Spellenrecensie en winactie – Clever, Take5! en Halli Galli

Deze keer zijn er weer drie spellen voor jullie getest door het juf Sanne team. Lees gauw verder voor leuke tips voor een spelletjesmiddag!

Clever

Roll & Write games zijn helemaal hot. Denk aan Keer op keer en Qwixx. Het enige wat je nodig hebt voor het spel is een scoreblok, dobbelstenen en een pen. Beginnen maar! De meeste Roll & write games zijn gemakkelijk te leren. Het eerste spelletje heb je nodig om de spelregels en tactieken uit te vogelen, maar daarna is het bijzonder verslavend. Het blijft nooit bij één potje!

Inhoud van de doos

– 1 scoreblok
– 6 dobbelstenen
– 4 viltstiften
– spelregels

De bedoeling van het spel

Dobbel en vul één van je geworpen dobbelstenen in de bijbehorende categorie in. Elke categorie levert op een andere manier punten op. Kies slim en let goed op de overgebleven dobbelstenen. Je moet namelijk elke dobbelsteen met een lager resultaat op het zilveren dienblad aan de andere spelers serveren. Die kunnen daardoor wellicht ook belangrijke punten scoren.

In de praktijk

Voor de speluitleg heeft 999 games heel handig een filmpje staan op YouTube. Dat is makkelijk bij het je eigen maken van de regels. Je ziet en hoort op deze manier hoe het spel gespeeld wordt. Dingen die daarna nog niet duidelijk waren, hebben we opgezocht in de spelregels die natuurlijk ook bijgesloten zitten in de doos. Ik heb dit spel gespeeld met kinderen uit groep 7 en 8. Ze hadden het spel snel door, ondanks ze het scoreblad er in eerste instantie ingewikkeld uit vonden zien. Het is fijn dat je niet alleen tijdens je eigen beurt kruisjes mag zetten op het scoreblok, maar ook tijdens de beurt van je tegenstanders. Zo blijven alle spelers betrokken! Ik merkte naarmate we het spel een paar keer gespeeld hadden, dat de kinderen anders gingen spelen. Ze dachten nog beter na over waar ze het kruisje wilde zetten en dachten vooruit. Ze waren een tactiek aan het bepalen om met een hoger aantal punten uit te komen. Ook moet er bij dit spel flink gerekend worden.

Wat vindt juf Dieke ervan?

In dit dobbelspel zijn alle spelers voortdurend bezig. Daardoor is het tot het einde razend spannend! Dat dit spel bijzonder verslavend werkt, is niet gek. Deze juf vond het helemaal niet erg als de kinderen nog een potje wilden spelen! Een aanrader voor in de klas, maar ook voor thuis!


Take5!

Lukt het jou om de tien kaarten zo slim mogelijk weg te leggen? Take 5! is een spel waarbij kinderen zo slim mogelijk hun tien kaarten weg moeten spelen. Met dit spel oefenen kinderen het lokaliseren en ordenen van getallen tot 104. Daarnaast moeten ze hun kaart aanleggen bij de rij met het kleinste verschil. En op het einde tellen ze alle koeienkoppen die ze hebben verzameld bij elkaar op, dat zijn de strafpunten. Op de doos staat dat dit spel geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ik heb dit spel gespeeld met 8-jarigen en dat ging ook prima. Je kunt dit spel met 2 tot 10 spelers spelen.

Inhoud van de doos

Dit spel is mooi compact verpakt. Het is een klein doosje. Hierin zitten de speelkaarten en een uitgebreide handleiding. Er zijn in totaal 104 speelkaarten met de nummers 1 t/m 104. Iedere speelkaart heeft zijn eigen nummer met daarbij een aantal koeienkoppen (strafpunten). De handleiding is overzichtelijk. De spelregels worden aan de hand van duidelijke voorbeelden uitgelegd.

De bedoeling van het spel

Alle speelkaarten worden goed door elkaar geschud. Iedere speler krijgt tien speelkaarten. Daarna trek je nog eens vier kaarten van de stapel. Deze vier kaarten worden open op de tafel gelegd en vormen de eerste kaart van elke rij, dus vier rijen in totaal. De overige kaarten op de stapel heb je deze ronde niet meer nodig. Nu kan het spel beginnen! Iedere speler legt om de beurt een kaart aan in een rij naar keuze. Maar er zijn natuurlijk een paar regels waar je je aan moet houden. Zo moeten de kaarten altijd een oplopende volgorde hebben en je moet de kaart altijd in de rij leggen waarvan de laatste kaart het kleinste verschil heeft met de nieuw te leggen kaart. Tot nu toe lijkt dat aardig simpel, maar er is nog meer. Een rij is vol als hij uit vijf kaarten bestaat. Als een speler een zesde kaart aan moet leggen in de rij, neemt hij de vijf vorige kaarten en wordt zijn kaart de nieuwe beginkaart van die rij. De kaarten die hij moest pakken, vormen een aparte stapel, dit zijn zijn strafpunten. Het kan ook zomaar voorkomen dat je geen kaart meer kunt leggen, omdat jij geen kaarten in je handen hebt met een hoger nummer dan op tafel ligt. Dan mag jij je laagste kaart spelen. Je legt deze kaart in een rij naar keuze. Je moet alle voorgaande kaarten pakken, dit zijn ook strafpunten. De door jou gelegde laagste kaart vormt de nieuwe beginkaart van de rij. Het is dus verstandig om jouw kaart achter een rij te leggen welke jou de minste strafpunten oplevert.

