Spellenrecensie en winactie – De betoverde toren, Pearls en Monster Mania

Ook deze keer laat het juf Sanne team jullie weer een aantal leuke spellen zien. Lekker veel inspiratie voor thuis of in de klas en ook deze keer kun je één van de spellen winnen! Juf Els test voor jullie deze drie spellen:

De betoverde toren

Help! De prinses is gevangen genomen en de boze tovenaar heeft de sleutel in het bos verstopt. Ga hem snel zoeken! Maar pas op, de tovenaar probeert je voor te zijn. Vind je de verstopplaats van de sleutel, dan mag je proberen om de prinses te bevrijden. Maar wat is dat? De toren is betoverd! Alleen als je de sleutel in het juiste hangslot steekt, springt de prinses vrolijk uit de toren.

Inhoud van de doos

Het spel zit in een grote doos. Wanneer je de doos opent zie je het grote speelbord al liggen. Daarnaast vind je een klein speelbord, een toren, een metalen sleutel, drie speelstukken (de prinses, de tovenaar en Robin), een symbolendobbelsteen, een getallendobbelsteen, zestien fiches en een boekje met de spelregels.

De bedoeling van het spel

Samen met de andere spelers ga je op zoek naar de sleutel om de prinses te bevrijden. Maar dat is nog niet alles. Om de toren hangen verschillende hangsloten. Kies het juiste hangslot. Alleen als de sleutel in het goede hangslot wordt gestoken, springt de prinses van vreugde een gat in de lucht en is ze bevrijd.

Dit spel speel je met twee tot vier kinderen. Eén van de spelers speelt de tovenaar. Hij heeft de prinses opgesloten in de toren. De andere spelers vormen een team en zijn samen ‘Robin’. De tovenaar verstopt de sleutel zodra de andere spelers hun ogen hebben gesloten, onder één van de zestien fiches. Wanner dit gebeurd is, mogen de spelers hun ogen openen en kan het spel beginnen. De spelers gaan zo snel mogelijk op zoek naar de sleutel. De tovenaar heeft een achterstand omdat hij weet waar de sleutel ligt. Het team ‘Robin’ krijgt de getallendobbelsteen en de tovenaar de symbolendobbelsteen. Beiden dobbelen gelijk. Op de symbolendobbelsteen is te zien welk speelstuk als eerste verplaatst mag worden. Rood is Robin, blauw is de tovenaar. De getallendobbelsteen geeft het aantal plaatsen aan. Het blauwe getal geldt voor de tovenaar, het rode getal geldt voor Robin. Komt Robin op een speelveld en hoort hij ‘klik’, dan heeft hij de sleutel gevonden. Hij pakt de sleutel, draait het fiche om en legt deze terug in de desbetreffende opening. Hierna mag hij proberen om de prinses te bevrijden. Hij kiest één van de hangsloten en steekt de sleutel hierin. Is de prinses vrij? Nee … dan is het een vals slot. Onthoud dit goed. De zoektocht naar de juiste sleutel begint opnieuw. De tovenaar verstopt de sleutel, Robin begint weer op één van de startvelden en de tovenaar op het startveld met de ster.
Heeft de tovenaar de prinses bevrijd, dan wint hij. Heeft één van de spelers uit het team ‘Robin’ de prinses bevrijd, dan wint het hele team.

In de praktijk

De betoverde toren is een geweldig spel. Geboeid zaten mijn kleuters te luisteren naar de inleiding van het verhaal. Dit staat in het boekje ‘spelregels’. Ze willen dolgraag de prinses bevrijden. Nadat de spelregels zijn verteld, wordt het spel gespeeld. Eén van de kleuters is de tovenaar, hij speelt met de blauwe pion. De andere vormen het team ‘Robin’ en spelen met de rode pion. Om de beurt gooien ze met de dobbelstenen. Ze zien meteen wie als eerste zijn pion mag verzetten. In het begin kijken de kinderen alleen naar de ronde cirkels, ze vergeten naar de lijnen te kijken. Hier moeten ze wel op geattendeerd worden. Ze moeten leren om vooruit te kijken en te bedenken welke route ze nemen om te zorgen dat ze de sleutel vinden. Na een aantal keren spelen gaat dit goed, je ziet dat de kinderen met elkaar gaan overleggen over het verplaatsen van ‘Robin’. Ze onthouden de plekken waar de pion al heeft gestaan, daar ligt geen sleutel. De kinderen zijn gefocust op de sleutel. De pionnen zijn magnetisch, de sleutel klikt eraan zodra een pion erboven staat. Wanneer ze deze gevonden hebben, wordt een van de hangsloten gekozen en steken ze de sleutel in het sleutelgat. Je ziet de spanning op de gezichten. De kinderen juichen als de prinses bevrijd is of er klinkt een “zucht”. Helaas, het was niet het juiste slot. Er wordt een nieuwe zoektocht gestart. Ze weten nu welk sleutelgat het niet is!

