Lesmateriaal recensie: Kom mee naar buiten kaarten & Kommee omklapper

Juf Els test voor het Juf Sanne team twee verschillende producten van Kommee. Deze producten zijn speciaal gemaakt om verdieping te geven aan het buiten spelen van kinderen. Jonge kinderen willen bewegen. Het is goed voor de hun cognitieve, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling. Het gebeurt vanuit een natuurlijke drang en is onmisbaar in de leef- en belevingswereld van kinderen. Voor kinderen is het goed om buiten te spelen. Een speelplek buiten biedt ze de gelegenheid om anderen te ontmoeten en samen te spelen. Er is vaak meer ruimte en ze leren daar spelen in verschillende situaties met of zonder materiaal. Ze worden uitgedaagd tot onderzoekend en creatief gedrag. Buiten spelen draagt een steentje bij aan de ontwikkeling van het abstract denkvermogen en het zelfvertrouwen. Ze doen ervaringen op die een leven lang meegaan.

Kom mee naar buiten – kaarten

De Kom mee naar buiten-kaarten geven spelsuggesties om van buitenspelen een feestje te maken voor iedereen!

Inhoud van de set

De set bestaat uit 40 stevige plastic kaarten met buiten speeltips voor kinderen van 3 tot 12 jaar. De 10 rode kaarten voor het seizoen herfst, de 10 blauwe horen bij de winter, de 10 groene geven suggesties voor de lente en tenslotte zijn er 10 gele kaarten, die bij het seizoen zomer horen. Ze kunnen fijn mee naar buiten en mogen ‘nat’ worden. De kaarten bevestig je aan de bijgevoegde ring. De volgorde mag je zelf bepalen. Handig is om de kaarten van het seizoen, waar je op dat moment in zit, vooraan te plaatsen.

De bedoeling van de kaarten

Lekker met de kinderen naar buiten, ontdekken en spelen in de natuur of op een speelplek bij school.Op de achterkant van elke kaart staat specifiek beschreven aan welke doelen je met de kinderen werkt, wat ze ervan leren. Daarnaast vind je er een prachtig nadenkertje bij.

Bijvoorbeeld: Doelen van de kaart Spinnensoep
De kinderen mogen ongeremd voelen, handelen, ruiken. Tijdens dit sensopathisch spel worden de zintuigen actief gestimuleerd. Kinderen vinden het heerlijk en voelen zich er vaak prettig en relaxed bij.

In de praktijk

De activiteiten op de buitenspeelkaarten zijn ontstaan in de praktijk van elke dag en in elk seizoen. Ze bieden veel openheid, zodat kinderen er hun eigen creatieve draai aan kunnen geven. Op de voorkant van de kaart staat onder het kopje één: verzamelen welke materialen je nodig hebt. Dit zijn ‘open’ materialen, kinderen gebruiken hierbij hun fantasie en gaan er creatief mee om. Je kunt o.a. denken aan stokken, een stuk zeil, bakjes en flesjes. Een beschrijving van de activiteit vind je onder het kopje twee: handen uit de mouwen. Tot slot vind je onder drie en vier extra tips of suggesties waar je als begeleider rekening mee kunt houden of hoe je het spel een extra impuls kunt geven.

Wat vindt juf Els ervan?

Met de Kom mee naar buiten-kaarten wordt buiten spelen een feest. Ga bijvoorbeeld Zwieren en zwaaien in de herfst, Koken met sneeuw in de winter, Spiegel bloemen maken in de lente en Maak je eigen regenboog in de zomer. De kaarten zijn gevarieerd en zorgen voor grote betrokkenheid en enthousiasme van de kinderen. Ontdek de activiteiten op de 40 kaarten en geniet van de verschillende seizoenen. Succes gegarandeerd!

Omklapper

Inhoud van de Omklapper

De Omklapper heeft 25 thematische kaarten, waarop activiteiten staan, die buiten uitgevoerd kunnen worden. De kaarten worden met een ringbandje bij elkaar gehouden.

De bedoeling van de Omklapper

Ze zien er vrolijk uit, een lichte achtergrond met een felgekleurd vak in het midden. Hij kan rechtop staan en is gemaakt van stevig karton. De thema’s die gekozen zijn, staan vaak centraal in de onderbouw. Denk aan: lente, kabouters, vlinders, muziek, dierentuin, ziek zijn en ridders & jonkvrouwen.

In de praktijk

Op elke kaart staan drie suggesties, die uit te voeren zijn met materiaal wat op school aanwezig is of waar je makkelijk aan kunt komen. Ze geven leerkrachten nieuwe inspirerende ideeën om het thema door te trekken naar buiten.

Bijvoorbeeld:

  • Lente: Neem de (keuken)trap mee naar buiten en zet deze bij een boom om de knoppen van dichtbij te zien, te ruiken en te voelen.
  • Koningsdag: Maak van de trekkar een gouden koets van golfkarton, electriciteitsbuizen enz.

Wat vindt juf Els ervan?

Achter elke suggestie staan enkele symbolen. Deze symbolen verwijzen naar de ontwikkelingsgebieden, die gestimuleerd worden. De zintuigen worden geprikkeld, er is aandacht voor rollenspel, taal, techniek en rekenen.De Omklapper geeft leerkrachten nieuwe inspirerende ideeën om het thema door te trekken naar buiten. Een aanrader!