Juf Sanne Boekenjournaal 15

Ook dit boekenjournaal staat vol met mooie nieuwe boeken. Het recensieteam van Sigrid, Dieke, Reina, Els en Ilona hebben al deze boeken voor jullie gelezen. Zij laten weten wat ze er van vinden, nieuwsgierig? Lees verder!

Aaf en het brievenmysterie – Nienke Berends

Ga mee op onderzoek met Aaf en Tom en ontdek het geheim van de mysterieuze brieven.

Het verhaal

Aaf vindt bij toeval een stapel weggegooide oude brieven bij het vuilnis. Van wie zouden die brieven zijn? En wat zou erin staan? Samen met haar beste vriend Tom gaat Aaf op onderzoek uit. Ze duiken in een bijzondere geschiedenis: het verborgen en geheimzinnig liefdesverhaal van iemand die ze maar al te goed kennen. Stiekem pluizen Aaf en Tom de hele kwestie tot op de bodem uit. Ze doen dingen die misschien niet helemaal mogen, maar ze hebben de beste bedoelingen. Uiteindelijk brengen de twee vrienden verleden en heden bij elkaar.

In drie woorden

Spannend, romantisch en geheimzinnig.

In meer woorden

Aaf en het brievenmysterie vertelt het verhaal van Aaf. Aaf komt vaak bij haar oma. In het hofje waar oma woont, woont Tom ook. Tom is de beste vriend van Aaf. Samen met Tom vindt zij een stapeltje oude liefdesbrieven. Aaf en Tom gaan op onderzoek uit. Ze komen er al snel achter dat de liefdesbrieven gericht zijn aan de oma van Aaf. Maar wie is deze geheimzinnige man en waarom mochten oma en deze man niet met elkaar trouwen? Aaf en Tom gaan op zoek naar antwoorden. Lukt het hen om deze geheimzinnige eerste liefde van oma op te sporen? Dit spannende, romantische verhaal is geschreven door Nienke Berends. De gebeurtenissen in het boek volgen elkaar in een rap tempo op, dit maakt dat het boek lekker vlot leest. Het is lastig om het boek aan de kant te leggen, je wilt weten hoe het afloopt.

De zwart-wit illustraties van Marieke ten Berge hebben iets spannends en mysterieus. Zij vullen het verhaal perfect aan. De gezichtsuitdrukkingen van de personages zijn heel erg duidelijk. Zo weet je goed hoe Aaf en Tom zich voelen bij de verschillende gebeurtenissen, dat geeft sfeer aan het verhaal. Dit boek is uitermate geschikt om voor te lezen in de middenbouw. In dit boek komen thema’s als vriendschap, geheimen, verboden liefdes en de vroegere verdeling in zuilen aan de orde. Laat de kinderen filosoferen over verschillende dilemma’s, bijvoorbeeld: Oma wordt boos, Aaf weet wel waarom, maar haar vader begrijpt er niets van. Zal Aaf het geheim vertellen? Wat zou jij doen?
In de hogere groepen, vanaf groep 5, zou je dit verhaal als aanleiding kunnen gebruiken voor een geschiedenisles over de vroegere indeling in zuilen. Hoe zag het leven eruit in die tijd? Waarom mocht je als christen vroeger niet naar de katholieke bakker?
Je zou de kinderen zelf ook nog brieven kunnen laten schrijven aan Aaf en Tom of aan oma. Al met al dus een boek waar je verschillende kanten mee op kunt gaan als leerkracht, maar ook een boek waar kinderen zich helemaal in vast kunnen bijten.

Recensie geschreven door Reina Douma.

 

Het muizenhuis, De picknick – Karina Schaapman – Rubinstein

Het is al wekenlang slecht weer.
Plotseling horen ze iemand roepen. Het is de nieuwsmuis!
‘Laatste nieuws: lenteweer op komst!’

Het verhaal

Sam en Julia gaan samen met de drieling op pad. Ze hebben hun kar ingepakt met lekkernijen want ze gaan picknicken! Maar hoe kom je met een kar de trappen af? Gelukkig kent Julia een sluiproute. Onderweg leren ze nieuwe muizen kennen die graag met het vijftal meedoen. Dat moet wel een heel gezellige picknick worden!

In drie woorden

Avontuurlijk, beleving, gezellig.

In meer woorden

Op de voorkant van het boek Het muizenhuis – De picknick zie je ze staan: Sam, Julia en de drieling. Ze hebben een picknickmand en een kar vol spullen bij. Na een periode van slecht weer is het vandaag mooi weer. Heerlijk weer voor een picknick! Samen gaan ze op pad. Aan het einde van de straat komen ze bij een trap die steil naar beneden gaat. Nu kunnen ze niet verder. Julia weet gelukkig een oplossing. Ze kent een sluiproute, via de achterkant van het Muizenhuis. Julia loopt voorop en wijst de weg. Onderweg ontmoeten ze nieuwe muizen, die erg aardig zijn en hun verrassen met een picknickkleed en hoedjes voor de drieling. Even later komen ze terecht in een doodlopende gang en kan de kar niet verder. Alle picknickspullen wil Julia naar beneden takelen. Sam staat beneden om alles op te vangen. Julia begint te takelen, maar het touw glipt uit haar handen. Met een harde klap vallen alle picknickspullen op de grond. De bordjes zijn kapot en de broodjes zitten onder het zand. Ze besluiten toch maar naar de speeltuin te gaan. Lees in het boek Het muizenhuis – De picknick hoe het toch een gezellige picknick gaat worden.
Wat is dit een leuk prentenboek. Het verhaal is vlot geschreven en past in de belevingswereld van jonge kinderen. Het is heel herkenbaar, jonge kinderen houden van picknicken, vooral wanneer ze zelf een mand mogen vullen met lekkere dingen! Met dit verhaal worden ze door Sam en Julia uitgenodigd om mee op pad te gaan. Het is een groot avontuur en het prikkelt kinderen om mee na te denken. Wat zouden zij doen, wanneer ze met een volle kar bij een steile trap komen te staan? Er valt veel te zien en te ontdekken in de illustraties. Dit zijn foto’s, die gemaakt zijn door Allard Bovenberg. Hij heeft alles op een treffende manier vastgelegd. Ze zijn kleurrijk en er is aandacht voor de kleinste details. Het muizenhuis is gebouwd als decor voor dit prentenboek. Het is een kunstproject van Karina Schaapman opgebouwd van kartonnen dozen en papier-maché. Voor het interieur is gebruik gemaakt van authentieke stoffen en van allerlei soorten afvalmateriaal. Wat een creativiteit. Je wordt helemaal vrolijk van dit “bijzondere” huis. Elke kamer is uniek. Met Het muizenhuis – de picknick genieten kinderen van een geweldig verhaal en raken ze verliefd op deze lieve muisjes: Sam en Julia.

Suggesties bij het boek:

  •  Laat een lege picknick mand zien. Vraag aan de kinderen wat ze mee kunnen nemen om te gaan picknicken. Het eerste kind noemt een voorwerp. Het volgende kind herhaalt dit en voegt er weer een nieuw voorwerp aan toe. Het derde kind herhaalt de twee genoemde voorwerpen en voegt er zijn voorwerp aan toe. Ga zo door…
  • Leg een picknickkleed in de kring. Plaats hierop allerlei etenswaren en benodigdheden voor een picknick. Een kind verlaat de kring. Laat een ander kind iets van het kleed wegnemen. Het kind, wat de kring verlaten heeft komt terug. Wat is er van het kleed weg?
  • Houd de uiteinden van een A4-tje even in de papierversnipperaar, zodat er fransjes ontstaan. Geef elk kind een blad en laat ze dit versieren. Dit worden de nieuwe picknickkleedjes. Later kunnen hier kleine bordjes, kopjes en etenswaren opgezet worden, die gemaakt zijn van klei of papier.

Recensie geschreven door Els van Dijck.

 

Moppereend– Joyce Dunbar en Petr Horáček

Prentenboek van het jaar 2020

Eend is mopperig. Wie kan haar opkikkeren? 

Het verhaal

Een mopperboek om vrolijk van te worden! Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Tenminste… dat vindt zij. Want ze wil niet gaten graven met hond. Niet met Varken in de modderpoel. Niet kraaien met Haan. Niet soezen met Schildpad. Niet een lekker hapje eten met Geit. Dus… NIEMAND wil met haar spelen. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt.
Wat voor een wolk was dit?
Was het een SOMBERwolk?
Was het een TREURwolk?
Of zou het… was het…
een MOPPEREENDwolk?
Zou hij altijd de zon verduisteren?
Kon hij BARSTEN?
En met het barsten van de wolk komt alles goed in dit verhaal, waarbij je ongetwijfeld in de lach schiet.

In drie woorden

Uitbundig, speels en herkenbaar.

In meer woorden

Joyce Dunbar schreef de oorspronkelijke tekst voor Moppereend (Grumpy Duck) en Petr Horáček zorgde voor de mooie kleurrijke illustraties. Jesse Goossens vertaalde dit boek in het Nederlands. Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.
Dit boek is goed in te zetten op kinderdagverblijven, peuterspeelzaal en in kleutergroepen. Ieder kind zal herkennen dat je weleens een dag hebt waarop je mopperig bent. Of bang, of verdrietig. Hoe word je dan weer blij? Het is leuk om hier eens met kinderen over te praten. Dit is een mooi moment om met kinderen over verschillende emoties te praten. Pictogrammen met emoties kunnen helpen om nog beter gevoelens te kunnen verwoorden. Verder kun je ook de link naar ‘het weer maken’. Welk weer is het vandaag en hoe kun je dat op een simpele manier vastleggen. Je kunt samen met de kinderen een weerkalender maken. Natuurlijk is het ook leuk om proefjes rondom het weer te doen.
Natuurlijk zijn er ook veel knutselopdrachten rondom het thema van het boek te verzinnen. De dieren uit het boek zijn leuk om na te maken, maar wat dacht je ervan om allemaal een wolk te knutselen…

Kortom: Moppereend is een heerlijk boek met vele toepassingsmogelijkheden. Veel voorleesplezier!

Recensie geschreven door Sigrid Olivier.

 

Het grote dierendorpje boek – Gitte Spee & Kim-Lian van der Meij

Dierendorpje, Dierendorpje,
hier niet zo ver vandaan.
Dierendorpje, Dierendorpje,
zie je het al staan?

Het verhaal

Dierendorpje is een gezellig dorpje waar alleen maar dieren wonen. Ze beleven van alles: kleine Big wordt lekker vies, Nijlpaardje leert zwemmen, de hondjes krijgen broertjes en zusjes, Schaap weet niet wat ze aan moet trekken en samen vieren alle dieren feest!

In drie woorden

Vrolijk, grappig, dieren.

In meer woorden

Wat een gezelligheid straalt de voorkant van Het grote Dierendorpje boek uit. Varken, Beer, Schaap en Hond drinken samen een kopje thee. Aapje Piet en Zebra rijden in de groene auto rond, gevolgd door een rode auto met Olifant en Giraf. Zij wonen allemaal in het Dierendorpje. Een mooi, klein dorp hier niet zo ver vandaan. Op de eerste bladzijde word je uitgenodigd om het dorp binnen te gaan. Het grote Dierendorpje boek staat vol gezellige liedjes en vrolijke verhalen. Je leert oversteken met Zebra, maakt kennis met een rare Mol en gaat rollen met de dieren in de modder. Met 10 aapjes heb je waterpret en met Nijlpaard ga je op vakantie in de tuin van Krokodil. De liedjes zijn te beluisteren via Spotify, YouTube of Apple Music. Een QR-code staat hiervoor in het boek. Ze hebben een vrolijke deun waardoor de kinderen meteen mee gaan dansen en de refreinen snel oppikken. De teksten van Gitte Spee en Kim-Liam van der Meij sluiten aan bij de belevingswereld van jonge kinderen en zijn heel herkenbaar. Kinderen ontdekken dat Olifant gepest wordt door een jaloerse zwerfkat. Een mooi onderwerp om hierna in de kring over te praten. Ze zien dat de Zebra rode bultjes krijgt en dat dit de waterpokken zijn. Ook hier komen kinderen op school mee in aanraking. In het boek staan drie verhalen, die in kleine hoofdstukken zijn verdeeld. In het eerste verhaal heeft Schaap genoeg van de regen en boekt een reis naar een zonnig wit strand. Olifant en Giraf stappen in het tweede verhaal in hun rode auto en zoeken een mooie plek om te gaan picknicken. Even later blijkt dat ze in hun eigen Dierendorpje terecht zijn gekomen. Geweldig om te zien, dat mijn kleuters dit heel snel door hadden. In het laatste verhaal lees je hoe Piet het aapje, in Dierendorpje is beland en bevriend is geraakt met Zebra. De verhalen bevatten weinig moeilijke woorden, dus zijn heel goed voor te lezen bij jonge kinderen. De illustraties zijn van Gitte Spee. Ze zijn kleurrijk, in zachte pastelkleuren en heel sfeervol. Warm en lief. Ze variëren in grootte, van kleine tekeningen tussen de tekst tot paginagroot. Mijn kleuters stappen graag het Dierendorpje binnen om een van de dieren te bezoeken en te genieten van een lied of een verhaal.

Suggesties bij het boek:

  • Stop een speelfiguur van elk dier in een doos of tas. Is er een vrij moment op een dag, laat je een van de kinderen een dier hieruit nemen. Zing vervolgens het bijbehorende lied.
  • Piet het aapje is een van de tien apen. De andere heten: Rico, Karel, Femke, Layla, Willem, Don, Roos, Stef en Stan. Laat tien kinderen apen zijn en doe hier rekenactiviteiten mee. Tel het aantal apen, tel vervolgens terug. Oefen plaatsbepalende begrippen door een van de apen een bewegingsopdracht te geven enzovoorts
  • Tover de Beebot om in rode auto. Giraf en Olifant vinden het saai in Dierendorpje. Ze gaan de volgende dag een eindje toeren. Programmeer de Beebot en zie op welke plek hij arriveert.

Recensie geschreven door Els van Dijck.

 

Ridder Tim heeft een geheim – Judith Koppers en Eline van Lindenhuizen

Het verhaal

Echte ridders zijn altijd eerlijk. Maar als ridder Tim per ongeluk zijn cape scheurt, probeert hij toch zijn vriendje Max de schuld te geven. En als mama een aardbeientaartje op tafel zet waar Tim nog niet van mag eten, neemt hij stiekem al een hapje. Maar van al die geheimpjes krijgt ridder Tim buikpijn.

In drie woorden

Geheimpjes, herkenbaar, lief.

In meer woorden

Wat een mooi en herkenbaar boek is Ridder Tim heeft een geheim. Het boek gaat over Tim die verkleed is als een ridder. Tijdens het buitenspelen gaat zijn cape kapot. Omdat hij weet dat zijn moeder daar niet blij mee zal zijn, zegt hij dat zijn vriend de cape kapot heeft gescheurd. Nadat hij dit gezegd heeft voelt hij zich rot. Zijn moeder denkt dat dit komt omdat hij zelf altijd zuinig is op zijn cape. Ze probeert hem op te vrolijken met een stuk aardbeientaart. Tim moet alleen even wachten tot mama terug is van boodschappen doen. Maar dat is moeilijk! Hij probeert alvast één aardbei, en dan nog een en nog een… Als mama thuis komt, zijn alle aardbeien verdwenen! Tim geeft nu zijn hondje de schuld, die zou alle aardbeien opgegeten hebben. Tim krijgt last van zijn buik en gaat daarom op de bank liggen. Mama luistert naar zijn buik en zegt: ‘Ik hoor het al, er borrelen geheimen in je buik. Er zitten geheimen in je buik die je maar beter eerlijk kunt vertellen.’ Tim biecht uiteindelijk alle geheimen op en merkt opgelucht dat alle buikpijn verdwenen is. Hij heeft een belangrijke les geleerd!

Het boek is goed geschreven. Het leest gemakkelijk voor en het thema is in begrijpelijke taal uitgelegd. De illustraties zijn sfeervol en mooi gemaakt. De emoties zijn goed van de gezichten af te lezen. Ze vullen het verhaal goed aan. Dit boek leent zich bij uitstek voor het bespreekbaar maken van geheimpjes die je dwars zitten. Ze leren dat het je oplucht als je de geheimen eerlijk vertelt. Na het voorlezen van dit boek zou een kringgesprek kunnen volgen. Wie heeft er ook wel eens iets stiekem gedaan? Wat voor gevoel gaf het je? Heb je ook wel eens iemand de schuld gegeven? Hoe voelde dat?

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten.

 

Het heelal – Daniëlle Futselaar

Kom mee en ontdek alle geheimen van het heelal.

Het verhaal

Ben jij klaar voor de reis van je leven? Spring dan met Luuk en Maya aan boord van de Mars Cruiser, en vertrek naar een andere planeet! Terwijl de aarde steeds kleiner wordt en de sterren langs het raam schieten, ontdek jij alle geheimen van het heelal. Van planeten tot supernova’s en van zwarte gaten tot buitenaardse wezens: dit wordt een reis om nooit meer te vergeten!

In drie woorden

Informatief, fictief en spannend.

In meer woorden

Maak kennis met Het heelal. Een prachtig boek waar fictie en non-fictie naadloos in elkaar overgaan. Dit boek is verdeeld in twee delen. In het eerste deel beleven Luuk en Maya een groot avontuur wanneer Luuk het mooiste ruimteschip maakt en een reis naar NASA in Florida wint. Luuk en Maya sluiten zichzelf daar per ongeluk op in de Mars Cruiser en maken een ruimtereis naar Mars. Zullen ze ooit weer veilig terugkomen op aarde? Of was het allemaal maar een droom? In het tweede deel volgt er een dossier over het heelal. 31 hoofdstukken met enorm veel informatie over het heelal en alles wat daarbij hoort. Ondersteund met prachtig beeldmateriaal, waardoor het net lijkt of jij zelf in de ruimte bent.
Het heelal komt uit de Willewete+ serie. Willewete+ is een serie voor kinderen vanaf 10 jaar waarin fictie en non-fictie elkaar afwisselen. Het mengt feiten en fantasie, verbeelding en wetenschap, voelen en weten. Want leren en beleven gaan hand in hand. Dit boek is een must have voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar het heelal en alles wat daarbij hoort. Je kunt het boek al voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. Kinderen kunnen het zelf lezen vanaf 10 jaar. In de klas kun je dit boek inzetten tijdens het thema ‘De ruimte’ of ‘Het heelal’. Lees het voor in de middenbouw. Maak net als Luuk en Maya een ruimteschip of maak ons zonnestelsel na met de kinderen. Door de vele informatie in het boek, is het uitermate geschikt om in te zetten als bronnenboek voor zowel de leerkracht als de kinderen. Laat de kinderen in groepjes één van de 31 onderwerpen kiezen. De kinderen verdiepen zich in dit onderwerp en verwerken de informatie die ze gevonden hebben in een muurkrant. Ze presenteren de muurkrant aan de klas.

Een prachtig boek om als astronaut in de dop heel veel van te leren.

Recensie geschreven door Reina Douma.

 

Gozert – Pieter Koolwijk

Niemand kon Gozert zien. Niemand kon hem horen. Hij bestond niet voor de rest van de wereld. Alleen voor mij.

Het verhaal

Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend; Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt. Ties zijn ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen?

In vier woorden

Avontuurlijk, fantasievol, gevoelig, spannend.

In meer woorden

Wat een prachtig verhaal is Gozert. Van begint tot het eind zit je helemaal in het verhaal. Je maakt kennis met Ties en Gozert. Gozert is het denkbeeldige vriendje van Ties. Gozert is onzichtbaar en alleen Ties kan hem zien en horen. Samen beleven ze allerlei avonturen. Zo sluipen ze naar de autosloperij van meneer Nes, stelen ze een Romeinse pot tijdens het bezoek aan een museum en zetten ze de boel op stelten bij een kinderopvang. Ties komt in vervelende situaties terecht.  Ties zijn ouders zijn niet blij met Gozert en willen dat hij verdwijnt. Samen met Ties bezoeken ze dokter Kees. Naast kinderdokter is hij ook hersendokter. Van hem krijgt Ties nieuwe medicijnen. Ties is slim en doet of hij de medicijnen inneemt, maar slikt ze niet door. De ouders van Ties weten niet meer hoe ze Ties kunnen helpen en besluiten hem weg te brengen naar ‘Huize Hoopvol’. Het klinkt als een leuk logeerpartijtje maar later ontdekt Ties, dat het daar niet zo gezellig is. Gozert heeft ook daar invloed op Ties en zorgt ervoor dat hij het daar niet makkelijk heeft. Jan de Viking en Victor proberen Ties te helpen. Uiteindelijk is het Luna, een meisje die Ties in het huis ontmoet, die hem op andere gedachte weet te brengen.
Gozert is een bijzonder verhaal. In het hoofd van Ties zit Gozert. Hij zorgt ervoor dat de wereld voor Ties mooier, spannender en kleurrijker wordt. Zijn ouders weten niet wat ze hiermee aan moeten en proberen Ties op verschillende manieren te helpen. Aan het eind van het verhaal wordt pas duidelijk wie Gozert is en dan wordt alles anders. Het verhaal laat zien dat we goed moeten kijken en luisteren naar kinderen en niet te snel conclusies moeten nemen. Kinderen zijn niet allemaal hetzelfde. Anders zijn betekent niet dat ze gek zijn. Pieter Koolwijk weet op een bijzondere manier de emoties van Ties en zijn ouders te beschrijven. Er is vrolijkheid, verdriet en onzekerheid.
De illustraties van Linde Faas zijn kleurrijk en sluiten aan bij het verhaal. Ze prikkelen je fantasie en je krijgt een beeld van de situatie waar Ties en Gozert in terecht zijn gekomen. Geweldig hoe ze Gozert steeds opnieuw tekent, in verschillende outfits en hoe krachtig ze Jan de Viking en de Slakkenkoningin heeft neergezet. Haar illustraties stralen sfeer uit: mysterieus, koel of warm. Ze nodigen je uit om er naar te kijken en maken het verhaal compleet.

Voor het eerst van mijn leven mocht ik zijn wie ik echt was.
En dat was het allerbeste gevoel in heel de wereld.

Recensie geschreven door Els van Dijck.