Wat vindt juf Els ervan?

Het spel De betoverde toren is een eenvoudig spel. Het kan al snel met jonge kinderen gespeeld worden. Leuk is dat er een coöperatief element in zit. De kinderen overleggen samen over het verplaatsen van de rode pion. De spelers houden de tovenaar goed in de gaten. Die weet namelijk waar de sleutel ligt en mag niet eerder op deze plek komen. In dit spel zit uitdaging. Elke keer wordt de sleutel op een andere plek verstopt en is het de vraag welk hangslot geopend kan worden. De kinderen vinden het spel spannend. Horen ze ‘klik’, dan hebben ze de sleutel gevonden en mag er een poging gedaan worden om een hangslot te openen. Is dit het juiste hangslot? Dan springt de prinses van vreugde een gat in de lucht.

Ben je klaar om de prinses te bevrijden? Stap dan door het donkere bos en ga op zoek naar de sleutel, die tovenaar Ravenhorst heeft verstopt.


Pearls

Op zoek naar glimmende parels duik je naar de bodem van de helderblauwe zee. Je kunt je adem niet lang inhouden, dus af en toe moet je boven water komen om je verzamelde schatten te verkopen. Wie veel gelijke parels heeft gevonden, kan daar mooie halskettingen van maken en de waarde ervan nog meer verhogen. Duik mee met juf Els in dit spannende spel.

Inhoud van de doos:

Het spel Pearls zit in een klein doosje. Hierin zitten 100 parelkaarten ( kaarten in verschillende kleuren met een waarde), 10 halskettingkaarten en de spelregels.

De bedoeling van het spel

In Pearls ga je parelkaarten verzamelen van één kleur. Elke parel heeft een waarde. Kaarten met hogere waarden leveren veel punten op, maar hiervan zitten er niet veel in het spel. Kaarten met een lagere waarden zijn in trek. Heb je namelijk genoeg parels om daar een halsketting van te maken, dan wissel je al je parelkaarten in en krijg je bonuspunten. Het lijkt eenvoudig, maar er is nog een regel waar je rekening mee moet houden. Je mag maximaal tien kaarten in je hand hebben. Dit is een uitdaging. Het kan voorkomen dat net een speler, die voor jou zit, een halsketting in beslag neemt. Je moet dan schakelen en dit zorgt voor verrassende wendingen. Het doel van het spel is zoveel mogelijk ‘parel’ punten te verzamelen. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel.

Het spel speel je met twee tot maximaal 6 spelers. Afhankelijk van het aantal spelers haal je een aantal parelkaarten uit het spel. Dit is aangegeven in de bijgevoegde spelregels. De overgebleven parelkaarten worden geschud en iedere speler krijgt er 6. Deze neemt hij in zijn hand. Neem de bovenste zes kaarten van de stapel parelkaarten en leg deze open in een rij. Hiernaast komen de overige parelkaarten in een gedekte stapel te liggen. Neem de halskettingkaarten erbij en leg deze in volgorde van waarde op een rij aan een kant van de tafel. Zorg ervoor dat iedereen zicht heeft op de rij halskettingkaarten. Het spel kan beginnen door de jongste speler als startspeler aan te wijzen.

Om de beurt mag een speler een actie uit voeren. Hij heeft daarin een keuze: De speler kijkt naar de rij openliggende parelkaarten en kiest één kleur uit. Vervolgens neemt hij alle kaarten van die kleur in zijn hand. Hierbij let hij erop dat hij niet meer dan tien kaarten in zijn hand krijgt.  Nadat een speler kaarten in zijn hand heeft genomen vult hij de rij met openliggende kaarten aan tot zes. Deze worden van de gedekte stapel genomen. De speler kijkt naar zijn handkaarten, kiest één kleur en laat deze aan de andere spelers zien. Vervolgens legt hij deze kaarten gedekt voor zich neer. Dit wordt zijn telstapel. De speler moet tenminste één kaart op zijn telstapel leggen. Voordat hij zijn parelkaarten weglegt, kijkt hij of het aantal kaarten gelijk is aan de waarde van een open halskettingkaart op tafel. Ziet hij een halskettingkaart liggen, dan mag de speler deze nemen en met zijn parelkaarten gedekt op zijn telstapel leggen. Dit geeft hem straks bonuspunten.

