Spellenrecensie en winactie 999games

De komende periode test het juf Sanne team voor jullie een aantal spellen van 999 games. We laten drie verschillende spellen zien en één daarvan kun je winnen. We beginnen met een aantal spellen die teamlid Dieke voor ons testte.

Vlotte Geesten junior

Het populaire spel Vlotte Geesten kende ik al. Toen ik zag dat er een junior variant bestond, was ik gelijk enthousiast. Die wilde ik wel in de klas uitproberen! Vlotte geesten junior is een vereenvoudigde versie en is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Je kan het spel met minimaal twee en maximaal zes kinderen spelen.

Inhoud doos

● 4 houten speelstukken: een geel kuiken, een groene kikker, een wit spook en een roze varken
● 55 kaarten
● De spelregels

De bedoeling van het spel

De spelregels zijn eenvoudig; de drie dieren en het spook staan zo op tafel, zodat iedereen er goed bij kan. Je draait steeds de bovenste kaart van de stapel om. Iedere speler probeert nu zo snel mogelijk de voorwerpen die op de kaart in de juiste kleur zijn afgebeeld van tafel te pakken. Wie als eerste de juiste voorwerpen heeft gepakt, krijgt als beloning de kaart. Maar let op; op de kaarten kunnen ook meerdere voorwerpen in de juiste kleur afgebeeld zijn. Ook dat dier mag je pakken en zo verdien je een kaart van de stapel. Pak niet te snel! Als je het verkeerde dier pakt, scoor je geen punten. Wie aan het einde de meeste kaarten heeft en dus de meeste punten heeft, wint het spel.
Indien nodig is er een mogelijkheid om het spel moeilijker te maken. Er zijn kaarten waarop er een zwart spook is afgebeeld. Dan mag je helemaal geen dier pakken, ook als hij de goede kleur heeft. Ook kan je de regel invoeren dat je een kaart moet inleveren bij het verkeerd pakken. Zo is het spel ook voor de gevorderde spelers leuk om te spelen.

In de praktijk

Ik heb dit spel gespeeld met vier kinderen van vier jaar oud. Omdat dit spel echt gemaakt is voor jongere kinderen waren de spelregels snel duidelijk.  Ik merkte dat de kinderen in het begin geneigd waren om blind te grijpen naar een dier of naar het spook. Naarmate we het spel langer speelden, werd dit minder. Ze leerden om goed te kijken naar de afgebeelde dieren, om zo punten te kunnen verdienen. Ze waren erg fanatiek en al snel stond er een groepje kinderen om ons heen die ook mee wilden spelen. Sommige kinderen verbaasden me positief. Die hadden snel door welk dier ze moesten pakken. Ze waren meerdere keren zelfs sneller dan de juf!

Wat vindt juf Dieke ervan?

Dit spel is een waar succes. De kinderen leren om hun eerste impulsen te negeren, goed te kijken en snel te reageren. Een leuk spel om in de klas te gebruiken!

De zeven geitjes

Spelletjes spelen, ik ben er dol op. Niet alleen thuis speel ik graag spelletjes, maar ook in de klas. De zeven geitjes  van 999 games  is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en is te spelen met 2 tot 4 spelers.

Inhoud doos

Wat bij het openen van de doos direct opvalt, zijn de mooi vormgegeven speelkaarten. De tekeningen spreken de kinderen erg aan. Verder vind je in de doos acht dobbelstenen waarop afbeeldingen staan van gekleurde geitjes of van een wolvenpoot.

Aan de slag

Iedere speler krijgt twaalf kaarten in zijn hand. De overige kaarten worden op de tafel gelegd, dit is de trekstapel. Je begint je speelbeurt met het neerleggen van minimaal één tot maximaal acht kaarten uit je hand. Vervolgens gooi je maximaal drie keer met de dobbelstenen waarbij je probeert de kleuren te dobbelen van de kaarten die je op tafel hebt gelegd. Na elke dobbelbeurt leg je de dobbelstenen op de neergelegde kaarten van dezelfde kleur.

Lukt het je om na drie keer dobbelen al de kleuren van je neergelegde kaarten te dobbelen, mag je alle neergelegde kaarten op de aflegstapel wegleggen. Als het je niet lukt om de goede kleuren te dobbelen, neemt je álle kaarten weer in je handen en pak je een extra kaart van de trekstapel. Het is ook mogelijk dat je een wolvenpoot gooit. Deze dobbelsteen leg je opzij. Aan het einde van je beurt mag je evenveel kaarten uit je hand als het aantal gedobbelde wolven ‘schenken’ aan een speler naar keuze. De speler die als eerst geen kaarten meer in zijn handen heeft is de winnaar!

