Het juf Sanne boekenjournaal 5

Het vijfde boekenjournaal! Het recensententeam met Dieke, Els, Reina, Sigrid, en juf Sanne hebben weer lekker doorgelezen. Een boordevol journaal met goeie boekentips, veel leesplezier!

Ongelooflijke pop-up dinosaurussen – Owen Davey

Duik je met me mee de wereld van dinosaurussen in?

Het verhaal:

Zie hoe dinosaurussen en prehistorische reptielen tot leven komen in dit stijlvolle pop-upboek. Vijftien ongelooflijke dinopop-ups, van ankylosaurus tot velociraptor en van tyrannosaurus tot de bizarre elasmosaurus.

In drie woorden:

Dinosaurussen, leerzaam, pop-up.

In meer woorden:

Dino’s, het blijft een fascinerende wereld voor veel kinderen. Dit boek zal zeker bij hen in de in de smaak vallen!
De titel zegt het al; in dit boek kun je pop-ups vinden van vijftien verschillende dinosaurussen. Elke dino is op een aparte bladzijde afgebeeld. De enige tekst die erbij staat is de naam van de dino. Daaronder staat nog eens de naam, maar dan in lettergrepen verdeeld en fonetisch gespeld, zodat de kinderen (en jijzelf!) weten hoe je de naam uit kunt spreken. Het valt op qua eenvoud. Het is vooral een kijkboek, maar wat voor een! De dino’s zijn prachtig vormgegeven, in mooie rustige kleuren en geometrische vormen. Elke dino komt op een andere manier uit het boek gesprongen. Bij de ene dino komt zijn nek eruit, bij de ander zijn vleugels of het lijf. Zo blijft het verrassend en komen de dino’s echt tot leven. De pagina’s zijn van stevig karton. Het gedeelte van de bladzijde dat omhoog komt, is uiteraard wat kwetsbaarder. Deze zijn ook gemaakt van stevig papier en als de kinderen het boek alleen open en dicht doen, is er geen probleem. Uiteraard kun je samen met je kind of met de kinderen gaan lezen, dan heb je er meer zicht op.
Dit boek mag niet ontbreken wanneer je in de klas over dinosaurussen werkt!

Geschreven door Dieke Grootscholten

Agent en Boef : de grap van boef-baard – Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer

‘ik ben piraat boef-baard.
een piraat zegt vaak “arrr!”
doe je mee?
ben je ook piraat?’

Het verhaal:

Boef speelt dat hij piraat is en wil een zee. Hij doet de kraan open en alles loopt onder. Terwijl agent naar de kraan zwemt gaat Boef er vandoor. Boef is vrij!

In drie woorden:

Grappig, avontuur, ondeugend.

In meer woorden:

Agent en Boef  ‘De grap van boef-baard’ is een verhaal van Agent en Boef om zelf te lezen. Dit boek is geschikt voor beginnende lezers vanaf AVI M3. Agent doet de was en boef speelt dat hij piraat is. Piraten houden van water en daar zorgt boef wel voor. Voor de grap zet hij de kraan open en alles loopt onder. Vlug zwemt agent naar de kraan om hem dicht te draaien. Boef maakt van deze gelegenheid gebruik en gaat er vandoor. Op een strijkplank surft hij weg. Hierna volgt er een achtervolging om boef te vangen. Het zit agent niet mee en hij belandt in hilarische situaties. Hij stapt in een boot die lek is of springt van de brug af om boef beet te nemen. Maar die weet net op het juiste moment weer te ontsnappen … Uiteindelijk besluit agent ook piraat te worden en krijgt hij boef weer achter de tralies.

Agent en Boef  ‘de grap van boef-baard’ is een verhaal dat zich voornamelijk afspeelt op het water. Het is verdeeld in kleine stukjes tekst. Dit maakt het voor beginnende lezers overzichtelijk. De tekst is vlot, waarbij de zinnen niet te lang zijn. In het verhaal zit spanning, het houdt de aandacht van de kinderen vast en maakt ze nieuwsgierig naar het volgende. Naast de tekst staan kleurrijke illustraties vol grappen en hilarische details. Hier houden kinderen van en het bevordert hun plezier in het lezen. Ze zien o.a. Boef op een strijkplank weg surfen en Agent een nat pak halen, wanneer zijn boot zinkt.

Agent en Boef  ‘De grap van boef-baard’ is het tweede deel in de reeks voor beginnende lezers. Eerder verscheen Agent en Boef  ‘Lol in de lucht‘.

Tip: In het boek surft boef weg op een strijkplank. Daarna zien we hem in een roeiboot. Wat kan nog meer op het water drijven? Laat de kinderen een vaartuig ontwerpen en knutselen. Test het daarna uit op het water. Blijft het drijven?

Geschreven door Els van Dijck

Beloofd! – David McPhail

Ik beloof je dat ik naar je zal luisteren als je iets aan me wilt vertellen, dat ik je allerlei dingen zal leren die je nodig hebt als je groter wordt, en dat ik van je hou voor altijd en altijd en altijd. Beloofd!

Het verhaal:

Mamabeer belooft Babybeer om later op de dag een liedje voor hem te zingen. Maar wat betekent dat eigenlijk: beloofd? Wat gebeurt er als je die belofte breekt? En wat kan Mamabeer nog meer beloven?

In drie woorden:

Ontroerend, beloftes en lief.

In meer woorden:

Beloofd! vertelt het ontroerende verhaal over een Mamabeer en haar Babybeer. Mamabeer belooft Babybeer om later op de dag een liedje voor hem te zingen. Maar Babybeer weet eigenlijk helemaal niet wat dat betekent, beloofd. Hij besluit het aan zijn moeder te vragen. Mamabeer legt op een eenvoudige manier uit wat een belofte betekent en wat het betekent als je die belofte breekt. Mamabeer doet nog veel meer beloftes aan Babybeer, maar ze legt ook uit dat je niet alles kunt beloven. De illustraties zijn schattig en passen goed bij het verhaal. De liefde tussen moeder en zoon spat er vanaf. David McPhail is er in geslaagd om een moeilijk begrip als ‘belofte’ goed uit te leggen voor jonge kinderen. Lees dit prentenboek voor aan de jongste groepen van de basisschool en voer een gesprek over het maken en nakomen van beloftes van bijvoorbeeld een speelafspraakje. Het verhaal is herkenbaar voor de kinderen en legt het begrip ‘belofte’ eenvoudig uit. Een mooi prentenboek, heel goed toepasbaar in de dagelijkse onderwijspraktijk!

Geschreven door Reina Douma

Dappere Daan – Lies Scaut en Esther Lekanne

Het verhaal:

Als Daan al een tijdje moe is en op school zelfs niet meer voetbalt, besluiten mama en papa met hem naar de huisarts te gaan. Al snel komen ze in het kinderziekenhuis terecht. Daar krijgen Daan en zijn ouders te horen dat hij kanker heeft. De behandeling start meteen en vanaf dag één noemt Daan zichzelf ‘Dappere Daan’. Zo voelt hij zich sterker en is hij ervan overtuigd dat hij beter zal worden. Maar de behandeling duurt lang en er volgen veel ziekenhuisopnames. Professor An, de verpleegkundigen, familie en vrienden doen er alles aan om Daan te helpen. In het ziekenhuis wordt Daan beste vrienden met Jannie, met wie het niet zo goed gaat.

In drie woorden:

Ziek zijn, verdriet, doorzetten.

In meer woorden:

Dit boek is een boek uit de Pleister reeks van Clavis; een reeks met prentenboeken met een mooi verhaal én een informatieve toelichting vol achtergrondinformatie en tips. Deze serie maakt gevoelige problemen makkelijk bespreekbaar. In dit boek maken we kennis met Daan. Daan voelt zich al een tijdje niet lekker voordat hij samen met zijn ouders naar de dokter gaat. In het ziekenhuis krijgt Daan te horen dat hij kanker heeft. Er wordt geprobeerd om in simpele taal uit te leggen wat kanker is. Daan ziet dat zijn ouders erg verdrietig zijn, maar zelf wil hij niet huilen, hij wil dapper zijn. Vanaf dat moment noemt hij zichzelf ‘Dappere Daan’. In het verhaal volgen we alle aspecten van de ziekte van Daan. Hij krijgt chemotherapie, onderzoeken en sluit vriendschap met andere kinderen op de afdeling. Je leest dat Daan via Bednet toch lessen kan volgen en zijn klasgenootjes kan zien. In het boek heeft Daan een kanjerketting. Bij elk onderzoek of ingreep krijgt hij een speciale kraal. Zijn ketting wordt langer en langer. Daan wil graag dapper zijn, maar ook hij heeft mindere dagen. Die probeert hij zo snel mogelijk te vergeten. Daan knapt langzaam aan op. Tot de dag komt dat de behandeling klaar is en Daan de laatste kraal van zijn kanjerketting krijgt, een bloemetje. Wat is hij trots!

Het boek is mooi en pakkend geschreven. Ik denk dat het herkenbaar is voor kinderen die hiermee te maken hebben. Hetzij bij zichzelf, hetzij bij iemand die ze dierbaar is. Dit verhaal kan ze helpen om hiermee om te gaan. Er staan in het boek wat spelletjes die je kan doen met de kinderen, zoals het aantal kralen tellen op de kanjerketting en 7 verschillen zoeken. Wat heel mooi is, is dat er achterin het boek een interview staat met Trui Vercruysse, een psychologe op de kinderhemato-oncologie in Leuven. Dit stukje is fijn voor de ouders om te lezen. Ze geeft hierbij antwoord op de volgende vragen: Hoe vertel je aan een kind dat het kanker heeft? Hoe reageren zowel kinderen als ouders op de diagnose? Wat hebben kinderen en hun ouders het meest nodig tijdens de behandeling? Wat missen ze het meest? Welke rol heeft de school wanneer een leerling kanker krijgt? Die laatste vraag is voor ons als leerkrachten relevant! Ook is er een interview opgenomen met Tamara Snijders van de Vereniging Ouders, Kinderen en kanker. Zij vertelt over de kanjerketting en de bedoeling hiervan. Welk idee zit hierachter? Het is interessant om te lezen welke functies de kanjerketting hebben. Wat een mooi initiatief!

Laten we hopen dat je nooit te maken krijgt met een kind met kanker in je nabije omgeving, zodat je dit boek niet hoeft te gebruiken. Als het wel zo is, raad ik je aan om dit boek voor te lezen. Dat heeft echt een meerwaarde. Sterkte!

Geschreven door Dieke Grootscholten

De grote vijf – Bella Makatini en Judi Abbot

Kom op, we gaan op safari!

Het verhaal:

Dani logeert bij opa. In zijn huis hangt een schilderij met vijf wilde dieren. ‘Dat zijn de grote vijf,’ legt opa uit. ‘Vijf beroemde dieren uit mijn geboorteland. Ik zal je over elk dier vertellen.’

In drie woorden:

Safari, interactief en informatief.

In meer woorden:

In ‘De grote vijf ‘ gaat Dani logeren bij zijn opa. Opa heeft allemaal maskers en schilderijen uit Afrika aan de muur hangen. Opa is geboren in Afrika. Er is één schilderij dat Dani wel heel erg mooi vindt, het schilderij van de grote vijf. Opa belooft Dani om iedere dag iets over een dier van de grote vijf te vertellen. In dit prentenboek komen thema’s als Afrika, wilde dieren en logeren aan de orde. Het boek is geschreven door Bella Makatini met als overkoepelend thema Opa, oma en ik in een multiculturele samenleving. Dit thema laat zij duidelijk naar voren komen. Tegenwoordig spelen grootouders een grote rol in de opvoeding van hun kleinkinderen. Grootouders vertellen hun kleinkinderen graag over vroeger. In dit verhaal komt opa uit Afrika, wat het multiculturele aspect benadrukt.
Dat het boek niet alleen bij mij in de smaak is gevallen is wel duidelijk. Het is namelijk verkozen tot winnaar van de internationale verhalenwedstrijd van Inclusive Works en Clavis Uitgeverij. De illustraties van Judi Abbot zijn vrolijk. Alle dieren hebben een vriendelijke uitstraling. Daarnaast brengt zij de band tussen opa en kleinzoon heel mooi in beeld. Het is erg leuk om dit prentenboek interactief voor te lezen aan kinderen vanaf 3 jaar. Laat de kinderen eerst raden om welk dier het gaat. De kinderen krijgen direct feedback als de bladzijde omgeslagen wordt. Daarnaast kan ieder dier iets: stampen, hard rennen, grazen, springen en klimmen. Laat de kinderen meedoen met Dani en opa. Gegarandeerd een succes! Een prachtig informatief prentenboek waar zowel jonge als oudere kinderen iets van kunnen leren.

Tip: Wil je het groter aanpakken? Ga dan met de kinderen op safari. Daarvoor hoef je niet naar Afrika, hoor. Dit kan prima in en om de school. Maak eerst met de kinderen een verrekijker van wc-rolletjes. Je kunt daarna kiezen voor verschillende verwerkingsvormen. Je kunt de dieren van De grote vijf verspreid over het plein ophangen en de kinderen laten zoeken met hun verrekijker. Of je pakt het nog groter aan en schakel de hulp in van ouders/verzorgers. Je kunt dan een vossenjacht doen met een deel van de school of de hele school. Mix de kinderen van alle groepen door elkaar en benoem een teamcaptain (leerling uit de bovenbouw). De teamcaptain krijgt na ieder spel de letter. Ga op zoek naar de dieren uit De grote vijf. Bij ieder dier doe je een spelletje waarbij je een letter kunt verdienen. Bij de start krijg je al één letter cadeau. Na de vossenjacht hebben de groepjes 6 letters verzameld. Met deze letters kunnen de kinderen het woord Safari maken. Dit zou bijvoorbeeld prima passen in een project over wilde dieren of een project over op safari gaan.

Geschreven door Reina Douma

Een huis vol vrienden – Pieter Gaudesaboos

Sam is al vroeg wakker
Het is een bijzondere dag vandaag,
Hij heeft een boel te doen.

Het verhaal:

Boodschappen doen, bouwen, bakken, tuinieren …
Het wordt een drukke dag voor Sam.
Hoe krijgt hij dat allemaal voor elkaar?
Met de hulp van zijn vrienden natuurlijk!

In drie woorden:

Verrassend, grappig, zoekboek.

In meer woorden:

In het prentenboek ‘Een huis vol vrienden’  maak je kennis met Sam. Vandaag is een bijzondere dag en is hij vroeg wakker. Hij heeft een boel te doen. Wat hij gaat doen en waarom ontdek je in dit prachtige boek. Sam heeft een heleboel vrienden, die hem helpen. De tijgers helpen hem bij het doen van boodschappen. Een olifant klopt palen in de grond. Drie paarden schilderen mee een wand en de schapen zorgen voor zachte kussens. Ook de neushoorn, de buffel, 100 witte muizen en de poedels dragen hun steentje bij. Tot slot repeteert Sam met de kippen een speciaal lied en dan ontdekken we wat Sam en zijn vrienden gebouwd hebben.
Een huis vol vrienden is een fijn groot prentenboek met een verhaal voor jonge kinderen. Ze zien Sam met al zijn vrienden in de weer. Halverwege lezen we dat hij bezig is met de voorbereidingen voor een feest. Het blijft tot het einde spannend voor wie dit feest dan wel is. De kinderen doen tijdens het luisteren wel voorspellingen. Hierbij kijken ze naar de kleurige illustraties, waarop veel te zien is. Het eerste wat opvalt zijn de dieren, die zijn lekker groot. Daarom heen zijn kleine dieren en voorwerpen te zien. Steeds ontdek je weer iets nieuws. De kinderen worden uitgenodigd om op zoek te gaan naar kleine details. Op elke pagina staan onderin drie zoekopdrachten. En of dat niet genoeg is? Achterin het boek vind je er nog meer. Achter elke afbeelding van een dier vind je een kleine foto. Speurneuzen kunnen aan de slag! Het verhaal wordt op een bijzondere manier vertelt. Het is een soort gesprekje tussen de lezer en Sam. Sam reageert elke keer op dezelfde manier … ‘Dat is waar’ en vervolgens lees je wie hem helpt. Word jij één van de vrienden van Sam? Sla het boek snel open en help Sam mee, hij heeft een boel te doen!

P.S. Achterin het boek vind je een prachtige poster met de laatste illustratie uit het boek. Geef de poster een mooi plekje en geef nieuwe zoekopdrachten als:  ‘Zoek een rode ballon en hoeveel muziekinstrumenten tel je?’ De kinderen raken niet uitgekeken!

Tip: Laat de kinderen een huis bouwen voor kat. Met hoeveel vrienden klaren ze deze klus?

Geschreven door Els van Dijck

Kunst met katten – Ruth Brown

Ga je mee naar het museum?

Het verhaal:

Als Tom met zijn oma naar het museum gaat, glipt hij een zijkamertje in en komt in een heel bijzondere tentoonstelling terecht …
Geïnspireerd door beroemde kunstenaars creëerde Ruth Brown op speelse en humoristische wijze haar eigen meesterwerken. In een prentenboek waarin katten de hoofdrol spelen, worden kinderen – en volwassenen – meegevoerd in de betoverende wereld van de kunst.

In drie woorden:

Kunst, katten, museum.

In meer woorden:

Tom gaat samen met zijn oma naar het museum. Hij glipt stiekem een ander gedeelte van het museum in en daar komt hij in zaal terecht waar katten de hoofdrol spelen in de schilderijen. De namen van de katten die op de schilderijen voorkomen zijn een verwijzing naar de kunstenaar. Het schilderij op de eerste bladzijde is bijvoorbeeld getekend in de stijl van Jackson Pollock, de naam van de kat op het schilderij is Jackson. De kat volgt Tom naar de andere schilderij, waar ze weer een nieuwe kat treffen. Naast elk schilderij hangt een bordje wat Tom voorleest. Daarop staat informatie over de kat op het schilderij. De omschrijving van de kat verwijst ook naar de schilderstijl. Zo staat er op het schilderij van Mondriaan een zwart/witte koekat afgebeeld. in de omschrijving staat ‘Eenvoudig en rechtdoorzee’. Dit is uiteraard ook een verwijzing naar de schilderstijl van Mondriaan. Bij het schilderij ‘De schreeuw’ van Edvard Munch staat een Noorse boskat met als omschrijving ‘zenuwachtig en makkelijk aan het schrikken te maken’.
Het boek gaat dus vooral in op de verschillende soorten katten, maar minder op de schilderijen. Dat vind ik persoonlijk wel jammer. Het blijft een leuk boek waarbij het op elke bladzijde de vraag is hoe de kat in het schilderij is verwerkt.

Geschreven door Dieke Grootscholten