Het juf Sanne boekenjournaal 8

Het recensententeam met Dieke, Els, Reina, Sigrid, en juf Sanne heeft het achtste boekenjournaal voor jullie klaar staan. In dit boekenjournaal vindt je bij ieder boek een suggestie: kleine activiteiten die het boek nog meer laten leven bij kinderen.

Mijn eigen ster – Rosalind Beardshaw

Onder een boom vond ik een ster.
Hij was gevallen van heel ver!

Het verhaal

Een klein meisje vindt een ster, die hoog uit het heelal is komen vallen. Ze neemt hem mee naar huis en verzorgt hem totdat hij weer beter is.

In drie woorden

Lief, warm, vriendschap.

In meer woorden

Wat doe je als je op een avond een ster vindt? Je kijkt omhoog en ontdekt dat er een lege plek is naast de maan. Een klein meisje troost de ster, maakt hem schoon en zorgt er goed voor. Ze worden beste maatjes. Samen hebben ze veel plezier, maar dan komt er een moment … hij schijnt weer. Het meisje moet de ster laten gaan. Mijn eigen ster is een prachtig verhaal over vriendschap sluiten en weer loslaten. Herkennen kinderen dit gevoel? Een mooie inleiding om met kinderen in gesprek te gaan. Hebben ze vrienden gehad, die ze door verhuizing of verandering van school hebben moeten loslaten? Vriendschappen zijn bijzonder, kwetsbaar en warm. Loslaten kan verdrietig zijn maar ook mooi wanneer ze zien dat iemand weer zijn plek gevonden heeft. In dit boek zien we dat de ster gelukkig is, wanneer hij terug is op zijn plek naast de maan. Het is de helderste ster, die zo lief lacht! Het verhaal wordt rijmend verteld. Dit klinkt fijn in het gehoor. Kinderen houden hiervan. De prachtige illustraties sluiten perfect aan en zorgen voor een liefelijke sfeer. Je gaat van het meisje en de ster houden.  Geniet van het prentenboek Mijn eigen ster. Kijk naar de heldere hemel en wie weet … zie je de ster stralen.

Suggesties bij het boek:

  • Zorg voor sterren in verschillende grootte. Leg ze van groot naar klein.
  • Hoog aan de hemel straalt een ster. Wat rijmt er op ‘ster’?
  • Geef een aantal sterren een nummer en leg ze door elkaar in de kring. Neem een ster weg. Kunnen de kinderen ontdekken welke weg is?
  • In het boek Mijn eigen ster zorgt het meisje voor de ster. Houd een kringgesprek over ‘zorgen voor’. Is er iemand in de omgeving waar jullie voor kunnen zorgen? Maak een leuke verrassing voor hem/haar.
  • Gooi een aantal sterren in de kring. Laat kinderen de sterren tellen.

Geschreven door Els van Dijck

Ik ben ik, jij bent jij – Karl Newson en Kate Hindley

Het verhaal

Ik ben ik en jij bent jij is een luchtig en humoristisch verhaal over verschillen en overeenkomsten, en is knap op rijm vertaald door Bette Westera. Dit vrolijke prentenboek gaat over verschillen en overeenkomsten. Karl Newson weet de thema’s acceptatie en tolerantie subtiel door te laten schemeren, terwijl humor de boventoon blijft voeren. Jij bent zus en ik ben zo, en dat is prima. En in sommige dingen zijn we juist hetzelfde, dat is grappig!

In drie woorden

Vrolijk, humoristisch, rijmend.

