Lesmateriaal recensie: Kiene klanken

De afgelopen weken mocht juf Dieke voor JufSanne.com Kiene klanken uitproberen in de klas en de kinderen en zij zijn erg enthousiast! 

Wat is het?

Kiene klanken is een houten, interactieve klankstempelset waarmee je spelenderwijs met klanken, letters en woorden kunt oefenen, ondersteund met beeld en geluid. Je gebruikt de set in samenwerking met een tablet. De app die je hiervoor nodig hebt, kan je gratis downloaden uit de app store. 

Kiene Klanken maakt gebruik van de techniek van Marbotic. Achter op de letters zitten rubberen dopjes. Als je de letter op de iPad legt, wordt deze letter herkend en verschijnt de letter in beeld. De kinderen vinden het erg bijzonder dat de iPad ‘weet’ welke letter ze stempelen! Wat ze ook heel bijzonder vinden, is dat wanneer ze de letter schuin stempelen, hij wel recht in beeld komt!

Inhoud van de doos

In de doos zitten de 42 stempels; 26 enkele klanken en 16 dubbele of speciale klanken. Je moet hierbij denken aan de twee-tekenklanken, maar ook aan de sch, nk, oei, aai etc. 

Een korte beschrijving van de verschillende spellen:

Het doel is dat de kinderen op een spelende manier kennis maken met klanken en letters. Er zijn spellen op verschillende niveaus: letter, woord en klanken.

Bij het onderdeel letter:

  • Wat zie je?: Stempel de letter na die in beeld komt. Je kan nog een keer op het vakje drukken om de letter te herhalen als je even niet meer weet hoe hij eruit zag.
  • Wat hoor je?: Luister naar de klank en stempel de juiste letter. Herhaal de klank door op de juf te drukken.
  • Wat is de eerste?: Welke letter hoor je vooraan? Druk op het plaatje en luister welke letter je vooraan hoort. Stempel die letter in het vakje.
  • Wat mist er?: Luister naar het woord. Hoor je welke letter er ontbreekt? Stempel die letter in het vakje.

Bij het onderdeel woord:

  • Kies het woord: Lees de drie woorden. Welk woord hoort bij het plaatje? Stempel dat woord.
  • Weet het woord: Lees eerst de wisselrijtjes. Welk woord hoort bij het plaatje? Stempel het woord.
  • Zoek het woord: Zoek het woord dat anders is en stempel dat na.

Bij het onderdeel klanken:

  • Waar hoort de klank?: Luister naar de klank in het woord. Stempel de klank op de goede plek.
  • Hoeveel klanken: Hoeveel klanken hoor je? Kies de juiste stempelkaart en stempel het woord in de vakjes.

Bij het onderdeel woordenboek:

Hier kun je alle woorden terugvinden die bij Kiene klanken gebruikt worden.

Bij het onderdeel Stempelen:

Hier kunnen de kinderen vrij stempelen. Bijvoorbeeld hun naam of andere woorden die ze kennen. Jammer genoeg kunnen de gestempelde woorden niet uitgesproken worden. Ook worden de gestempelde woorden niet bewaard.

In de praktijk

Wat genieten de kinderen van deze stempeldoos!  Ze hebben heel snel door hoe het werkt. Ze kunnen de stempels makkelijk vastpakken en weten snel in welk vak ze de stempel moeten plaatsen. Als ze de goede stempel pakken, horen ze een belletje. Bij een foute stempel horen ze een plons.  Zo aan het begin van het schooljaar merk je dat ze vooral de spellen doen gericht op de letters. Ze beginnen met Welke letter hoor je? en Welke letter zie je? Daarna kunnen ze steeds een stapje verder gaan. Het fijne is dat de kinderen op hun eigen niveau kunnen werken. Bij de instellingen kun je heel handig aangeven met welke letters je wilt dat de kinderen aan de slag gaan. Zo kun je ervoor kiezen alleen de aangeboden letters te doen, of kinderen juist meer uitdaging te bieden.  Naarmate de kinderen meer letters kennen en de synthese door hebben, kunnen ze de spellen doen waarbij ze al een beetje voor moeten lezen. Dat maakt dit spel niet alleen geschikt voor de kleuterklassen, maar ook voor begin groep 3!

Dit spel mag niet ontbreken in elke kleutergroep!