Het juf Sanne boekenjournaal 4

Het vierde boekenjournaal! Het recensententeam Dieke, Els, Reina, Sigrid, en juf Sanne hebben weer een variërend overzicht kunnen maken van nieuwe titels. Dit keer komen er grappige, serieuze en spannende boeken voorbij!

Bijenboek – Charlotte Milner

Het verhaal:

Het gonst van de bijen! Wat doen ze de hele dag? Waarom zijn bijen belangrijk? Ontdek waarom bijen onze hulp nodig hebben en wat jij kunt doen.

In drie woorden:

Informatief, BIJzonder, inzichtgevend.

In meer woorden:

Zoals je wellicht weet, worden de bijen met uitsterven bedreigd als we niet in actie komen. Middels dit boek kweek je bewustwording bij de kinderen over het belang van bijen. Ze komen erachter dat een bij een heel BIJzonder dier is.

Dit mooi vormgegeven boek staat vol met weetjes over bijen, met name over de honingbij. Het fijne aan dit informatieve boek is, is dat er niet te veel tekst in staat. Het zijn korte stukjes die worden afgewisseld met mooie tekeningen die ook van de hand van Charlotte Milner zijn. De tekeningen zorgen ervoor dat de informatie meer betekenis krijgt voor de kinderen.

In het boek wordt uitgelegd hoe honing wordt gemaakt, wat imkers doen, hoe bijen bloemen bestuiven en hoe het eraan toe gaat in een kolonie. Welke taken hebben de darren, de werkbijen en de koningin bijvoorbeeld? Verderop in het boek legt Charlotte uit hoe het komt dat er steeds minder bijen zijn en wat er zou gebeuren als er geen bijen meer zouden zijn. Dit komt de bewustwording van de kinderen ten goede. Het boek geeft tips wat je zelf kan doen om de bijen te helpen.

In het boek komen veel nieuwe begrippen voor de kinderen voor, zoals stigmata (kleine openingen in het lijf van de bij waarmee hij ademt), pesticiden, zwermen en habitat. Charlotte legt deze begrippen goed uit, en hierbij werken de afbeeldingen verhelderend.

Dit boek is goed te gebruiken als je werkt over het thema bijen of kriebelbeestjes. Als je zelf vertelt bij de platen, kun je dit boek goed in een kleutergroep en groep 3 gebruiken. Ook vinden de kinderen het erg leuk om het boek door te bladeren en de plaatjes te bekijken. Zelf lezen kunnen de kinderen dit boek vanaf een jaar of 9. En bij aankoop van dit boek, steun je ook het project Nederland Zoemt.

Recensie door Dieke Grootscholten.

Vinnie & Flos – Familie – Marte Jongbloed en Natascha Stenvert

Wil jij de familie van Vinnie en Flos zien? Het zijn er meer dan tien!

Het verhaal:

Vinnie & Flos – Familie is een stevig kartonboek over het vrolijke duo Vinnie & Flos, van Pluim-winnares Marte Jongbloed en illustrator Natascha Stenvert. Een heerlijke nieuwe serie die jonge kinderen net dat beetje zelfvertrouwen geeft om nieuwe dingen te ontdekken. Geschreven door Marte Jongbloed (bekend van haar boeken over Herre, waarmee ze twee keer de Pluim van de Senaat won) en geïllustreerd door creatief duizendpoot Natascha Stenvert (bekend van o.a. Kolletje & Dirk). Ook leverbaar: Vinnie & Flos – Huis (kartonboek voor peuters) en het voorleesboek Vinnie & Flos – Nieuwe vrienden, met korte afgeronde avonturen voor kleuters.

In dit boek ontmoet je de familie van Vinnie en Flos. Vinnie en Flos zijn allerbeste vrienden. Vinnie woont met zijn ouders in een nieuw huis, Flos woont in een oud boek in Vinnies kamer. Ze beleven veel avonturen, want samen durven ze alles!

In drie woorden:

Grappig, kleurrijk en herkenbaar.

In meer woorden:

Eerder verscheen een verhalenbundel voor kleuters met korte afgeronde verhalen waar je las over het jongetje Vinnie die verhuisde naar een nieuw huis en alles spannend vond. Op zijn nieuwe kamer maakte hij kennis met stekelvarken Flos met de lange staart die al op zijn kamer woonde. Samen durven zij alles.

Nu is er ook een kartonboek voor peuters en kleuters vanaf 2 jaar geschreven door Marte Jongbloed. Het boek heeft een handzaam formaat en is vrolijk geïllustreerd door Natascha Stenvert in vrolijke knallende kleuren. In het boekje worden alle familieleden van Vinnie en Flos aan de lezer voorgesteld. Op de linkerpagina staat steeds een paginavullende illustratie. Mama, papa, oom, tantes, oma’s, opa’s, nicht, neefje en tot slot is er een familielid op komst. Wat erg leuk is aan het boek, is dat de familieleden niet stereotiep worden afgebeeld. Mama staat afgebeeld terwijl zij in huis aan het klussen is en wordt omschreven als sterk en stoer. Papa bakt taarten en verzorgt de planten en is superlief. Er is een hele sportieve tante, maar ook een deftige tante met mooie kleren.

