illustraties. Heb je zin in kou en spanning, dan is dit echt een geschikt boek!
Het boek is geschreven door Jamie Littler. Jamie studeerde aan de kunstacademie in Bournemouth. Inmiddels heeft hij al heel veel boeken geïllustreerd. IJshart is Jamies schrijf-debuut, waarvoor hij ook zelf de illustraties maakte. De illustraties zijn in het zwart-wit en zien er cartoonachtig uit en passen precies bij de fantasy-sfeer uit het boek. De illustraties variëren van versieringen om de tekst heen tot paginagrote illustraties. Door de illustraties wordt je nog meer het verhaal ingezogen.

Het boek is geschikt voor avontuurlijke kinderen die wel van lezen houden. Het boekt telt namelijk 447 bladzijden. De karakters uit het boek worden zeer uitvoerig beschreven, zodat je ze tijdens het lezen van het boek goed leert kennen. Het boek draait eigenlijk om de zoektocht van Ash naar zijn ouders. Ash komt er tijdens het verhaal achter dat hij een zogenaamde Liedwever is, een zanger met magische krachten. Dit heeft wel tot gevolg dat hij verstoten wordt. Zo komt hij samen met zijn oppas, een yeti, aan bord van de handelsslee het IJShart. De zoektocht is niet zonder gevaar. Het einde van het boek laat nog genoeg ruimte over voor een vervolg. Ik ben benieuwd…

Recensie geschreven door: Sigrid Olivier.

 

Ik heb gelijk – Annemie Vandaele & Ina Hallemans

Schildpad en Konijn waren de beste vrienden.
Elke avond zochten ze elkaar op
op de open plek midden in het bos.

 

Het verhaal

Konijn en Schildpad hebben ruzie. Want Konijn doet alles graag heel snel, terwijl Schildpad juist houdt van rustig aan. Gelukkig zijn Egel en Uil er om de vrienden weer op het goede spoor te brengen.

In drie woorden

Wedstrijd, ruzie en vriendschap.

In meer woorden

Elke avond komen de twee vrienden, Schildpad en Konijn, bij elkaar op de open plek in het bos. Ze maken een praatje en voetballen samen. Op een avond gaat het mis. Konijn trapt keihard tegen de bal. In plaats van in het doel, komt de bal tegen het hoofd van Schildpad. De twee vrienden krijgen ruzie. Konijn vindt Schildpad te traag en Schildpad vindt dat Konijn altijd gelijk moet hebben.
Boos loopt Konijn weg en gaat langs bij Egel en Uil. Deze twee vrienden laten Konijn zien, dat iedereen anders is.
Ik heb gelijk is een verhaal met een mooie boodschap. Kinderen maken kennis met Schildpad en Konijn, die verschillend en vrienden van elkaar zijn. Door het verhaal te lezen zien ze dat vriendschap waardevol is en dat je elkaar moet respecteren. Ook in het dagelijks leven komen kinderen dit tegen.
Het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en is heel herkenbaar. Kinderen zien de wedstrijd voor zich en kunnen een voorstelling maken van de ruzie, die ontstaat. De illustraties dragen hier aan bij. Ze zijn kleurrijk, sfeervol en aan de gezichtsuitdrukkingen van de dieren kun je goed zien, hoe ze zich voelen. Ik heb gelijk is een prentenboek wat een fijne bijdrage kan leveren aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen.

Recensie geschreven door Els van Dijck.

 

50 dieren met een wereldrecord – Martin Jenkins

 

Het verhaal

Komt dat zien, komt dat zien! De prijsuitreiking gaat beginnen. De unieke prestaties en talenten van vijftig dieren van over de hele wereld staan in de schijnwerpers. We reiken prijzen uit voor onder meer de snelste vlieger, de beste springer, degene met de langste tentakels, voor lastigste eter en grootste stinkerd. Welk dier legt het bijzonderste ei, maakt de meest waanzinnige bouwsels of kan zich het beste vermommen?

In drie woorden

Grappig, informatief en speels.

