Juf Sanne Boekenjournaal 13

Ook deze keer weer zeven boeken die gelezen zijn door het recensententeam met Dieke, Els, Reina, Sigrid, en juf Sanne. Zij geven een korte samenvatting, hun mening en tips voor in de klas of thuis.

Vinnie & Flos: Familie – Marte Jongbloed en Natascha Stenvert

Wil jij de familie van Vinnie en Flos zien? Het zijn er meer dan tien!

Het verhaal

Vinnie & Flos: Familie is een stevig kartonboek over het vrolijke duo Vinnie & Flos, van Pluim-winnares Marte Jongbloed en illustrator Natascha Stenvert. De boeken over Vinnie en Flos gaan over alle eerste keren in het leven van peuters en kleuters geeft ze net dat beetje zelfvertrouwen om nieuwe dingen te ontdekken. In dit boek ontdek je alles over hun familie.

In drie woorden

Grappig, kleurrijk en herkenbaar.

In meer woorden

Nu is er dan ook een kartonboek voor peuters en kleuters vanaf 2 jaar geschreven door Marte Jongbloed. Het boek heeft een handzaam formaat en twee afgeronde en is vrolijk geïllustreerd door Natascha Stenvert in vrolijke knallende kleuren. In het boekje worden alle familieleden van Vinnie en Flos aan de lezer voorgesteld. Op de linkerpagina staat steeds een pagina vullende illustratie. Mama, papa, oom, tantes, oma’s, opa’s, nicht, neefje en tot slot een familielid op komst. Wat erg leuk is aan het boek, is dat de familieleden niet stereotiep worden afgebeeld. Mama staat afgebeeld terwijl zij in huis aan het klussen is en wordt omschreven als sterk en stoer. Papa bakt taarten en verzorgt de planten en is superlief. Er is een hele sportieve tante, maar ook een deftige tante met mooie kleren. Op de rechterpagina staan steeds vier regels op rijm. Het belangrijkste woord heeft steeds een afwijkende kleur en is iets groter in lettertype. Wat grappig is, is dat onderaan de rechterpagina steeds de familie van het stekelvarken Flos is afgebeeld. De familie van Flos beeldt een eigenschap uit van de familie van Vinnie. Dus een stukje uit het rijm zie je onderaan uitgebeeld door de stekelvarkens. Daar kun je heel leuk over praten wanneer je het boek voorleest aan kinderen. Het verhaal eindigt met het gegeven dat Vinnie grote broer wordt. Er wordt in het midden gelaten of hij een broertje of zusje krijgt. Ik denk dat ik al weet waar het volgende kartonboek over zal gaan … Verder is er verschenen: Vinnie & Flos – Huis (kartonboek voor peuters) en het voorleesboek Vinnie & Flos – Nieuwe vrienden, met korte afgeronde avonturen voor kleuters.

Dit boek is goed in te zetten op de peuterspeelzaal en in de kleutergroepen. Door het stevige en handzame formaat is dit boek bijzonder geschikt voor de leeshoek of om aan een klein groepje kinderen voor te lezen. Het biedt genoeg uitgangspunten voor gesprekken over familie, maar ook over kleur, hobby’s, eten en gevoelens. Wat een goed idee om een serie over Vinnie en Flos te maken voor jonge kinderen. Een ontzettend goede aanvulling op wat er al is voor de allerjongsten. Ik ben fan!

Recensie geschreven door Sigrid Olivier.

 

De Klimaatjes – Judith Koppens en Andy Engel

Hallo, wij zijn de Klimaatjes! Wij zijn allerbeste maatjes. In deze serie beleven we elke keer een nieuw avontuur waarin we jullie op eigen en vaak grappige wijze laten zien hoe jij zelf je leefwereld fijn kunt houden.

De serie

Met de boeken uit deze serie proberen ze een stukje bewustwording over het milieu te creëren bij kinderen. Ze leren hoe zij zelf het verschil kunnen maken. De serie bestaat uit de volgende delen:

 • Warme truien
 • Plastic soep
 • Natte voeten
 • Wat is het warm
 • Blij met een bij

In drie woorden

Leerzaam, bewustwording, enthousiast.

In meer woorden

In de boeken worden grote maatschappelijke problemen op een eenvoudige manier uitgelegd aan de kinderen. Zij leren en ervaren dat ze zelf al iets kunnen doen. Hoe mooi is het als je dit al op een jonge leeftijd kan ervaren? De bijna vierkante boeken zijn vrolijk geïllustreerd en alhoewel het een zwaar thema is, wordt het niet zo gebracht. Op een luchtige manier worden de milieuproblemen beschreven. Kinderen ervaren dat ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken. Er zit veel humor in de tekeningen en in de tekst. De hoofdpersonen komen in alle boeken terug. Elk hoofdpersoon heeft een eigen karakter. Zo denkt de uil overal heel goed over na, is de egel lief en voorzichtig en heeft de muis vaak slimme ideeën. Dat is voor de kinderen herkenbaar, zeker naarmate ze meer boeken uit deze serie hebben gelezen.

In het boek plastic soep zoeken de Klimaatjes een oplossing voor het opruimen en voorkomen van de groeiende plasticsoep in de wereld. De oorzaak van de plastic soep wordt verteld. In het boek Blij met een bij wordt aandacht besteed aan het belang van bijen. Er groeien geen appels aan de boom van Egel. Hoe kan dat toch? Samen met haar vrienden zoeken ze een oplossing om mee bijen naar de tuin te lokken.
In Warme truien zijn de vrienden samen in het huis van Duif. Het is er lekker warm, maar als het hout voor de kachel op is, wil Duif een nieuw mandje hout gaan halen. Maar heb je wel hout nodig om het lekker warm te hebben? Wat is het warm gaat over de opwarming van de aarde. Het is al dagen warm, zo warm dat Vos er niet van kan slapen. Samen met Kikker zoekt hij verkoeling in het park maar dat is nog niet eenvoudig. Als zelfs het eten van ijsjes niet helpt, krijgt Muis een idee.  In het laatste boek Natte voeten willen Muis en Duif na een flinke regenbui buiten spelen, maar het is overal nog nat. Hun vrienden in het bos hebben droge voeten. Hoe kan dat toch? En hoe kunnen ze er in de stad voor zorgen dat ook daar de plassen verdwijnen na een regenbui?

Deze informatieve prentenboekserie is geschikt om voor te lezen, zowel thuis als op school. Vanaf ongeveer 5 t/m 7 jaar. Op het achterste schutblad wordt in vijf stappen beschreven hoe kinderen zelf aan de slag kunnen gaan om iets voor het klimaat te doen. Zoals bijvoorbeeld het maken van een minituintje.

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten.

 

De verloren handschoen – Ellen Hosmar/Vitataal

Op een koude winterdag loopt een houthakker met zijn hondje terug naar huis, maar hij laat iets vallen …

Het verhaal

Als de houthakker zijn wollen handschoen kwijtraakt in het bos, hebben de dieren die binnen de kortste keren gevonden. Een voor een kruipen ze erin om samen te schuilen voor de kou. Maar dan komt de houthakker terug om zijn handschoen op te halen. Zijn hondje jaagt de dieren zomaar uit hun mooie warme nestje. Wat nu?

In drie woorden

Seizoenen, vriendschap, dieren.

In meer woorden

De verloren handschoen is een winters verhaal waar je een warm gevoel bij krijgt. Wanneer je het boek opent, ontdek je meteen dat de houthakker zijn handschoen verliest. Muis, is het eerste dier wat de handschoen ontdekt. Daarna vinden andere dieren de handschoen. Ze worden uitgenodigd om erbij te kruipen. Bijzonder is dat het eigenlijk dieren zijn, die anders bang voor elkaar zijn. Nu kruipen ze lekker dicht tegen elkaar aan in een kleine handschoen. Jonge kinderen zien nu een warme vriendschap ontstaan. De houthakker ontdekt dat hij zijn handschoen verloren is en gaat samen met zijn hond terug. Gelukkig vindt hij hem terug. Zijn hondje jaagt de dieren weg. Bij het oprapen van zijn handschoen, verliest hij zijn muts … Jonge kinderen zullen hierop reageren: ‘’De dieren kunnen nu in zijn muts schuilen!”
De verloren handschoen is een klein kartonboek. Voor jonge kinderen makkelijk vast te houden zodat ze zelf aan de hand van de illustraties het verhaal kunnen na vertellen.  De illustraties zijn sfeervol. Een winters landschap waar de dieren prachtig uitkomen. De handschoen en de muts in een felle kleur, zodat ze meteen in de sneeuw opvallen. De verloren handschoen, met wie zou jij in de handschoen willen kruipen?

Suggesties bij het boek:

 • Maak een verteltafel. Zorg voor een witte ondergrond (nepsneeuw, een wit laken, een filter van de afzuigkap). Leg een handschoen hierop en zet er speelfiguren van (bos)dieren bij. In een hoek ligt het boek, zodat het verhaal nagespeeld kan worden.
 • Neem een slaapzak of maak van een lap stof een handschoen. Speel met de kinderen het verhaal en laat een aantal kinderen een voor een in de slaapzak kruipen. Is het een gezellig warm nest?
  Variatie: De kinderen sluiten hun ogen, terwijl een van de kinderen in de slaapzak kruipt. Ontdekken ze wie dat is?
 • Teken de omtrek van een handschoen op blauw papier. Lat de kinderen de handschoen versieren met witte dopjes, kralen, stokjes enz.
 • Leg een handschoen in het midden van de kring. Neem er speelfiguren van dieren bij. Stop een aantal dieren in de handschoen. Tel samen met de kinderen het aantal. Stop er een dier bij, Hoeveel dieren zitten er samen in?
  Herhaal de activiteit en start steeds met een ander aantal dieren.

Recensie geschreven door Els van Dijck.

 

De zee van meneer Max – Annette Fienieg en Koos Meinderts

Maak kennis met de beroemde Duitse kunstenaar Max Liebermann, die de inspiratie voor zijn kunstwerken vond in Nederland.

Het verhaal

Meneer Max tekent overal en iedereen die hij tegenkomt. Ook de meisjes van het Burgerweeshuis. Hij wil een portret van een van hen maken, maar dat vindt de directrice niet goed. Hij mag wel een kostuum lenen, zodat hij een deftig meisje kan schilderen. ´Nee,´zegt Meneer Max. ´Ik schilder mensen zoals ze zijn.´ Martha mag met meneer Max mee. Martha´s moeder is dood. En haar vader? ‘Hij is op zee,’ zegt ze. De zee die ze nog nooit heeft gezien. De meisjes mogen een dagje met meneer Max mee naar het strand.

In drie woorden

Informatief, biografisch en kunst.

In meer woorden

De zee van meneer Max is geschreven door Koos Meinderts en is geïnspireerd op het leven en de kunstwerken van Max Liebermann. Max Liebermann was een beroemde Duitse kunstenaar. Hij vond zijn inspiratie voor zijn schilderijen vaak in Nederland. Liebermann schilderde de dingen zoals ze waren. Hij kwam graag bij de Noordzee. De prachtige illustraties van Annette Fienieg zijn op zichzelf staande kunstwerken. Ze zijn helemaal in de stijl Max Liebermann geschilderd.  Dit kinderkunstboek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Gemeentemuseum van Den Haag en Uitgeverij Leopold. Zij hebben samen al meer kinderkunstboeken gemaakt bij de tentoonstellingen die te zien zijn in het Gemeentemuseum. In 2018 hadden zij een tentoonstelling waar ze de topstukken van Max Liebermann lieten zien.

Dit prentenboek past perfect binnen het thema kunst. Het is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. De werken van Liebermann zijn in Nederland nog nauwelijks te zien. Hij is daardoor waarschijnlijk niet erg bekend bij de generatie van nu. Als leerkracht kun je ervoor kiezen om binnen het thema kunst een aantal kunstenaars in de schijnwerpers te zetten. Er is een hele collectie kinderkunstboeken geschreven die daarbij kunnen helpen. Verdeel de klas in groepjes. Geef ieder groepje een kinderkunstboek ter inspiratie. De kinderen duiken in het leven van de kunstenaars. Ze verzamelen informatie over de stijl van de kunstenaar en maken hun eigen schilderijen. Ze schilderen per groepje 5 schilderijen in de stijl van hun kunstenaar. Daarnaast schrijven ze een korte introductie over hun kunstenaar. Hang de kunstwerken op. Begin met de introductie van de kunstenaar. Hang zo alle kunstwerken van alle groepjes in de klas of de gang. De kinderen hebben zo hun eigen tentoonstelling gemaakt. Laat de ouders of de rest van de school de prachtige kunstwerken bekijken tijdens de afsluiting van het project.

Een prachtig prentenboek dat je goed kunt inzetten in de hogere groepen van de basisschool.

Recensie geschreven door Reina Douma.

 

Hoi, ik ben een lijn en Hoi, jij bent een ontwerper – Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten

Altijd al eens willen weten hoe de dorpen en steden ooit zijn bedacht? Nou, het begon allemaal met één simpele lijn.

Het verhaal

Aangenaam kennismaken: ik ben een lijn. En mag ik je ook even voorstellen aan mijn soortgenoten? Mijn medelijnen en ik zijn er in ontelbaar veel soorten en maten. Soms zijn we kaarsrecht. Soms zijn we zo krom als een hoepel. Soms zijn we gestippeld. Soms zijn we zwart, soms zijn we wit. Soms zijn we alle kleuren daartussenin. Maar altijd zijn we bij jou in de buurt. Kijk maar eens om je heen: overal zie je ons. Een wereld zonder lijnen is ondenkbaar. Stel dat jij een gebouw zou moeten ontwerpen, hoe zou jij dan beginnen? Waarschijnlijk met een schets of een tekening, toch? Dus laat je inspireren, bekijk dit boek en ga vervolgens zelf aan de slag met het doeboek: Hoi, jij bent een ontwerper.

In drie woorden

Informatief, architectuur en geschiedenis.

In meer woorden

Dit informatieve boek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Bahrang Mousavi, General Manager Erfgoed van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, en tweevoudig Gouden Griffel winnaar Jan Paul Schutten. Het boek laat aan de hand van stukken uit het Rijksarchief de geschiedenis van de Nederlandse architectuur zien en is geschikt voor lezers vanaf 10 jaar. Er is één rode draad, ‘de lijn’, die je door het hele boek informatie geeft. Daarnaast geeft Jan Paul Schutten bij ieder ontwerp of iedere maquette een duidelijke uitleg. De tekst is goed geschreven. Er zit humor in en het is net of ‘de lijn’ jouw gids is bij een tentoonstelling van ontwerpen en maquettes. Ook zit er een logische opbouw in het boek. In ieder hoofdstuk staat een nieuw onderdeel van de architectuur centraal. Het ontwerpen wordt zo steeds verder uitgewerkt. Het gaat van lijnen, naar vormen, naar kleuren om na nog een aantal tussenstappen uit te komen bij het ontwerpen van een hele stad.

Het boek biedt mogelijkheden om het met de oudste kinderen van de basisschool te hebben over architectuur. Laat de kinderen verschillende stijlen zien. Maak een wandeling door het dorp of de stad om te laten zien waar je allemaal rekening mee moet houden bij het ontwerpen van een dorp of een stad. Laat kinderen daarna in groepjes zelf een dorp ontwerpen. Eerst maken ze ruwe schetsen en denken ze na over de indeling van het dorp. Geef een aantal richtlijnen waar het dorp aan moet voldoen. Er moeten bijvoorbeeld minimaal tien huizen, één speeltuin en één winkel aanwezig zijn in het dorp. Daarnaast moet het dorp ook een naam hebben en het moet natuurlijk voor verschillende doelgroepen aantrekkelijk zijn om er te wonen. Als de ontwerpen klaar zijn, is het tijd om het dorp echt te bouwen! De kinderen maken een maquette van hun dorp en presenteren het dorp aan het einde van het project.

Het doeboek Hoi, jij bent een ontwerper is een mooie aanvulling op het boek. Op verschillende pagina’s in het boek staat een teken dat verwijst naar het doeboek. Kinderen leren ontwerpen te maken door hun fantasie de vrije loop te laten. Ze krijgen tips en voorbeelden van de architecten uit het boek en maken zo hun eigen creaties.

Een echte aanrader voor jonge geschiedenisliefhebbers en ontwerpers!

Recensie geschreven door Reine Douma.

 

Waar komen baby’s vandaan? – Pauline Oud

Het verhaal

Ook kinderen hebben vaak kriebels in hun buik. Als ze hun eigen lichaam leren kennen, als ze voor het eerst verliefd worden, of als ze intimiteit en seksualiteit ontdekken. Dat is heel natuurlijk. Kriebels in je buik maakt al deze stappen bespreekbaar, met op maat gemaakte boeken voor verschillende leeftijden. Kinderen groeien op, en Kriebels in je buik groeit met hen mee. Wat een fijn gevoel.

In drie woorden

Informatief, seksuele voorlichting, herkenbaar.

In meer woorden

Een heldere en interactieve eerste kennismaking met het lichaam, baby’s en voortplanting. De eerste seksuele voorlichting voor kinderen vanaf 4 jaar. Noa wordt grote zus. Er zit een baby in haar mama’s buik. Maar hoe komt de baby in mama’s buik? Hoe groeit de baby? Wanneer komt de baby uit mama’s buik? En hoe gaat dat dan? Aan de hand van korte, herkenbare situatieschetsen en interessante weetjes worden alle vragen van kinderen beantwoord. Soms gebeurt dit vrij expliciet ‘De papa doet zijn piemel in de vagina van de mama’. Het is aan jou of je dit voor wilt lezen. Je zou dit stukje ook over kunnen slaan en kunnen vertellen dat het zaadje van de papa bij de eitjes van de mama komen. Als het kind doorvraagt, zou je meer informatie kunnen geven.  Wat ik fijn vind aan dit boek is dat alle gezinsvormen besproken worden. Hoe komen twee mama’s aan een baby? En hoe gaat dat bij twee papa’s? Ook het onderwerp adoptie komt aan bod.  Het boek geeft veel antwoorden of vragen die kinderen hebben als er in hun omgeving iemand zwanger is. Stukken zijn verhalend geschreven en andere stukken geven alleen informatie. Dit wordt op een begrijpelijke manier gedaan.

Achterin het boek staan twee pagina’s waar de kinderen actief een spelletje kunnen doen. Op de eerste pagina is ‘zoek de 7 verschillen’ te vinden en op de pagina erna wordt een kind gevraagd wat er bij een groter kindje hoort en wat bij een baby. De kinderen kunnen daar de goede plaatjes aanwijzen. Op de laatste dubbele pagina zie je hoe de baby groeit in de buik van zijn moeder en per maand wat de bijzonderheden zijn. Zo kan je lezen dat baby’s vanaf 5 maanden als kunnen horen in de buik. De illustraties zijn in vrolijke en heldere kleuren. Er zijn niet te veel details te zien, wat het voor het jongere kind geschikt maakt. Pauline heeft een heel herkenbare tekenstijl die veel kinderen aanspreekt.

Een mooi boek om samen met je kind te lezen als er iemand in de omgeving van het kind zwanger is!

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten.

 

Willewete De vikingen – Erwin Claes en Michael Olbrechts

Het verhaal

Wil je alles weten over de Vikingen? In dit boek leer je meer over hoe de Vikingen leefden. Wie waren hun helden en goden? Wat leerden Vikingkinderen allemaal? En hoe werd een Vikingschip gebouwd? Op deze en veel andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit boek ook een overzicht van voorwerpen uit de Vikingwereld, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

In drie woorden

Informatief, geschiedenis, Vikingen.

In meer woorden

Willewete, dat zijn informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. Sommige onderwerpen staan dicht bij hen, andere een beetje verder. Ze gaan over de wereld en de natuur om ons heen, over het leven in het verleden en het leven nu. Op een speelse en spitsvondige manier vertellen deze boeken wat kinderen graag willen weten.

In het begin van het boek stelt Lex zichzelf voor. Hij is met zijn familie op vakantie in Noorwegen waar hij een museum bezoekt. Daar ziet hij een groot Vikingschip van meer dan duizend jaar oud. Hij maakt daar kennis met Stig die hem alles verteld over de Vikingen. Er staan veel weetjes in het boek. Zoals dat het woord Viking komt van het oude Scandinavische woord ‘Vik’, wat baai betekent. Vikingen voeren vroeger van baai tot baai. In dit boek lees je alles over Vikingen. Wie waren hun helden en hun goden? Wat leerden Vikingkinderen allemaal? En hoe werd een Vikingschip gebouwd? Op deze en vele andere vragen krijg je antwoord. Grappig, de hoorns waarvan ik altijd heb gedacht dat ze aan hun helm droegen, blijken vroeger gebruikt te worden als beker! Natuurlijk staat er ook in dit deel uit de serie Willewete een grote uitklappagina, naast veel informatie is er in het boek ook een miniquiz te vinden. Weten de kinderen het antwoord? Ook staat er een voorbeeld in hoe je een Vikingschip kan knutselen en een zoekplaat met 10 verschillen.

Een prachtig boek om te gebruiken in de klas wanneer je het thema geschiedenis uitwerkt.

Recensie geschreven door Dieke grootscholten.