Juf Sanne Boekenjournaal 12

Het recensententeam met Dieke, Els, Reina, Sigrid, en juf Sanne zijn weer met hun neus in de boeken gedoken en hebben een mooie lijst voor jullie klaar staan!

Verborgen beesten – Martin Brown

Ben je het ook zo zat om elke keer weer dezelfde beesten tegen te komen? Heb je genoeg van de panda en de tijger? Ben je ook uitgekeken op de zeehond? Lees dan Verborgen beesten, over briljante beesten waarvan je niet eens wist dat ze bestonden … tot nu! Dit boek staat boordevol informatie over dieren die je niet zo snel in de dierentuin, in natuurfilms of in een boek tegenkomt. Dus zeg maar dag tegen de panda, tijger en andere oude bekenden, en hallo tegen de numbat, zorilla en nog veel meer onbekende snuiters!

Het verhaal

Er zijn veel boeken over dieren geschreven, maar dit super geestige boek laat je kennismaken met dieren waarvan je niet eens wist dat ze bestonden! Ken jij de numbat, zorilla en hirola al? Auteur-illustrator Martin Brown vertelt in Verborgen beesten over onbekende dieren die wel wat meer aandacht verdienen. Dit boek staat boordevol weetjes over bijzondere dieren waarvan je niet wist dat je alles over ze wilde weten.

In drie woorden

Informatief, grappig en origineel.

In meer woorden

Martin Brown maakte een boek over dieren die nieuw, spannend en ánders zijn. Wist je dat er ongeveer 5500 zoogdieren op de wereld bestaan? De meeste boeken laten alleen maar de bekende beesten zien. Dit boek is dus echt een aanvulling op reeds bestaande dierenboeken. Het is de hoogste tijd voor een ander soort boek, een boek zonder wolven, olifanten en zebra’s. Zelf heb ik al veel dierenboeken gelezen, maar ik had inderdaad nog nooit gehoord over de Almiqui, de Zorilla, de Zebraduiker of de Gaur. Deze bijzondere dieren komen langs in dit boek.
De dieren worden steeds uitgebreid beschreven op een grappige manier. Dat maakt het boek heel bijzonder. Aan de ene kant is het informatief, maar aan de andere kant is het boordevol humor beschreven. Aan het einde van iedere beschrijving vind je een kader waarin formaat, voeding, leefplaats, status en nog wat leuke weetjes beschreven worden. Het boek is geschikt voor nieuwsgierige kinderen vanaf 7 jaar en is geschikt om zelf te lezen, maar ook om voor te lezen. Iedere dag een nieuw dier leren kennen, is een leuke uitdaging. Om het boek compleet te maken is het ook nog prachtig en grappig geïllustreerd. Ik denk dat veel kinderen (en volwassenen) erg blij worden van dit boek.

Recensie geschreven door Sigrid Olivier

Expeditie half miljoen – Tosca Menten

Hoe ver ga jij als je de mogelijkheid hebt om een half miljoen euro te erven?

Het verhaal

Hoera! De familie Nootje heeft een half miljoen euro geërfd van een onbekende oom! Helaas vertelt de notaris dat ze het geld alleen krijgen als ze lid worden van een vreemd genootschap. En dat is nog niet zo gemakkelijk; ze moeten zich gaan houden aan de verschrikkelijke regels van dat genootschap én slagen voor een absurde Test. Het is alles of niets, dus vol goede moed gaan Luuk Nootje en zijn vader Huub aan de slag. Maar daar zijn een paar mensen helemaal niet blij mee …

In drie woorden

Grappig, spannend en jaloezie.

In meer woorden

Het boek begint met rode bladzijden waarin verteld wordt over het Akropolis Genootschap en over het Rode Boekje waar alle leden in opgenomen zijn. Je leest over Gustaaf Nootje, een chagrijnige vrek. Je leest dat hij omkomt in een brand en dat er dus een plaatsje vrijkomt voor een nieuwe familie in het Rode boekje. Een plek die nu gereserveerd is voor de familie Nootje …

De familie Nootje maakt alleen aanspraak op de erfenis van hun onbekende oom als ze lid worden van het Akropolis Genootschap. Daarvoor moeten ze slagen voor een hele bijzondere test. De eerste opdracht is dat ze hun huis van de nok tot de grond Napels geel moeten verven, het gras strak groen moet zijn met rode rozen. De tweede opdracht is dat ze ‘Vader Jacob’ moeten kunnen spelen met vier handen op een pijporgel. De derde en laatste opdracht is dat een een afgerichte krokodil moeten nemen als huisdier. Alleen als dit lukt, slagen ze voor de test en worden ze toegelaten tot het Akropolis Genootschap. Samen met zijn vader gaat Luuk aan de slag om de opdrachten te vervullen. Ze krijgen hulp van de ouders van de beste vriend van Luuk, Teun. Teun vindt het allemaal maar niks, hij is jaloers en bang dat hij zijn beste vriend kwijt raakt aan het genootschap. Als dat maar goed gaat!

