Het juf Sanne boekenjournaal 9

Het recensententeam met Dieke, Els, Reina, Sigrid, en juf Sanne zijn weer met hun neus in de boeken gedoken. Ook dit keer staan er weer zeven mooie boeken voor jullie klaar. Een goed gevuld journaal, met voor ieder wat wils!

Anna verhuist – Kathleen Amant

Het huis van Anna staat vol dozen.
‘We gaan verhuizen,’ zegt mama.

Het verhaal

Het huis van Anna staat vol met dozen. “We gaan verhuizen,’ zegt mama. Alles gaat in dozen, zodat alle spullen veilig naar het nieuwe huis kunnen. Ook Anna’s speelgoed, haar kleertjes en alle boeken. Maar wíl Anna wel verhuizen?

In drie woorden

Belevenis, spannend, nieuw.

In meer woorden

Verhuizen … dan ga je naar een nieuw huis. Dit richt je in met al jouw spullen. Anna vindt het erg spannend. Haar moeder stopt alle spullen in grote dozen. Waar gaan ze naar toe? Gaan papa, Lars, de hond en de poes ook mee? Anna verhuist is een verhaal voor peuters om een gebeurtenis als verhuizen voor te bereiden. Het verhaal vertelt wat er allemaal komt kijken bij verhuizen. Alle spullen gaan in grote dozen, ook het speelgoed van Anna. De dozen worden door de verhuismannen in een grote verhuiswagen gezet. Deze brengt de dozen naar het nieuwe huis. Papa en mama pakken de dozen uit en geven alles een nieuw plekje. Anna richt haar nieuwe kamer in. Verhuizen is spannend en dit ervaren peuters ook. Anna laat deze emotie zien. Ze is verdrietig en wil niet verhuizen. Met je peuter kun je een verhuizing voorbereiden en dit bespreekbaar maken. Laat zien dat Anna ten slotte gelukkig en blij met haar knuffel in bed ligt. De illustraties bij het verhaal zijn paginagroot. Ze verduidelijken het verhaal en peuters vinden er herkenning. Grappig en spannend is het als Anna zich verstopt in een doos. Zal moeder haar vinden? Het boek nodigt uit om samen met je peuter de dozen in te pakken. Vertel dat er een doos is voor speelgoed, boeken en kleding. Door jonge kinderen te betrekken wordt een verhuizing misschien minder spannend en gaan ze uitkijken naar hun nieuwe huis.

Geschreven door Els van Dijck

Pim & Pom in het Rijksmuseum op zoek naar de Gouden Leeuw – Fiep Westendorp

Ga jij met Pim en Pom mee op zoek naar de gouden leeuw? Of zoeken ze nu de gouden eeuw?

Het verhaal

Als Pim en Pom horen dat hun baasje, de Vrouw, naar het Rijksmuseum gaat volgen ze haar stiekem. Een tentoonstelling over de Gouden Leeuw, die willen zij ook zien! Eenmaal binnen kijken ze hun ogen uit, maar waar is nu die Gouden Leeuw?  Ze vragen het aan de hond op De Nachtwacht, maar die weet het niet. Ook de muis die verstopt zit achter het brood op het schilderij van Het melkmeisje, kan hen niet helpen. Alle dieren in het museum willen Pim en Pom graag de weg wijzen, maar ze moeten wel oppassen voor de Petten. Dat zijn de bewakers en die sturen échte dieren naar buiten. Zullen Pim en Pom de Gouden Leeuw vinden? Ga mee met Pim en Pom op hun zoektocht door het Rijksmuseum en maak kennis met de dieren die op bekende kunstwerken in het museum te zien zijn.

In drie woorden

Verrassend, origineel en leerzaam.