Op de rechterpagina staan steeds vier regels op rijm. Het belangrijkste woord heeft steeds een afwijkende kleur en is iets groter in lettertype. Wat grappig is, is dat onderaan de rechterpagina steeds de familie van het stekelvarken Flos is afgebeeld. De familie van Flos beeldt een eigenschap uit van de familie van Vinnie. Dus een stukje uit het rijm zie je onderaan uitgebeeld door de stekelvarkens. Daar kun je wel heel leuk over praten wanneer je het boek voorleest aan kinderen.

Het verhaal eindigt met het gegeven dat Vinnie grote broer wordt. Er wordt in het midden gelaten of hij een broertje of zusje krijgt. Ik denk dat ik al weet waar het volgende kartonboek over zal gaan … Er is ook nog een ander kartonboek verschenen in deze serie en dat is het deel ‘Huis’.

Dit boek is goed in te zetten op de peuterspeelzaal en in de kleutergroepen. Door het stevige en handzame formaat is dit boek bijzonder geschikt voor de leeshoek of om aan een klein groepje kinderen voor te lezen. Het biedt genoeg uitgangspunten voor gesprekken over familie, maar ook over kleur, hobby’s, eten en gevoelens. Wat een goed idee om een serie over Vinnie en Flos te maken voor jonge kinderen! Een ontzettend goede aanvulling op wat er al is voor de allerjongsten. Ik ben fan!

Recensie door Sigrid Olivier

De grond onder je voeten – Charlotte Guillain en Yuval Zommer

Het verhaal:

In dit ingenieuze prentenboek daalt de lezer vanaf de grond onder zijn voeten af naar de kern van de aarde. Aan de ene kant van de leporello staan alle lagen onder de stad afgebeeld, van de stoep, het riool en de metro tot aan de aardkorst. Vervolgens gaat de reis aan de achterkant terug omhoog, via verschillende gesteentes, fossielen, konijnen- en vossenholen naar het groene gras. Onderweg is er van alles te zien en te leren. Er zijn weetjes over geheimzinnige ondergrondse rivieren, stalactieten, archeologische vondsten en grondstoffen zoals steenkool en goud.

In drie woorden:

Origineel, aarde, informatief.

In meer woorden:

Wat een bijzonder boek is dit! Zeker een boek om met de kinderen in de kring te lezen, of samen op de bank. Maak de vloer maar vrij en klap het hele boek maar uit, er is zoveel te zien!

De reis begint met een jongen die op straat loopt. De vraag wordt gesteld of je je weleens stil staat om naar beneden te kijken. Wat gebeurt er diep in de grond onder je voeten? De lezer wordt uitgenodigd om een kijkje te nemen onder het straatniveau. Je begint met de buizen en kabels die direct onder het straatniveau zitten. Maar daar houdt het niet op! Naarmate je verder leest, kom je steeds dieper in de aarde. Je komt langs het riool, de metro, ‘dingen van vroeger’, grotten, steenkool etc. Als je aan het einde van de ‘bladzijde’ bent gekomen, ben je aangekomen in het binnenste van de aarde. Maar daarmee is het boek nog niet uit! Draai het om en je maakt de reis terug naar boven.

De illustraties zijn mooi weergegeven, vol details en goed voor uren kijkplezier. De teksten zijn helder en leerzaam. Sommige delen zullen wat ingewikkeld zijn, maar de schrijfster heeft haar best gedaan om het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

Het is een heel bijzonder en mooi vormgegeven boek met een uitklappagina van meer dan twee meter lang. De kinderen gaan hier heel veel plezier aan beleven!

Recensie door Dieke Grootscholten.

Het grote grotedierenboek – Christina Bant, Christina Peraboni en Francesca Cosanti

Het verhaal:

Sommige dieren zijn gigantisch. GROTER dan een boot of een auto, of zelfs groter dan je huis. Er zijn ook dieren die KLEINER zijn dan een muntje. Zo klein dat ze in een walnotendop kunnen wonen! Ze zijn allemaal te vinden in dit boek. De reuzen van de natuur hebben zich op de bladzijden van Het grote grotedierenboek gewurmd. En de kleinste dieren die je je kunt voorstellen hebben zich verstopt in Het Kleine kleinedierenboek. Leer ze allemaal kennen!

In drie woorden:

Dieren, origineel, leerzaam.