In meer woorden

Als je dit boek voor het eerst in je handen hebt, wordt je meteen vrolijk en blij. Hij springt er echt uit tussen andere boeken. De kaft is kleurrijk en gezellig druk, de illustraties zijn heel sprekend. Met weinig tekst laat de auteur Karl Newson ons op een positieve manier alle tegenstellingen zien, o.a. aardig en kwaad, stil zitten en gaan, warm en koud, boven en onder. We drinken allemaal, maar ieder op een eigen manier. Zwemmen kunnen we ook, maar de een wat verder dan de ander. Zo maakt hij duidelijk dat iedereen anders is en dat juist fijn is. Iedereen is ergens anders goed in. De illustraties zijn super mooi gemaakt. Grappig, vol details en in vrolijke, felle kleuren. De illustraties vullen de tekst perfect aan. Ze geven een goed beeld van wat er op de pagina geschreven staat. Je zou denken dat het wellicht te druk wordt, maar op de een of andere manier klopt het helemaal. In het boek staat niet heel veel tekst. De tekst die er staat is grappig en op rijm. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben nat, jij bent kledder. Ik zwem ver, maar jij zwemt verder’. Ik vind het mooi in balans. Het maakt het verhaal en de boodschap van het boek goed te begrijpen voor jonge kinderen. Dit boek is zeer geschikt om te gebruiken in een kleuterklas. Daarna kan je het gesprek aangaan over anders zijn/verschillend zijn.

Suggestie bij het boek:

Ik heb na het lezen van dit boek levend ‘Wie ben ik’ gedaan in de klas. Één kind gaat daarbij naar de gang. Met de overgebleven kinderen spreek je af wie hem is. De kinderen bekijken dat kind nog even goed. Daarna mag het kind op de gang de klas weer binnenkomen. Het is de bedoeling dat hij/zij met gesloten vragen erachter komt ‘welk kind hem is’. Bijvoorbeeld, is het een meisje? Als het antwoord ja is, gaan alle jongens zitten. Heeft ze blond haar? Heeft ze een bril op? etc. Uiteindelijk blijft er 1 kind over. De kinderen leren zo goed naar elkaar te kijken en ervaren dat iedereen er anders uitziet en anders is!

Veel plezier met dit leuke boek!

Geschreven door Dieke Grootscholten

Waar is mijn trui? – Nicola Slater

Raf is dol op zijn roze trui.
Maar op maandag is de trui weg…
‘Waar is zijn trui?’

Het verhaal

Raf is dol op zijn roze trui. Maar op een dag is zijn lievelingstrui nergens te vinden. Hij zoekt overal: boven, beneden, binnen en buiten. Waar kan de trui toch zijn? Zoek je mee?

In drie woorden

Grappig, zoeken, tellen.

In meer woorden

In Waar is mijn trui? ga je met Raf op zoek naar zijn lievelingstrui. Samen kijk je op verschillende plekken o.a. in de kledingkast, de kelder, de badkamer en in de tuin. Raf vraagt iedereen om hulp. Hij loopt naar de kleine katjes, de lama’s, de biggetjes en al zijn andere vrienden. Maar ze weten allemaal van niks. Tot slot vraagt Raf zich af of iemand hem gestolen heeft. Dat kan dan maar één iemand zijn …

Waar is mijn trui? is een kartonboek van klein formaat. Een vrolijk telboek waar veel in te tellen valt. Je telt tien kleine katjes in de kledingkast, ziet negen dansende lama’s, acht ballerina-biggetjes, zeven skiënde puppy’s , zes kletsnatte merels en zo tel je verder terug tot Raf bij twee vuurrode vossen is. Het boek heeft verrassende flapjes en doorkijkjes. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid van kinderen. Wat zit er achter of wat zie je wanneer je door het raam kijkt? Samen met Raf komen ze op verschillende plekken in en rondom het huis. Zo blijven ze betrokken bij het verhaal. De illustraties bij het verhaal zijn ontroerend. Ontdek het kleine traantje bij Raf, zie zijn verbaasde blik of kijk naar zijn hangende hoofd. Waar is mijn trui? Een verrassend zoek-telboek. Help je Raf mee zijn trui te zoeken?

