lesmateriaal recensie: Magic Phonics

De afgelopen weken mocht juf Dieke Magic Phonics uitproberen in de klas en de kinderen en zij zijn erg enthousiast!

Wat is het?

Magic Phonics is de Engelse versie van Kiene Klanken waarover al eerder een review geschreven is op Jufsanne.com. Ook deze set is een houten, interactieve klankstempelset waarmee je spelenderwijs met klanken, letters en woorden kan oefenen, ondersteund met beeld en geluid. Je gebruikt de set in samenwerking met een tablet. De app die je hiervoor nodig hebt, kan je gratis downloaden uit de app store. Magic Phonics maakt gebruik van de techniek van Marbotic. Achter op de letters zitten rubberen dopjes. Als je de letter op de iPad legt, wordt deze letter herkend en verschijnt de letter in beeld. De kinderen vinden het erg bijzonder dat de iPad ‘weet’ welke letter ze stempelen!

Inhoud van de doos

In de doos zitten 49 klankstempels, bestaande uit:
5 blauwe klinkers
30 zwarte medeklinkers
5 blauwe dubbele klinkers
9 groene voorkomende klanken

In de praktijk

Het doel is dat de kinderen op een spelende manier kennis maken met de Engelse taal en de Engelse taal leren. Als leerkracht kun je kiezen voor British English of voor American English. Zelf heb ik gekozen om de leerlingen te laten werken met American English. Dit omdat ze meer American English om zich heen horen op YouTube en Netflix. Zo hebben ze minder het gevoel dat ze een ‘nieuwe’ taal leren. In totaal zijn er 18 verschillende oefeningen, waarin een opbouw zit. De oefeningen bestaan weer uit suboefeningen. Zo zijn er oefeningen waar je klanken en letters ontdekt. Als je de goede letter hebt gestempeld, verschijnen er drie plaatjes in beeld van woorden die met dezelfde letter beginnen. Ook deze woorden worden uitgesproken zodat de kinderen weten hoe ze ze uit moeten spreken.


Verder vind je oefeningen waarbij je moet zeggen welke klank je vooraan hoort. Er is een oefening waarbij je het foute woord tussen de andere woorden moet vinden en deze moet stempelen. Zoek de laatste letter, welke klank ontbreekt, stempel het woord en nog veel meer!
De oefeningen worden opgebouwd. Het kind gaat van enkele klanken naar de dubbele klanken. Hoe verder je komt, hoe moeilijker de oefeningen worden.

Wat vindt juf Dieke ervan?

Wat genieten de kinderen van deze stempeldoos! Doordat we best veel liedjes in het Engels zingen (uit het boek Zinglish) zijn de kinderen bij ons in de klas erg bezig met de Engelse taal. Dan is het fijn als ze daarmee ook buiten de kring mee aan de slag kunnen gaan! Het fijne is dat de kinderen zelfstandig aan de slag kunnen met Magic Phonics. Doordat de oefeningen logisch zijn opgebouwd, kunnen de kinderen op hun eigen niveau en tempo werken.

De oefeningen worden in het Engels uitgelegd en ik heb gemerkt dat de kinderen snel doorhebben wat de bedoeling is. Zo nodig, kunnen ze ook altijd de oefening nog een keer laten herhalen. De uitleg is rustig. De kinderen hebben alle tijd om de goede letter te stempelen en als ze een paar keer de verkeerde letter gestempeld hebben, dan verschijnt de goede letter in beeld. De kinderen kunnen dan alsnog de goede letter pakken. De letterstempels zijn groot en gemaakt voor kleine kinderhanden. De kinderen hebben geen moeite om ze te hanteren. Ze kunnen ze makkelijk in de doos terug doen, doordat er aan de onderkant van de doos afbeeldingen staan van de letters. Het enige minpuntje die ik heb kunnen ontdekken is dat de kinderen zelf moeten onthouden waar ze gebleven zijn, omdat het programma dit niet voor je onthoudt.

Hebben de kinderen in je klas interesse in de Engelse taal? Dan is deze stempeldoos een echte must in je klas!