Lesmateriaal recensie: Klooikoffers

Klooikoffers, alleen de naam is al leuk! Hier wilde ik graag meer van weten! Want wat zijn klooikoffers eigenlijk? En hoe zet je ze in in de klas?  Juf Dieke probeerde het uit:

De bedoeling van Klooikoffers

Zelf omschrijven de makers de Klooikoffers alsvolgt: “Klooikoffers zijn koffers met een doel. Kleuters zijn echte makers: experts met vingerverf en nergens bang voor. Maar later leren kinderen het makend onderzoeken af: ze schuiven door naar de iPad en computer. En dat is jammer: zelf werken met echte gereedschappen en materialen maakt gelukkig en vaardig. En omdat niet iedereen alle gereedschap bij de hand heeft of weet hoe het moet, hebben we de Klooikoffers gemaakt.”

Dat klinkt goed! Wat nog beter klinkt is dat de koffers samen met kinderen ontwikkeld zijn. Het werk wordt gedaan door vrijwilligers en ze maken geen winst op de koffers. Er zijn zeven verschillende Klooikoffers, voor elke leeftijdsgroep van de basisschool. In de koffer vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Je vindt er de materialen, maar ook een werkboek, waar ideeën in staan die je verder kunnen helpen. Je hoeft er zelf dus geen materialen bij te zoeken en je kan ze direct inzetten in je klas of thuis. Want ook thuis zijn ze heel goed te gebruiken! De onderwerpen van de koffers zijn heel divers. Van werken met een lijmpistool, een soldeerbout, met scherpe messen, en met een striptang tot het werken met micro:bits. Ik mocht de ‘Klooikoffers werken met scherpe messen’ en de ‘digiklooikoffer, micro:bit’ uitproberen.

In de praktijk

Twee Leerlingen van groep 7 hebben gewerkt met de micro:bit. Een micro:bit is eigenlijk een mini computer met knopjes voor de bediening en een 5×5 led matrix als beeldscherm. In het koffertje vind je allerlei tools die je kan gebruiken, zoals stekkertjes, batterijen, koperdraad en lampjes. Ook zit er een handleiding bij. De handleiding is zo geschreven dat het voor kinderen heel gemakkelijk te volgen is. De taal die gebruikt wordt spreekt de kinderen aan en ze kunnen er zelfstandig mee aan het werk. De leerlingen zochten een plekje op de gang om rustig te kunnen werken. Eerst hebben ze de instructies gelezen en daarna merkte ik dat ze zelfstandig aan de slag konden. Af en toe werd ik erbij geroepen. Niet omdat ze er niet uitkwamen, maar wel om heel trots te laten zien wat er gelukt was. Zelf zijn ze op internet gaan zoeken om te zien of ze daar nog meer toepassingen konden vinden. Ze waren erg enthousiast! De toepassingen voor de micro:bit zijn zo gekozen dat de kinderen alsnog met echte materialen aan het werk zijn en niet alleen achter de computer zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld een crashtest auto maken, waarbij de microbit zo geprogrammeerd wordt dat je kan zien of het een harde botsing was of niet. Of je kan een spookhuis met muziek maken waarbij je de micro:bit nodig hebt. Super gaaf!

De volgende Klooikoffer die ik mocht uitproberen was de koffer met scherpe messen. Deze koffer is geschikt voor kinderen vanaf groep 6.
Wat heb ik gelachen bij het openen van de koffer! Er is namelijk naast een instructieboekje, oase, satéprikkers en een scherp mes, ook een doosje pleisters bijgevoegd. Het mes is echt héél scherp, dat vond ik wel spannend. De kinderen worden er goed voor gewaarschuwd door het briefje wat aan het mes hangt. Tevens staat er in het boekje een stappenplan hoe je het mes in en uit moet klappen zonder dat je de pleisters nodig hebt. Ook met deze Klooikoffer kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag. Ze hadden even tijd nodig om te bedenken wat ze wilden maken. Gelukkig staan er ideeën in het instructieboekje en al snel gingen ze aan de slag. Eerst lekker snijden, daarna hebben ze de satéprikkers gebruikt om de stukjes oase aan elkaar te bevestigen. En we hebben geen pleisters nodig gehad!

Wat vindt juf Dieke ervan?

Klooikoffers zijn echt zo leuk als de naam al doet vermoeden. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, kinderen kunnen er zelfstandig mee aan de slag én ze werken aan allerlei doelen. Allereerst laat je de kinderen met echte materialen werken. Door handelend en met echte materialen bezig te zijn, leren ze veel. Ook ben je bezig met de 21e eeuwse vaardigheden. De kinderen moeten overleggen, problemen die ze onderweg tegenkomen oplossen en creatief denken. Verder werk je aan allerlei taaldoelen, rekendoelen en wereldoriëntatiedoelen. Op de site kan je vinden welke dit zijn. De Klooikoffers zijn niet in een leerlijn ondergebracht. Dat is met opzet, zo kan je zelf bepalen hoe je de koffers kunt inzetten in je klas of school. Ik denk dat ze goed te integreren zijn in je onderwijs. Je zou ze kunnen verwerken in een circuit of je zet ze in tijdens handvaardigheid waarbij telkens een groepje kinderen met een Klooikoffer bezig is, en de rest van de kinderen in de klas met een andere opdracht. Ook staat er op de site een idee voor een Klooikofferbedrijf. Daarin zijn 4 tot 6 kinderen eigenaar en zij zorgen voor de uitleen van de Klooikoffers. Andere kinderen mogen de Klooikoffers lenen om daar thuis mee aan de slag te gaan. Zij moeten dan een verslag maken/presenteren wat zij hebben gedaan. Als dat geen leuk huiswerk is?!

Ga ze vooral gebruiken in je klas!