Het juf Sanne boekenjournaal 7

In het zevende boekenjournaal vind je dit keer boeken over uitvinder, ontdekkers en onderzoekers. Het recensententeam met Dieke, Els, Reina, Sigrid, Monique en juf Sanne zijn voor jullie in verschillende boeken rondom dit thema gedoken.

50 Helden – Lily Murray

Welkom bij de prijsuitreikingen!
Komt dat zien, komt dat zien!
De prijsuitreiking gaat beginnen.

Het verhaal

Vijftig mensen uit de wereldgeschiedenis bereiden hun toespraken voor. Ze komen in aanmerking voor prijzen waarmee hun beroemde prestaties (en de dingen waar je niets van wist) worden geëerd. Wie wint de prijs voor het slechtst gehumeurde muzikale genie? Wie wordt de betoverendste dreuzel? En wie krijgt de prijs voor prijzen uitreiken?

In drie woorden

Inspirerend, leerzaam, speels.

In meer woorden

Dit boek neemt je mee langs 50 uiteenlopende mensen die belangrijk zijn, of zijn geweest, in onze geschiedenis. Van de uitvinder van het internet tot fossielenjagers, van voetballers tot wetenschappers. We gaan met dichteres Sappho terug tot 630 v. Chr. en we eindigen met Malala Yousafzai in het heden. Per persoon is een dubbele pagina gereserveerd waarop de bijzonderheden zijn vermeld. Elke persoon heeft een prijs gekregen. Het boek begint met Albert Einstein met de prijs voor ‘Nieuwsgierig zijn’. Er is een stukje over zijn leven geschreven naast zijn portret. Onder het portret staat een quote: ‘Ik heb geen bijzondere talenten. Ik ben alleen onbedwingbaar nieuwsgierig.’ Verder kan je op deze pagina redenen vinden waarom Einstein de prijs voor nieuwsgierig zijn heeft gewonnen. Bijvoorbeeld omdat hij ervoor heeft gezorgd dat mensen het universum anders gingen bekijken. De pagina aan de rechterkant ziet eruit als een fotoalbum. Hierop staan wat foto’s met weetjes over deze persoon. Hier staan verrassende dingen bij. Zo leer je dat Lincoln een kalkoen als huisdier had, dat Leonardo da Vinci achterstevoren schreef, Ghandi zijn eigen kleding spon in de gevangenis en Nobel gedichten en romans schreef. Niet alle personen hebben een dubbele pagina in het boek gekregen. Sommige personen staan met zijn vieren op een pagina, bijvoorbeeld op de pagina ‘De prijzen voor briljante ideeën.’ Op deze pagina staan vier personen vermeld die met hun ideeën en uitvindingen de wereld hebben veranderd. Zij worden kort beschreven. De illustraties van Ana Albero zijn erg mooi. Ze zijn kleurrijk en speels. De tekst en de illustraties vormen samen één geheel. De personen op de illustraties zijn goed te herkennen.

Dit boek is een must-have in je boekenkast. Het is niet alleen ontzettend leerzaam, maar het zal de kinderen (en jezelf) ook inspireren!

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten

Het proefjesschrift van opa – Folkert Oldersma en Chris Vosters

Kom, laten we op onderzoek gaan!

Het verhaal

Aika gaat logeren bij opa. Tegen haar zin, want ze kent hem nauwelijks. Mama en opa hebben namelijk al heel lang ruzie. Maar Aika wordt aangestoken door haar grootvaders passie voor wetenschap en techniek. Ze besluit om iets aan de familietwist te doen en wordt daarbij gesteund door opa’s slechthorende buurjongen Charles. Maar dan wordt er ingebroken in opa’s werkplaats …

In drie woorden:

Spannend, interactief en onderzoeken.

In meer woorden:

Als Aika op een dag thuiskomt, blijkt haar moeder een ongeluk te hebben gehad. Ze moet in het ziekenhuis blijven en Aika moet noodgedwongen bij haar opa logeren, die ze nauwelijks kent. Opa en haar moeder hebben al jaren ruzie en komen dus ook niet meer bij elkaar over de vloer. Aika ontdekt dat haar opa eigenlijk best wel aardig is. Ook ontmoet Aika de buurjongen van opa, Charles. Charles is slechthorend, maar Aika en Charles kunnen elkaar al redelijk snel begrijpen. Opa is een uitvinder. Charles kijkt op tegen opa, hij wil zelf ook graag uitvinder worden. Aika ontwikkelt tijdens haar bezoek bij opa een passie voor de wetenschap. Wanneer ze naar huis gaat, heeft opa een verrassing voor haar. Om Aika beter te laten worden in het onderzoeken van dingen, geeft opa haar een proefjesschrift mee. Zo kan ze leren om haar eigen onderzoeken te doen. Opa is ondertussen vaak in zijn woonwagen, die naast het huis staat, bezig aan zijn nieuwste uitvinding. Maar op een dag wordt er ingebroken in de werkplaats van opa, lukt het Aika, Charles en opa om de dader op te sporen?

