Juf Sanne Boekenjournaal 10

Hier is weer een bomvol boekenjournaal, met veel verschillende soorten boeken. Het recensententeam met Dieke, Els, Reina, Sigrid, en juf Sanne hebben deze voor jullie gelezen en geven hun mening.

Dappere Daan – Lies Scaut en Esther Lekanne

Het verhaal

Als Daan al een tijdje moe is en op school zelfs niet meer voetbalt, besluiten mama en papa met hem naar de huisarts te gaan. Al snel komen ze in het kinderziekenhuis terecht. Daar krijgen Daan en zijn ouders te horen dat hij kanker heeft. De behandeling start meteen en vanaf dag één noemt Daan zichzelf Dappere Daan. Zo voelt hij zich sterker en is hij ervan overtuigd dat hij beter zal worden. Maar de behandeling duurt lang en er volgen veel ziekenhuisopnames. Professor An, de verpleegkundigen, familie en vrienden doen er alles aan om Daan te helpen. In het ziekenhuis wordt Daan beste vrienden met Jannie, met wie het niet zo goed gaat.

In drie woorden

Ziek zijn, verdriet, doorzetten.

In meer woorden

Dit boek is een boek uit de Pleister reeks van Clavis; een reeks met prentenboeken met een mooi verhaal én een informatieve toelichting vol achtergrondinformatie en tips. Deze serie maakt gevoelige problemen makkelijk bespreekbaar. In dit boek maken we kennis met Daan. Daan voelt zich al een tijdje niet lekker voordat hij samen met zijn ouders naar de dokter gaat. In het ziekenhuis krijgt Daan te horen dat hij kanker heeft. Er wordt geprobeerd om in simpele taal uit te leggen wat kanker is. Daan ziet dat zijn ouders erg verdrietig zijn, maar zelf wil hij niet huilen, hij wil dapper zijn. Vanaf dat moment noemt hij zichzelf ‘Dappere Daan’. In het verhaal volgen we alle aspecten van de ziekte van Daan. Hij krijgt chemotherapie, onderzoeken en sluit vriendschap met andere kinderen op de afdeling. Je leest dat Daan via Bednet toch lessen kan volgen en zijn klasgenootjes kan zien. In het boek heeft Daan een kanjerketting. Bij elk onderzoek of ingreep krijgt hij een speciale kraal. Zijn ketting wordt langer en langer. Daan wil graag dapper zijn, maar ook hij heeft mindere dagen. Die probeert hij zo snel mogelijk te vergeten. Daan knapt langzaam aan op. Tot de dag komt dat de behandeling klaar is en Daan de laatste kraal van zijn kanjerketting krijgt, een bloemetje. Wat is hij trots!

Het boek is mooi en pakkend geschreven. Ik denk dat het herkenbaar is voor kinderen die hiermee te maken hebben. Hetzij bij zichzelf, hetzij bij iemand die ze dierbaar is. Dit verhaal kan ze helpen om hiermee om te gaan. Er staan in het boek wat spelletjes die je kan doen met de kinderen, zoals het aantal kralen tellen op de kanjerketting en 7 verschillen zoeken. Wat heel mooi is, is dat er achterin het boek een interview staat met Trui Vercruysse, een psychologe op de kinderhemato-oncologie in Leuven. Dit stukje is fijn voor de ouders om te lezen. Ze geeft hierbij antwoord op de volgende vragen: Hoe vertel je aan een kind dat het kanker heeft? Hoe reageren zowel kinderen als ouders op de diagnose? Wat hebben kinderen en hun ouders het meest nodig tijdens de behandeling? Wat missen ze het meest? Welke rol heeft de school wanneer een leerling kanker krijgt? Die laatste vraag is voor ons als leerkrachten relevant! Ook is er een interview opgenomen met Tamara Snijders van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker. Zij vertelt over de kanjerketting en de bedoeling hiervan. Welk idee zit hierachter? Het is interessant om te lezen welke functies de kanjerketting hebben. Wat een mooi initiatief!

Laten we hopen dat je nooit te maken krijgt met een kind met kanker in je nabije omgeving. Dat je dit boek niet hoeft te gebruiken. Als het wel zo is, raad ik je aan om dit boek voor te lezen. Dat heeft echt een meerwaarde. Sterkte!