In meer woorden

Dit prentenboek is in samenwerking met het Rijksmuseum geschreven. De illustraties in het prentenboek zijn een bijzondere combinatie van originele tekeningen van Fiep Westendorp en echte foto’s gemaakt in het Rijksmuseum. Omdat Pim en Pom voor veel kinderen herkenbaar zijn, is dit boek een laagdrempelige manier om jonge kinderen kennis te laten maken met kunst. Pim en Pom gaan in het boek op zoek naar de gouden leeuw, maar die leeuw is wel heel lastig te vinden … Zij komen erachter dat zij niet de enige dieren in het museum zijn. Deze dieren wijzen Pim en Pom de weg. Wat een originele invalshoek voor een boek over kunst.

Tip: Ga je binnenkort met de kinderen naar het Rijksmuseum toe, lees dan zeker vooraf thuis dit boek voor. Achterin het boek wordt de route die Pim en Pom hebben afgelegd schematisch weergegeven, zodat je in het museum de route echt kunt lopen.

Is het Rijksmuseum niet in de buurt, dan is dit boek toch ook een aanrader. Stap voor stap ga je door het museum heen. Er staat een uitgebreid verhaal in het boek, waardoor het ook een prachtig voorleesboek is. En op veel bladzijden staan leuke kijkvragen, zodat je nog beter naar de kunstvoorwerpen kijkt. Je zou het boek ook heel goed kunnen gebruiken, wanneer je op school over ‘dieren’ werkt en daar een origineel boek bij zoekt. Dit boek is ontzettend leuk voor kinderen in de onderbouw van de basisschool en is een mooie aanvulling op de boeken die er al zijn over kunst. Het zit echt kunstig in elkaar, een echte aanrader.

Geschreven door Sigrid Olivier

Kevin op de vlucht – Philip Reeve & Sarah McIntyre

Ga mee op dit spannende avontuur met Kevin, de mollige, vliegende pony en laat je fantasie de vrije loop!

Het verhaal

Sinds hun kennismaking en eerste avontuur leeft Kevin bij zijn beste maatje Max. Maar dan komt dé muzikale superster Misty op de proppen. Ze koopt een huis in hun buurt en voegt Kevin toe aan haar verzameling mythische wezens. In haar huis zijn er talloze koekjes en andere interessante figuren waar Kevin bevriend mee kan raken. Er is alleen één iemand niet. Max. Die beraamt ondertussen een plan om Kevin én de andere fantasiefiguren te bevrijden. En misschien slagen ze er zelfs in Misty ervan te overtuigen dat ze helemaal verkeerd bezig is.

In drie woorden

Fantasierijk, spannend en humoristisch.

In meer woorden

Kevin op de vlucht is het tweede deel over de wel heel bijzondere pony Kevin. Kevin is niet zomaar een pony. Hij is een mollige, vliegende pony die gek is op koekjes. Hij komt uit de wilde, natte heuvels van het Allerverste Westen. Hier wonen de vreemdste wezens uit sprookjes en legendes. Kevin woont sinds hij aan is komen waaien in een nest op het dak van de flat van Max, de beste vriend van Kevin. Max woont samen met zijn zus Leslie en zijn ouders in de flat. Leslie is een grote fan van de bekende popster Misty Twiggers. In dit deel verhuist Misty naar Bumbelfort en laat dat nu net het dorp zijn waar Max en Leslie wonen. Leslie is helemaal door het dolle heen. Maar dan komt de manager van Misty, Bas Gummers, langs bij Max en Leslie om Kevin te kopen. Dat gaat natuurlijk niet door, maar door een gemeen plannetje van Bas Gummers, lukt het hem toch om Kevin te ontvoeren. Kevin zit samen met een aantal andere bijzondere wezens gevangen in de tuin van Misty. Max en Leslie laten hun vriendje niet zomaar stikken. Ze bedenken een plan om de mysterieuze wezens te redden. Zal het ze lukken?

Door de vlotte schrijfstijl van Philip Reeve, heb je dit boek zo uit. Het is een spannend verhaal, je wilt doorlezen om te weten hoe het afloopt. In dit verhaal kan het niet gek genoeg, als je denkt dat het niet gekker kan, komt er weer een twist waardoor jouw fantasie helemaal op hol slaat.  De blauwe, zwart wit illustraties van Sarah McIntyre vullen het verhaal perfect aan. Ze brengen je helemaal in de sfeer van het verhaal. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Je kunt dit boek ook heel goed voorlezen vanaf groep 4. Laat de kinderen hun eigen mythische figuur bedenken. Wat kan jouw figuur? En hoe ziet hij eruit? Laat het de kinderen tekenen, verven, kleien of laat ze een verhaal schrijven over hun figuur. Stimuleer de kinderen om hun fantasie te gebruiken, net als in het boek. Een spannend, mysterieus boek waar kinderen helemaal bij weg kunnen dromen!

Geschreven door Reina Douma

Maffe meester Daan speelt bananenslagbal – Judith van Helden

Met een grote sprong belandde ik naast mijn bed. Tijd om naar school te gaan. Ik had gisteren mijn schoolspullen al klaargelegd.

In drie woorden

Hilarisch, avontuurlijk, herkenbaar.

Het verhaal

Maffe meester Daan is de leukste meester van Nederland! Hij laat zijn leerlingen rekenen met bananenschillen, stelt spieken verplicht en verstopt zich tijdens de leesles onder het bureau van de directeur! Tijdens de techniekles mogen de leerlingen meester Daan helpen klussen in zijn nieuwe huis. Als dat maar goed gaat …

In meer woorden

Wat een ontzettend leuk boek is Maffe meester Daan speelt bananenslagbal. Het is het eerste deel van een vrolijke serie over avonturen op school. Het verhaal begint met op de eerste schooldag na de zomervakantie. Meester Daan, de ik-figuur in het verhaal, heeft voor het eerst zijn eigen groep 5, 25 leerlingen. Hij vindt het spannend en uitdagend maar voor alles bedenkt hij iets ludieks. Zo geeft hij op zijn eerste dag de leerlingen spiekles. Leren de kinderen rekenen met bananen en patatjes. Speelt hij voetbal met ze op het voetbalveld. Wordt er in de leesles verstoppertje gespeeld en zet hij zijn huis als klushuis in om een les techniek te geven. Dat er dan een vader een klus erbij zet, is voor meester Daan even wennen. Daarvoor verlaat hij zijn huis en gaat wonen op zijn boot. Na drie weken krijgt hij te horen dat zijn huis klaar is en kan meester Daan weer teurg! Tussendoor maken we kennis met meester Jesse, die ook wel van een grapje houdt en de ‘saaie’ iebeejer, waarvan hij haar naam steeds vergeet. Voor de kinderen van groep 5 is het even wennen, ze vinden alles even vreemd, maar hebben het prima naar hun zin. Een paar kinderen worden in het boek verschillende keren genoemd. De stille Jet, heeft haar moeder verloren en laat zien dat ze goed is in voetballen. Martijn is een jongen, die spontaan bij de meester langs gaat en Job, is erg aanwezig. Hij roept steeds door de klas. Op een gegeven moment heeft meester Daan met hem een persoonlijk gesprek. Naast de doldwaze belevenissen in de klas neemt meester Daan ook wat tijd in om met de klas een gesprek aan te gaan. Dit gaat dan over dat iedereen wel ergens niet goed in is, maar ook ergens wel goed in is.

Het verhaal is geschikt om voor te lezen. Het is verdeeld in 20 kleine hoofdstukken, waar redelijk veel in gebeurt. Het is zo beschreven dat het voor kinderen heel herkenbaar is en ze de situatie helemaal voor zich zien. Heb je al wat leesonderwijs gehad, dan is dit boek goed te lezen. In het verhaal vind je af en toe een zwart-wit illustratie van Hanne Snel. Dit zijn tekeningen waar wel wat humor achter zit. Tot slot vind je achterin het boek per hoofdstuk enkele vragen. Na het voorlezen kun je deze gebruiken. Er zijn vragen om na te gaan of de tekst begrepen is en vragen die bij dragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling. Een mooie toevoeging bij het verhaal. Ik heb genoten van het boek en kijk al uit naar het volgende deel. Wat kunnen we van Meester Daan nog verwachten?

