Het juf Sanne boekenjournaal 6

Het recensententeam met Dieke, Els, Reina, Sigrid, en juf Sanne hebben voor jullie alweer het zesde boekenjournaal. Met deze keer allemaal boeken met dieren in de hoofdrol. Benieuwd? Lees maar mee!

Coco kan het! – Loes Riphagen

Welke nieuwe uitdaging ga jij aan?

Het verhaal

Coco kan het! is een nieuw en heel eigen prentenboek van Loes Riphagen, een prachtverhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft.

In drie woorden

Je vleugels uitslaan, zelfvertrouwen, lief.

In meer woorden

Coco kan het! is het nieuwste boek van Loes Riphagen. De voorkant spreekt me direct aan. Het boek heeft een mooie ‘aaibare’ kaft, in een heldere groene kleur. Het boek staat vol met prachtige illustraties. Coco en zijn moeder staan duidelijk afgebeeld op elke pagina. Verder is er ruimte voor wat blaadjes, bomen en een enkele andere vogel, maar meer is er niet nodig om dit verhaal te vertellen. Er staat precies genoeg op de illustraties. Zo blijft het een overzichtelijk en duidelijk boek voor de kleine lezers. Toch is er genoeg te zien, zo kun je op elke pagina bijvoorbeeld insecten zoeken. De illustraties ondersteunen op een duidelijke en mooie manier de tekst. Het verhaal is mooi. Kinderen ervaren dat nieuwe dingen spannend kunnen zijn. Soms heb je een duwtje in je rug nodig om je angsten te overwinnen en het tóch te doen. In dit verhaal geeft de moeder van Coco hem wel heel letterlijk een duwtje in de lucht! Kinderen vinden dit stukje uit het boek erg spannend. Zou het Coco lukken om weg te vliegen?

De schrijfstijl van Loes Riphagen is prettig. In korte, bondige zinnen wordt het verhaal vlot verteld. Er zit humor in de tekst, wat maakt dat het een fijn boek is om voor te lezen. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.

Geschreven door Dieke Grootscholten

Bouwers – Reina Ollivier & Karel Claes en Steffie Padmos

Ga je mee op ontdekkingsreis naar de huizen van deze bijzondere bouwers?

Het verhaal

Net als mensen willen dieren graag een huis om in te wonen. Maar de negen dieren die in dit boek aan bod komen, zijn wel heel bijzondere bouwers! Ontdek de wereld van de bever, de kruisspin, de republikeinwever, de termiet, de ooievaar, het stokstaartje, de honingbij, de Japanse kogelvis en de mol.

In drie woorden

Informatief, gedetailleerd en samenhangend.

In meer woorden

Wauw! Clavis Uitgeverij komt met een nieuwe serie non-fictie boeken: Superbeesjes! De Superbeesjes-serie bestaat uit boeken over bijzondere dieren. In dit eerste deel word je meegenomen naar de bijzondere wereld van de bouwers. Bouwers heb je in allerlei vormen en maten en ook de bouwwerken van deze dieren zien er allemaal verschillend uit. In dit boek gaat het niet alleen over het bouwen van een nest van de ooievaar, maar ook over het bouwen van een dam of het bouwen van een web.
In dit boek komen achtereenvolgens de volgende dieren aan bod: de bever, de kruisspin, de republikeinwever, de termiet, de ooievaar, het stokstaartje, de honingbij, de Japanse kogelvis en de mol. Reina Ollivier en Karel Claes, de schrijvers van dit geweldige boek, zorgen voor een prachtig samenhangend geheel. Het boek heeft een logische opbouw. Eerst wordt het dier en zijn bouwwerk aan je voorgesteld. Het dier is hierbij over twee pagina’s getekend. Er staat een klein stukje informatie bij deze illustratie. Als je daarna de bladzijde omslaat zie je twee pagina’s vol informatie over dat dier. Na de informatiepagina’s volgen nog twee pagina’s specifiek over het bouwwerk van dit dier. De informatie wordt ondersteund met prachtige illustraties van Steffie Padmos. De illustraties zijn gedetailleerd en dragen enorm bij aan de prachtige vormgeving van dit boek.


Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 5 jaar. Daarnaast is het boek ook zeker geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf 8 jaar. Ga met de kinderen de natuur in. Laat ze de bouwwerken van de verschillende dieren, voor zover ze in Nederland voorkomen, ontdekken. Ga daarna op zoek naar materialen uit de natuur die ze kunnen gebruiken om zelf een huisje te maken voor een bepaald dier. Je kunt ervoor kiezen om dit in de natuur te doen, maar je zou dit ook prima in de klas kunnen doen. Laat je verrassen door de creativiteit van de kinderen geïnspireerd door dit prachtige, informatieve boek.

Een absolute aanwinst voor de boekenkast. Ik ben nu al benieuwd naar het volgende deel in de Superbeesjes-serie!

Geschreven door Reina Douma

Donderkopje – Benji Davies

‘Soms heeft een groot verhaal een heel klein beginnetje …’

Het verhaal

Donderkopje is een kikker. Nou ja, bijna dan. Ze is nog klein. Veel kleiner dan haar broertjes en zusjes. Ze is zo klein dat ze twee keer zo snel moet zwemmen om de anderen bij te houden. En ook om uit de buurt van Bolle Blub te blijven. Als haar broertjes en zusjes één voor één verdwijnen, vraagt Donderkopje zich af wat er met hen gebeurd is en waarom zij als enige is achtergebleven …

In drie woorden

Ontroerend, tijdloos en sfeervol.

In meer woorden

Ieder jaar doe ik een poging (en ik weet met mij vele andere juffen) om kikkerdril te scheppen uit de sloot. Ik vind het zo belangrijk dat jonge kinderen zien hoe de ontwikkeling van kikkerdril tot kikker in zijn werk gaat. Daarna laten we de kleine kikkers weer vrij op de plek waar het kikkerdril gevonden is. Een ervaring die ze zeker bij zal blijven!

Natuurlijk zijn er genoeg informatieve boeken te vinden over de cyclus van kikkerdril tot kikker, maar ik zag nog niet eerder zo’n mooi verhalend boek over dit onderwerp. Dit prentenboek beschrijft niet alleen de levenscyclus van kikkerdril tot kikker, maar bevat ook een prachtig verhaal met een belangrijke boodschap. Een boek om ieder jaar weer te gebruiken en voor te lezen in de klas. Een must voor iedere onderbouwgroep. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Donderkopje is het nieuwe, hartverwarmende prentenboek van Benji Davies. Benji Davies is illustrator en animatieregisseur. Zijn werk wordt in 22 landen uitgegeven. In 2017 was De kleine walvis prentenboek van het jaar. Het prentenboek is prachtig vertaald door Edward van de Vendel. De voorleestekst is kort en heel bondig. De prenten zien er realistisch uit en door het verloop van donkere kleuren aan het begin van het boek tot felle kleuren aan het einde van het boek heeft het boek zeer veel sfeer.

Donderkopje merkt dat zijn broertjes en zusjes zich veel sneller ontwikkelen dan hijzelf. Donderkopje was de kleinste bijna kikker in de vijver. Alle donderkopjes groeiden met de dag, behalve Donderkopje. Hij maakt zich er eerst wel zorgen over, maar eind goed al goed. De belangrijkste boodschap van het boek komt goed over. Je komt er wel, ook als je er wat langer over doet. En door de prachtige heldere kleuren op de laatste vrolijke pagina, zie je de boodschap ook letterlijk voor je. Mooi gedaan!

Geschreven door Sigrid Olivier

De verjaardag van de luiaard – Caren Peeters en Aron Dijkstra

Het verhaal

De luiaard is jarig! Alle dieren komen bij hem op bezoek om het te vieren. Maar wat is jarig zijn eigenlijk? En hoe verras je iemand die het liefste de hele dag slaapt?

In drie woorden

Feestelijk, sprookjesachtig en acceptatie.

In meer woorden

Tijd voor een feestje! Luiaard is jarig en alle dieren komen bij hem langs. Maar wat is dat eigenlijk ‘jarig zijn’? De dieren weten allemaal wel hoe ze een verjaardag moeten vieren en dat willen ze luiaard graag leren. Jarig zijn betekent voor alle dieren iets anders. Zo zet de paradijsvogel haar mooiste veren op, de nachtegaal zingt liedjes en de veelvraat eet veel taartjes. Caren Peeters heeft heel goed nagedacht over de betekenis van ‘jarig zijn’ voor de verschillende dieren. Zij heeft per dier een passende en realistische verjaardagswens bedacht.

De sprookjesachtige illustraties van Aron Dijkstra zijn kleurrijk en brengen je helemaal in de verjaardagssfeer. Doordat er veel te zien is op de prenten blijf je heen en weer bladeren. Het prentenboek is uitermate geschikt om tijdens de eerste weken van het schooljaar in te zetten. Thema’s als vriendschap, iedereen is anders en elkaar accepteren komen duidelijk aan bod in dit verhaal. Daarnaast biedt het mogelijkheden om met kinderen in gesprek te gaan over het begrip ‘jarig zijn’. Wat is dat eigenlijk? Hoe wordt het bij jullie gevierd? Laat de kinderen in groepjes uitzoeken hoe verjaardagen in andere landen en culturen worden gevierd. Laat ze hier een muurkrant van maken en maak hier een tentoonstelling van. De kinderen kunnen elkaars werk bekijken en om de beurt vertellen wat er bij dat land of die cultuur past als het gaat om ‘jarig zijn’. Een prachtig prentenboek voor jong en oud!

Geschreven door Reina Douma

Krokodillen-alarm! – Jonny Lambert

‘We kunnen maar beter naar huis gaan, voordat het donker wordt,’ zei Muis. ‘Zullen we binnendoor gaan, door de kreek?’

Het verhaal

SSST! We sluipen samen door de enge, kronkelige kreek. Daar zijn scherpe stekels en slingerende klimplanten, maar ECHT GEEN gemene, gevaarlijke krokodillen! Wacht eens even … wat is DAT? Ieks! Kijk uit voor de verstopte krokodillen in dit super spannende avontuur!

In drie woorden

Jungle, avontuur, vriendschap.

In meer woorden

Ga je, samen met Muis, Stoffel en Konijn mee naar huis? Ze besluiten door de kreek te gaan. Konijn vraagt zich af of daar krokodillen wonen. Stoffel weet niet wat een krokodil is. Volg de dieren op hun pad en ontdek dat er overal krokodillen zitten. Komen de dieren uiteindelijk thuis? Krokodillen-alarm! van Jonny Lambert is een spannend avontuur. Muis is het kleinste dier, die vinden de kinderen stoer. Hij neemt Konijn en Stoffel mee door de kreek. Tijdens het voorlezen ontdekken de kinderen dat er overal krokodillen zitten. Muis en Stoffel noemen enkele kenmerken op van een krokodil. De kinderen zien dat Konijn oplettend is. Ze zien/horen zijn reacties. Hoe meer de dieren de kreek af gaan, hoe spannender het wordt. Jonge kinderen zien de dieren de bek van de krokodil in lopen en zitten op het puntje van hun stoel om ze te waarschuwen. De spanning valt van hun gezichten als ze zien dat ze op het laatst snel wegvluchten. Het verhaal wordt in kleine stukjes tekst verteld, afgewisseld met praat-ballonnen. Dit daagt de juf uit om verschillende stemmetjes te gebruiken tijdens het voorlezen. Geweldig om zo de spanning op te bouwen. Jonny Lambert heeft ook voor de illustraties gezorgd. Deze zijn mooi en zorgen ervoor dat kinderen meteen in het verhaal zitten. Ze zien Muis over de bladzijden tippelen, Konijn ‘huppelen’ en Stoffel met zijn schild stappen.
Verzamel al je moed en ga met de dieren door de kreek naar huis. Goede reis!

Suggesties bij het boek:

Richt de huishoek in als jungle. Hang slierten van stof op, plaats enkele boomstammen en leg hierbij een knuffel van een schildpad, een konijn, een muis en een krokodil. Laat de kinderen met de knuffels in de jungle spelen.

Maak in de speelzaal een parcours. Gebruik hiervoor verschillende toestellen, hoepels en matten. De kinderen verplaatsen zich denkbeeldig in de jungle. Ze proberen niet in het water terecht te komen, daar zwemmen krokodillen. Komen ze veilig door de jungle?

Geef bewegingsopdrachten:
– tippel als een muis
– sjok als een schildpad
– huppel als een konijn
– kruip als een krokodil

Maak met twee repen een bek van een krokodil. Leg in zijn bovenbek enkele plakfiguren van een driehoek, dit zijn de tanden. Spiegel het aantal tanden in zijn onderbek.

Bedenk een dier. Geef de andere kinderen een omschrijving van dit dier. Kunnen ze het dier raden?

Geschreven door Els van Dijck

Een schildpad was zijn schildje kwijt – Marjet Huiberts en Carmen Saldana

Het verhaal

Schildpad heeft overal gezocht, maar hij kan zijn schildje nergens vinden. Hij wordt er heel verdrietig van, want wat moet een schildpad zonder schild? Op een dag wordt hij wakker van een vrolijk melodietje, afkomstig van een lief vogeltje dat hem wil helpen. Zijn oude schild vinden ze niet, maar samen komen ze tot een prachtige oplossing: een nieuw schild, gevlochten van takjes!

In drie woorden

Aandoenlijk, lief, rijmend.

In meer woorden

Het verhaal gaat over een schildpad die op zoek is naar zijn verloren schild. Hij kan hem nergens vinden. Ten einde raad slaapt hij ‘s nachts in een konijnenhol waar hij droomt over zijn schild. In de ochtend wordt hij gewekt door het gezang van een vogeltje. De schildpad volgt het vogeltje naar de bloemenwei waar de vogel een goede oplossing heeft voor het probleem van de schildpad. Hij maakt van takjes een nieuw schild, waarin het vogeltje een nestje maakt.

De kracht van dit boek zit hem in de illustraties. De natuurtekeningen zijn erg mooi vormgegeven. Op elke bladzijde is veel te zien. Als je goed kijkt, zie je op elke pagina insecten, egels, muisjes, lieveheersbeestjes etc. Dat zorgt ervoor dat de kinderen het boek graag nog een keer willen bekijken! Er is gekozen voor rustige kleuren, die goed bij het thema passen. Op elke dubbele pagina staan 4 regels tekst op rijm. Er staan wat moeilijke woorden in verwerkt, zoals verward, wrong, verkild en levenslustig, zonder dat het een ingewikkeld verhaal wordt. Een mooie aanleiding om deze woorden te bespreken met je kind. Het verhaal loopt goed en leest lekker voor. De tekst en de illustraties vullen elkaar goed aan. Dit boek is goed voor te lezen in de klas. Het spreekt het oplossend vermogen van de kinderen aan. Ook zou je in kunnen gaan op de emoties die schildpad ervaart. Hij is verdrietig, verward en uiteindelijk blij. Je zou met de kinderen kunnen praten over of zij zich wel eens verdrietig zijn geweest. Hoe voelde dat? En hoe ging dat gevoel weer weg? Een schildpad was zijn schildje kwijt is een heel aandoenlijk en lief verhaal om voor te lezen. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Geschreven door Dieke Grootscholten

Wintervrienden – Feridun Oral

Maar dan wordt het winter. Het begint hard te sneeuwen en voor het eerst komt het eekhoorntje niet naar de tuin, Loetje mist zijn vriend.

Het verhaal

Kater Loetje woont met zijn baasje in een huis in het bos. Ze zijn dikke vrienden, maar een beetje saai is het wel, zo alleen met z’n tweetjes.

Dan verschijnt op een dag een eekhoorntje in de tuin. De twee dieren raken bevriend en spelen elke dag met elkaar.  Maar als de winter aanbreekt komt het eekhoorntje ineens niet meer langs …

Loetje besluit zijn vriend te gaan zoeken en stapt voor het eerst in zijn leven de sneeuw in.

In drie woorden

Seizoenen, vriendschap, dieren.

In meer woorden

Wintervrienden is een prachtig verhaal waarin we een vriendschap zien ontstaan tussen een eekhoorn en een kater. Het begint in de herfst. Loetje, een kater doet een dutje onder de walnotenboom en ontdekt een eekhoorntje dat naar noten zoekt. Ze vindt hem erg vriendelijk en vanaf dat moment kijkt ze uit naar het bezoek van de eekhoorn. De twee hebben het gezellig samen en worden vrienden. Maar dan wordt het winter … Het eekhoorntje komt niet meer naar de tuin. Loetje mist zijn vriend en op een ochtend kruipt ze door het kattenluikje naar buiten. Het is de eerste keer dat Loetje buiten door de sneeuw wandelt. Vrolijk springt ze rond, maar ze heeft niet in de gaten dat ze steeds verder van huis raakt. Wanneer het donker en kouder wordt besluit ze een slaapplaats te zoeken. In een grote eik vindt ze een gat. Loetje klimt omhoog, steekt haar snuit door het gat en tot haar grote verrassing zit daar het eekhoorntje. Ze zijn samen gelukkig, maar Loetje mist ook zijn baas. Gelukkig weten zijn vrienden de weg terug naar huis.

Wintervrienden is een sfeervol verhaal waarin kinderen kennismaken met verschillende gevoelens: de eenzaamheid van Loetje, de blijdschap wanneer hij een vriend heeft, het verdriet wanneer de eekhoorn niet meer terug komt, de vreugde van het weerzien. Dit wordt extra duidelijk gemaakt wanneer we naar de illustraties kijken. Deze zijn natuurlijk en laten de uitdrukkingen van Loetje en de eekhoorn perfect zien.

Jonge kinderen kunnen een goede voorstelling maken van het verhaal. Het eerste stuk speelt zich af in de herfst. Ze zien de gekleurde bladeren, noten en de warme gloed van de tuin. Daarna wordt het winter. De bladeren zijn gevallen, de takken zijn kaal en de gevallen sneeuw zorgt voor ‘koude rillingen’. Het verdriet van Loetje krijgt hierdoor een extra dimensie. Gelukkig komt Loetje op kerstavond weer thuis. Van de warmte van de open haard en Loetje op schoot krijgen kinderen een gelukzalig gevoel. Wintervrienden een heerlijk prentenboek om op een gure dag, met alle kinderen om je heen voor te lezen!

Geschreven door Els van Dijck