Juf Sanne Boekenjournaal 16

Ga er maar eens lekker voor zitten want er staan weer zeven boeken klaar om van te smullen. Het Recensieteam met Sigrid, Dieke, Reina, Els en Ilona is weer aan het lezen geslagen en laat weten wat ze er van vinden. 

Eekhoorn wordt grote zus – Sam Loman

Je krijgt een zusje, maar of dat nu altijd een feest is?

Het verhaal

Een herkenbaar en warm verhaal over de komst van een broertje of zusje. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Eekhoorn wordt grote zus! Haar familie en vrienden komen op bezoek om de baby te zien. Maar Eekhoorn voelt zich verdrietig, want niemand komt voor haar. Wat als iedereen haar vergeet? En wat als ze nu niet meer de mooiste en de liefste is?

In drie woorden

Herkenbaar, warm en oprecht.

In meer woorden

Het zal voor vele kinderen een herkenbare situatie zijn. Op een dag wordt je een grote broer of zus. In dit verhaal krijgt eekhoorn een klein zusje. In het begin is alles nog leuk. De buik van mama Eekhoorn wordt dikker en dikker en Eekhoorn helpt mama om de wieg en de babyspullen klaar te zetten. Vooraf maakt zij zich wel een beetje zorgen. ‘Straks, als de baby er is, vind je mij dan nog steeds lief?’ vraagt ze aan mama. Mama stelt haar dan gerust. Mama blijft zeggen dat straks de baby en zij de allerliefste zijn. Als de baby er dan is, valt het toch een beetje tegen. Eekhoorn wordt er onzeker van. Opa en oma komen langs, maar oma zegt niet eens dat Eekhoorn mooi en lief is, zoals ze dat altijd doet. Opa heeft een groot cadeau in zijn handen, maar dat cadeau is niet voor Eekhoorn. Het cadeau is natuurlijk voor de baby. Eekhoorn is teleurgesteld en gaat verdrietig voor het huis zitten. Gelukkig komen haar vrienden ook op bezoek. Uiteindelijk weten ze Eekhoorn gerust te stellen. Het is nu allemaal nieuw, iedereen wil de baby zien. Straks is zij gewoon baby Eekhoorn en is Eekhoorn grote zus. Allebei even mooi en lief. Wanneer Eekhoorn dit hoort, voelt hij zich al stukken beter. Ze helpt mama met het verzorgen van haar kleine zusje. Mama is trots op Eekhoorn en zegt dat ze geluk heeft met zo’n mooie en lieve grote zus.

Sam Loman schreef en illustreerde dit herkenbare verhaal over Eekhoorn die op een dag grote zus wordt en aan deze situatie moet wennen. Dit prentenboek uitgegeven door uitgeverij Clavis is voorzien van sfeervolle illustraties in rustige pasteltinten. De kaft van het boek brengt je meteen in de juiste sfeer. De wieg voor babyeekhoorn staat al klaar. Mama Eekhoorn geeft Eekhoorn een aai over haar bol en straalt uit dat het echt allemaal wel goed komt. Dit boek vind ik geschikt voor kinderen van 4 jaar en is zeker een aanrader voor kinderen die zelf een broertje of zusje krijgen. Ik zou dit boek zelf gebruiken in de onderbouw. Er zijn verschillende passages in het boek die zich zeker lenen om een gesprek met de kinderen aan te gaan over gevoelens. Hoe zou jij je voelen wanneer je niet meer het enige kind thuis bent, maar wanneer je een broertje of zusje verwacht? En Eekhoorn? Uiteindelijk komt het goed, wanneer zij erachter komt dat de liefde van haar ouders voor haar echt niet weg is met de komst van een nieuw kindje. Een zeer herkenbaar verhaal en hierdoor goed thuis en op school te gebruiken. Een titel om te onthouden.

Recensie geschreven door Sigrid Olivier.

 

De bende van Oorwoud – SOS Red het bos

‘Nee tegen braaf. Ja tegen stout. Wij zijn de bende van Oorwoud!’

Het verhaal

Wat? De bende van Oorwoud kan het bijna niet geloven. Hun geliefde Buzzebos moet gekapt worden om plaats te maken voor een groot winkelcentrum! Maar de mooie natuur dan? En alle dieren in het bos? De bende besluit niet zomaar op te geven. Samen bedenken ze een waanzinnig plan. Want als er één ding is wat de bendeleden kunnen, dan is het wel IN ACTIE KOMEN!