Het proefjesschrift van opa is een spannend, grappig boek geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Door de verschillende onderbrekingen en de vlotte schrijfstijl leest het verhaal lekker door. Het verhaal is geschreven door de ogen van Aika. Je leest wat er gebeurt, maar ook de gedachten van Aika. Hierdoor beleef je het verhaal intenser en kun je je goed inleven in de hoofdpersoon. Folkert Oldersma, de schrijver van dit boek, heeft veel verschillende boeken en verhalen geschreven. Hij geeft cursussen en gastcolleges over onder andere wetenschap en techniek, science op school en onderzoeken en ontwerpen. Hij heeft ook verschillende projecten en onderwijsmethodes geschreven. Niet zo gek dus dat er in dit boek thema’s als wetenschap en techniek, uitvinden en proefjes aan de orde komen. De zwart-wit illustraties van Chris Vosters passen goed bij het verhaal. Door de duidelijke gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal weet je precies hoe de personages zich voelen.
Soms wordt het verhaal onderbroken door recepten, proefjes of uitleg over een moeilijk begrip. Dit is in een hokjesschrift geschreven, net als het proefjesschrift van opa. De recepten en proefjes staan stap voor stap beschreven. Je kunt de proefjes en recepten zo gemakkelijk zelf uitproberen. Een spannend boek om lekker te lezen of om zelf mee aan de slag te gaan!

Tip: Maak een proefjesschrift voor alle kinderen in de klas. Zet zes tot acht verschillende proefjes klaar in het lokaal. Je kunt hiervoor ook proefjes uit het boek gebruiken. Verdeel de kinderen in zes tot acht groepjes. Ieder groepje begint bij een ander proefje. Zorg ervoor dat de proefjes ongeveer even lang duren of dat de kinderen die eerder klaar zijn even iets anders kunnen doen zonder de andere groepjes te storen. Bij ieder proefje hoort een bladzijde of meerdere bladzijdes uit het proefjesschrift. In het proefjesschrift staat hoe je te werk gaat en ook staan er enkele onderzoeksvragen in. Net als Aika moeten de kinderen eerst hun hypothese opschrijven, daarna doen ze het proefje drie keer en schrijven ze hun conclusie op in het proefjesschrift. Na vijftien minuten wisselen de groepjes door, net zo lang totdat alle kinderen alle proefjes hebben gehad. Daarna delen de kinderen d.m.v. wandel en wissel uit hun bevindingen met elkaar. De kinderen kiezen allemaal één proefje om over te vertellen, bijvoorbeeld de bijzonderste, indrukwekkendste of het leukste proefje dat ze hebben gedaan.

Recensie geschreven door Reina Douma

Armstrong – Torben Kuhlmann

Misschien wel het mooiste boek in mijn boekenkast!

Het verhaal

Amerika, 1954. Een kleine muis ontdekt door zijn telescoop dat de maan een bol van steen is, en geen gatenkaas zoals hij en de andere muizen lang hebben gedacht. Als hij hoort dat er ooit al een muis heeft gevlogen, neemt hij een besluit: ‘Ik word de eerste muis op de maan!’. Een spannend verhaal met achterin een korte geschiedenis van de ruimtevaart.

In drie woorden

Leerzaam, avontuurlijk, sfeervol.