Suggestie bij het boek:

Met dit verhaal krijgen kinderen inzicht in plaats bepalende begrippen. Raf zoekt overal o.a. boven, beneden, in, achter, binnen en buiten. Leuk om hierna een voorwerp te verstoppen en kinderen te laten zoeken. Kunnen zij, met een plaats bepalend begrip benoemen, waar ze het voorwerp gevonden hebben?

Geschreven door Els van Dijck

De gigantische koffer – Robert Munsch en Michael Martchenko

Wat zou jij meenemen als je een gigantische koffer had?

Het verhaal

Kelsey gaat op en neer: van papa’s huis naar mama’s huis en een week later weer terug. Eigenlijk zou zij in één huis moeten wonen en zouden mama en papa naar haar toe moeten komen, vindt ze. Kelsey sleept zich te pletter met haar koffer, en haar koffer wordt ook nog steeds voller.

In drie woorden

Humor, boodschap en identificeren.

In meer woorden

De gigantische koffer vertelt het verhaal van Kelsey. Zij heeft gescheiden ouders en moet iedere week heen en weer reizen tussen haar vader en moeder. Kelsey neemt eerst gewone dingen mee: schone kleren, kleurpotloden, boeken. Maar Kelsey mist haar schilderij die ze bij mama thuis heeft en ze vindt het kussen bij papa thuis zo fijn. Zo neemt Kelsey steeds meer dingen mee in haar gigantische koffer. Uiteindelijk neemt ze zelfs de hond van mama mee naar papa. Maar zal de hond van mama wel goed overweg kunnen met de kat van papa? De schrijver van dit boek, Robert Munsch, heeft een hele duidelijke boodschap met dit verhaal: ‘Sommige dingen pakken heel goed uit als je het gewoon probeert, maar andere dingen pakken nu eenmaal niet zo goed uit, hoe goed je ook je best doet.’ Een prachtige boodschap, waarmee je een scheiding duidelijk uit kunt leggen aan kinderen. Kinderen leren dat je soms nog zo je best kunt doen, maar dat het dan soms toch niet lukt. Dat is niet erg, dat gebeurt iedereen wel eens. Daar kan niemand iets aan doen. Dit boek is zo geschreven dat kinderen met gescheiden ouders zich goed kunnen identificeren met de hoofdpersoon. De vrolijke illustraties van Michael Martchenko passen goed bij het verhaal. Aan de gezichtsuitdrukkingen valt goed af te lezen hoe het personage zich voelt. Wat opvalt is dat Kelsey op iedere illustratie heel vrolijk is. Je kunt dit verhaal voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar. Ga na het voorlezen met de kinderen in gesprek over het thema scheiden. Laat de kinderen eventueel vertellen uit eigen ervaring. Het boek is niet alleen geschikt voor kinderen met gescheiden ouders. Alle kinderen kunnen meepraten over de vraag: ‘Als jij één ding van thuis mee zou mogen nemen in jouw koffer, wat zou dat dan zijn en waarom?’

Suggestie bij het boek:

Dit boek leent zich erg goed voor het spelletje ‘Ik ga op reis en neem mee …’ Het verhaal is namelijk een stapelverhaal. Op iedere bladzijde worden eerst de spullen herhaald van de vorige pagina’s en er komt steeds één nieuw item bij in de gigantische koffer. Door de vele herhalingen in het boek, is dit boek heel geschikt om interactief voor te lezen.

Absoluut een aanrader om voor te lezen aan de jongste kinderen van de basisschool!

Geschreven door Reina Douma

Met de bus – Marianne Dubuc

Dit is de eerste keer dat ik alleen met de bus ga.

Het verhaal

Wat is het leuk in de bus! En wat is er veel te zien. Een meisje gaat voor het eerst helemaal alleen met de bus naar haar oma. Onderweg stapt een bever in met een geheimzinnig groot pakket, een luiaard zit de hele rit te slapen en een zakkenroller wordt betrapt voor hij zijn slag kan slaan. Als oma bij de eindhalte staat te wachten, is er heel veel te vertellen!