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten

Mijn oma is van peperkoek en mijn opa ruikt naar chocola – Evelien de Vlieger

Ik ben acht jaar, heb bruin haar, ben één meter drieëndertig groot en heb elf oma’s en opa’s.

Het verhaal

In dit voorleesboek maak je kennis met de lenigste oma, de gekste opa, de eerlijkste oma en de verste opa. En je volgt de grappige avonturen van Lina en Judocus.

Elf oma’s en opa’s… dat vond ik echt genoeg.
Op school leren we over de stamboom.
En daar hoort een invulblaadje bij.
Ik heb er meer nodig, zei ik tegen mijn juf.
Een hele stapel!
Als ik ze allemaal naast elkaar leg, heb ik een bos.
En ik slinger van boom naar boom.

In drie woorden

Familie, avontuur, grappig.

In meer woorden

Mijn oma is van peperkoek en mijn opa ruikt naar chocola is een bijzonder voorleesboek met verhalen waarin opa’s en oma’s de hoofdrol in spelen. Deze zijn door Evelien de Vlieger geschreven vanuit een ik-figuur. Tijdens het voorlezen ontdek je dat dit een jongen is.

De ik-figuur krijgt op school de opdracht een stamboom te maken. Hij heeft aan één blaadje niet genoeg. Hij vertelt de lezer hoe zijn stamboom eruit ziet met elf oma’s en opa’s. Heel fijn is dat het inzichtelijk wordt gemaakt met een stoeptekening, waarbij de stamboom begint bij de ik-figuur. Hierna stelt de ik-figuur alle oma’s en opa’s aan ons voor door bijzondere eigenschappen of avonturen met ons te delen. Zo is oma Fiena de lenigste oma, rijdt Moeke Maria in een sportwagen, is opa Frans gierig met briefgeld en valt opa Bert snel in slaap. Oma Bonneke is als laatste aan de beurt. Die is van het broodjes bakken en verhalen vertellen. Leuk is dat het recept hiervan in het boek staat. Kinderen kunnen meteen zelf aan de slag.

Naast verhalen bevat dit boek rijmpjes. Tijdens het peperkoekfeest barst het onweer los en samen met vader wordt er een aftelrijmpje opgezegd. Dit kun je met kinderen heerlijk uitspelen. Het koekjesalfabet is grappig, de ik-figuur heeft door koekjes te bakken met zijn oma het alfabet geleerd! Ook heeft hij leren breien. Zijn vader en zijn oma breiden met veel plezier. In het boek vind je de werkwijze voor een sjaal in de rijstepapsteek. Een mooie uitdaging om samen met je kind deze techniek onder de knie te krijgen.

Tot slot vind je verspreid in het boek avonturen van Lina en Judocus. Hun avontuur is een vrolijk stripverhaal, kleine tekeningen met een enkele regel tekst. Zo delen ze o.a een geheim en rijden een eindje in een rode auto.  In het boek staan prachtige tekeningen van Sabien Clement. Bijzondere schetsjes, die op een fijne manier zijn ingekleurd. Wanneer je er goed naar kijkt, ontdek je grappige details.

Mijn oma is van peperkoek en mijn opa ruikt naar chocola is een voorleesboek voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Vrolijke verhalen en rijmpjes die voor iedereen herkenbaar zijn.

Recensie geschreven door Els van Dijck

Pauwtje Pio en de kriebelbeestjes – Ruth Brillens & Rik de Wulf

Ga je mee op zoek naar een nieuw huisje voor het lieveheersbeestje?

Het verhaal

Pauwtje Pio plukt bloemen en maakt zo per ongeluk het huisje van het lieveheersbeestje stuk. Natuurlijk wil hij het arme beestje daarna helpen om een nieuwe plek te vinden. Samen gaan ze langs bij de mieren, de bijen, de spin en andere kriebelbeestjes. Maar het lieveheersbeestje voelt zich maar op één plek echt thuis… Een vriendelijk verhaal over insecten en hun huisjes. En over het helpen van de allerkleinste vriendjes.

In drie woorden

Kleurrijk, liefdevol en vrolijk.

In meer woorden

Pauwtje Pio en de kriebelbeestjes is een prachtig verhaal over kriebelbeestjes, vriendschap, elkaar helpen en je thuis voelen.