Geschreven door Els van Dijck

Pieter de Papegaaiduiker –  Petr Horace

Het verhaal

Door een wilde storm raakt Pieter de papegaaiduiker zijn beste vriendje Pim kwijt. Een walvis helpt hem zoeken. Pieter beschrijft zijn vriendje steeds beter. Hoe kan de walvis hem dan toch keer op keer bij de verkeerde dieren brengen?

In drie woorden

Kleurrijk, elkaar helpen, vriendschap.

In meer woorden

In dit vrolijk geïllustreerde boek maken we kennis met Pieter de Papegaaiduiker. Zijn beste vriend heet Pim en samen maken ze een hoop plezier. Op een dag komen ze in een wilde storm terecht en Pieter drijft ver de zee op. Hij weet niet waar hij is en hij is zijn vriend Pim kwijt. Gelukkig wil een walvis hem helpen zoeken. Pieter probeert zijn vriendje te beschrijven: ‘Hij is grappig en maakt een hoop lawaai.’ De walvis denkt dat hij weet waar hij Pim kan vinden en hij neemt Pieter mee naar de papegaaien. Die zijn inderdaad grappig én ze maken een hoop lawaai, maar Pim zijn veren zijn zwart en wit. Zo omschrijft Pieter zijn vriend Pim steeds nauwkeuriger totdat de walvis weet waar ze Pim kunnen vinden! De illustraties beslaan een dubbele pagina en zijn mooi kleurrijk. De vogels en andere dieren springen echt naar voren, de achtergrond is minder nauwkeurig getekend. De zinnen zijn kort en bondig in grote, duidelijke letters. Een mooi kijk en luisterboek voor kinderen vanaf 3 jaar.

Geschreven door Dieke Grootscholten

Toto en het uiltje – Esther Miskotte

Het verhaal

Het veldje in het bos lijkt wel een bijenkorf. Alles zoemt en gonst. Vandaag gaan de kleine elfjes voor het eerst leren vliegen. Juf Elvira doet het voor. ‘Adem in, vleugels uit … En omhoog!’ Maar zo makkelijk is het niet, merkt Toto. Hij komt niet van de grond. Toto wil het juist opgeven als hij in het bos een dapper uiltje ontmoet …

In drie woorden

Doorzetten, vriendschap en betoverend.

In meer woorden

Wat ben ik als leerkracht blij met dit betoverende prentenboek! Esther Miskotte vindt het belangrijk dat leerkrachten iets met haar boek kunnen en dat is zeker gelukt! Haar boeken zitten vol fantasie en hebben een duidelijke boodschap. De sprookjesachtige illustraties geven het verhaal precies de juiste sfeer. Ze zijn goed in verhouding getekend en lijken hierdoor erg realistisch. Toto en het uiltje gaat over het elfje Toto. Op een dag neemt juf Elvira de elfjes mee om te leren vliegen, maar bij Toto wil het maar niet lukken. Hij staat op het punt om op te geven, maar dan ontmoet hij het uiltje Plofje. Er ontstaat een bijzondere vriendschap. Plofje en Toto laten zich op een boom op de grond vallen en klimmen dan weer de boom in op zich opnieuw te laten vallen. Die nacht leert de vader van Plofje, Toto hoe je moet vliegen. Hij kan zelfs duikvluchten maken! Wat zal zijn juf Elvira hiervan vinden?