Het verhaal gaat vooral over hoe ver je wilt gaan voor geld. De moeder van Luuk lijkt meer gemotiveerd dan haar man Huub om voor het lidmaatschap van het Genootschap te gaan en Luuk maak zich ongerust als zijn ouders daarover ruzie krijgen. Hij maakt zich sowieso zorgen omdat het lidmaatschap gepaard gaat met veel regels waaraan hij zich dan moet houden. Het boek leest vlot. Het verhaal is verdeeld in korte hoofdstukken, met veel kleine illustraties van Elly Hees tussendoor. De tekeningen zijn in het zwart/wit met rode accentkleuren. Ik vind dit een boek zoals we dat van Tosca Menten gewend zijn, vol humor, grappen, grollen en boordevol fantasie. Ze gebruikt uitdrukkingen als: ‘Tante Jans had het geduld van een kikker in winterslaap en werd geen moment chagrijnig’. En als het huis helemaal geel is geschilderd: ‘Nu wonen we in een banaan. Gelukkig is hij niet krom!’ Kinderen kunnen erg lachen om deze uitspraken. Ik heb genoten van dit boek!

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten.

Geronimo ‘De pinguïn die geloofde dat hij kon vliegen’ – David Walliams

‘Wij gaan vliegen!’ roep Geronimo en hij begon wild met zijn vleugels te wapperen …

Het verhaal

Babypinguïn Geronimo heeft één droom: vliegen. Maar iedereen weet dat pinguïns niet kunnen vliegen … of wel? Met behulp van zijn vrienden ontdekt Geronimo dat zelfs de gekste dromen kunnen uitkomen.

In drie woorden

Humoristisch, vrolijk en kleurrijk.

In meer woorden

Maak kennis met een wel heel bijzondere pinguïn, Geronimo. Geronimo komt uit het ei en heeft één droom: Hij wil vliegen. Maar pinguïns kunnen helemaal niet vliegen. Geronimo probeert van alles om maar door de lucht te kunnen zweven. Maar steeds mislukt zijn poging om te kunnen vliegen. Tot de andere pinguïns zich ermee gaan bemoeien. Zij hebben vroeger namelijk allemaal de droom gehad om te kunnen vliegen. Kunnen zij de droom van Geronimo uit laten komen?

Geronimo – de pinguïn die geloofde dat hij kon vliegen is een humoristisch geschreven verhaal over pinguïns en dromen die uit kunnen komen. De vormgeving is prachtig. Groot en klein lettertype wisselen elkaar af en de tekst staat kriskras over de bladzijdes. De vrolijke, kleurrijke illustraties van Tony Ross vullen het verhaal perfect aan. Dit boek is uitermate geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar. De vele geluidseffecten in het verhaal, maken dat het verhaal echt tot leven lijkt te komen. Ga na het voorlezen met de kinderen in gesprek over dromen of wensen. Wat zou jij graag willen kunnen? Wie zou jou daarbij kunnen helpen? Kunnen dromen uitkomen? Daarnaast biedt het boek ook mogelijkheden om meer te leren over de pinguïn. In het verhaal komt heel duidelijk naar voren dat pinguïns niet kunnen vliegen, maar waar wonen pinguïns? Wat eten ze? En hoe leven ze? Dit zijn interessante vragen om met jonge kinderen uit te zoeken.
Een vrolijk verhaal om keer op keer weer van te smullen!

Recensie geschreven door Reina Douma.

Het raadsel van de zee – Jonne Kramer

Het verhaal

Ravian woont in het vissersdorp Rotterharing. Zijn vader, Lasse, is schipper en vaak op zee, maar hij komt altijd naar huis als Ravian jarig is. Ravian weet dat er iets helemaal mis is als zijn vader niet aanmeert op zijn twaalfde verjaardag. Samen met zijn beste vriend, zeemeeuw Marvin, begint Ravian aan een zenuwslopende zoektocht op zee om zijn vader te vinden. Zal hij hem ooit weer zien? Een boek over een vermiste vader, een vervloekt schip en een innige vriendschap.