In meer woorden

Wat een prachtig vormgegeven boek. Het staat vol met de meest adembenemende illustraties! Soms zijn ze bijna fotografisch. De realistische manier van tekenen spreekt de kinderen enorm aan. Het bewijst ook dat prentenboeken niet alleen geschikt zijn voor peuters en kleuters. Dit boek is zeker ook erg geschikt voor de andere klassen van de basisschool. Alleen al vanwege de prenten is dit boek de moeite van het bekijken waard. Het boek vertelt het verhaal van een muis die zich als doel heeft gesteld om de eerste muis op de maan te zijn. Het geeft een goed beeld van de geschiedenis. De problemen waar de muis in het verhaal tegenaan loopt, zijn problemen waar wetenschappers destijds ook tegenaan liepen. Hoe zorg je ervoor dat de raket niet verbrand in de dampkring? Hoe zorg je ervoor dat je genoeg zuurstof hebt? En net als in het boek geloofden ook toen mensen niet dat het mogelijk zou zijn om naar de maan te gaan. Toch hebben zij doorgezet en hebben ze geprobeerd de problemen die ze tegenkwamen op te lossen. Misschien is dit ook de les van dit boek. Durf te dromen en geef niet op bij de eerste problemen die je tegenkomt. Achterin het boek wordt een beknopte geschiedenis van de ruimtevaart gegeven, met mooie portrettekeningen van belangrijke wetenschappers en astronauten. Zelfs de eerste dieren om de ruimte zijn hierin opgenomen. Torben Kuhlmann maakte als afstudeerproject het boek Lindbergh. Door dit boek werd hij direct bekend, met Armstrong heeft hij opnieuw een pareltje afgeleverd.

Dit mooie en bijzondere boek mag echt niet ontbreken in het thema de ruimte!

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten

Het atelier van Flora – Kristina Digman

Flora betekent ´bloem´ – is dat niet leuk? Misschien ben ik zo genoemd omdat ze toen al dachten, dat ik graag buiten zou zijn. Ik ben een dingenzoeker. Of een dingenvinder. Maar eigenlijk vinden de dingen mij.

Het verhaal

In dit boek laat Flora zien wat zij allemaal vindt in de natuur, en wat je er vervolgens mee kunt maken.

In drie woorden

Natuur, creatief, herfst.

In meer woorden

Dit prachtige boek over de natuur is geschreven en geïllustreerd door Kristina Digman. Het is een heerlijk boek om in te kijken en ideeën op te doen van wat je allemaal kunt doen met je natuurschatten. Het boek leent zich goed voor het thema herfst of bos, maar je kunt het ook zeker gebruiken als je werkt over de natuur in het algemeen. In dit boek maak je kennis met Flora. Flora is een dingenzoeker. Of een dingenvinder. Als ze thuiskomt heeft ze altijd haar zakken vol met zaadjes, blaadjes, stokjes en andere dingen die ze buiten heeft gevonden. Ze bedenkt dan wat ze van die natuurvondsten kan maken. Zo worden er visjes gemaakt van essenzaden, egels van bolsters, en mooie hangertjes van eikeltjes. Naast creatieve tips is het boek ook prima als naslagwerk voor kinderen te gebruiken want het heeft duidelijke illustraties van verschillende soorten bladeren en zaden.Het boek is voor iedere natuur- of knutselliefhebber een aanrader, zeker tot een jaar of 10 zal het kinderen aanspreken.

Tip: Introduceer dit boek na een herfstwandeling en laat kinderen de gevonden bladeren opzoeken in het boek.

Recensie geschreven door Monique van Essen

Het ei – Diet Groothuis en Ingrid & Dieter Schubert

Waar komen wij eigenlijk vandaan? Hoe is onze aarde ontstaan met al zijn pracht en praal?

Het verhaal

Het begon allemaal met een EI
een ongedacht groot EI.
Je kon het niet missen.

Diet Groothuis en Ingrid & Dieter Schubert laten in dit wervelende prentenboek zien wat een ongelooflijk krachtig moment het begin van alles moet zijn geweest.

In drie woorden

Poëtisch, fantasievol en mysterieus.

In meer woorden

Wauw, als je dit prentenboek ziet staan, maakt het je direct nieuwsgierig. De mysterieuze voorkant spreekt mij enorm aan.
Dit prachtige prentenboek is geschreven door Diet Groothuis. Zij schrijft boeken en gedichten voor volwassen en kinderen. Dit prentenboek is poëtisch geschreven. De woorden zijn zorgvuldig gekozen en zorgen ervoor dat het leest als een gedicht. De illustraties van Ingrid & Dieter Schubert passen heel goed bij de tekst. Op iedere pagina staat één kleur centraal. Op de illustraties staan dieren, bloemen en planten door elkaar heen getekend. Je ziet dieren van nu getekend, maar ook dieren die allang uitgestorven zijn. De illustraties geven het boek een dromerige, mysterieuze sfeer. Je blijft heen en weer bladeren om de prachtige illustraties nog eens te bekijken.

Dit prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Lees het prentenboek voor aan de kinderen van de bovenbouw. Filosofeer met hen over het begin van alles. Hoe is het allemaal ooit begonnen? Waar komen wij vandaan? Kinderen kunnen op deze leeftijd heel goed benoemen hoe zij denken dat het ooit begonnen is. Tegen Diet Groothuis wil ik zeggen: Ga alstublieft door met het schrijven van deze prachtige, poëtische prentenboeken!

Recensie geschreven door Reina Douma

Van klein tot groots: Marie Curie – Maria Isabel Sánchez Vegara

Het verhaal

Toen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap.

In drie woorden

Geschiedenis, inspirerend, leerzaam.

In meer woorden

Dit boek komt uit de informatieve prentenboekserie ‘Van klein tot groots’ die op een toegankelijke manier aandacht besteedt aan belangrijke vrouwen in de wereldgeschiedenis. In dit deel wordt het leven en het werk van Marie Curie beschreven. Marie Curie wilde al vroeg wetenschapper worden, maar mocht niet verder studeren omdat ze een vrouw was. Daarom ging ze naar Parijs waar ze al snel de beste studente was. Daar leerde ze Pierre kennen, ook een wetenschapper, met wie ze trouwde. Samen deden ze wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van scheikunde en natuurkunde. Ze wonnen een Nobelprijs voor het ontdekken van radium en polonium. Na de dood van Pierre, wint Marie nog eens een Nobelprijs. Zij is de eerste persoon die deze prijs twee keer wint. Het boek eindigt met een boodschap van Marie: ‘Er is in het leven niets om bang voor te zijn, alleen een heleboel om te leren begrijpen’. Het boek is vlot geschreven. Op elke pagina staan een paar regels tekst met daarbij een paginagrote kleurenillustratie van Frau Isa. Dit zijn ware kunstwerkjes. Ze heeft een bijzondere manier van tekenen, in Wenen zijn schilderingen van haar op gebouwen te vinden. Ik denk dat je jonge kinderen met deze serie op een makkelijke manier kennis kan laten maken met invloedrijke vrouwen. Ze leren dat niets onmogelijk is in het leven. Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Recensie geschreven door Dieke Grootscholten

WOW – Reis naar de maan – Mack van Gageldonk

Ga je mee op reis naar de maan?

Het verhaal

‘Een kleine stap voor een mens, een grote sprong voor de mensheid.’
Dat zei astronaut Neil Armstrong toen hij als eerste mens op de maan stapte. Maar wat ging er vooraf aan die spannende reis naar de maan? Hoe hebben de astronauten zich voorbereid? En wat deden ze nadat ze op de maan waren geland? Hoe ziet de maan er van zo dichtbij uit? Reis mee naar de maan en ontdek alles over maankraters, de Apollo 11-missie en de manen rond andere planeten. Tien, negen, acht …

In drie woorden

Informatief, indrukwekkend en duidelijk.

In meer woorden

Wow! is een serie informatieve boeken voor kinderen, geschreven door Mack van Gageldonk. Deze serie is bedoeld voor dieren, planten en verschijnselen die zo bijzonder zijn, dat je er helemaal stil van wordt en nog maar één woord kunt zeggen: Wow! Ik ben een grote fan van deze serie. In de boeken wordt heel duidelijk, in voor kinderen begrijpelijke taal, uitleg gegeven over bijzondere verschijnselen. De tekst wordt ondersteund met prachtige foto’s. In dit deel, Reis naar de maan, word je meegenomen naar de eerste maanlanding van 1969. In verschillende hoofdstukken wordt o.a. uitgelegd wat de functie van de maan is, welke manen en planeten er zijn en hoe de maan eruit ziet. Daarnaast wordt er verteld over de eerste maanlanding en wat eraan vooraf is gegaan. Hoe word je een astronaut en hoe bereid je je voor op een ruimtereis? Hoe ziet zo’n reis eruit en hoe werkt een raket? Allemaal vragen waar je in dit boek antwoord op krijgt. Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 5 jaar. Neem de kinderen van de middenbouw mee op een echte ruimtereis!  Bouw met de kinderen een raket en speel de eerste maanlanding van 1969 na. Fantaseer met de kinderen over hoe de maan eruit zal zien. Wonen er mensen op de maan? Groeien er planten op de maan? Is er water te vinden op de maan? Allemaal vragen die je de kinderen kunt stellen en waar zij zeker een idee bij zullen hebben. Ontdek daarna met behulp van het boek hoe de maan er daadwerkelijk uit ziet. Een indrukwekkend mooi, informatief boek waar je als leerkracht heel blij van wordt.

Recensie geschreven door Reina Douma