Lesmateriaal recensie: Kiene cijfers

Deze keer mag ik (Els van Dijck) voor JufSanne.com ‘Kiene cijfers’ met mijn kleuters testen. Dit is een interactieve stempelset van Educo, die samen met Marbotic is ontwikkeld. Lees verder om er achter te komen waarom Kiene Cijfers prachtig materiaal is voor kleuters. 

Wat is het?

In de doos zitten 24 stempels, de cijfers 1 t/m 20, een +, een -, een = en een groter/kleiner dan stempel. Ook zit er een klein briefje in, waarop staat welke app je nodig hebt. Deze is gratis te downloaden in de Google Play Store en Apple App Store.

Het doel is om kinderen spelenderwijs de cijfers van 1 t/m 20 te leren. Daarnaast leren ze hoeveelheden te splitsen en kunnen ze sommen maken. Je kunt kiezen uit spellen met cijfers van 1 t/m 5, 1 t/m 10 en 10 t/m 20. Elk spel biedt dezelfde uitdagende opdrachten aan, die op verschillende niveaus te spelen zijn, alleen de cijfers zijn anders.

Een korte beschrijving van de verschillende spellen:

Tellen
De kinderen zien een telrij, kijken naar het vraagteken en plaatsen het juiste getal in het blauwe vak. Dit spel kan je op verschillende niveaus spelen:

  1. Maak de telrij af.
  2. Welk getal mist er in de telrij?
  3. Tel met sprongen. (met de cijfers 1 t/m 10 en 10 t/m 20)

Vergelijken
Hier zien kinderen aan weerszijden van het blauwe vak een aantal rondjes of een getal en bepalen of dit gelijk, groter of kleiner van elkaar is.

Ook hier zijn er drie niveaus:

  1. Hoeveelheden vergelijken (stippen op een dobbelsteen of rondjes).
  2. Getallen vergelijken.
  3. Eerst tellen en dan vergelijken.

Splitsen
De kinderen splitsen hoeveelheden op verschillende manieren:

  1. Een splitsing afmaken.
  2. Zelf een hoeveelheid splitsen.
  3. Verschillende splitsingen bedenken bij een hoeveelheid.

Groeperen
Er verschijnen verschillende figuren en de kinderen tellen het juiste aantal. Ze stempelen het getal in het vak van het figuur, wat ze geteld hebben. Hierna plaatst de app alle losse figuren in dit vak.

Optellen
Getallen bij elkaar optellen. Vinden kinderen dit moeilijk, dan hebben ze de mogelijkheid de som met kralen te maken. Bij het volgende niveau ‘stempelen’ ze het ontbrekende getal in de som.

Aftrekken
Hier gaat het om hoeveelheden van elkaar aftrekken. Hier is weer de mogelijkheid om de som met kralen te maken en ook bij het volgende niveau ‘stempelen’ ze het ontbrekende getal.

+,- en = teken
De kinderen vullen het ontbrekende teken in.

Tip!: In de kleuterklas zitten kinderen, die zich ontwikkelen op hun eigen niveau. Bij Kiene cijfers kun je via instellingen de spellen aan- en uitzetten en bepalen welke cijfers een leerling mag gebruiken voor de ‘blauwe’ spellen. Heel handig!

In de praktijk

Kiene cijfers is geweldig. Mijn kleuters zijn helemaal enthousiast en met veel plezier oefenen ze de telrij, maken sommen, vergelijken hoeveelheden enzovoorts. Twee kleuters met ieder een iPad gaan in de werkles met dit materiaal aan de gang. Voor schooltijd heb ik de spelletjes ingesteld, zodat ieder kleuter op zijn eigen niveau werkt. Wanneer ze beginnen, horen ze de opdracht, die ze gekozen hebben.

De stempels zijn groot en de getallen zijn goed te zien.  Ze zijn met de kleine vingers goed vast te pakken. De kleuters hebben snel door, waar de stempels geplaatst moeten worden. Dit is een blauw vak. Zodra de stempel de iPad heeft geraakt, reageert deze. De kleuter hoort het getal wat hij heeft gebruikt. Is het antwoord fout, dan hoort hij een plons. Bij een goed antwoord hoor je een tingel.

Wanneer de kinderen gaan splitsen, gaan ze eerst de cijfers ‘stempelen’, hierna laat de app met kralen de splitsing zien.

Kiene cijfers is prachtig materiaal voor kleuters, maar ook zeker te gebruiken in groep 3. Het biedt veel mogelijkheden in spellen en in niveaus. Kiene cijfers verdient een plaatsje in elke kleuterklas!