Spellenrecensies HABA

Het Juf Sanne team heeft er weel vele uren plezier op zitten, want deze keer mochten ze de spellen van HABA testen. Wie o wie kan er niet tegen haar verlies? En welke spellen zijn echte aanraders? Lees maar mee.

De gouden wortel

Op het hazeneiland heerst er opschudding. De konijnen zien aan de horizon een reusachtige gouden wortel glinsteren die aangeeft dat de tijd voor de worteloogst is aangebroken. Helaas groeien de gouden wortels en andere lekkernijen op een ander eiland in de zee. Tja, konijnen kunnen niet zwemmen … Gelukkig weet een slimme haas raad: gooi grote stenen in het water en leg er planken over als brug. Elke haas begint nu snel zijn eigen brug te bouwen om als eerste de reusachtige gouden wortel te bereiken.

Inhoud van de doos

Het spel zit in een mooie doos waar op de deksel enkele konijnen te zien zijn, die vrolijk van steen naar steen springen. Het is geschikt voor 2 tot 4 spelers en de aanbevolen leeftijd is vanaf vier jaar. In de doos zit:

 • 1 worteleiland
 • 1 starteiland
 • 4 hazen
 • 3 houten wortels (in drie verschillende afmetingen)
 • 6 planken
 • 5 grijze stenen
 • 1 gekleurde dobbelsteen

Bedoeling van het spel

De speler met de ‘grootste oren’ start met het gooien van de dobbelsteen. Hij kijkt naar de kleur van de dobbelsteen en kijkt naar de plank, met dezelfde kleur. Hoe lang is die plank? De speler schat de lengte van deze plank in en legt vervolgens een steen op enige afstand van zijn haas op tafel. Vervolgens mag hij de plank erbij nemen en proberen om de plaats van de haas te verbinden met de steen.
Is de plank lang genoeg, dan mag de haas over de plank naar de steen huppelen. Valt de plank in het water, de plank is te kort, dan moet de haas op zijn plaats blijven staan. Hierna is de beurt voorbij en wordt de gebruikte plank naast het starteiland gelegd. De volgende speler krijgt de dobbelsteen en mag gaan gooien.

Bij het bouwen van de bruggen zijn een paar afspraken:

 • Een speler bouwt een brug altijd alleen voor zijn haas en mag geen steen aanraken waarop een andere haas zit.
 • Zodra je een plank vast hebt, mag je de steen niet meer verschuiven.
 • Bij het start- en worteleiland mag de plank op elke willekeurige plaats gelegd worden.

Komt een speler in de buurt van het worteleiland en hij denkt dit eiland te bereiken, dan roept hij ‘Haasje hop, zoek de gouden wortel op!’.
Met de gekleurde plank, die bepaald is door de dobbelsteen, probeert hij de steen met het worteleiland te verbinden. Bereikt hij het eiland dan mag hij de grootste wortel oogsten en hem lekker gaan opeten. Lukt het niet om op het eiland te komen, dan moet hij zijn haas laten staan en is de volgende speler aan de beurt. Het spel is afgelopen als alle wortels zijn geoogst. Alle hazen zijn op het worteleiland aangekomen. De winnaar is de haas, die de grootste wortel heeft geoogst. Hij wordt de opper-wortelgraaier en mag een rondje huppelen.
De haas, die als tweede op het eiland aankwam, wordt superhuppelaar genoemd en de derde haas wordt de knabbelmeester. De hazen die geen wortel konden oogsten hebben deze keer pech. Zij krijgen de tip om meer groenten te eten zodat ze de volgende keer misschien meer geluk hebben!

In de praktijk

Op een middag introduceer ik het spel De gouden wortel met het korte verhaal, wat in de handleiding staat. Door het spannend te vertellen zijn mijn kleuters meteen geboeid en enthousiast. Samen turen we rond en spelen we dat we aan de andere kant van het lokaal een eiland zien, waar heerlijke wortels groeien. Hierna plaats ik de twee eilanden, een eind uit elkaar, op tafel. In het kort leg ik de spelregels uit en plaats één van de hazen op het hazeneiland. Een van de kinderen gooit met de dobbelsteen. Hij bekijkt de kleur en legt de bijbehorende plank voor zich. Vervolgens schat hij en plaatst hij een steen op enige afstand van het eiland. Tot slot legt hij zijn plank erop. Zijn inschatting is goed en samen met de kinderen verplaatsen we de haas over het eiland. Een ander kind mag gooien en zorgt ervoor dat een andere haas ook het eiland mag verlaten. Zo spelen we het spel klassikaal. Ook wordt er een steen te ver geplaatst en valt de plank in het water. De haas moet op zijn plaats blijven staan en zijn beurt is voorbij. Samen hebben we plezier en het blijft spannend tot het eind, welke haas als eerste het worteleiland bereikt. Wanneer we zien dat de eerste haas het eiland kan bereiken, roepen we samen ‘Haasje hop, zoek de gouden wortel op!’. De kinderen juichen en zijn door het dolle heen. Ik vertel dat deze haas de titel krijgt van opper-wortelgraaier, hij heeft de grootste wortel geoogst!
Na de klassikale uitleg gaan de kinderen het spel zelfstandig spelen. Samen beslissen ze wie met welke haas speelt en wie mag beginnen. De spelregels zijn niet moeilijk, er is geen begeleiding nodig van een volwassenen. Er wordt nauwkeurig naar de planken gekeken en vervolgens plaatsen ze een steen. Af en toe ligt een plank ‘op het randje’, hij valt net niet in het water. Ze houden elkaar goed in de gaten, er mag niet meer met de steen geschoven worden! Regelmatig komen andere kinderen kijken naar de spannende wedstrijd, vooral als een van de hazen bijna het worteleiland bereikt. Ze weten dan, dat ze een rondje door het lokaal mogen huppelen.

Wat vindt juf Els ervan?

Het spel De gouden wortel is een hit in mijn klas. De pionnen zijn hazen en dit past goed in de belevingswereld van de kleuters. Door het verhaal zitten ze meteen in de wedstrijd. Natuurlijk willen ze allemaal winnen en doen ze hun best, maar het blijft spannend tot het eind. De kinderen leren goed te kijken en te schatten. Ze zetten de steen eerder te dichtbij dan te ver weg. De winnaar mag een vreugdedans doen, maar ik zie mijn kleuters regelmatig achter de opper-wortelgraaier meehuppelen.

Zin in een sappige, lekkere wortel?
Dan ben jij misschien de volgende haas, die De gouden wortel oogst!

Hamsterbende

Het is herfst in hamsterland. De hamsters spelen lekker buiten. Er groeien knapperige worteltjes, goudkleurig graan en sappige klavers op het land. Binnenkort gaan de eerste bladeren vallen en nadert de winter. Aan de slag, kleine hamsters. Als jullie alle wortels, klavers en korenaren in de juiste voorraadruimtes hebben opgeslagen voor de bladeren van de boom vallen en de egel zich in zijn bladerenhoop verstopt, zijn jullie de beste hamsterbende van heinde en ver!

Inhoud van de doos

Het spel Hamsterbende zit in een mooie doos. Hierin ligt het spelbord, een kaart met de losse onderdelen (lift, loopwiel, lorrie, gondel, boomblaadjes en voedselkaartjes), 4 hamsters, 1 egel, 1 dobbelsteen en een handleiding.

