Recensie: Test spelenderwijs je topo- en landenkennis

Ilona de Kok is leerkracht groep 5 en testte in groep 7 het spel ‘Landen van Europa’ van Haba. Haar bevindingen lees je hier.

Het spel

HABA heeft het spel Landen van Europa ontwikkeld waarmee de kennis van de topografie van Europa in spelvorm wordt getest. Door het spel te spelen ga je kriskras door de 51 landen van Europa, het ene land bekender van het andere. Met behulp van verschillende aanwijzingen is het jouw taak om te raden in welk land je je bevindt. Met iedere aanwijzing verlies je punten, het doel is dan ook om zo snel mogelijk het juiste land te raden waardoor je zoveel mogelijk punten verdient. De speler met de meeste kennis over Europa zal als eerst de rondreis maken en zo het spel winnen. Het spel is qua moeilijkheidsgraad te spelen vanaf ongeveer acht jaar. Echter is er de nodige voorkennis nodig over de landen van Europa. Het spel kan gespeeld worden met twee tot vier spelers. Wanneer je meer spelers wilt laten deelnemen moeten de spelers in teams spelen. Het spel is voor €17.99 te koop in de speelgoedwinkels.

In de praktijk

In de praktijk past het spel het beste bij kinderen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs. In deze groepen komt de topografie van Europa aan de orde en zal de nodige kennis worden overgedragen. Tijdens het spelen merk je al snel welke leerlingen echt interesse tonen in dit onderwerp en bij welke leerlingen de aangeleerde kennis is blijven hangen. Op de antwoordkaart staan vier mogelijke antwoorden waarvan er één goed is. De landen worden geraden aan de hand van hints. Hierbij is er de keuze uit vier mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is het geven van het landnummer waarbij de leerlingen op de kaart kunnen kijken waar het land zich bevindt en hoe het land er uit ziet. Daarnaast kan ook het vlagnummer worden gegeven waarbij de leerlingen op de vlaggenkaart kunnen zien welke vlag bij het land hoort. De derde optie is de 50:50 mogelijkheid, waarbij de spelleider twee van de vier mogelijke antwoorden weg moet strepen. Tot slot is er de mogelijkheid om de hoofdstad van het land te noemen.

De spelleider kiest welke hint op welk moment gegeven wordt. Als spelleider moet je tactisch spelen. Niet alle leerlingen hebben de techniek van het hints geven door, en starten met een simpele hint waardoor het land eerder geraden wordt door de overige spelers en er die ronde meer punten verdiend worden. De spelleider kan echter die ronde geen punten verdienen, waardoor de achterstand hierbij groter kan worden. Naast het hebben van kennis wordt er dus ook om een stukje tactiek gevraagd in dit spel, waardoor het voor leerlingen uitdagend is. Doordat niet alle 51 landen aan bod komen tijdens de topografie lessen, wordt er ook een stukje inzicht van de kinderen gevraagd en wordt er een beroep gedaan op de algemene kennis van de leerlingen. De kinderen hebben plezier in het spelen van het spel. De reacties waren dan ook zo enthousiast en positief dat een aantal leerlingen het spel op het verlanglijstje voor de Sint heeft gezet!

Tot slot

Het spel is momenteel geplaatst in de kieskast op school. De handleiding is duidelijk waardoor de leerlingen er in principe zelfstandig mee aan de slag kunnen. Het spel wordt dan ook vaak gepakt als er even een vrij momentje is. Bij de vormgeving van het spel is er gekozen voor een simpele uitstraling waarbij niets afleidend kan werken. Waar in het speelbord de eenvoud spreekt, is in de speelfiguren juist gekozen voor een karakteristieke tekening waardoor het spel een vrolijke uitstraling krijgt en het aantrekkelijk oogt voor de spelers. Het spel is gemaakt van stevig karton waardoor het met een beetje zorg en netheid jaren mee kan gaan. Kortom, een leuke uitbreiding van je spellen en een verrijking van je lessen wereldoriëntatie!

Het spel is voor €17.99 te koop in speelgoedspeciaalzaken.