In de praktijk

Dit spel speelde ik met vier kleuters van vijf en zes jaar. Eerst hebben we de kaarten eens bekeken. Ze kwamen er al snel achter dat er verschillende kleuren kaarten waren en dat die kleuren ook op de dobbelstenen stonden. We vonden dat het verschil tussen rood en oranje op de dobbelsteen moeilijk te onderscheiden was. Dat maakt het voor het jonge kind wat lastig en zorgt ervoor dat er soms discussies ontstaan. Om het spel te winnen heb je geluk nodig, maar ook een strategie. Zeker als je tijdens je beurt bepaalt hoeveel kaarten je op tafel legt. Je merkt dat de kinderen dit snel door hebben tijdens het spel. In hun eerste beurten legden ze veel kaarten op tafel, om vervolgens al die kaarten plus een extra kaart weer terug te krijgen. Daarna gingen ze wat voorzichtiger spelen, zodat de kans groter was dat ze hun kaarten kwijt waren.

Wat vindt juf Dieke ervan?

Het spel de Zeven geitjes is een heel leuk spel om te spelen in de klas. Ze leren om op elkaar te wachten, vooruit te denken en risico’s te nemen. Goed geschikt voor de oudere kleuter tot en met de oudere kinderen op school.

Reactie van een kind: ‘Juf, waar kan je dit spel kopen? Dit wil ik thuis ook wel spelen!

Leo moet naar de kapper!

Dieke testte voor ons ook het spel Leo moet naar de kapper! En het was een groot succes, het is namelijk het nieuwe favoriete spel van de klas!

Inhoud van de doos

  • 30 wegtegels
  • 20 bewegingskaarten
  • 1 starttegel; Leo’s bed
  • 1 doeltegel; Bobo’s kapperstoel
  • 1 wekker
  • 1 houten speelstuk; Leo
  • 5 puzzeldelen

De bedoeling van het spel

Leo moet naar de kapper! is een memory spel waarbij de spelers moeten samenwerken om Leo, door de jungle heen, naar de kapper te krijgen. Per ronde krijgen ze daar twaalf uur de tijd voor, dan is er een dag voorbij en sluit de kapperswinkel van Bobo. De spelers krijgen 5 dagen om op tijd bij Bobo te zijn. De eerste dagen raken ze bekend met de route en proberen die te onthouden. Als ze op tijd bij Bobo de kapper zijn, hebben ze gewonnen!

In de praktijk

Je begint met het neerleggen van de starttegel op tafel, het bed van Leo. Daarna maak je een weg met alle wegtegels. Aan het einde van de weg leg je de tegel met de kapperstoel van Bobo. Alle bewegingskaarten verdeel je onder de spelers. De speler die aan de beurt is, legt een kaart op tafel. De speler gaat evenveel stappen vooruit en draait een wegtegel om. Is de achtergrond van de wegtegel dezelfde kleur als de gespeelde kaart, verliest Leo geen tijd. Is de kleur anders, dan blijft Leo kletsen met het afgebeelde dier. Op de tegel staat hoe lang Leo blijft kletsen. De wekker wordt vooruit gezet. Als er 12 uur voorbij zijn, is de dag voorbij en gaat de kapsalon dicht. Dan worden alle wegtegels weer omgedraaid, Leo op zijn starttegel gezet en er wordt een puzzeldeel aan Leo’s kop toegevoegd. De spelers kunnen het nog eens proberen, met als voordeel dat ze nu al van sommige wegdelen weten welke kleur ze hebben.

Wat vindt juf Dieke ervan?

Dit is een erg leuk spel om in de klas te spelen! De kinderen moeten goed samenwerken om ervoor te zorgen dat ze winnen. Naarmate ze het spel vaker spelen, merk je dat ze dat doorkrijgen. Ze geven elkaar aanwijzingen welke kaart ze het beste kunnen gebruiken om op een ‘veilige’ tegel te komen.

Dat dit spel genomineerd was tot speelgoed van het jaar, verbaast ons niets, dat het niet gewonnen heeft wel!

Winactie

Wij mogen het spel Leo moet naar de kapper! weggeven. Wil je kans maken om dit spel te winnen, mail dan het antwoord op onderstaande vraag: Hoeveel dagen krijgen de spelers om op tijd bij Bobo de kapper te zijn?

Stuur je mailtje onder vermelding van ‘winactie 999 games’ en vergeet niet je adresgegevens er bij te zetten! Reageer voor 20 december 2019 als je kans wilt maken op het spel.