Boekenrecensie: Zoekboeken van Zwijsen

Voor het juf Sanne team mocht Maaike nieuwe zoekboeken uitproberen. En hierover is ze echt enthousiast, het zijn namelijk niet zomaar zoekboeken!

Wat is het?

Van uitgeverij Zwijsen ontving ik drie zoekboeken. Bij het doorbladeren vielen me een aantal dingen op. Er staan mooie platen in de boeken waarop veel te zien is. Daarnaast heeft ieder zoekboek een ander soort illustraties, dit maakt het voor kinderen interessant. Ze zijn benieuwd wat er in de boeken te zien is. Nu moet je in deze zoekboeken niet op zoek naar plaatjes, maar naar woorden!

Op ieder bladzijde staat een lijstje met woorden. Deze woorden moeten de kinderen terugzoeken op de plaat. De woorden kun je op meerdere plekken op de plaat vinden en soms zelfs op zijn kop!
De boeken zijn speciaal voor kinderen in groep 3 die leren lezen. Alle boeken (de serie bestaat nu uit zes boeken) zijn gemaakt op AVI start niveau. Hoe verder de kinderen in het boek komen hoe moeilijker de boeken worden. Op ieder bladzijde zijn meerdere woorden te zoeken, die de kinderen dus ook al echt kunnen lezen. De boeken sluiten aan bij de kernen van Veilig Leren Lezen, maar dit is geen vereiste. Ook als je een ander leesmethode gebruikt kunnen kinderen prima uit de voeten met deze boeken.

In de praktijk

Wat mij nu zo enthousiast maakt voor deze reeks is de toevoeging van een app. Bij deze boeken zit een augmented reality app. Deze app download je gratis op je device. Vervolgens scan je met je device het boek. Op dat moment komt het boek tot leven, onderdelen van de plaat gaan bewegen en de woorden lichten op. Ook kunnen de kinderen dan luisteren naar een voorleesverhaal. Deze app zorgt echt voor verdieping van het boek. Het maakt dat het zoekboek een verhaal krijgt, de kinderen zijn benieuwd hoe het verder gaat en willen het hele boek lezen. Daarnaast is het voor kinderen een fijne manier om stiekem woordenschat te oefenen.

De conclusie

Kortom, de zoekboeken zijn een groot succes! Zonder de app zijn de kinderen samen in gesprek over de boeken. De verschillende thema`s liggen dicht bij de belevingswereld van de kinderen. Als ze samen op zoek gaan naar de woorden ontstaan er ook spontane gesprekken over wat ze zien. De app maakt de boeken zeker nog gewilder. De kinderen zijn nieuwsgierig naar de verhalen die erbij horen. Wij gaan ze morgen weer lezen!