Is de speler klaar met één van deze acties dan gaat de beurt naar de volgende speler. Het spel is afgelopen als de gedekte stapel leeg is of wanneer er geen open halskettingkaarten meer op tafel liggen. Hierna is iedere speler nog één keer aan de beurt. Hij mag alleen kaarten uit zijn hand op zijn telstapel leggen. Om de winnaar van het spel te bepalen, tellen alle spelers de punten bij elkaar van alle parel- en halskettingkaarten in zijn telstapel. Van het totaal trekt hij de punten van de kaarten in zijn hand af. De uitkomst wordt zijn eindscore.
De speler met de hoogste eindscore is de winnaar van het spel.

In de praktijk

Pearls is een prachtig spel. Ik heb het spel verschillende keren gespeeld met vier kleuters die uitdaging zoeken. Zij weten de getalsymbolen te benoemen, kunnen synchroon tellen en kleine optelsommen maken. Dit is belangrijk omdat ze maar tien handkaarten mogen hebben en ook moeten beslissen welke kaarten ze van de tafel kunnen pakken of hoeveel ze willen inwisselen. De kleuters vinden de gekleurde kaarten prachtig. De parel ligt te schitteren in een schelp. Ze ontdekken snel dat de kaarten een verschillende waarde hebben en zijn verbaasd dat er één kaart een waarde van nul heeft. Dat is de joker en kan gebruikt worden om een verzameling gekleurde kaarten aan te vullen om een halskettingkaart in te wisselen. De spelregels worden verteld en de kinderen zijn enthousiast om te beginnen. De eerste keren zie je dat ze heel snel kaarten uit de rij kiezen met dezelfde kleur. Ze willen namelijk heel veel kaarten krijgen. Het is dan ook even schrikken, als blijkt dat ze dan over de tien kaarten komen. Dit vraagt even oefening. Ondertussen kijken ze wanneer ze kaarten kunnen afleggen met een halskettingkaart. Ze vinden het spannend. Ze hebben heel snel door, dat dat bonuspunten zijn en ze willen allemaal graag winnen. De joker-kaarten worden snel gebruikt om een verzameling te maken. Naarmate we het spel vaker spelen, zie je dat ze slimmer worden. Joker-kaarten leveren namelijk ook geen punten op. Je ziet ook dat ze heel snel parelkaarten, in dezelfde kleur verzamelen om de eerste halskettingkaarten te bemachtigen. Daarvoor heb je namelijk maar vier of vijf kaarten voor nodig. Voor de kinderen wordt het een uitdaging, wanneer die eerste halskettingkaarten weg zijn uit de rij. Dan gebeurt het nogal eens dat er parelkaarten op de aflegstapel worden weggelegd, zonder dat ze bonuspunten opleveren. Ze moeten regelmatig een keuze maken en afwegen wat het beste is.  Bij het bepalen van de winnaar hebben de kinderen hulp nodig van een volwassenen. Alle waarden worden opgeteld. De kinderen wachten met spanning af, wie de winnaar is. Ze merken zelfs op, dat een grote stapel niet de meeste punten heeft. Het ligt helemaal aan welke waarden de parelkaarten hebben, die je hebt weggelegd.

Wat vindt juf Els ervan?

Mijn kleuters zijn dol op dit spel, vooral de meiden! Pearls komt regelmatig uit de kast. Het is een spannend spel waarbij de spelers parelkaarten verzamelen en tactisch een keuze moeten maken. Tot het eind blijft het spannend. Het spel verloopt steeds anders, afhankelijk welke kaarten er open op tafel liggen en welke door een van de spelers in de hand wordt genomen. Er zit veel uitdaging in. De kinderen vinden het fijn wanneer de juf of een leerling uit een hogere groep erbij zit. Dit geeft ze vertrouwen, dat ze het spel goed spelen. Er wordt veel geteld, de tien handkaarten of de parelkaarten, die open op tafel liggen. In iedere beurt moet er een keuze gemaakt worden en wordt er om een actie gevraagd. Niet altijd makkelijk. Maar de kinderen hebben vooral plezier en daar gaat het om!

Duik je mee naar de bodem van de zee.
Daar vind je parels, die mogen met je mee!
Wissel de kaarten voor de juiste ketting in
Dan heeft iedereen het naar zijn zin!


Monster Mania

Houd jij van monsters of ben je er een beetje bang voor?
In dit spel kom je heel veel monsters tegen. Zij willen allemaal graag bij jou horen. Maar jij wilt de engerds juist wegjagen! Het doel van het spel is te onthouden waar de griezels liggen, welke kleur en hoeveel ogen ze hebben. Dit gaat je helpen de engerds kwijt te raken. De speler die aan het einde van het spel de minste eigen monsters overheeft, is de monsterkampioen!

inhoud van de doos

Monster Mania speel je met 64 monsterkaarten (4 keer 16 monsters, met dezelfde achterkant), 8 zwervers en 12 opdrachtkaarten. Hierbij zijn de spelregels toegevoegd.

