Interview met Olav Mol over Snelle Sam

De bekende Ziggo Sport F1 commentaar en duizendpoot Olav Mol heeft recentelijk een kinderboek geschreven: Snelle Sam. Zoon Jesse en ik mochten Olav interviewen. We hebben het over het leukste moment uit het boek, hoe Olav stiekem ook voorkomt in het boek en of er een tweede deel komt van Snelle Sam. En, als enorme Formule 1 fan kon ik het natuurlijk niet laten om ook wat te vragen over de F1 …

Het verhaal:

Het boek Snelle Sam gaat over Sam, een jongen van 8. Zijn vader is vrachtwagenchauffeur en groot fan van het racen. Als Sam en zijn familie naar een Formule 1 race kijken waarbij de Nederlandse Bas Vandamme wint en de jongste F1 winnaar ooit wordt, raakt Sam gefascineerd door de sport. Hij wil er alles over weten en natuurlijk zelf ook eens proberen hoe het voelt om een coureur te zijn. Zijn ouders vinden racen een dure sport. Maar Sam krijgt na het voltooien van klusjes wel een spelcomputer waarop hij kan oefenen en tijdens een vakantie mag hij zelfs meedoen met een echte kartrace. Dan komt het nieuws dat de Formule 1 terugkomt naar Nederland! Sam wil natuurlijk gaan kijken, alleen blijkt al snel dat niet gaat lukken. De kaartjes zijn vrij duur en het budget beperkt. Krijgt Sam het toch voor elkaar?

Het interview:

Het interview vindt plaats via Zoom. Olav woont in Spanje en vanwege de Corona crisis mag hij bijna zijn huis niet uit. Nogal een aanpassing aangezien Olav normaal gesproken het grootste gedeelte van het jaar juist niet thuis is en de hele wereld over reist. “Ik verveel me niet, hoor. Ik heb hier genoeg te doen. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met het mixen van muziek; ook een hobby van mij. Dat doe ik voor GrandPrix Radio”.

Natuurlijk vragen we Olav ook nog over Max Verstappen en F1, maar we beginnen met zijn boek.

Jesse: Je hebt al veel boeken voor volwassen geschreven. Hoe vond je het om een boek voor kinderen te schrijven?

Olav: “Helemaal niet zo moeilijk en zelfs heel leuk! Ik vertelde mijn kinderen vroeger ook al veel verhaaltjes en als commentator vertel je eigenlijk continu verhalen. Dan moet je je altijd baseren op de waarheid en feiten. Met een kinderboek mag je juist lekker fantaseren. Je kunt alle kanten op, want het hoeft ook niet echt te gebeurd te zijn. We hebben een mannetje verzonnen, die heet Sam. En hij maakt allemaal leuke dingen mee die te maken hebben met racen.”

Jesse: Ik vond het echt een leuk boek. En als je nog niets van Formule 1 weet, dan leer je er ook echt iets van.

Olav: “Dat was ook echt de bedoeling. Je kunt het boek ook gebruiken om zaken uit te leggen. Er zijn ook heel veel jonge fans die hun ouders vragen hoe het zit. En ik leg het uit aan de ouders middels mijn commentaar. In het boek heb ik mijn eigen naam maar niet gebruikt. Ik heet daar gewoon ‘de commentator’.”

Sanne: Nee, maar we herkende je er wel in! Met opmerkingen als ‘yo he, yo ho’ en ‘poepstart’.

Sanne: Gezien het enorme succes van het boek vroegen wij ons of ‘Snelle Sam’ een serie wordt …

Olav: “Dat hopen we natuurlijk wel. Maar gezien de coronacrisis en boekhandels die het echt moeilijk hebben is dat nog wel even de vraag. Maar ja, Sam is nog wel jong. In het verhaal is hij 8 acht jaar dus hij kan nog veel meemaken. Vroeger heb ik boeken van de Kameleon gelezen en echt van genoten. Dus het zou kunnen, dat er nog een boek komt.”

Sanne: Ja, want er valt nog genoeg te leren over de Formule 1. En je hebt nu veel vrije tijd. Je woont in Spanje en bent in lockdown. Heb je dan inspiratie voor een nieuw verhaal?

Olav: “Ik zit wel in lockdown, maar ik verveel me niet. Al moet het nu toch echt niet langer meer gaan duren. Ik ben normaal nooit thuis rond deze tijd. Er groeien bloemen in de tuin die ik nog niet eerder gezien heb, omdat ik altijd weg ben. Als er weer races komen, dan ben ik er bij. Hoe dan ook.”

Jesse: Wat vond je zelf het leukste moment uit het boek?

Olav: “Het moment dat ze op schoolreisje gaan. Ze komen dan uit bij Strandpoort, het circuit. Zelf vond ik schoolreisjes altijd echt helemaal geweldig.”

Sanne: In het verhaal lezen we over de helm van Anton Silva die in familiebezit is. Wat gebeurt er nou met die helm? Want daar komt geen duidelijkheid over.

Olav: “Die helm, dat is een soort schat. En daar gaan we in de volgende Sam mee verder. Dus daar kan ik nog niets over zeggen, dat is geheim!”

Juf Sanne zegt:

Snelle Sam, De Grand Prix is niet alleen leuk om te lezen maar ook nog eens uiterst leerzaam voor kinderen die willen kennismaken met de racesport. En voor kinderen die al iets meer weten over de Formule 1 zal het een feest van herkenning zijn. Zo staat de race in Barcelona 2016 bijna letterlijk beschreven, de allereerste race die Max Verstappen ooit won. Er wordt wel steevast gebruik gemaakt van andere namen voor de coureurs, maar met een beetje kennis kun je wel raden wie het moet zijn. Het boek bevat korte hoofdstukken geschreven in de ik-vorm, heeft een prettige bladspiegel en een verzorgde vormgeving. Ik weet zeker dat er veel jonge lezers zijn die zullen smullen van de avonturen van Sam en niet kunnen wachten op een deel 2.