In drie woorden

Spannend, grappig en groen.

In meer woorden

Wauw, wat een bijzonder boek! Je kent ze misschien wel van de cd’s en de theatervoorstellingen, De bende van Oorwoud. De bende van Oorwoud krijgt nu ook een boekenreeks. SOS Red het bos is het eerste deel in deze serie. De bende bestaat uit vier, op het eerste oog, normale kinderen met een groot hart voor de natuur. Als de natuur in gevaar komt, komt de bende in actie. Het verhaal, geschreven door Fleur Hendriks, leest lekker vlot. Dit boek is geschreven in samenwerking met het WWF. Serieuze maatschappelijke thema’s als natuurbescherming en klimaatverandering worden afgewisseld met de nodige humor. Af en toe zijn er woorden dikgedrukt of groter afgebeeld. De tekst wordt afgewisseld met liedjes. Je kunt deze liedjes beluisteren op een tablet of een smartphone. Een ander leuk aspect van dit boek is dat er naast het gewone verhaal af en toe verteld wordt door een oude kastanjeboom. Dit is niet zomaar een kastanjeboom uit het Buzzebos, dit is Janus Kriebel. In deze kastanjeboom hebben de bendeleden hun hut gebouwd. Het boek is geschikt om voor te lezen vanaf 7 jaar en om zelf te lezen vanaf 9 jaar. De kleurrijke illustraties van Frodo de Decker sluiten perfect aan bij het verhaal. De illustraties zijn zowel spannend als humoristisch en fantasievol.

Aan het eind van ieder hoofdstuk wordt er afgesloten met een pamflet. ‘Tijd voor actie!’ staat erop. Op deze pamfletten worden kinderen uitgedaagd om zelf bewuster met de natuur om te gaan. Dit doen ze in de vorm van vragen, spelletjes of het geven van tips. Deze pamfletten zetten je aan het denken. Op één van de pamfletten uit het boek staat de vraag ‘Wat kun jij doen om de dieren of de natuur te helpen?’ Laat de kinderen hierover brainstormen, laat ze daarna in tweetallen een actieposter maken. Ieder tweetal bedenkt ook een strijdkreet, net zoals de bende van Oorwoud. Ze promoten hun actie aan hun klasgenootjes of misschien wel aan alle kinderen van de school!

Raak geïnspireerd door dit grappige, groene verhaal en kom in actie!

Recensie geschreven door Reina Douma.

 

Coole kikkers – Owen Davey

Wist je dat: sommige kikkers zo groot worden als een pasgeboren baby en andere kleiner zijn dan je vingernagel?

Het verhaal

Of dat kikkers hun prooi in zijn geheel opeten en doorslikken met behulp van hun ogen? Er zijn ruim 7000 kikkersoorten, dus er valt genoeg te ontdekken over deze waterwezens!

In drie woorden

Informatief, grafisch, kleurrijk.

In meer woorden

Wat een ‘cool’ boek! Als je dit boek gelezen hebt, weet je heel veel meer over deze amfibieën. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Er meer dan 7000 soorten kikkers zijn en er elk jaar meer ontdekt worden?
  • Kikkers door hun huis zuurstof uit water op kunnen nemen? Zo kunnen ze zo lang onder water blijven.
  • Kikkers een soort antivries in hun lichaam hebben om ervoor te zorgen dat ze in de winter niet bevriezen?
  • Dat de Goliathkikker de grootste kikker ter wereld is? Hij kan meer dan 3 kilo wegen!

Dit zijn een paar weetjes die in dit boek naar voren komen, maar er staan er nog veel meer in! Je leert alles wat je ooit hebt willen weten over kikkers in dit boek. Je vindt alles over de uiterlijke kenmerken, hoe ze jagen, over de huid van de kikker, over de kleuren en camouflage, over het kwaken, hoe ze zich voortplanten, over bijzondere kikkers en over de bescherming van kikkers. Het boek is verdeeld in hoofdstukken met voor elk hoofdstuk twee pagina’s vol informatie en fantastische afbeeldingen.

De informatie is geschreven zodat kinderen het goed kunnen begrijpen. Uiteraard staan er moeilijke woorden in, maar die worden meestal uitgelegd. Ook komen er Latijnse namen van kikkers in het boek voor die lastig uit te spreken zijn. Daar zullen de kinderen hulp bij nodig hebben wanneer ze het boek zelf lezen. Verder is de informatie goed vlot weg te lezen. De illustraties zijn de kracht van dit boek. Ze vullen de tekst goed aan en maakt het dat de tekst tot leven komt. Zo krijg je er een duidelijk beeld bij. De bladzijden van het boek zijn gemaakt van gerecycleerd papier, wat goed past bij het natuurthema.

Dit boek is super leuk om in de klas te hebben in de lentetijd, als de sloten vol liggen met kikkerdril. Ik weet zeker dat ook de kinderen die nog niet kunnen lezen, plezier beleven bij het doorbladeren van dit boek. De kleine biologen in de dop zullen smullen van de mooie illustraties en de interessante feiten. Maar ook juffen die meer over kikkers willen weten, zullen blij zijn met dit bijzondere boek!

Geschreven door Dieke Grootscholten.

 

Het muizenhuis, groot kijk- en zoekboek – Karina Schaapman

Het Muizenhuis is een wereld op zich. Het heeft een voor-, zij- en achterkant en telt meer dan honderd kamers, gangenstelsels en buitenruimtes.

Het verhaal

Goed voor uren zoekplezier! In dit boek zoek je samen met Sam en Julia naar de kleinste details van het Muizenhuis. In de winkels, werkplaatsen, slaapkamers, keukens en buitenruimtes is namelijk van alles te ontdekken, als je maar goed oplet!

In drie woorden

Verrassend, sfeervol, nieuwsgierig.

In meer woorden

Het Muizenhuis is een project van Studio Schaapman en is gebouwd als decor voor de gelijknamige kinderboekenreeks. Eerder verschenen Sam en Julia, Het theater, Het circus, Op de kermis, De haven, Het grote feest en De picknick. Nu is er dit Groot Kijk- en Zoekboek. Het Muizenhuis is gemaakt van kartonnen dozen en papier-maché. Voor het interieur is gebruik gemaakt van authentieke stoffen en van allerlei soorten afvalmateriaal zoals ijsstokjes, melkdopjes, kralen en verschillende sluitingen. Er zijn talloze gebouwen, straten, pakhuizen en zelfs een kermis en een haven. Het Muizenhuis is een wereld op zich, waarin Sam en Julia hun buren ontmoeten, leren over oude ambachten en spannende avonturen beleven.

In het Groot Kijk- en zoekboek ga je met de muizen Sam en Julia op zoek naar voorwerpen. Deze voorwerpen staan afgebeeld op foto’s die gemaakt zijn in en rondom het Muizenhuis. Zo breng je o.a. een bezoek aan het circus, de kermis en de markt. Neem je een kijkje in de keuken, in de slaapkamer van Sam en in de timmerwerkplaats. Van elke ruimte/interieur is een mooie foto gemaakt. Deze staat groot afgebeeld op een dubbele pagina. Daarbij staan vier tot zes kleine zoekplaatjes. Voordat je met kinderen gaat zoeken, lees je het kleine stukje tekst voor met de daarbij behorende zoekopdracht. Kinderen worden geprikkeld en worden nieuwsgierig. Door samen op zoek te gaan, ontdekken ze veel in de foto. Er zullen vragen opborrelen waar ze graag het antwoord op willen weten. Hun woordenschat wordt op deze manier flink uitgebreid.  Ze zien o.a. wat er in de picknickmand gaat, zien welke attracties op de kermis staan en leren welk gereedschap een timmerman gebruikt. Daarnaast is het leuk om samen met kinderen bij elke foto een verhaal te bedenken. Elke keer kan er een nieuw verhaal ontstaan. Het boek nodigt kinderen uit om, op de bank elkaar te vertellen wat ze zien. Ze ontdekken steeds weer verrassende details.

Het Groot kijk- en zoekboek een sfeervol boek. Jonge kinderen raken hier niet snel op uitgekeken. Een echte aanrader!

Recensie geschreven door Els van Dijck.

 

Lichtjes uit de ruimte – David Litchfield

Emma wilde niets liever dan wonen tussen de sterren…

Het verhaal

Op een avond glipte Emma uit huis om naar het bos te gaan. Daar keek ze omhoog naar de nachtelijke hemel. Emma wilde niets liever dan wonen tussen de sterren… Op een dag is het zover en landt er een ruimteschip. Ze stapte in en had een fantastische tijd met haar ruimtevriend tot ze erachter kwam dat ze enorm gemist werd op aarde. En dan?