Bedoeling van het spel

Om de beurt mag er met de dobbelsteen gegooid worden. De startspeler begint en verplaatst zijn hamster evenveel ruimtes als de stippen op de dobbelsteen. Een ruimte herken je aan de smalle in- en uitgang. Er mogen meerdere hamsters in een ruimte verblijven. Met de lift, lorrie, gondel en loopwiel kun je je snel verplaatsen van de ene naar de andere ruimte. Dit telt dan als één zet. De hamsters gaan zo snel mogelijk naar een van de voedselvelden (klaver, wortel of graan). Daar halen ze een voedselkaartje op en leggen dit dan voor zich neer. Hierna brengen ze dit voedselkaartje naar de juiste voorraadkamer. Elke hamster (speler) mag maar één voedselkaartje in zijn bezit hebben. Kom je in een ruimte waarin al een hamster staat, dan mag je hem het voedselkaartje doorgeven, mits hij zelf nog geen voedselkaartje heeft.
De hamster brengt zo snel mogelijk het voedselkaartje naar de juiste voorraadkamer en laat het kaartje daar achter.  Het is dus belangrijk om samen te werken om zo alle voedselkaartjes in de juiste voorraadkamer te krijgen. Wanneer een speler klaar is met het verplaatsen van zijn hamster, is de volgende speler aan de beurt om te gooien en zijn hamster te verplaatsen. Nadat alle spelers een keer gegooid hebben, is de startspeler weer aan zet. Voordat hij gooit, draait hij aan de boom een groen blad om naar de gele kant. Als er geen groen blad meer ligt, dan moet hij een van de gele bladeren uit de boom bij de egel leggen. Zo wordt het stilaan winter. Het spel is afgelopen als alle voedselkaartjes in de juiste voorraadkamer liggen of wanneer de startspeler het laatste blad van de boom bij de egel heeft gelegd.

In de praktijk

In de klas spelen we nu enkele weken Hamsterbende. Ik heb het in de herfst aangeboden, wanneer enkele dieren hun wintervoorraad aanleggen. Ook de hamsters gaan aan de slag en verzamelen eten. Samen met de kinderen is het spelbord bekeken. Dit is zeer mooi getekend en kleurrijk. Zelfs kleine details ontbreken niet. We ontdekken samen de verschillende kamers en zien de voedselvelden bovenaan het spelbord. De kinderen zijn meteen onder de indruk van de bewegende delen: het loopwiel, de lift, de gondel en de lorrie. Ze ontdekken dat ze zo van de ene naar de andere ruimte kunnen gaan. Na het uitleggen van de spelregels wijzen de kinderen meteen naar de kamers, waar de wortels, het graan en de klaver bewaard worden. In elke kamer hangt een poster aan de wand. Daar moet het eten naar toe. Het spel is steeds gespeeld met vier kinderen. Ze kiezen ieder een eigen kleur hamster en zetten de hamsters in de woonkamer. Om de beurt gooien ze met de dobbelsteen en verplaatsen de hamster evenveel stippen gelijk aan de dobbelsteen. Het gaat goed. In het loopwiel kunnen meerdere hamsters maar dan gebeurt het dat er een hamster in de lift zit, terwijl een andere hamster er ook in wil. Samen met de kinderen bespreek ik wat we gaan doen. We kiezen ervoor om te wachten, tot de hamster de lift heeft verlaten, jouw beurt is wel voorbij. Je mag een voedselkaartje, wat je in het bezit hebt, doorgeven aan de hamster in de lift. Het verplaatsen van de hamsters gaat goed. Ze halen een voedselkaartje op en brengen dit naar de juiste kamer. Het doorgeven van een voedselkaartje heeft enige begeleiding nodig van een leerkracht/volwassenen. Ze mogen namelijk een voedselkaartje doorgeven wanneer ze zelf geen kaartje hebben liggen. Na verloop van tijd hebben de kinderen door hoe ze kunnen samenwerken, en spelen ze het spel zelfstandig. De egel staat bij de startspeler. Bij zijn beurt draait hij een blaadje om bij de herfstboom. Hij is er verantwoordelijk voor en dat gaat goed. De kinderen vinden het fijn om alle blaadjes aan de boom te hangen. Dat geeft hun de tijd om alle voedselkaarten in de juiste kamer te leggen. Het spel kun je spannender maken, door al enkele bladeren om te draaien. De hamsters hebben nu minder tijd om de voedselkaarten over te brengen.

Wat vindt juf Els ervan?