Na tien beurten hebben alle spelers geen kaarten meer in de handen en is deze ronde afgelopen. Iedereen telt zijn strafpunten. De strafpunten worden opgeschreven. Als een speler een 66 strafpunten of meer heeft, is het spel afgelopen. Degene die op dat moment de minste strafpunten heeft, heeft gewonnen.  Naast deze normale variant, bestaan er ook nog twee varianten voor gevorderden. Daarnaast zou je een makkelijkere variant kunnen spelen met kinderen uit groep 4 om zo het doel lokaliseren en ordenen tot 104 te oefenen.

In de praktijk

Ik speelde dit spel met drie kinderen uit groep 5, allemaal 8-jarige kinderen. Om dit spel te kunnen spelen met kinderen jonger dan 10 jaar, is het wel belangrijk dat de kinderen de telrij tot 104 goed kennen. Ik heb de kinderen eerst aan de hand van voorbeelden het spel uitgelegd. Ze hadden het al aardig snel in de gaten, dus we konden gauw beginnen aan het spel. In het begin was het nog een beetje onwennig. Maar hoe meer rondes wij speelden, hoe makkelijker en tactischer het werd. Het bleef tot op het laatste potje spannend wie van de drie er zou gaan winnen. Het lag steeds heel dichtbij elkaar. Uiteindelijk kregen de kinderen ook nog hulp van klasgenootjes die zich rondom de tafel verzameld hadden. Na afloop waren er veel kinderen in de klas die dit spel ook wel eens zouden willen spelen. Ik heb het spel in de spelletjeskast gelegd en ik merk dat het spel vaak gekozen wordt door de kinderen.

Wat vindt juf Reina ervan?

Take 5! is een leuk en tactisch spel voor kinderen vanaf groep 5. Kinderen oefenen onbewust met het lokaliseren en ordenen van getallen tot 104. Ze leren tactisch te spelen, om zo weinig mogelijk strafpunten te krijgen, ze moeten aanleggen bij de rij waarbij de nieuwe kaart het kleinste verschil geeft en na iedere ronde tellen ze hun strafpunten bij elkaar op. Er zitten dus een mooi aantal rekendoelen in dit spel. Daarnaast is het ook gewoon een heel leuk spel om in een groepje spelen. De kinderen in mijn klas zijn in ieder geval erg enthousiast. Een mooie aanwinst voor de spelletjeskast!


Halli Galli

Inhoud van de doos

– 56 speelkaarten met diverse soorten en aantallen fruit
– 1 hotelbel

De bedoeling van het spel

De spelers krijgen een gelijk aantal kaarten. Om beurten draaien ze een kaart om. Als er precies 5 dezelfde vruchten op tafel liggen, mogen ze op de hotelbel drukken (meestal gaat het er iets wilder aan toe!) De eerste beller wint alle kaarten die op tafel liggen. De bedoeling is dat je probeert zoveel mogelijk kaarten af te troggelen van je medespelers. Als je alle kaarten hebt, heb je gewonnen!

In de praktijk

Ik heb dit spel gespeeld met kinderen van 5 en 6 jaar oud. De spelregels waren snel duidelijk. De kinderen sloegen in het begin enthousiast op de bel, ook als er geen 5 gelijke vruchten te zien waren. Naarmate we het spel langer speelden, begonnen de kinderen beter naar de aantallen te kijken en deze te tellen. En trots dat ze keken, als ze sneller waren dan de juf!

Wat vind juf Dieke ervan?

Officieel is dit spel voor kinderen van 6 jaar en ouder, maar ik heb gemerkt dat dit spel ook goed te spelen is met jongere kinderen. Het is wel aan te raden om kinderen met een gelijk niveau met elkaar te laten spelen, anders is de lol er snel af. We hebben de spelvariant nog niet gebruikt waarbij je bij foutief bellen voor straf een gedekte kaart van je stapel aan elke speler geven. Bij oudere kinderen kan je deze variant wel toevoegen, bij jonge kinderen is dit nog niet nodig.

Door het spelen van dit spel, leren de kinderen tellen tot 5. Als ze het spel vaker spelen, zullen ze diverse 5 structuren herkennen; 4+1, 2+3 etc. Ook leren ze dit snel te doen. Verder leren ze hun impulsen beheersen en omgaan met winst en verlies.

Kortom, een spel dat je heel goed kan gebruiken in de klas en waar kinderen veel van kunnen leren!

Winactie

Wij mogen het spel Clever weggeven. Wil je kans maken om dit spel te winnen, mail dan het antwoord op onderstaande vraag:

Wat voor een soort spel is Clever?

Stuur je mailtje onder vermelding van ‘winactie 999 games’ en vergeet niet je adresgegevens er bij te zetten! Reageer vóór zondag 9 februari 2020 als je kans wilt maken op het spel.