In twee woorden

Origineel, science fiction.

In meer woorden

Emma, een kind, glipte haar huis uit om naar het bos te gaan. Daar was een grote rots die ze de ‘sterrenrots’ noemde. Ze richtte haar zaklamp op boven en hoopte dat iemand daarboven haar lichtje zag. Emma had veel gelezen over het heelal en ze hoopte dat er een buitenaards wezen naar de aarde toe zou komen. Na een hele tijd wachten, kwam haar droom uit. Er landde een ruimteschip en er stapte een ruimtewezen uit. Emma stapte in en werd dikke maatjes met het ruimtewezen. Alleen kwam ze er op een dag wel achter dat haar vader en moeder haar zochten in het bos. Ze besloot om het ruimteschip te verlaten en terug te gaan naar haar ouders. De tijd ging voorbij en hoe Emma ook hoopte dat het ruimteschip nog eens terug zou komen, het kwam maar niet terug. Toen Emma volwassen was, keerde ze weer terug naar de sterrenrots. Ze zat er maar en zat er maar. Inmiddels had zij zelf ook kinderen. Toen ze al een oude dame was en de hoop bijna verloren had, zag ze toch weer de lichtjes van het ruimteschip. Ze stapte in en zag haar vriend terug. Haar droom was eindelijk uitgekomen. Toch kreeg Emma spijt toen ze de aarde in de verte zag verdwijnen. Nu wist ze wat ze achterliet. En toe begreep ze dat alles wat ze al die tijd gezocht had, dichterbij was dan ze altijd dacht.

David Litchfield is de auteur en illustrator van ‘Lights on Cotton Rock’. Het prentenboek is verschenen bij uitgeverij ‘De Vier Windstreken’. Joukje Akveld heeft de Nederlandse tekst geschreven. Wat het boek zo bijzonder maakt, is dat er verschillende soorten illustraties in het boek te vinden zijn. Verder bevat het boek pagina’s met teksten, maar er zijn ook pagina’s zonder teksten te vinden. Er zijn pagina vullende grote illustraties waarbij de tekst in de illustratie staat, maar er zijn ook pagina’s waarbij je vele kleine illustraties achter elkaar getekend ziet, als een soort stripverhaal zonder tekstballonnen. Wat ook origineel is, is dat er twee pagina’s zijn waarbij de hoofdpersoon in het verhaal een tekening maakt en die tekening wordt dan weer weergegeven. Het boek is dus zeer origineel vormgegeven.

Ik vind dit boek geschikt voor kinderen uit de onderbouw. Door de originele vormgeving, is het boek goed te gebruiken op de basisschool. De twee tekeningen van Emma in het boek, kunnen uitgangspunt zijn om kinderen uit te dagen om ook door middel van een tekening een boek te schrijven. De kleine illustraties die een soort stripverhaal vormen, nodigen ook uit om kinderen zelf een stuk van het verhaal in stripverhaal te tekenen. Je kunt de kinderen op weg helpen door een format aan te bieden, waarbij al een aantal vakjes weergegeven zijn. Verder is dit boek ook een goed uitgangspunt voor een gesprek over ruimtevaart of misschien wel over ruimtewezens. Genoeg aanknopingspunten voor verwerkingsopdrachten. Al met al een heerlijk verhaal, een prachtig boek om te zien en een bron voor verdere opdrachten.

Recensie geschreven door Sigrid Olivier.

 

Klein Konijn Niet verdwaald – John Bond

Ga jij weleens zomaar je neus achterna? Vast wel.

Het verhaal

Na Benji Davies, bekend van De kleine walvis, is John Bond het nieuwe grote prentenboekentalent. In Klein Konijn – Niet verdwaald verrast John Bond jong en oud met een origineel en sprankelend verhaal over een wel heel ondernemend konijn. Een prentenboek om van te smullen!

Klein Konijn bakt een taart, maar de bessen zijn op. En zonder bessen geen taart. Dus gaat Klein Konijn op zoek naar bessen. Hij steekt de oceaan over, beklimt bergen en trekt door donkere bossen zonder oog te hebben voor alle gevaren onderweg. Want hij is heus niet te klein en het is ook niet te koud. En hij is al helemaal niet verdwaald… Of toch wel?  Voorleessucces gegarandeerd met dit heerlijke nieuwe prentenboek dat verrassend afloopt. Alle peuters en kleuters zullen Klein Konijn onmiddellijk in hun hart sluiten!