Dit verhaal is uitermate geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar. Ga na het verhaal met de kinderen in gesprek over elkaar helpen. Of stel de kinderen de vraag: ‘Waar voel jij je thuis?’ Het boek past daarnaast ook perfect binnen het thema Kriebelbeestjes. Maak een wandeling door het dorp of de stad op zoek naar kriebelbeestjes. Neem een insectenkijker mee om de beestjes nog beter te bekijken. De kinderen ontdekken in het boek verschillende huisjes van verschillende kriebelbeestjes. Kunnen ze deze huisjes ook terugvinden tijdens de wandeling?

De schrijfster van dit boek, Ruth Brillens, heeft met de verhalen van Pauwtje Pio een duidelijke boodschap. Waardering en lief zijn voor elkaar staan centraal in haar boeken. Alle dieren in het vogelparadijs hebben respect voor elkaar en helpen elkaar. Dit maakt het verhaal heel vriendelijk. Het geeft een goed voorbeeld van hoe je met elkaar om zou moeten gaan. De paginagrote illustraties van Rik de Wulf zijn kleurrijk en passen perfect bij het verhaal. Ze geven een prachtig beeld van de huisjes van de verschillende dieren in het boek. Ik ben nu al nieuwsgierig naar het volgende avontuur van Pauwtje Pio!

Recensie geschreven door Reina Douma

Raaf en Papegaai naar het land van de rijzende zon – Li Lefébure & Jenny Bakker

Ga je mee op reis naar het land van de rijzende zon?

Het verhaal

Het is weer zover. Raaf en Papegaai gaan op avontuur! Ditmaal gaat de reis naar Japan. Het land van de rijzende zon. En het land van de slapende vulkaan Fuij. Papegaai heeft zin in de reis, maar hij heeft ook de hele tijd het gevoel dat er iets staat te gebeuren. Als hij het voelt rommelen, is hij bang dat Fuij tóch op uitbarsten staat…

In drie woorden

Informatief, kleurrijk en differentiëren.

In meer woorden

Wauw, er is weer een nieuw deel uit in de Samen leren lezen serie van Raaf en Papegaai! In dit nieuwe deel nemen Raaf en Papegaai je mee naar het land van de rijzende zon, Japan. Onderweg komen ze allemaal verschillende dieren tegen die in Japan wonen. En Papegaai heeft de hele tijd een vreemd gevoel in zijn buik. Zal de slapende vulkaan Fuij dan toch uitbarsten? Naast thema’s als Japan, reizen, vulkanen en aardbevingen, komen er ook sociaal-emotionele thema’s aan de orde zoals vriendschap en het uiten van gevoelens.

De boeken uit de Samen leren lezen serie zijn bedoeld om het samen lezen te stimuleren en om het leesplezier van kinderen te vergroten, ook als ze moeite hebben met lezen, omdat ze bijvoorbeeld dyslexie hebben. De boeken hebben drie verschillende leesniveaus: één jaar leesonderwijs, twee jaar leesonderwijs en drie jaar leesonderwijs. Ieder personage in het boek heeft zijn eigen leesniveau. Dit maakt het boek uitermate geschikt om in te zetten in combinatiegroepen vanaf groep 3. Kinderen uit de verschillende groepen kunnen dit boek samen lezen, elk op hun eigen niveau. De kinderen worden gestimuleerd en uitgedaagd om een niveau hoger te proberen, door een ander personage te kiezen.

De schrijfster van dit boek, Li Lefébure, zorgt voor een prachtige verhaallijn. Er wordt door Raaf veel informatie verteld over Japan. Onbewust leren de kinderen zo van alles over dit bijzondere land. Li Lefébure vindt het erg belangrijk dat kinderen plezier beleven aan het lezen van haar boeken. Daarom heeft ze er voor gekozen om boeken te schrijven waar kinderen met een verschillend leesniveau samen kunnen lezen. Want wat is er nu leuker dan samen leren lezen? Alle kinderen, ongeacht hun leeftijd of het leesniveau, kunnen succeservaringen beleven aan het lezen van haar boeken. De kleurrijke illustraties van Jenny Bakker passen perfect bij het verhaal. De illustraties zijn gedetailleerd en realistisch getekend. De achtergrond is wazig gehouden, waardoor het verhaal op de voorgrond echt tot leven lijkt te komen.