In drie woorden

Vriendschap, avontuurlijk en spannend.

In meer woorden

Wat een debuut van Jonne Kramer! Dit smaakt absoluut naar meer. Het verhaal gaat over Ravian die op de dag van zijn verjaardag enorm uitkijkt naar de komst van zijn vader, Lasse. Die is schipper en is vaak van huis. Op de verjaardag van Ravian legt zijn vader zijn schip altijd aan in de haven. Dit jaar komt Lasse niet. Dat maakt Ravian ongerust en hij besluit naar hem op zoek te gaan. Via via hoort hij over een vervloekt schip van zeerover Bank dat in de haven moet liggen. Wie er ooit een voet aan boord zet, komt er nooit meer af. Toch stapt Ravian aan boord, omdat hij denkt zijn vader te horen roepen. Zijn vader vindt hij er niet. Wel ontmoet hij Karst, een jongen die ook vastzit op het schip. Ze worden vrienden en beginnen aan een reis vol avonturen en gevaren. Zullen ze de vader van Ravian vinden?

Het boek is vlot geschreven en als lezer leef je helemaal mee met de personages en het avontuur dat ze beleven. Jonne Kramer heeft een hele fijne schrijfstijl. In het boek is Ravian bevriend met een meeuw, zijn er vervloekte schepen, worden ze aangevallen door kwallen en zeemonsters, maar het is geen moment ongeloofwaardig. Als je eenmaal begint met lezen, kan je niet meer stoppen! In het boek staan 3 paginagrote illustraties van de hand van K.J. Mountford. Die zijn geplaatst op cruciale momenten in het verhaal. Deze tekeningen vullen het verhaal goed aan. Deze illustraties zijn in het zwart/wit. De kaft is van dezelfde illustrator en wel in kleur. Alleen al vanwege deze prachtige kaft verdient dit boek een plaats in je boekenkast! Een mooi boek over vriendschap, angsten overwinnen, mysteries en avonturen. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten.

Onder de wol – Françoise Beck

Kijk, een draadje
het krult in de wind.

In drie woorden

Avontuurlijk, nieuwsgierig en winters.

Het verhaal

Zeven jonge pinguïns moeten naar bed, maar willen nog niet slapen. Ze gaan nog wat spelen. Maar wat slingert daar? Een rood draadje.
Zullen ze dat eens volgen?

In meer woorden

Onder de wol is een vrolijk verhaal over zeven pinguïns, die niet kunnen slapen. Op de voorkant van het boek zie je ze al springen en plezier hebben op hun bedjes. Dan ontdekt één van de pinguïns een rood draadje. Ze besluiten het draadje te gaan volgen. Het draadje waait mee met de wind en is ze steeds te snel af. De pinguïns gaan over ijsschotsen en door het water. Plots verschijnt er een monster en dan komt het rode draadje goed van pas. De rode draad vormt zich tot een grote vis! Na veel avonturen komen de pinguïns weer thuis en wat blijkt… het is mama die steeds aan de rode draad trekt. Zij heeft een rode sprei gebreid. Tevreden kruipen de pinguïns in bed en doen langzaam hun oogjes toe.

Onder de wol is een verhaal waarin jonge kinderen zich wel in herkennen. Ook zij hebben wel eens een avond dat ze niet kunnen gaan slapen en het liefst uit bed kruipen om te gaan spelen of op avontuur te gaan. Met de pinguïns volgen de kinderen het draadje. Waar leidt het naar toe? De nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Het is een avontuurlijke reis, die niet zonder gevaar is. In het water doemt een inktvis op. Verrassend is dan, dat de rode draad zich plotseling tot vis vormt en de inktvis afdruipt. Heel fijn, dat het einde van de reis dan in zicht komt. De kinderen zien dat het rode draadje de pinguïns weer naar huis brengt. De illustraties, in zachte tinten zijn prachtig. De zeven pinguïns zijn lief, hebben een klein detail gekregen: een strikje of een dasje in een kleur. Ze springen en zwemmen door het verhaal heen, zodat kinderen van ze gaan houden. Onder de wol is een verhaal wat ideaal is om voor te lezen voor het slapen gaan.

