Juf Sanne Boekenjournaal 14

In alweer het veertiende boekenjournaal bespreken we weer zeven nieuwe boeken. Boeken voor alle leeftijden en met allerlei onderwerpen, het recensieteam van Sigrid, Dieke, Reina, Els en Ilona neemt je weer mee.

Zoek de streep – Andy Mansfield

Op zoek naar een origineel boek? Ik heb het gevonden!

Het verhaal

Kun jij de streep vinden? Vouw pagina’s open, trek aan lipjes, til kleppen op, draai aan raderen en gluur achter schuifjes. Met dit innovatieve boek daagt papier-ingenieur Andy Mansfield je uit om op elke pagina de verborgen strepen te zoeken. Door zijn helderheid en eenvoud is Zoek de streep een gegarandeerd puzzelplezier voor alle leeftijden.

In drie woorden

Uniek, kleurrijk, pop-up.

In meer woorden

Wat een bijzonder boek is dit! De kinderen in je klas zullen hier veel plezier aan beleven. Op elk van de tien pagina’s worden de kinderen uitgedaagd om een gekleurde streep te vinden. Daarvoor moeten ze dingen draaien, optillen, vouwen en schuiven. Op deze manier leer je de kinderen de kleuren, worden ze uitgedaagd om de puzzels op te lossen en tegelijkertijd train je de fijne motoriek. Het is een prachtig, kleurrijk boek waar ik zelf ook veel plezier mee heb gehad. Soms is het even zoeken hoe je de streep kan maken. Een nadeel van dit boek is dat het een kwetsbaar boek is. Het is geschikt voor jonge kinderen vanaf ongeveer vier jaar oud, maar die moeten wel voorzichtig met het boek zijn. Het is aan te raden om dit boek samen met een kind te ‘lezen’ en samen de puzzels op te lossen. Bij het neerleggen in de boekenbak zal het snel stuk zijn.

Ik heb dit boek samen gelezen met een kind van 6 jaar oud. Een jongen die gek is op puzzels en dat zag ik terug bij het ‘lezen’ van dit boek. Op elke bladzijde ging hij fanatiek aan de slag om de streep te vinden. Toen het boek uit was, begon hij weer van voor af aan. Ook bij de moeilijkere puzzels gaf hij niet op. Een mooie, originele aanvulling voor in je boekenkast!

Recensie Geschreven door Dieke Grootscholten.

 

Wilde dieren van de oceaan – Marja Baeten & WWF

Ga je mee? Dan gaan we de dieren ontmoeten die in en rondom de oceaan leven!

Het verhaal

Maak kennis met de leukste wilde dieren van de oceaan. Na elk voorleesverhaal met prenten beland je op een dubbele pagina met foto’s en weetjes. Zo leer je de dieren echt kennen. Dit prentenboek combineert feiten en fictie op een bijzondere manier.

In drie woorden

Informatief, verhalend en aantrekkelijk.

In meer woorden

Er is een nieuw deel verschenen in de Wilde dieren serie. De boeken uit deze serie zijn samengesteld door Marja Baeten in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Het zijn prentenboeken met verhalen en informatie over verschillende wilde dieren op aarde. De boeken zijn als volgt opgebouwd: Er wordt eerst een verhaal verteld met een wild dier in de hoofdrol, daarna volgt er een paspoort met informatie en foto’s van dat dier.
In dit deel, Wilde dieren van de oceaan, staan verschillende dieren die in en om de oceaan leven centraal. Dieren als de dolfijn, de albatros, de walvis, het zeepaardje en de visarend komen o.a. voorbij in dit prachtige dierenprentenboek. Het overkoepelende thema van dit boek is natuurlijk dieren in de oceaan, maar daarnaast komen er ook actuele maatschappelijke thema’s aan de orde, zoals het probleem van al het plastic wat in de oceanen terecht komt. De kleurrijke illustraties van Gertie Jaquet maken het boek aantrekkelijk voor kinderen. Het is prachtig vormgegeven. Foto’s en illustraties wisselen elkaar af en alles past perfect bij elkaar. Het boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar, maar ook voor kinderen in de middenbouw is dit boek erg interessant. Ontdek met de kinderen van de middenbouw welke dieren er zoal in en rondom de oceaan leven.

Tip: Speel daarna het spelletje ‘Wie ben ik?’ Alle kinderen krijgen een Post-It op hun hoofd geplakt met daarop een dier. De kinderen lopen door elkaar en stellen hun klasgenoten vragen om erachter te komen welk dier ze zijn. De vragen kun je alleen maar met ja of nee beantwoorden. De kinderen mogen maar één vraag per keer stellen, daarna lopen ze weer rond en zoeken ze de volgende klasgenoot om een vraag te stellen. Net zolang totdat ze weten wie zij zijn.

Een prachtig, kleurrijk en informatief prentenboek. Jammer dat dit het laatste deel is in deze serie, ik kan er geen genoeg van krijgen!

Recensie geschreven door Reina Douma.

 

Dierenpret met Nicolette – Nicolette Kluijver

Het verhaal

Het trotse pauwenkuiken, het zelfverzekerde knaagdier, de patserige papegaai, de stiekeme muis en de overmoedige stuntkat: samen met vele andere dieren vormen zij een bonte boerenbeestenbende in dit heerlijk vrolijke versjesboek van Nicolette Kluijver. De dieren uit de versjes in dit vrolijke prentenboek zijn allemaal anders en juist dat maakt het zo gezellig!

In drie woorden

Rijmend, vrolijk, kinderboerderij.

In meer woorden

Een boek vol versjes over de dieren die op de boerderij leven. Heerlijk om voor te lezen! Het onderwerp is herkenbaar voor de kinderen. De meeste kinderen komen wel eens op een kinderboerderij, of kennen in elk geval de dieren die je daar kan vinden. Een feest van herkenning dus! Buiten dat het herkenbaar is, leren de kinderen ook over de dieren op de boerderij. Waar komen de eieren vandaag? Hoe komen we aan melk en hoe kan je zelf groente kweken? Dit komt allemaal in het boek naar voren. Je kan merken dat Nicolette dol op dieren is, dat spreekt uit elk versje. Ze bedankt de dieren en ze knuffelt ze. In het eerste versje stelt Nicolette zich aan je voor. ‘Zij is een meisje met lang, stijl haar en praat met alle dieren en dat is echt waar!’ De versjes lezen prettig voor. Elk versje staat op een dubbele pagina. Je kan ervoor kiezen om de versjes in een keer allemaal voor te lezen, of je legt het boek aan de kant en leest de versjes één voor één voor. Ook voor kinderen met een korte spanningsboog goed te gebruiken dus!

De illustraties in het boek zijn prachtig. Ze stralen een en al vrolijkheid uit! Ze zijn gemaakt door Madeleine van der Raad. De illustraties zijn echt een aanvulling op de versjes. Alle dieren op de illustraties zien er blij en gelukkig uit. Dat is wat Nicolette wil laten zien met haar boek. Het is een feestje op de kinderboerderij!

Het is een leuk boek voor alle dierenliefhebbers, van jong tot oud! Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten.

 

Waar is de baby? – Britta Teckentrup

Ga je mee op zoek?

Het verhaal

Waar is het kuikentje? Welke moederolifant beschermt haar jonge baby zo aandoenlijk? En hoe snel zwemt het jonge orkaatje mee met zijn moeder? Met Waar is de baby? heeft Britta Teckentrup een heerlijk zoek en vind boek gemaakt, alweer het vierde in een succesvolle reeks. Bij elke tekening hoort een bijzonder rijmpje met een aanwijzing. De bekende kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper vertaalde de versjes naar het Nederlands.

In drie woorden

Zoekboek, rijmend, grafisch.

In meer woorden

Dit boek met een prachtige linnen omslag staat vol met dieren. Op de vijftien dubbele pagina’s zijn veel dieren te zien. Het zijn dieren van één soort, zoals luiaards, zeepaardjes, slakken en kikkers. De dieren verschillen onderling van kleur of van houding. De kinderen worden uitgenodigd om op elke bladzijde het babydier te zoeken. Op sommige pagina’s is het babydier snel gevonden, op andere pagina’s is het wat lastiger om het te vinden. Op elke linkerbladzijde vind je een kleine versie van het dier, met een begeleidend gedichtje. Soms geeft de auteur in het gedichtje een aanwijzing over waar je het babydier kan vinden zoals bij de de tijgers:

‘Maar als je goed kijkt,
dan zie je, ik help je:
iets boven het midden,
een gestreept welpje.’

De teksten die vertaald zijn door Sjoerd Kuijper lezen fijn. In de gedichtjes komen de namen voor de babydieren naar voren, zodat de kleuter deze leert kennen. Het boek is door zijn mooie prenten uitnodigend voor de kleuter. Ze gaan vol enthousiasme op zoek naar het babydier. Een mooi boek als je aan het werk bent over dieren, maar het is ook tussendoor prima te gebruiken. Op de laatste pagina komen alle dieren uit het boek voorbij en wordt het kind gevraagd te gaan zoeken naar … een tweeling!

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten.

 

De walvis gaat in bad – Susanne Strasser

Het ene dier is vies, het andere dier heeft het koud en weer een ander wil graag spelen met de boot. Iedereen wil met de walvis in bad, maar past dat allemaal wel?

In drie woorden

Badderen, herhalingen, vrolijk.

In meer woorden

De walvis gaat in bad is een vrolijk verhaal geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser. De walvis wil een lekker bad nemen. Maar er zijn meer dieren die daar zin in hebben. Om de beurt komen ze aan de walvis vragen of ze er ook bij mogen. Ieder dier heeft zo zijn eigen reden om in bad te willen. In het begin is het wel gezellig, maar dan heeft de walvis er genoeg van. Hij duikt onder en gooit iedereen uit het bad. De illustraties zijn kleurrijk. Op iedere pagina staat dezelfde vrolijke badkamer afgebeeld. Iedere keer komt er weer een nieuw dier door de badkamerdeur om te vragen of hij er ook bij mag. Ieder dier plonst met zijn eigen geluiden in bad, wat het voorlezen erg leuk maakt.
Er zit veel herhaling in dit boek. Speel een spelletje met je dreumes of peuter. Voordat je de bladzijde omslaat, vraag je: Wie zitten er nu allemaal in het bad? Iedere pagina begint met dezelfde zin. Ieder dier dat erbij komt, maakt de zin langer. Het lijkt wel een beetje op het spelletje Ik ga op reis en ik neem mee… De dikke pagina’s en de vele herhalingen in het boek maken het dat kinderen vanaf 1 jaar het al snel zelf kunnen ‘lezen’. Een spetterend verhaal, waar je dreumes of peuter van zal genieten!

Recensie geschreven door Reina Douma.

 

Niet aan dit boek likken* – Idan Ben-Barak en Julian Frost

Niet aan dit boek likken – Het zit onder de vieze beestjes

Het verhaal

Niet aan dit boek likken is een interactief prentenboek voor kinderen van 4 tot 8 jaar over bacteriën. Auteur Idan Ben-Barak en illustrator Julian Frost nemen de lezer mee op reis door de wereld van Min, een piepkleine bacterie. Zo weet je waar Min en haar vrienden wonen, hoe ze worden overgedragen en hoe ze eruitzien als je ze met het blote oog kunt waarnemen. Vertaald door Jan Paul Schutten (o.a. Het wonder van jou en Het raadsel van alles wat leeft). Met achterop een plekje waar je wél mag likken. Full colour geïllustreerd en met echte microfotografie!

In drie woorden

Leerzaam, interactief en humoristisch.

In meer woorden

Sommige boeken hebben zo’n originele en pakkende titel, dat je meteen verkocht bent en het boek wel moet pakken. Dit boek is daar zo’n voorbeeld van. Wie verzint er nu zo’n titel? Ik weet wel wat er gebeurt als ik dit boek in de schoolbibliotheek neer zou zetten. Hoe dan ook, het boek gaat op een speelse manier over microben. Al snel wordt de lezer voorgesteld aan Miek. Miek is een microbe en ze is heel klein. Aan de hand van voorbeelden en getallen wordt uitgelegd hoe klein Miek wel niet is. Microben vind je dus overal. Linnea Rundgren heeft de foto’s in dit boek gemaakt. Met speciale apparatuur kon zij de leefomgeving van de microben fotograferen. Julian Frost heeft de tekeningen van de microben gemaakt. De platen zijn heel bijzonder door de combinatie van fotografie en illustraties. Hierdoor zijn de microben ook absoluut niet angstaanjagend, maar eerder grappig. Jan Paul Schutten heeft de teksten van Idan Ben-Barak vertaald en dit heeft hij met veel humor gedaan. Het boek is geschikt voor kinderen in de onder- en middenbouw. Aangezien het vak ‘techniek’ binnenkort een vaste plek op het rooster van de basisschool moet krijgen, is dit boek meteen al een aanrader als introductie van een les. Doordat de lezer opdrachten krijgt van de schrijver, wordt het verhaal eigenlijk ‘interactief’.

Op internet zijn trouwens talloze proefjes te vinden om zelf op zoek te gaan naar microben. Door bijvoorbeeld stukjes brood langs verschillende plekjes te wrijven waar je veel microben verwacht, kun je met een beetje geduld microben zichtbaar maken.
Mocht je je na het lezen van de titel van het boek echt niet in kunnen houden, op de achterkant vind je een plekje waar je echt aan het boek kunt likken. Durf jij als niemand kijkt?

Recensie geschreven door Sigrid Olivier.

 

Die zomer met Jente – Enne Koens

‘Ben je bang?’ vroeg ze. Ik wilde zeggen dat ik niet bang was. Echt niet. Ze was zeker zelf bang. Maar het lukte me niet ook maar één woord uit te brengen.

Het verhaal

In Die zomer met Jente geeft Enne Koens (auteur van o.a. Sammie en opa en Ik ben Vincent en Ik ben niet bang) een sfeervol en raak portret van een vriendschap tussen twee opgroeiende meisjes. Marie verhuist tegen haar zin naar een nieuwbouwwijk. Ze laat Zoë, haar BB en BZ (Beste Buurmeisje en Bijna Zus) achter, maar maakt op haar eerste dag in de polder al een nieuwe vriendin: Jente. Er volgt een zomer waarin ze elke dag zwemmen, logeren, jongens bespioneren, opgroeien. Met Jente zijn de dagen vol avontuur, maar soms is ze ineens driftig, en af en toe zelfs gemeen. Naarmate de zomer vordert, begint er iets te wringen bij Marie. Moet je elkaar altijd kunnen vertrouwen, zoals ze Zoë vertrouwde, of kan vriendschap ook heel anders zijn?

In drie woorden

Intrigerend, invoelbaar en sfeervol.

In meer woorden

Het zal je als puber maar gebeuren. Je moet verhuizen naar een saaie nieuwbouwwijk ‘in the middle of nowhere’ en hierdoor wordt je gedwongen om afscheid te nemen van je beste vriendin. Het overkomt de tienjarige Marie. Op de eerste dag in de polder maakt ze echter al een nieuwe vriendin: Jente. Met Jente wordt alles anders, want Jente durft alles. In het begin is dit heerlijk en voelt alles als één groot avontuur. Al snel maakt Marie ook kennis met de andere kant van Jente. Jente kan enorm driftig worden en haar bui kan soms enorm omslaan. Ze kan dan intens gemeen doen. Is haar nieuwe vriendin wel een echte vriendin?

Enne Koens schreef dit bijzondere verhaal over het meisje Marie dat haar weg zoekt in haar nieuwe leefomgeving en ontdekt dat vriendschap en vertrouwen vele verschijningsvormen hebben. Het boek bestaat uit drie delen en de delen beginnen steeds met een gedicht. Het verhaal leest aan de ene kant heel makkelijk weg, maar aan de andere kant gaat het er ook serieus aan toe. Het boek zet je wel aan het denken.

Maartje Kuiper heeft de prachtige illustraties gemaakt. De voorkant van het boek brengt je door de zomerse kleuren meteen in de sfeer van de zomervakantie. De illustraties in het boek zijn in zwart-wit en worden ondersteund door de kleur geel. Het geel zorgt voor een zomers accent. Het boek ziet er hierdoor ook prachtig uit.

Dit boek vind ik geschikt voor kinderen van 10-12 jaar en is zeker een aanrader voor iedere schoolbibliotheek. Ik zou dit boek zelf gebruiken in de bovenbouw. Er zijn verschillende passages in het boek die zich zeker lenen om een gesprek met de kinderen aan te gaan. Stel dat bijvoorbeeld iemand iets van jou vraagt en jij durft het niet. Wat doe je dan? Stel jij dan je vriend(in) teleur? Hoor je er dan nog wel bij? Wat zou jij doen in dat geval? En Marie? Wat doet zij? Zij komt erachter dat vriendschap niet altijd is wat het lijkt en dat het ontzettend belangrijk is om eerlijk te zijn naar jezelf.Verder merk je ook in dit boek hoe belangrijk ouders kunnen zijn. De vader van Marie lijkt Marie soms beter te begrijpen dan haar moeder en helpt Marie om antwoorden te ontdekken op vragen waar zij een antwoord op zoekt.

Een verhaal met een boodschap. Ik houd er wel van!

Recensie geschreven door Sigrid Olivier.