In drie woorden

Avontuur, reizen, belevenis.

In meer woorden

Het is best spannend wanneer je voor het eerst met de bus reist. In het prentenboek Met de bus reis je mee met een meisje dat alleen op reis is naar haar oma. Wat ziet het meisje en waar denkt ze aan? De tekst onder aan de pagina laat haar gedachten en waarnemingen zien. De meeste passagiers zijn dieren. Weten jouw kinderen welke dieren in de bus zitten? Het meisje ziet dieren in– en uitstappen, er gebeuren verrassende en opmerkelijke dingen en iedereen verwisselt wel een keer van plaats. Het meisje deelt koekjes met een wolfje, betrapt een vos op zakkenrollen en heeft plezier met een jongen. Opvallend is de passagier, die een krant leest. Op de krantenpagina staan woorden, die te maken hebben met de busrit. Het boek heeft de vorm van een bus, zo krijg je het gevoel dat je met de bus meereist. Open je het boek, dan zit je in de bus! De illustraties zijn in zachte tinten met kleurpotlood getekend. Dit geeft het boek een liefelijke uitstraling.
Daarnaast nodigen de illustraties de kinderen uit om zelf een verhaaltje te bedenken. Wat gebeurt er in de tunnel? Wat zou er in de doos zitten? Waar gaan de andere reizigers naar toe?  Het prentenboek biedt mogelijkheden om passagiers te tellen en om begrippen te oefenen zoals bijvoorbeeld, vooraan/achteraan, groot/klein en op/onder.

Suggestie bij het boek:

Na het lezen van dit boek zet je samen met de kinderen een paar stoelen achter elkaar en ze kunnen volop de busreis naspelen. Leg er verkleedkleren en enkele bijzondere voorwerpen bij zodat de fantasie van de kinderen geprikkeld wordt. Wacht af en toe een passagier bij een halte op. Wat weten ze jou te vertellen na hun busreis?

Geschreven door Els van Dijck

Wat eet een miereneter? – Ross Collins

Wat eet een miereneter? Het antwoord op deze vraag blijkt nog niet zo eenvoudig!

Het verhaal

De miereneter wordt wakker met honger. Maar wat eten miereneters ook alweer? Hij gaat langs bij allerlei andere dieren, op zoek naar het antwoord. Hij krijgt allerlei suggesties, maar niets past bij de miereneter. Wanneer hij een mierenhoop tegenkomt weet hij het ineens weer …

In drie woorden

Hilarisch, verrassend en veelzijdig.

In meer woorden

Dit prachtige prentenboek valt direct op door zijn felle kleur. De titel Wat eet een miereneter? maakt nieuwsgierig. Iedereen weet toch dat een miereneter gewoon mieren eet? Maar niets is minder waar. Dit grappige prentenboek is geschreven door Ross Collins. De miereneter is even vergeten wat hij eet. Hij gaat op zoek naar het antwoord. Onderweg vraagt hij verschillende dieren, maar niemand lijkt hem te kunnen helpen. Tot hij bij een mierenhoop komt … Het verhaal heeft een verrassend einde, wat het boek hilarisch maakt. De illustraties zijn groot. Op iedere twee pagina’s staat een dier met een nieuwe suggestie voor de miereneter. Dit prentenboek is daardoor prima om voor te lezen in een grote groep. De schrijver heeft een duidelijke tekstverdeling gemaakt, wat het voorlezen met verschillende stemmetjes makkelijker maakt. De tekst van de miereneter is namelijk dikgedrukt en de tekst van de andere dieren is cursief. Een ander leuk detail van het boek is dat op iedere pagina mieren te vinden zijn. Kinderen kunnen het boek al snel zelf lezen, doordat er veel herhaling in het boek zit. En je kunt goed uit de prenten opmaken wat er gezegd wordt.