Dit prachtige prentenboek ga ik inzetten in de middenbouw. Ik lees het verhaal voor en ga met de kinderen in gesprek. Heb jij wel eens gedacht dat je iets niet kon? Wat heb je toen gedaan? Wat kun je doen als je tegen iets moeilijks aanloopt? Ik heb een aantal kinderen die het lastig vinden om door te zetten als iets niet in één keer lukt. Zij kunnen zich identificeren met de hoofdpersoon in dit verhaal. Je kunt ze gedurende het schooljaar herinneren aan het doorzettingsvermogen van Toto.
Het verhaal kan ook prima voorgelezen worden aan de jongste kinderen van de basisschool. Kinderen van deze leeftijdscategorie hebben een rijke fantasie, zij zullen dit boek geweldig vinden. Praat naar aanleiding van dit verhaal over thema’s als vriendschap en geloven in jezelf.
Een sprookjesachtig prentenboek, vol fantasie dat heel goed toepasbaar is in de dagelijkse onderwijspraktijk!

Geschreven door Reina Douma

Piraten gaan niet naar school! – Alan MacDonald

‘Pa, wanneer mag ik naar school?’ zuchtte hij.
‘SCHOOL?’ riep zijn familie. Piraten gaan niet naar school!’

Het verhaal

Als Kees zegt dat hij naar school wil, is zijn familie GESCHOKT!. Op SCHOOL zijn er rottige regels en enge leraren met tien armen. PIRATEN GAAN NIET NAAR SCHOOL! Of toch wel?

In drie woorden

Piraten, school, familie.

In meer woorden

Op de Zoute haring wordt hard gewerkt door de piraten. Pa, ma en oma weten elke keer wel een taak voor Kees. Maar Kees is het zat om altijd maar papegaaienpoep op te dweilen. Hij wil naar school! Zijn familie reageert geschokt maar Kees blijft aandringen. De familie geeft zich over en op een ochtend roeit de familie naar de wal, zodat Kees naar school kan. Hij vindt het best wel spannend … wat als zijn leraar een zeemonster met tien armen is? Wanneer Kees zich beleefd voorstelt en zijn hoed afneemt, ontsnapt Lorre, de papegaai. De papegaai vliegt er vandoor en Kees gaat er achteraan. Uiteindelijk is de papegaai met een scheepsbeschuit te vangen. Mag Kees op school blijven of horen piraten toch niet op school? Piraten gaan niet naar school is een hilarisch verhaal geschreven door Alan MacDonald. Een verhaal wat geschikt is om kinderen voor te bereiden op hun eerste schooldag. Maak kennis met de aardige juf Vlinder. Neem een kijkje in de gymzaal en zing of teken mee met de klasgenootjes van Kees. Het is vlot geschreven, zodat jonge kinderen er meteen een goede voorstelling bij krijgen. De illustraties zijn van Magda Brol. Ze zijn kleurrijk en grappig. Dit maakt dat het verhaal vrolijk wordt. Volg de papegaai, wanneer die door de school vliegt en zie wat deze gele vogel veroorzaakt. Enthousiast rent Kees de school uit en vertelt zijn belevenissen aan zijn familie. Geweldig om te zien, dat de familie dit mooie avontuur ook willen meemaken.Piraten gaan wel naar school!

Spelsuggestie:

Wanneer Kees na zijn eerste schooldag terug is op de Zoute haring vertelt hij aan zijn familie wat hij die dag heeft gedaan. Weten jullie wat Kees heeft gedaan? Zorg voor enkele kleine schatkisten. In de eerste stop je een muziekinstrument, in de tweede verf en kwasten en in de derde een leesboek. Dit zijn schatkisten met voorwerpen, die betrekking hebben op activiteiten, die Kees heeft gedaan. Stop in de andere schatkisten voorwerpen die betrekking hebben op andere activiteiten die op school gedaan worden. Suggestie: een bal (gym), een broodtrommel (lunchpauze), een appel (fruitkring), een paar blokken (spelen in de bouwhoek). Laat een van de kinderen een schatkist openmaken. Wat zit erin? Hoort dit bij een activiteit, die Kees heeft gedaan? Zo ja, laat de afbeelding uit het boek daarna zien.

Geschreven door Els van Dijck