Neem de kinderen uit jouw klas mee op reis naar Japan. Ontdek welke dieren er wonen en hoe de natuur eruit ziet. Laat de kinderen daarnaast meer informatie opzoeken over het land. Laat ze bijvoorbeeld de vlag knutselen of een kraanvogel vouwen. Naast het schrijven van het boek, heeft Li Lefébure ook een bijpassende lesbrief geschreven. Hierin staan nog meer lesideeën uitgewerkt.
Ik ben als leerkracht van een 3-combinatie heel erg blij met dit boek. Ik zou daarom tegen Li Lefébure willen zeggen: Ga alstublieft door met het schrijven van deze prachtige serie!

Recensie geschreven door Reina Douma

Sep en Fien – Ingeborg Bijlsma

‘Ik heb jou nog nooit gezien. Woon jij ook hier? En hoe heet je?’

Het verhaal

Voor deze recensie las ik twee boeken van Sep en Fien. Sep en Fien – Samen spelen en Sep en Fien – Naar school zijn twee nieuwe verhalen met de kleine jongen Sep in de hoofdrol. Ingeborg Bijlsma schreef al twee verhalen: Sep is jarig en Sep en de baby. Het zijn vrolijke verhalen voor peuters en kleuters. In Sep en Fien – Samen spelen ziet Sep een grote wagen in zijn straat staan. Uit de wagen komen veel spullen. Wanneer er een bal wegrolt en Sep die pakt, ontmoet hij Fien. Sep laat Fien zijn boomhut en skelter zien. Daarna tekenen ze een mooie hinkelbaan en hebben ze plezier op de schommel. De dag gaat vlug voorbij, maar gelukkig kunnen ze vaker spelen want Fien woont vlak bij Sep!

In Sep en Fien – Naar school mag Sep voor het eerst naar school. Samen met Fien kiest hij nieuwe spulletjes uit. Op de eerste schooldag is alles spannend maar gelukkig neemt Fien hem bij de hand en wordt het een leuke dag. Dit boekje is heel geschikt om kinderen voor te bereiden op de eerste schooldag. Alles komt aan bod: het uitkiezen van een trommel en beker, de kennismaking met de nieuwe klas en verschillende activiteiten die op een dag langs komen.

In drie woorden

Vrolijk, grappig, herkenbaar.

In meer woorden

Het nieuwe avontuur is wederom een vrolijk verhaal. Op elke bladzijde staat een kort stukje tekst op rijm. Voor jonge kinderen heel herkenbaar. Samen met de prachtige illustraties van Ivan en Ilia genieten de kinderen van zijn avonturen. De illustraties zijn warm en kleurrijk, Sep en Fien schitteren op elke bladzijde. Jonge kinderen worden geprikkeld om er naar te kijken. Ontdekken ze op elke bladzijde het kleine blauwe mannetje? Hij is grappig en ‘ondeugend’. De boekjes hebben een handzaam formaat. Dit is heel fijn voor de kleine kinderhanden en makkelijk mee te nemen in een tas.

‘Later op de dag spelen Sep en Fien buiten en tekenen ze een hinkelbaan’. Dit is een mooie aanleiding om met de kinderen een mooie hinkelbaan te maken en de cijfers te introduceren en/of te oefenen.

Sep en Fien, twee gezellige vriendjes die jou graag meenemen in hun avonturen.

Recensie geschreven door Els van Dijck

Stuntvlogger Sam en de wolf van Weverseind – Jelmer Jepsen

Don’t try this at home!

Het verhaal

Stuntvlogger Sam en de wolf van Weverseind van Jelmer Jepsen is het eerste deel van een nieuwe megagrappige serie over de 11-jarige Sam die op een boerderij woont en gaat stuntvloggen. De vakantie is aangebroken, maar Sam ziet er als een berg tegen op. Andere klasgenootjes vertrekken naar Spanje of Italië, maar omdat Sams vader boer is, gaan ze eigenlijk nooit weg. Grote Verveling ligt dus ook dit jaar weer op de loer. Dan krijgt Sam van zijn ouders een vlogcamera. Eindelijk, nu kan hij net als iedereen gaan vloggen. Maar hoe krijgt hij zoveel mogelijk likes? Door te gaan stuntvloggen! Jelmer Jespen schreef eerder drie lovend ontvangen romans voor volwassenen. Stuntvlogger Sam en de wolf van Weverseind is zijn jeugddebuut.