Tip:
In Onder de wol moeten zeven pinguïns naar bed, maar ze kunnen niet gaan slapen. Dit boek is geschikt om het getal ‘zeven’ in een kleutergroep aan te bieden. Tel ze op elke pagina. Kun je de zeven pinguïns vinden?

Recensie geschreven door Els van Dijck.

Slaap lekker! – Mattias De Leeuw

Pssst … Slaap je al?

Het verhaal

Oogjes dicht, slaap lekker! Een heerlijk herkenbaar voorleesboek voor alle kinderen die (niet) willen slapen. Psssst … Slaap je al?

In drie woorden

Lief, warm, dromen.

In meer woorden

Oogjes dicht, slaap lekker! Dat wens je jouw kind elke nacht toe. Maar wat als hij de slaap niet kan vatten? Slaap lekker! is een boek met een herkenbaar verhaal voor alle kinderen. De hoofdpersoon in het boek kan niet slapen. Hij zoekt uitvluchten om de tijd te rekken. Zijn knuffel instoppen, de boze dromen wegjagen of de sterren tellen. Kinderen lachen hierom, ze herkennen het. Het boek bevat weinig tekst. Aan de ene zijde een uitroep van een persoon, die de jongen naar bed brengt. Aan de andere zijde de reactie van de jongen. Hierbij staan bijzondere illustraties. Het zijn zwart wit tekeningen met daarover heen een afbeelding in één kleur geplaatst. De illustraties dagen kinderen uit om zelf hun verhaal hierbij te bedenken. Ze ontdekken verrassende dingen. Wat doet de hoofdpersoon? De ene keer knuffelt hij zijn beer en de andere keer zien we hem als stoere ridder op bed zitten. De fantasie van kinderen wordt geprikkeld. Ondertussen slaapt het meisje onder in het bed rustig door. Uiteindelijk wil de jongen nog maar één ding … een boekje. Dat is het boek Slaap lekker! en zorgt ervoor dat hij lekker gaat slapen.

Recensie geschreven door Els van Dijck.

Willewete: Eten in de wereld – Reina Ollivier en Barbara van Rheenen

Het verhaal

Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 6 jaar over mensen in de wereld en hun voeding en eetgewoonten. Wil je alles weten over wat en hoe de mensen in de wereld eten? Aten onze overgrootouders hetzelfde voedsel als wij? Waar komt de aardappel vandaan? Is het eten in koude landen anders dan in warme? Waarom is gezond eten belangrijk? Eten mensen overal met mes en vork? Zijn er plekken waar je lekker van je soep mag slurpen? Wat is een vegetariër? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit boek ook een smakelijk gedicht, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

In drie woorden

Informatief, voeding, gewoontes.

In meer woorden

Willewete … dat zijn informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. Sommige onderwerpen staan dicht bij hen, andere een beetje verder. Ze gaan over de wereld en de natuur om ons heen, over het leven in het verleden en het leven nu. Op een speelse en spitsvondige manier vertellen deze boeken wat kinderen graag willen weten.

In dit boek maken we kennis met het eten uit verschillende landen. Er wordt uitgelegd dat we niet overal op de wereld hetzelfde eten. Als je in een koud land woont, eet je andere dingen dan wanneer je in een warm land woont. Ook maakt het uit of je dicht bij de zee of in de bergen woont. Wat ik een leuk hoofdstuk vond, was het hoofdstuk ‘Ongewoon lekker’. Daarin worden allerlei eetgewoontes besproken uit andere landen. In Mexico eten ze bijvoorbeeld miereneitjes! En in Thailand koop je gebakken sprinkhanen en wormen aan een kraampje!
Ook zijn er verschillen in het ontbijt wat we eten. En ook de manier waarop we eten is anders. In sommige landen gebruiken ze bestek, in andere landen eten ze met stokjes of met hun handen. En waar we eten verschilt ook al! Kinderen leren enorm veel van dit boek. Het maakt hun blik op de wereld ruimer. Ze leren dat iedereen anders is en andere gewoontes heeft en dat dat alleen maar leuk is! Uiteraard heeft dit boek ook een mooie uitklappagina en een miniquiz aan het einde. Hebben de kinderen goed opgelet?

Kortom, een heel leerzaam en interessant boek over de eetgewoontes over de hele wereld. Het boek past mooi binnen een thema voeding of binnen een thema over andere landen.

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten.