Lesmateriaal recensie: Join Clips

Deze keer test juf Els voor JufSanne.com de Join Clips met haar kleuters:

Wat is het?

Het is een kist met ‘Clips’ in verschillende uitvoeringen om bouwmateriaal een nieuwe impuls te geven. Deze kist past in het STEAM-concept. STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. Hiermee maken kinderen kennis en leren ze vaardigheden die ze in de toekomst nodig hebben. Met de verschillende clips (verbindingselementen) kunnen kinderen houten plankjes in vrijwel elke hoek met elkaar verbinden. Kinderen worden gestimuleerd om creatief en ondernemend te zijn. Ze bedenken zelf oplossingen en gaan onderzoeken of het mogelijk is om plankjes zo op een manier met elkaar te verbinden. De nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Op deze manier creëren ze o.a. dieren, vliegtuigen en bouwwerken.

Inhoud van de doos

In de stevige houten kist zitten 400 Join Clips verdeeld over verschillende vakken. In het midden liggen kunststof kaarten. Vijf dubbelzijdige kaarten met 10 bouwopdrachten (symbool sleutel) en vier dubbelzijdige kaarten met 8 bouwuitdagingen (symbool lichtje).

In de praktijk

Met veel enthousiasme wordt de kist met Join Clips ontvangen. Nieuwsgierig bekijken de kinderen alle clips en ontdekken ze de verschillende vormen. Meteen worden de plankjes erbij gehaald en gaan ze aan de slag. Je ziet de eerste keer verschillende creaties ontstaan. Er worden plankjes verbonden en weer losgemaakt. Ze zijn het materiaal aan het verkennen. Ik zie ‘boten’ en ‘vliegtuigen’ in verschillende vormen. Er worden plankjes in een rij verbonden en ik zie een ‘zon’ verschijnen. Ze zijn geconcentreerd bezig en de creaties worden groter en langer. Wat een mogelijkheden heeft het materiaal! De keren erop zie je ontwikkeling in de creaties. Ik zie kinderen die bewust zoeken naar een clip, die ze nodig hebben. Soms zie je een verrassende blik bij de kinderen, als ze ontdekken wat er gebeurt als ze een bepaalde clip hebben gebruikt om plankjes te verbinden. Er wordt samengewerkt en aanwijzingen gegeven, wanneer een van de kinderen niet verder kan. Ze krijgen inzicht in het platte vlak, maar ook drie-dimensionaal. De creaties zijn origineel. De kinderen bekijken de kaarten, gebruiken deze als basis om verder te bouwen. Het liefst gaan ze zelf aan de slag en bekijken wel wat het wordt.

Wat vindt juf Els ervan?

Join Clips is een aanwinst voor de klas. Het prikkelt de fantasie en creativiteit van de kinderen. Dit materiaal is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en de kinderen krijgen ruimtelijk inzicht. Het biedt oneindig veel mogelijkheden. Mijn kleuters zijn hier een hele tijd zoet mee!