In drie woorden

Avontuurlijk, stoer en spannend.

In meer woorden

Wat een goed idee om een nieuwe jeugdserie te gaan schrijven over een vlogger. Dat moet de kinderen uit deze tijd wel aanspreken natuurlijk. De illustraties in het boek zijn zwart wit en cartoonachtig. Er zit veel humor in de tekeningen. Bij sommige tekststukken verwacht je eigenlijk geen illustratie en die is er dan wel. Erg origineel. Het boek is geschikt voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool (10+). Sam is bang dat er weer een oersaaie zomervakantie op hem wacht, maar dan is er opeens een wolf in zijn woonplaats gesignaleerd. Als hij dan ook nog vrienden wordt met het meisje Nathalie en een vlogcamera van zijn ouders krijgt, verandert de saaie vakantie in een spannend en wild avontuur waarin dieren een belangrijke rol spelen. Door middel van het maken van een zogenaamde stuntvlog krijgt Sam veel voor elkaar. In iedere groep op de basisschool zitten wel kinderen die denken dat zij niet van lezen houden. Vaak valt en staat het leesplezier met het vinden van het juiste boek. Dit is een boek voor kinderen die wel van lezen houden (239 blz.), maar ook genieten van vlogs en spannende avonturen. Nu maar wachten op het volgende deel….

Recensie geschreven door Sigrid Olivier

Wat doe je met een doos? – Jane Yolen & Chris Sheban

Een doos! Wat kun je er niet allemaal mee…
Heb jij misschien nog een goed idee?

Het verhaal

Een doos! Wat kun je er niet allemaal mee? Je knuffels uitnodigen voor een kopje thee. Er een landschap in schilderen met zon, zand en zee. Of … heb jij misschien nog een goed idee?

In drie woorden

Fantasie, creatief, verbeelding.

In meer woorden

Hé, wat is dat? Een doos. Ik vouw hem in elkaar en lees de tekst, die in en op de doos staat. Wat grappig, allemaal leuke ideeën wat je met een doos kunt doen. Er zit nog iets bij… een prentenboek met dezelfde tekst.  Het boek Wat doe je met een doos? Is een boek vol inspiratie om aan de slag te gaan met een doos. In prachtige tekeningen gaan een jongen en een meisje aan de slag met een doos. De auteur Jane Yolen laat zien dat je uren plezier kunt hebben met een doos. De jongen zit heerlijk een boek in de doos te lezen terwijl het meisje heerlijk in een doos naar de sterren kijkt. De jongen heeft een avontuur met een draak, die niet binnen mag komen, terwijl het meisje alle knuffels in de doos stopt en hen uitnodigt voor een kopje thee. Met een doos kan je racen of bootje varen. Allemaal leuke suggesties! De tekeningen zijn sfeervol, de kleur bruin van de doos voert de boventoon.

Wat doe je met een doos? Is heel herkenbaar voor kinderen of kan kinderen nieuwe inspiratie geven. Het verhaal is op rijm geschreven, dat klinkt heerlijk in het gehoor.  Mijn kleuters vinden het geweldig om met een doos aan de slag te gaan. Met regelmaat staat er een kartonnen doos in mijn klas. Ze gaan er in de werkles mee aan de slag. Ze gebruiken scharen en rollen plakband. De doos verandert in een boot, een vliegtuig of een vlot. Ze kruipen erin en er weer uit. Er worden blokken mee vervoerd en kleine voorwerpen in verstopt. Er worden verhalen verteld en avonturen beleefd. Ze wisselen ideeën uit en er wordt gediscussieerd. Nieuwsgierig komen kinderen kijken en spelen mee. Een doos zorgt voor eindeloos veel speelplezier. Deze boodschap geeft de auteur tot slot ook mee in haar boek.

Kom gauw eens langs, spring een keer binnen!
Want met twee is het dubbel zo leuk om een doos-avontuur te verzinnen.

Recensie geschreven door Els van Dijck