Suggesties bij het boek:

Het boek is ook geschikt om in te zetten in de middenbouw van de basisschool. Het kan aangeboden worden bij het thema ‘Dierentuin’. Wat eten de dieren in de dierentuin? En zoek de verdieping door de dieren in te delen in omnivoren, carnivoren en herbivoren. Laat de kinderen de verblijven van de dieren knutselen en laat daarin duidelijk zien wat er gegeten wordt. Of laat de kinderen duo-lezen. Door de goede tekstverdeling is het duidelijk wie wanneer aan de beurt is. Dit is weer eens iets anders dan het stillezen en de kinderen vinden het geweldig!

Een veelzijdig prentenboek met een hilarisch einde, dat de kinderen keer op keer weer willen horen!

Geschreven door Reina Douma

Fee wenskonijn – Sam Loman

Fee stopt de pot vol met alles wat ze kan vinden.
Het lijkt wel een cadeautjespot!

Het verhaal

Fee versiert een grote glazen pot en stopt hem vol knutselwerkjes, tekeningen en andere leuke spulletjes. Als haar vriendjes vragen of ze ook iets uit de cadeautjespot mogen, vindt Fee dat best moeilijk.

In drie woorden

Vriendschap, vrolijk, delen.

In meer woorden

Iedereen heeft wel eens een momentje van verveling. Fee verveelt zich. Van haar moeder krijgt ze een glazen pot. Deze versiert Fee met mooie stickers en om de bovenkant knoopt ze een roze lint. Ze stopt de pot vol met alles wat ze kan vinden. Fee is trots op haar pot en loopt ermee naar buiten. Ze komt enkele vriendjes tegen, die graag iets uit haar pot willen hebben. Fee vindt het moeilijk iets af te geven. Wanneer ze even uitrust, denkt Fee aan haar vriendjes. Ze is niet aardig geweest. Op dat moment hoort ze gesnik. Het is Victor. Hij voelt zich verdrietig en alleen. Fee laat Viktor iets uit haar pot kiezen. Vanaf dat moment ontdekt Fee dat delen leuk is, iedereen wordt er vrolijk van.

Fee wenskonijn is een vrolijk prentenboek voor jonge kinderen waarin de onderwerpen delen, vriendschap en aardig zijn voor elkaar aan bod komen.  Het verhaal past in de belevingswereld van jonge kinderen. Zij vinden het soms moeilijk om iets te delen. Na het lezen van dit verhaal praat je met de kinderen over delen. Wat voelen kinderen als iemand niet iets met ze deelt? Hoe voelen ze zich wanneer er gedeeld wordt? Moet je altijd alles delen?  In de tekst staan enkele woorden vetgedrukt. Dit zijn woorden waar even de nadruk op wordt gelegd. Aan de hand van deze woorden kunnen jonge kinderen het verhaal navertellen. De illustraties van Sam Loman zijn opnieuw prachtig. De lichte pastelkleuren zorgen voor sfeervolle prenten. Jonge kinderen hebben iets met dieren. Ze zien meteen dat Fee een poes is en ontdekken daarna de andere vriendjes. Aan de gezichtsuitdrukkingen van de dieren is goed te zien hoe ze zich voelen: trots, vrolijk, teleurgesteld, verdrietig of blij. Een mooie gelegenheid om jouw kinderen ook deze gevoelens te laten tonen.

Suggestie bij het boek:

De cadeautjespot van Fee wenskonijn is aan het eind leeg. Help jij haar met het vullen van deze pot? Maak een cadeautjespot voor in de klas.
Zorg voor een mooie glazen pot. Laat enkele kinderen deze pot versieren met stickers, knopen, linten en glitters. Alle kinderen mogen een kleine verrassing in de pot stoppen. Op een verjaardag mag de jarige job iets uit de cadeautjespot nemen.

Geschreven door Els van Dijck