In meer woorden

Dit boek neemt je mee langs 50 uiteenlopende dieren, de crème de la crème van de dierenwereld wordt in het zonnetje gezet. De aandacht wordt gericht op de uitstekende prestaties en de unieke talenten van een aantal bijzondere dieren. Er worden prijzen uitgereikt aan het snelste, het oudste, het sterkste, het viest stinkende, het grootste en het langste dier. Er zijn ongewone prijswinnaars bij en ook hele enge. In dit boek leer je alle dieren kennen!

Per dier is een dubbele pagina gereserveerd waarop de bijzonderheden zijn vermeld. Elk dier heeft ergens een prijs voor gekregen.
Het boek begint met de termiet die een prijs krijgt voor ‘Bijzondere bouwsels’ Er is een stukje over termieten geschreven naast een tekening van de termiet. Onder het portret staat een weetje: ‘Termieten maken hoge heuvels van natuurlijke materialen zoals grond en zacht-gekauwd hout dat ze mengen met speeksel.’

De pagina aan de rechterkant ziet eruit als een fotoalbum. Hierop staan wat foto’s met weetjes over dit dier. Hier staan verrassende dingen bij. Zo lees je dat de lammergier gespecialiseerd is in het eten van schildpadden. Hij breekt ze open door ze van grote hoogte op de rotsen te laten vallen! Of dat de gevlekte skunk op zijn voorpoten gaat dansen, terwijl hij zijn staart omhoog spreidt om de dieren te verjagen.

Niet alle dieren hebben een dubbele pagina in het boek gekregen. Sommige dieren staan met zijn vieren op een pagina, bijvoorbeeld op de pagina ‘De prijzen voor gezinnen.’ Op deze pagina staan 4 dieren vermeld die veel moeite doen om hun jongen een goede start te geven. Zij worden kort beschreven.

De illustraties van Tor Freeman zijn erg mooi. Ze zijn kleurrijk en speels. De tekeningen lijken net cartoons en er zit veel humor in verwerkt. De tekst en de illustraties vormen samen één geheel. De dieren op de illustraties zijn goed te herkennen.

Dit boek is een musthave in je boekenkast. Het is ontzettend leerzaam, je zal versteld staan over de bijzondere eigenschappen van deze dieren!

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten.

 

Spacecruiser: Op zoek naar een nieuwe wereld – Ton Koene

Een betoverend avonturenverhaal dat de grenzen van fantasie en werkelijkheid verkent.

Het verhaal

Sid doet een ontdekking die zijn leven zal veranderen. Hij maakt een ruimtereis in een spacecruiser, op zoek naar een nieuwe woonplek voor de mensheid. Zou het hem lukken deze onmogelijke missie te voltooien?

In drie woorden

Origineel, modern en science fictionachtig.

In meer woorden

Meesterfotograaf Ton Koene heeft weer een bijzonder boek geschreven en voorzien van de meest originele foto’s. In dit boek staan prachtige bewerkte paginagrote foto’s in donkere kleuren. Hierdoor ziet het boek er uit als een prentenboek voor hele jonge kinderen, maar dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Door de vele afbeeldingen zal dit boek zeker ook kinderen aanspreken die niet van dikke boeken vol teksten houden. Het boek is wel veel dikker dan een gemiddeld prentenboek, dus er valt veel te bekijken in dit originele boek.
Het verhaal is ontzettend spannend. Het is een echt avonturenverhaal en doet een beetje science fictionachtig aan. De hoofdpersoon uit het boek, de jongen Sid, ontdekt namelijk in een oude fabriek een ruimte waar een spacecruiser klaarstaat. De spacecruiser staat klaar, omdat er deze nacht een droom besteld is voor een jongen die een ruimtereis wil maken. De fabriek blijkt dus een droomfabriek te zijn.
Sid kan zich niet beheersen en glipt in een ruimtepak. Samen met zijn huisdier ratje Tor springt hij in de spacecruiser en vliegt weg. Hij gaat op zoek naar een nieuwe plek voor de mensheid, een nieuwe plek om op te wonen. Ondertussen maakt hij zelfs een tijdreis en gaat het boek ook nog in op het thema vervuiling van de aarde. Gelukkig eindigt het boek positief met terugkeer op aarde. De missie van Sid is geslaagd.
Dit boek ziet er zo origineel uit en is zo anders dan andere boeken, ik weet zeker dat ik veel kinderen op de school waar ik werk blij maak met dit boek. Het thema zal veel kinderen aanspreken, maar door het bijzondere uiterlijk van het boek en de vele afbeeldingen, is dit echt een aanrader voor iedere schoolbibliotheek. Spacecruiser: een titel om te onthouden.

Recensie geschreven door Sigrid Olivier.

 

Ballerino – Anne Schneider

Het verhaal

Rino droomt maar van één ding: licht en sierlijk als een vogel zijn. Trippelen op de grond, glijden over het water en zweven door de lucht. Maar Rino is een neushoorn, en neushoorns zijn nu eenmaal zwaar en grof. Of zou dansles hem misschien kunnen helpen?

In drie woorden

Grappig, dromen en jezelf zijn.

In meer woorden

Rino, een neushoorn, zou zich graag wat lichter en minder lomp willen voelen. Hij zou wel een vogel willen zijn! Dan krijgt Rino een idee. Hij verzamelt allemaal takjes om er vleugels van te maken. Hij klimt bovenop een rotsblok, doet een stap naar voren en… daar ligt hij, tussen de flamingo’s, op de grond. Gelukkig heeft de flamingo een goed idee! Samen met Rino gaan ze dansen. Rino doet erg zijn best, maar het gaat niet altijd goed. Gelukkig zet Rino door en gaat het steeds beter. De andere vogels zijn nieuwsgierig en willen graag komen kijken. Tip, het muizenvriendje van Rino, stuurt ze weg. Ze mogen wel een veer betalen om de andere dag naar de dansvoorstelling te kunnen komen kijken.
Rino vindt het wel heel spannend om op te treden voor zijn vogelvrienden. Hij is bang dat het hem niet gaat lukken. Flamingo is ervan overtuigd dat hij het kan. Ook Tip denkt dat en die heeft een heel speciaal kostuum gemaakt voor Rino van de veren die de vogels hebben betaald om naar de voorstelling te mogen komen. Een echte balletrok! De vogels zijn erg enthousiast als ze Rino zien dansen. En Rino geniet met volle teugen, hij is lichtvoetig en even sierlijk als een vogel!

Dit vrolijke prentenboek staat vol met mooie illustraties van Anne Schneider zelf. De prenten stralen vrolijkheid en warmte uit. De kleuren op de achtergrond lopen mooi in elkaar over, waardoor de dieren op de voorgrond er goed uitspringen. Het is mooi dat in het verhaal iemand in Rino gelooft en er alles aan doet om samen met hem het doen te halen. Iedereen zou zo iemand in zijn leven moeten hebben! Bij Rino gaat het dansen niet vanzelf, maar toch zet hij door. En uiteindelijk lukt het hem te komen waar hij wil zijn. Daar mag hij trots op zijn.
Dit is een mooie levensles die je de kinderen meegeeft bij het voorlezen van dit boek. Als je echt iets wil, moet je er hard voor werken maar dan kom je er. Je kan dit boek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten.

 

Kapsalon Bart – Paul Oole

Opa Bart is kapper, net zoals zijn vader en de vader van zijn vader.

Het verhaal

Opa Bart is kapper. En al erg oud. Zijn ogen zijn niet meer zo goed en zijn handen trillen. De klanten zijn dan ook niet meer blij en uiteindelijk blijven ze allemaal weg. Maar op een dag stopt er een heel grote auto voor de kapsalon…

In drie woorden

Grappig, herkenbaar en volhouden.

In meer woorden

Kapsalon Bart is een superleuk prentenboek, waarin kinderen kennismaken met opa Bart. Hij heeft al jaren een kapsalon. Elke dag heeft hij klanten. Maar opa is al oud en het knippen lukt niet meer zoals hij dat altijd heeft gedaan. Op een dag komt er helemaal niemand meer. Elke dag gaat stilletjes voorbij. Dan komt er op een dag een grote auto voorrijden. Opa heeft een klant! Die wil graag een te gek, gaaf, cool kapsel. Opa is een beetje doof en verstaat: graag een gek, half kaal kapsel. Opa gaat aan het werk. De klant is een beroemde tv-ster en zijn nieuwe kapsel maakt indruk. Vanaf die dag staat er elke dag weer een lange rij mensen voor de kapsalon… iedereen wil nu een gek, cool kapsel.
De kinderen van mijn groep hebben genoten van dit prentenboek. Ze hebben een goed beeld van een kapper en weten dat ze daar stil op de stoel moeten zitten. “De kapper kan zomaar in je oor knippen, hoor” riep een van de kinderen. De illustraties zijn prachtig en laten zien dat opa niet goed meer kan zien. Hij knipt haren te kort en te scheef. Het is een tegenslag voor hem, dat er geen klanten meer komen. Toch houdt opa vol. Elke dag opent hij zijn kapsalon. Even later zien de kinderen de situatie veranderen, wanneer hij de haren van een beroemde tv ster heeft geknipt. Het verhaal leest prettig en is een mooi aanleiding om met kinderen in gesprek te gaan over iets wat niet meer goed gaat.

Recensie geschreven door Els van Dijck.

 

Goede nacht en slaap zacht – Esther van den Berg

Het verhaal

Kijk, daar vliegt Dot. Dot is een supergeheime, undercover slaapinspecteur. Hoe gaan de beestjes in het insectenhotel naar bed? Poetsen ze hun tanden? Lezen ze nog een verhaaltje? Dot zoekt het uit!

In drie woorden

Slaaprituelen, lief en warm.

In meer woorden

In dit boek gaat het lieveheersbeestje Dot langs de dieren in insectenhotel. Als eerst gaat ze langs de mestkever. Hij is net van plan om in bad te gaan. Dot mag ook mee in bad en samen poetsen en boenen ze tot hun schildjes glimmen en hun pootjes rimpelig zijn van het water. Daarna gaat Dot weer verder naar het volgende dier. Bij elk dier doorloopt Dot een andere naar-bed-gaan-routine. Pyjama aan, tanden poetsen, even naar het toilet, het lezen van een verhaaltje en een nachtzoen, alles komt aan bod!

De illustraties in dit boek zijn werkelijk prachtig. Wat een mooie tekenstijl! Enorm veel details en met veel humor getekend. Esther van den Berg heeft nog niet veel boeken mogen illustreren, maar dit smaakt wat mij betreft naar meer! Dit is een prentenboek dat je keer op keer wilt lezen, simpelweg omdat er zoveel te zien valt!

De tekst en de tekeningen vullen elkaar goed aan, al vind ik de tekst wat minder geslaagd. Sommige zinnen rijmen, terwijl de rest dat niet doet. De schrijfster had hier beter een keuze kunnen maken en deze consequent door moeten voeren. Nu is het wat verwarrend.
Het is leuk dat de zinnen: ‘Heel erg bedankt, nu ga ik weer verder. Goedenacht en slaap zacht,’ telkens terug komen. Dit is herkenbaar voor de kinderen en ze gaan vanzelf meedoen. Ook komen er woorden in voor die de kinderen misschien nog niet kennen. Zoals twijfelen, strepen in de breedte en rimpelig. Dat is een mooie aanleiding om deze woorden uit te leggen en zo te werken aan de woordenschatuitbreiding.

Dit boek kan je gebruiken om voor te lezen bij kinderen die moeite hebben met het vinden van routines. Ze leren dat het fijn is om routines te hebben. Niet alleen als ze naar bed gaan, maar ook bijvoorbeeld in de klas!

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten.