Spellenrecensies HABA

Kleurenkristallen

Willekeurig door elkaar of netjes volgens een voorbeeldkaart: dit stapelspel biedt alle kleine stapelkunstenaars talrijke creatieve mogelijkheden.

De bedoeling van het spel

De houten blokken en prisma’s kunnen plat neergelegd of in het stapelframe op elkaar gestapeld worden. De fonkelende kleurrijke prisma’s en de mooie vorm van de stapelstenen garanderen langdurig gevarieerd speelplezier!

Inhoud van de doos

14 stapelblokken
1 stapelframe
12 dubbelzijdig bedrukte opdrachten kaarten (3 niveau’s)

In de praktijk

Toen ik dit spel meenam naar school heb ik het tijdens een speelwerkles gewoon op de tafel gelegd zonder verdere instructie. Het spel spreekt voor zich en de kinderen kunnen direct aan de slag. Sommige kinderen moeten even op het stapelframe gewezen worden, want zonder dit frame is het nabouwen van de voorbeelden ineens veel moeilijker!

De meeste kinderen bouwen het liefste in het stapelframe, en niet plat op de tafel, omdat het licht dan mooi door de kristallen heen schijnt. Je krijgt dan een mooi kleureneffect op de tafel. Natuurlijk wordt er ook naar eigen fantasie met de de blokken gebouwd. Al snel vonden de kinderen het ook heel interessant om de doorzichtige blokken voor het raam te houden. Als je voor ieder oog een ander blok houdt dan ziet de wereld er helemaal mooi uit! De grote blokken zijn lekker handzaam voor de kleinste kinderen en gemaakt van stevig materiaal. Dit spel krijg je echt niet zomaar stuk.

Wat vindt juf Monique ervan?

Ik vind het spel bij uitstek geschikt voor groep 1. Zowel instromers als kinderen die wat langer in groep 1 zitten zullen dit een aantrekkelijk spel vinden. Voor groep 2 zit hier denk ik te weinig uitdaging in. Het is spel is gemaakt van duurzaam, stevig materiaal en de opdrachten zijn verdeeld in 3 categorieën die aangegeven zijn met sterretjes. Erg fijn want zo is er voor ieder kind een passende kaart te vinden. Een nadeel is dat er maar één kind tegelijk mee kan spelen.


Kikkersprongen

 

Inhoud van de doos

In de doos zitten vier opzetstukjes die in elkaar gezet kunnen worden. Deze vormen de basis om het spelbord op te leggen. Je kunt het spelbord als het ware in de doos bouwen. Daarnaast bevat de doos vier gekleurde kikkers in de vorm van een grote knikker. De kikkers zijn rood, geel, blauw of groen. Bij elke kikker horen vier bijpassende blaadjes om een waterlelie te maken, in totaal zitten er zestien blaadjes in de kleuren rood, geel blauw of groen in de doos. Ook zitten er twee dobbelstenen bij. Dobbelsteen 1 is de ‘standaard dobbelsteen’ waar het spel mee gespeeld wordt. Deze bevat de eerdergenoemde vier kleuren en een vliegje. Dobbelsteen 2 is de zogenoemde ’turbo dobbelsteen’. Deze heeft geen vliegje, maar bevat enkel de kleuren. Op sommige vakjes staan zelfs twee kleuren.

De bedoeling van het spel

De kikkers beginnen allemaal op hun eigen hoek, welke te herkennen is aan de kleur. Het spel begint met het dobbelen van de gekleurde dobbelsteen met vliegje. Wanneer er is gedobbeld, vertelt de dobbelsteen wat je moet doen, namelijk naar het dichtstbijzijnde vak springen met de desbetreffende kleur of vliegje. Het aantal stappen bepaalt hoe groot de kikkersprong is. Het is dan ook de bedoeling dat de kikker de sprong in één keer maakt, in plaats van losse stappen. Wanneer je met je kikker je eigen hoek hebt gepasseerd, mag je een lelieblad omdraaien. Het verandert dan van groen naar de kleur van jouw kikker. Degenen die als eerst alle blaadjes heeft omgedraaid in zijn eigen kleur, mag bij de eerstvolgende keer passeren van hun eigen hoek een sprong in zijn of haar waterlelie maken. Als jouw kikker in het midden van de waterlelie zit, heb je gewonnen. Je kunt het spel versnellen door te spellen met de turbo dobbelsteen. Je mag dan meerdere kikkersprongen in één keer maken.

In de praktijk

De kinderen zijn enthousiast bij het zien van het spel. Het heeft vrolijke kleuren en herkenbare afbeeldingen. Ze pikken de spelregels snel op en gaan direct met plezier aan de slag. Naast het beleven van plezier met elkaar, zijn de kinderen ook bezig met het oefenen van de kleuren. Jouw toevoeging als leerkracht zit hem in het tellen van de stappen van de kikkersprong. Zo kun je samen ontdekken hoe groot de sprong is en welke groter/kleiner is. Wanneer je het spel speelt met kinderen vanaf 4 jaar, is het goed om erbij te blijven. Als je dit niet doet, wil het nog wel eens misgaan bij het maken van de kikkersprongen. Zo kunnen er kleuren worden overgeslagen en worden de sprongen ineens veel groter dan de bedoeling is. Dit is overigens niet erg, want het is belangrijk dat kinderen zelf de wereld ontdekken. Voor sommige kinderen kan het lastig zijn, omdat zij zich graag aan de spelregels houden en willen dat eerlijk verloopt.

Kinderen vanaf 5 jaar kunnen het spel zelfstandig spelen. Zij hebben wel behoefte aan uitdaging door het spel te spelen met de turbodobbelsteen. Als het spel zonder deze dobbelsteen gespeeld wordt, duurt het te lang voor ze. Het enige wat er van de kinderen gevraagd wordt is te dobbelen en sprongen te maken. Met de turbovariant gaat het wat sneller en wordt gauw duidelijk wie de winnaar is. En als kinderen iets willen, dan is het winnen …

Wat vindt juf Marlieke ervan?

Het is een leuk spel waar de kinderen enthousiast en actief mee aan de slag gaan. Het is een spel wat ingezet kan worden voor een korte tijd. Kinderen vanaf 4 jaar ontdekken het spel en zijn er zoet mee. Voor de wat oudere kinderen, vanaf 5 jaar, is het fijn dat er een turbovariant bij zit. Zo worden ze wat meer uitgedaagd en spelen zij het spel ook met plezier uit.


Vind 5

Ben jij er klaar voor om je hersens eens flink te laten kraken?

Inhoud van de doos
Vind 5 zit in een mooi compact, vierkant doosje. In de doos zitten de volgende materialen:

 • Een handleiding.
 • 4 speelborden. Als je de blauwe kant gebruikt, spelen alle spelers met hetzelfde bord. Gebruik je de witte kant, dan zijn de borden verschillend.
 • Een scorebord. Als je de voorkant gebruikt, speel je het basisspel. De achterkant van het scorebord kun je gebruiken bij de puzzelvariant.
 • 4 stiften met achterop een wisser. Deze heb je nodig om de symbolen te omcirkelen en weer uit te gummen.
 • Een zandloper.
 • 5 dobbelstenen met verschillende symbolen.
 • Patronen met daarop het aantal punten dat je kunt verdienen met dat patroon.

Bedoeling van het spel

Vind 5 is een spel waarbij je op een speelbord op zoek gaat naar 5 aaneengesloten symbolen. Met dit spel oefenen de kinderen het herkennen van symbolen en patronen. Je ziet ook direct welke kinderen rekenkundig inzicht hebben en welke kinderen dit lastig vinden. Vind 5 is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Je kunt het spel alleen spelen of met maximaal 4 personen.

Elke speler krijgt een speelbord en een stift. Een speler gooit met de dobbelstenen. Dan gaan alle spelers tegelijkertijd op zoek naar de symbolen die op de dobbelstenen staan. De symbolen moeten aaneengesloten zijn en vormen zo een figuur. In eerste instantie zit er geen tijdsdruk achter. Als één van de spelers geen figuren meer kan vinden, kan hij ervoor kiezen om de zandloper om te draaien. Deze speler mag geen vormen van 5 meer zoeken, de andere spelers zoeken door tot de zandloper afgelopen is. Daarna worden de punten geteld. Je kunt met de vormenkaartjes controleren hoeveel punten jouw vormen opleveren. De punten worden genoteerd op het scorebord. Zo speel je in totaal vijf rondes. De vijfde en laatste ronde kun je het dubbele aantal punten verdienen voor jouw vormen op het speelbord. Natuurlijk zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden. Zo mag je elke vorm maar één keer omcirkelen in een ronde, de normale en gespiegelde vorm zijn gelijk, dus tellen als één en dezelfde vorm. Daarnaast mag je per ronde maximaal vijf vormen omcirkelen en de vormen mogen elkaar niet overlappen. Verder mag je de vormenkaartjes die op tafel liggen tijdens de ronde niet vastpakken. De speler die na vijf rondes de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar.

Je kunt naast de basisversie nog een puzzelvariant spelen. Deze variant kun je in een groepje doen van maximaal 4 spelers, maar je kunt hem ook alleen doen. Daarnaast kun je het spel eenvoudig aanpassen, zodat je het met kinderen vanaf groep 3 kunt spelen. Je kunt bijvoorbeeld minder dobbelstenen gebruiken, dat maakt het vinden van de figuren met de juiste symbolen al een stuk makkelijker.

In de praktijk

Ik speelde dit spel met drie kinderen uit groep 5. Ik heb de materialen verspreid over de tafel gelegd, zodat de kinderen eerst even konden kijken welke materialen we allemaal nodig hadden voor dit spel. Ik heb het spel uitgelegd en we konden het al vrij snel spelen. Sommige kinderen vonden het nog vrij lastig om de symbolen aaneengesloten in een vorm te vinden. Maar na een aantal keren spelen, lukte het hen steeds sneller om een vorm te vinden met de juiste symbolen. Er werden over en weer ook tips gegeven en strategieën uitgewisseld.

Wat vindt juf Reina ervan?

Het spel Vind 5 is een leuk spel voor kinderen die het heerlijk vinden om te puzzelen. Het is prima in te zetten vanaf groep 4, maar het is dan wel belangrijk om van te voren even een aantal strategieën te benoemen, zodat ze weten hoe ze de vormen met de juiste symbolen kunnen vinden. Kinderen met ruimtelijk inzicht zullen heel snel de symbolen aaneengesloten in een vorm vinden, dat zag ik ook toen ik dit met een groepje kinderen uit groep 5 deed. Bij sommige kinderen duurt het langer voordat zij een vorm met de juiste symbolen gevonden hebben, maar doordat er geen tijdsdruk achter zit, krijgen zij wel de kans om punten te scoren.
Al met al waren de kinderen erg enthousiast. Ik vind dit spel als leerkracht ook heel fijn, vooral omdat je er verschillende varianten mee kunt spelen. En je kunt het spel naar eigen inzicht aanpassen. Als jij merkt dat het spel te moeilijk is voor jouw kinderen, dan speel je het spel met minder dobbelstenen. Of je laat kinderen in tweetallen de symbolen opzoeken.


Caleidoscoop

Naar hartenlust het ene blokje tegen het andere leggen, tot een wondermooie figuur ontstaat …
Met deze kleurrijke caleidoscoopblokken kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten. De harmonieuze tinten garanderen veel plezier bij het legspel. Tegelijkertijd wordt de fijne motoriek, het voorstellingsvermogen en de creativiteit bevorderd. Dit legspel is aanbevolen voor kinderen vanaf 3 jaar.

Inhoud van de doos

Materiaal: beukenhout
Afmetingen: 3,5 x 3 cm per blok.
Inhoud:

 • 42 blokken in verschillende kleuren
 • 1 boekje met voorbeelden

De bedoeling van de speelset

Kinderen kunnen vrij spelen met de houten stukken en zo zelf figuren klaarleggen. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kunnen ze natuurlijk ook figuren naleggen aan de hand van een voorbeeld. Het passen, schuiven en ook stapelen zorgt ervoor dat het kind ruimschoots wordt uitgedaagd de eigen fantasie, creativiteit en het voorstellingsvermogen te gebruiken en te ontwikkelen. Ook de fijne motoriek wordt ruimschoots aangesproken.

In de praktijk

Toen ik dit spel meenam naar mijn kleutergroep, was er niet meer nodig dan het spel en de voorbeeldkaarten in het zicht te leggen. Eigenlijk is hier geen uitleg bij nodig, de kinderen gaan er meteen mee aan de slag. Door de sprekende kleuren zijn de kinderen erg enthousiast. Voor de allerjongste kleuters was het soms lastig dat er een ‘kader’ miste. De blokjes kunnen snel gaan verschuiven, wanneer je los op de tafel puzzelt. Dit was snel opgelost door de kinderen te laten werken op een wat stroevere ondergrond zoals bijvoorbeeld een dienblad met antislip onderkant. De kinderen vonden het een mooie uitdaging om de voorbeeldplaten na te leggen. Er werd zowel individueel als samen gepuzzeld. Als twee leerlingen samen met het materiaal bezig waren, was het erg leuk om mee te luisteren naar het overleg tussen de kinderen.

Wat vindt juf Sigrid ervan?

Het spel bracht mij even terug naar mijn kindertijd. Ik had zelf vroeger ook een soortgelijk mozaïekspel en ik kan mij nog goed herinneren dat ik er graag mee speelde en het leuk vond om figuren te leggen. Dit materiaal is echt tijdloos en kan dus jaren meegaan.
Het blijft gewoon altijd een uitdaging om figuren na te leggen met vormen. Dit is materiaal wat thuis of op school echt een plaatsje verdient. Het is ontzettend leuk en leerzaam om hier mee aan de slag te gaan.


Avonturier 1×1

Diep in het ondoordringbare regenwoud ligt een mythische stad van goud. Vele avonturiers hebben al geprobeerd om de oneindige rijkdommen van de stad, die in de metershoge torens verstopt zitten, te bereiken. Helaas moesten ze allemaal gedesillusioneerd opgeven. Jullie expeditie heeft het bijna gered! Er hoeft nog maar één hindernis te worden overwonnen: de ingang tot de stad wordt versperd door een reusachtige poort met raadselachtige opgaven. Alleen als jullie het voor elkaar krijgen om de raadsels met behulp van de tafels van vermenigvuldiging op te lossen en het liefst zoveel mogelijk stenen van de wand weer op hun oorspronkelijke plek te brengen, gaat de poort naar de waardevolle schatten voor jullie open.

Wat zit er in de doos?

Wanneer je de doos openmaakt, nodigt dit direct uit tot spelen. Het materiaal ziet er aantrekkelijk uit. In de doos zitten de volgende materialen:

 • Een raadselwand. Dit is het grote speelbord, waarop de 100 mozaïekstukjes geplaatst moeten worden.
 • Een loopparcours. Dit is het kleine speelbord waarop de avonturiers geplaatst worden.
 • 100 mozaïekplaatjes voor op de raadselwand.
 • 23 speelkaarten met daarop willekeurige nummers tot 100.
 • Een zandloper. Je hebt de zandloper alleen nodig bij de variant voor ervaren avonturiers.
 • Vier avonturiers.
 • Een spelregelboekje.

Bedoeling van het spel

Avonturier 1×1 is een uitdagend rekenspel om de tafels 1 t/m 10 op een speelse manier te oefenen. Avonturier 1×1 kun je prima alleen spelen, maar in een groepje van maximaal 4 spelers is het natuurlijk nog veel leuker! Het spel is geschikt om te spelen vanaf groep 4, dus voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.

Voordat je kunt beginnen met het spel, moet je eerst het grote speelbord klaarmaken. Alle 100 mozaïekplaatjes worden op het speelbord geplaatst. Ze liggen met de gekleurde kant naar onderen. Daarnaast kiest iedere speler een avonturier en plaatst deze op het kleine speelbord. Elke speler trekt ook drie speelkaarten van de stapel. De rest van de speelkaarten vormt de trekstapel. Je neemt vooraf aan het spel één mozaïekplaatje uit het speelbord. Deze leg je even op de hoek van het speelbord, want het kan zo zijn dat je deze nodig hebt tijdens het spel. Er ontstaat nu een opening in het speelbord.

De jongste speler mag beginnen. Deze speler rekent uit welk getal er in de opening moet worden gelegd door de twee getallen (aan de linkerkant en de bovenkant) met elkaar te vermenigvuldigen. De speler kiest een mozaïekplaatje uit het speelbord en controleert of die dezelfde kleur heeft als de opening. Als het mozaïekplaatje dezelfde kleur heeft als de opening, legt de speler deze in de opening. Er ontstaat zo een nieuwe opening. De speler mag nu ook een trede omhoog op de ladder. Als het mozaïekplaatje niet dezelfde kleur heeft als de opening, betekent dat dat de speler het foute antwoord heeft gegeven. De speler legt dan het mozaïekplaatje weer gesloten terug. Na iedere beurt worden de speelkaarten die je in je hand hebt ook gecontroleerd. Als het gespeelde getal op jouw speelkaart staat, leg je de speelkaart open en mag je een trede omhoog op de ladder. Als je een speelkaart hebt gespeeld, moet je altijd een nieuwe speelkaart van de stapel trekken. Het kan ook zo zijn dat wanneer je een nieuwe speelkaart trekt, daar een getal op staat dat al gespeeld is. Dan mag je deze speelkaart ook direct spelen en mag je weer een trede omhoog op de ladder. Als één van de spelers de laatste trede van de ladder heeft bereikt, wordt de begonnen ronde nog uitgespeeld. Als er maar één speler bovenaan is geëindigd, wint deze speler. Als er meerdere spelers tegelijk bovenaan staan, wint degene met de minst gespeelde speelkaarten.  Naast deze basisvariant kun je ook nog een sprintvariant en een coöperatieve variant spelen.

In de praktijk

Ik speelde dit spel met vier kinderen, allemaal uit groep 5. De kinderen kregen even rustig de tijd om de materialen te bekijken. Daarna hebben we gezamenlijk het speelbord klaargemaakt en zijn we begonnen met een oefenronde. Dit spel is gemakkelijk en snel uit te leggen. Het is eenvoudig te spelen en een ronde gaat heel erg vlot. Ik begon met het voorlezen van het verhaal. De kinderen werden hier enorm enthousiast van en vonden het zelfs een beetje spannend. Door het verhaal eerst voor te lezen, komen de kinderen helemaal in de sfeer van het spel en krijgt het spelen van dit spel ook meer betekenis. Tijdens het spel vliegen de vermenigvuldigingen je om de oren. De ene speler rekent iets sneller dan de andere, maar ze komen er goed uit. Leuk om te zien dat wanneer iemand er niet helemaal uit komt, dat de medespelers dan even helpen. Iemand moest bijvoorbeeld 6×7 uitrekenen en kwam hier niet helemaal uit. Een medespeler vraagt aan haar: “Weet je wel wat 5×7 is? Dan is dit gewoon 1×7 meer.” Het spel is wel competitief bedoeld, maar zo zagen de kinderen uit mijn klas dit niet.

Wat vindt juf Reina ervan?

Avonturier 1×1 is een heel leuk, vlot en uitdagend spel om de tafels van vermenigvuldiging te oefenen en te onderhouden. Het spel begint met een spannend verhaal, wat de kinderen helemaal in de sfeer van het spel brengt en voor extra beleving zorgt. De kinderen waren enorm enthousiast en pakken het spel regelmatig uit de kast als ze zelf een spelletje mogen kiezen. Een echte aanwinst voor de spelletjeskast!