Hamsterbende is een coöperatief spel. Door samen te werken kunnen de hamsters voedselkaartjes aan elkaar doorgeven. Zo kun je deze sneller in de kamers krijgen. Een spel wat in elk seizoen gespeeld kan worden, maar het is leuk om het in de herfst te introduceren, wanneer dieren hun wintervoorraad aanleggen! Mijn kleuters zijn enthousiast. Terwijl vier kinderen spelen, staan er altijd wel een paar erbij te kijken. Lukt het de hamsters alle voedselkaarten op tijd binnen te krijgen?

Landen van Europa

Reis mee door alle 51 landen van Europa. Weet jij alles van Europa en maak je als eerste een rondreis? Dan ben jij de winnaar!

Inhoud van de doos

 • spelbord
 • vlaggenkaart
 • antwoordkaarten
 • spelfiguren
 • handleiding

Bedoeling van het spel

HABA heeft het spel Landen van Europa Ontwikkeld waarmee de kennis van de topografie van Europa in spelvorm wordt getest. Door het spel te spelen ga je kriskras door de 51 landen van Europa, het ene land bekender van het andere. Met behulp van verschillende aanwijzingen is het jouw taak om te raden in welk land je je bevindt. Met iedere aanwijzing verlies je punten, het doel is dan ook om zo snel mogelijk het juiste land te raden waardoor je zoveel mogelijk punten verdient. De speler met de meeste kennis over Europa zal als eerst de rondreis maken en zo het spel winnen. Het spel is qua moeilijkheidsgraad te spelen vanaf ongeveer acht jaar. Echter is er de nodige voorkennis nodig over de landen van Europa. Het spel kan gespeeld worden met twee tot vier spelers.

In de praktijk

In de praktijk past het spel het beste bij kinderen in groep zeven en acht van het basisonderwijs. In deze groepen komt de topografie van Europa aan de orde en zal de nodige kennis worden overgedragen. Tijdens het spelen merk je al snel welke leerlingen echt interesse tonen in dit onderwerp en bij welke leerlingen de aangeleerde kennis is blijven hangen. Op de antwoordkaart staan 4 mogelijke antwoorden waarvan er één goed is. De landen worden geraden aan de hand van hints. Hierbij is er de keus uit vier mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is het geven van het landnummer waarbij de leerlingen op de kaart kunnen kijken waar het land zich bevindt en hoe het land er uit ziet. Daarnaast kan ook het vlagnummer worden gegeven waarbij de leerlingen op de vlaggenkaart kunnen zien welke vlag bij het land hoort. De derde optie is de 50:50 mogelijkheid waarbij de spelleider twee van de vier mogelijke antwoorden weg moet strepen. Tot slot is er de mogelijkheid om de hoofdstad van het land te noemen. De spelleider kiest welke hint op welk moment gegeven wordt. Als spelleider moet je tactisch spelen. Niet alle leerlingen hebben de techniek van het hints geven door en starten met een simpele hint waardoor het land eerder geraden wordt door de overige spelers en er die ronde meer punten verdient worden. De spelleider kan echter die ronde geen punten verdienen waardoor de achterstand hierbij groter kan worden. Naast het hebben van kennis wordt er dus ook om een stukje tactiek gevraagd in dit spel waardoor het voor leerlingen uitdagend is. Doordat niet alle 51 landen aan bod komen tijdens de topografie lessen wordt er ook een stukje inzicht van de kinderen gevraagd en wordt er een beroep gedaan op de algemene kennis van de leerlingen. De kinderen hebben plezier in het spelen van het spel.

Wat vindt juf Ilona ervan?

Het spel is momenteel geplaatst in de kieskast op school. De handleiding is duidelijk waardoor de leerlingen er in principe zelfstandig mee aan de slag kunnen. Het spel wordt dan ook vaak gepakt als er even een vrij momentje is. Er is gekozen voor een simpele uitstraling waarbij niets afleidend kan werken. Waar in het speelbord de eenvoud spreekt is in de speelfiguren juist gekozen voor een karakteristieke tekening waardoor het spel een vrolijke uitstraling krijgt en het aantrekkelijk oogt voor de spelers. Het spel is gemaakt van stevig karton waardoor het met een beetje zorg en netheid jaren mee kan gaan. Kortom een leuke uitbreiding van je spellen en een verrijking van je lessen wereldoriëntatie!

Grote speelset ‘Op het platteland’

Hartelijk welkom op de boerderij! Hier worden alle boerderijfans meegevoerd naar de wereld van paarden, koeien en schapen. 

Inhoud van de doos

 • verpakking: stevige kartonnen boerderij om mee te spelen;
 • 22 houten boerderijfiguren: acht boerderijdieren: een koe, een varken, een eend, een kat, een hond, paard, kip, haan. Een boer, een tractor een melkkan, drie hekken en een voederbak. En zeven natuurstukken: drie bomen, een hooiberg, een strobaal en twee grasperken;
 • boekje met spelideeën die door de HABA-spellenredactie zijn ontwikkeld.

Bedoeling van de speelset

Kinderen kunnen natuurlijk vrij spelen met de houten stukken. Tijdens dit vrije spel leren kinderen de verschillende speelfiguren kennen en komen de stukken tot leven. Natuurlijk vinden kinderen het geweldig wanneer ouders of leerkrachten meespelen. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kunnen ze zelfstandig kleine rollenspelen ontwikkelen en bedenken ze geleidelijk steeds meer verhalen met de figuren. Ander spelmateriaal zoals bouwstenen, maar ook gevonden voorwerpen als stokken, stenen of touwtjes kunnen eenvoudig in het spel worden opgenomen. HABA adviseert ook om het opgebouwde landschap verschillende dagen te laten staan. Zo kunnen kinderen iedere dag iets nieuws toevoegen of opnieuw hetzelfde spel spelen. Herhalingen zijn belangrijk voor het leren en beleven tijdens de eerste kinderjaren.
Naast het vrij spelen staan er tal van andere spelideeën genoemd in het bijgeleverde boekje zoals:

 • Luisteropdrachten voor één of meer kinderen vanaf 1,5 jaar en een volwassene;
 • Observatieopdrachten voor één kind vanaf 2,5 jaar en een volwassene;
 • Een memospel om goed bij te kijken voor één tot vier kinderen vanaf 2 jaar en een volwassene;
 • Een speelverhaal voor 1 kind vanaf 2,5 jaar en een volwassene.

In de praktijk

De boerderij ziet er erg aantrekkelijk uit en de kinderen vonden het ook geweldig om zelf met de boerderij te spelen. Ik hoefde weinig reclame te maken, er was interesse genoeg. Ook de jongste kinderen die net op school zitten, kunnen de stukken makkelijk vastpakken. De stukken zijn inderdaad erg stevig en vallen niet snel om. Ze zijn mooi van maat, niet te klein of te groot. Een boerderij speelt ook altijd tot de verbeelding van kinderen en de vrolijke kleuren maken het plezierig om met dit speelgoed te spelen.  Er zijn nog veel meer sets in het thema van de boerderij die ook goed met elkaar te combineren zijn. Alle houten onderdelen zijn zeer eenvoudig op te bergen in de stevige kartonnen doos. De opbergdoos in meteen ook een boerderijgebouw om mee te spelen. Dit speelgoed is dus ook erg handig voor onderweg. Je neemt het zo mee.

Wat vindt juf Sigrid ervan?

Dat HABA mooi houten speelgoed maakt waarmee kinderen vrij kunnen spelen, wist ik wel. Maar wat was ik blij verrast met het bijgeleverde boekje met spelsuggesties! Natuurlijk heb ik de suggesties uitgeprobeerd met mijn groep. In het boekje staat bijvoorbeeld bij het Memospel een coöperatieve variant. Ik heb hierbij wisbordjes gebruikt zodat alle kinderen met het spel mee konden doen. De betrokkenheid was zeer hoog en na het begeleide spel, bleef de boerderij in de klas en hebben de kinderen heerlijk zelf gespeeld. Het lijkt mij voor ouders ook fijn om spelsuggesties te krijgen. Zo kun je af en toe ook heerlijk samen met je kind aan de slag. Met deze speelset valt genoeg te ontdekken!