In drie woorden

Grappig, sfeervol en herkenbaar.

In meer woorden

Dit prentenboek is geschreven en geïllustreerd door John Bond en is op een grappige manier vertaald door Manon Sikkel. Op de één of andere manier vind ik de voorkant van het boek perfect bij het seizoen herfst passen. Je ziet een bos in oranje en geelachtige tinten en je leest in het begin van het boek dat Mama Konijn een taart gaat bakken en bessen nodig heeft. Dan komt het grote probleem, de pot met bessen is leeg. Klein Konijn zal wel even helpen en rent meteen naar buiten. Hij hoort niet dat zijn moeder hem terugroept, omdat vlak onder het huis een grote bessenstruik staat. Heel impulsief rent Klein Konijn zijn neus achterna. Je ziet op de sfeervolle illustraties waar Klein Konijn allemaal komt. Er valt meer te zien op de tekeningen dan in de tekst genoemd wordt. Het is dus een heerlijk boek om samen rustig te bekijken. De illustraties zijn erg sfeervol en passen goed bij het verhaal.  Het boek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Klein Konijn komt verschillende landschappen tegen onderweg: van oceaan, tot berglandschap en van sneeuwtoppen tot een grot. Uiteindelijk ruikt hij de geur van taart van zijn moeder en hierdoor vindt hij uiteindelijk de weg weer terug naar huis. En daar staat natuurlijk de taart al klaar. De enige bes die hij zelf gevonden heeft, wordt de kers op de taart. Maar of hij er dan nog trek in heeft… Eigenlijk wil hij dan liever een ijsje.

Eet smakelijk Klein Konijn!

Recensie geschreven door Els van Dijck.

 

Rose Blanche – Roberto Innocenti

Ga terug in de tijd en ontdek de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een kind…

Het verhaal

Zonder echt te begrijpen wat er aan de hand is, kijkt een jong Duits meisje naar de soldaten en de tanks in de straten van haar stad. Op een dag volgt ze een vrachtwagen het bos in en ontdekt ze een verschrikkelijk geheim.

In drie woorden

Informatief, realistisch en somber.

In meer woorden

Wauw, wat een indrukwekkend prentenboek! Met weinig woorden vertelt Roberto Innocenti het aangrijpende verhaal van een jong Duits meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rose Blanche is 10 jaar als de oorlog uitbreekt. Het verhaal is vanuit haar perspectief geschreven. Zij heeft geen idee welke gruwelijkheden zich afspelen tijdens de oorlog. Tot ze op een dag een vrachtwagen volgt. Ze komt bij een concentratiekamp. Ze snapt niet wat al die kinderen daar doen, ze vraagt er ook niet naar. Maar ze weet wel dat ze honger hebben, dus brengt zij de kinderen in het kamp iedere dag te eten. Tot de kinderen er op een dag niet meer zijn…

De illustraties zijn realistisch en waardevol voor het verhaal. Ze vullen het verhaal heel goed aan. De illustraties zijn somber en hebben zo precies de juiste sfeer. Er gebeurt veel in de illustraties, je zou ze heel goed als kijkplaten kunnen gebruiken. Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 10 jaar. Thema’s als Jodenvervolging, concentratiekampen en de bevrijding komen aan de orde, allemaal bekeken vanuit de ogen van een meisje van hun leeftijd. Ga na het voorlezen in gesprek met de kinderen over de oorlog. Hoe zou Rose Blanche zich voelen denk je? Laat de kinderen daarna een dagboekfragment schrijven. Laat ze één dag uit het leven van Rose Blanche schrijven. Ze mogen zelf kiezen of het te maken heeft met de Jodenvervolging, het concentratiekamp, de bevrijding of een ander aspect uit de Tweede Wereldoorlog. De kinderen die dat willen, kunnen hun dagboekfragment voorlezen aan de klas.

Een prachtig prentenboek over de Tweede Wereldoorlog voor kinderen uit de bovenbouw. Ik hoop dat er nog veel van dit soort prentenboeken mogen volgen!

Recensie geschreven door Reina Douma.