Het doel van het spel

Om het spel te spelen krijgt iedere speler een set monsterkaarten, dit zijn 16 kaarten met dezelfde achterkant. Deze kaarten worden goed geschud en zonder te kijken gedekt in een vierkant van 4 bij 4 op tafel gelegd. De zwervers worden geschud en krijgen, als gedekte stapel een plek midden op tafel. Tot slot worden de 12 opdrachtkaarten geschud. Twee opdrachtkaarten, mag je ongezien in de doos terugleggen. De overige 10 kaarten leg je naast de stapel met de zwervers.

Om de beurt mag een speler een opdrachtkaart van de stapel nemen. De opdracht wordt hardop voorgelezen. Alle spelers voeren vervolgens de opdracht uit. Ze draaien in hun eigen blok zoveel monsterkaarten om als de opdrachtkaart aangeeft. Het is daarbij de bedoeling zoveel mogelijk punten te verdienen. Wanneer iedere speler klaar is, worden de punten geteld. De speler die de meeste punten in een spelronde heeft gehaald is geheugenmonster. Hij mag één opengelegde kaart uit zijn blok onder de stapel zwervers leggen. De speler met het minst aantal punten is monstervanger. Hij neemt een kaart van de stapel zwervers, mag even kijken en legt hierna de kaart gedekt aan zijn blok. Op de opdrachtkaarten is in kleine ‘symbolen’ te zien wat de kinderen mogen doen. Het aantal kaarten omdraaien, wat de kleur van de monsters is en hoeveel ogen ze mogen hebben. Hierbij staan het aantal punten bij, wat ze kunnen verdienen. Een uitvoerige beschrijving van de opdrachtkaarten zit bij het spel. Is een opdrachtkaart gespeeld dan leg je deze opzij. Alle openliggende kaarten worden weer omgedraaid en een volgende speler begint een nieuwe ronde door een nieuwe opdrachtkaart van de stapel te nemen.
Het spel is afgelopen als alle opdrachtkaarten (10) zijn gespeeld en uitgevoerd zijn. De winnaar is de speler met de minste monsters met zijn eigen kleur achterkant en mag zichzelf de monsterkampioen noemen!

In de praktijk

Monster Mania is een spannend spel, waar het gaat om goed waarnemen en onthouden. De spelregels zijn duidelijk. Mijn kleuters konden zelf een vierkant maken met de 16 monsterkaarten. Na een eerste keer spelen hadden ze snel door, wat de opdrachtkaart laat zien.
Het is heel fijn wanneer kleuters de kleuren weten te onderscheiden en de getalsymbolen 1 t/m 4 herkennen. Door het spelen van Monster Mania oefenen ze het tellen. Een enkele keer hebben ze hierbij hulp nodig van een volwassene. Slimmeriken kun je een papier geven en de punten laten tellen door te turven. Blijdschap is er, wanneer ze geheugenmonster zijn. Ze mogen dan een monster kiezen en onder de zwervers leggen. Wanneer ze monstervanger zijn, zijn ze nieuwsgierig naar de kaart die ze krijgen. Deze wordt vaak als eerste in de volgende spelronde omgedraaid. Bij elk nieuw spel worden de monsterkaarten geschud, daardoor liggen ze steeds op een andere plek in het vierkant en is elk nieuw spel weer verrassend. Kinderen gaan tactieken bedenken om zo de meeste punten te behalen. Dan richten ze zich op de kleuren van de monsters, dan weer op de ogen … het blijft een uitdaging. Met jonge kinderen kun je een eenvoudig zoekspel spelen. Geef elk kind een aantal dezelfde monsterkaarten. Begin met vier kaarten en breid dit langzaam uit. Vervolgens geef je een zoekopdracht. Het kind wat als eerste een monster vindt, wat voldoet aan deze opdracht, legt dit monster in het midden of draait het monster in zijn rij om. Speel daarna verder door een nieuwe zoekopdracht te geven.

Ben jij klaar voor MONSTER MANIA?
Er kan er maar één de beste zijn.

Winactie

Wij mogen het spel Monstermania weggeven. Wil je kans maken om dit spel te winnen, mail dan het antwoord op onderstaande vraag:

Hoe heet de speler die in een spelronde de meeste punten haalt?

Stuur je mailtje onder vermelding van ‘winactie 999 games’ en vergeet niet je adresgegevens er bij te zetten! Reageer voor 7 januari 2020 als je kans wilt maken op het spel.