In meer woorden:

Dit is een bijzonder boek. Of beter gezegd, het zijn twée bijzondere boeken! Als je goed kijkt, zie je namelijk dat er nog een boek in dit boek verstopt zit: Het kleine kleinedierenboek. De titels zeggen het al, in Het kleine kleinedierenboek worden heel kleine dieren beschreven en in Het grote grotedierenboek de grote dieren. Elk dier is afgebeeld met een klaproos, zodat je een voorstelling van de grootte van het dier kan maken.

Wat opvalt als je Het grote grotedierenboek in je handen hebt, is het formaat. Het boek is 29 bij 38 cm. Als je je bedenkt dat de illustraties van de grote dieren in het boek twee pagina’s beslaan, kun je je voorstellen dat ze een grote indruk maken op kinderen. De grote dieren zijn letterlijk op de pagina’s geperst, ze passen er maar net op. Zo komen de dieren nóg groter over. De illustraties zijn erg mooi gemaakt, niet geheel waarheidsgetrouw, maar de dieren zijn duidelijk te herkennen. Elk dier wordt vergezeld van een stuk tekst waarin in het kort de bijzonderheden en het leefgebied wordt genoemd. Je kunt onder andere de grootste vis, het grootste zoogdier, de grootste vogel en grootste reptiel vinden in dit boek.

In Het kleine kleinedierenboek zijn bijzondere, bekende en minder bekende dieren te vinden. Je kan hierbij denken aan de kleinste aap, het kleinste zoogdier en de kleinste slang ter wereld. Maar ook de fruitvlieg is terug te vinden in dit boekje. Ook bij deze dieren krijg je informatie over hun belangrijkste eigenschappen.

Dit boek zal veel dierenliefhebbers aanspreken. Mocht je het boek in de klas voorlezen zullen de kinderen geen moeite hebben om de prenten van de grote dieren te zien. De prenten van Het kleine kleinedierenboek zullen moeilijker te zien zijn.

Recensie door Dieke Grootscholten.

Papa’s zijn soms – Guido van Genechten

Het verhaal:

Ze doen ook maar gewoon hun best, met vallen en opstaan. Natuurlijk hebben ze hun kleine kantjes (wie niet?), en het zijn niet altijd en overal superhelden. Maar als je ze wat beter leert kennen, vallen papa’s best mee.

In drie woorden:

Grappig, gezin, liefde.

In meer woorden:

In het boek Papa’s zijn soms … hebben vaders de hoofdrol. Het boek vertelt het verhaal van een jonge neushoorn en haar vader. De jonge neushoorn ergert zich soms behoorlijk aan haar vader, maar tegelijkertijd kan zij ook niet zonder hem en vindt zij hem erg grappig en lief.
Het boek is een feest van herkenning voor een kleuter! Welke papa doet er geen gorilla na bij het gorillaverblijf in de dierentuin? Kan zijn spullen niet vinden, vergeet de stekker in het stopcontact te doen of vergeet de boodschappen te halen die hij moet halen? Soms doen papa’s een beetje gek, stoer of te gevaarlijk. Maar eigenlijk kun je niet zonder hem en ben je blij als hij weer thuis is.

De tekst en illustraties zijn van Guido van Genechten en ik ben fan van zijn tekeningen. Ze zijn gedetailleerd en er is veel op te zien. Verder zijn de gezichtsuitdrukking mooi weergegeven, je kunt zien hoe de jonge neushoorn zich voelt. Het is een mooi en sfeervol boek. De getypte teksten worden afgewisseld met handgeschreven stukjes tekst die een toevoeging zijn op het verhaal.

Dit boek kun je goed gebruiken in de kleuterklas, de kinderen zullen hun eigen vader in sommige voorbeelden zeker herkennen. Het boek lokt gesprekken uit met de kinderen. Wat vind jij fijn aan je vader en wat niet?  Het boek is geschikt om vlak voor Vaderdag voor te lezen.

Recensie door Els  van Dijck.

Das en het grote avontuur – Suzanne Chiew

Op een frisse middag in de herfst zat Das in zijn knusse huisje een nieuwe sjaal te breien. Maar opeens hoorde hij vreemde geluiden buiten …

Het verhaal:

Piep, piep, piep! Drie kleine vogeltjes zijn hun groep kwijtgeraakt en het jongste vogeltje is gewond aan haar vleugel! Slimme Das bouwt een vliegmachine en de vriendjes beginnen aan een spannend avontuur. Zouden ze snel genoeg zijn om de andere vogels in te halen?

In drie woorden:

Seizoenen, vriendschap, avontuur.

In meer woorden:

Het verhaal Das en het grote avontuur begint in de herfst wanneer de vogels vertrekken naar het zuiden. Das vindt drie vogeltjes voor zijn deur, waarvan één gewond is aan zijn vleugel. Das nodigt de vogeltjes uit om bij hem aan te sterken. Samen brengen ze de winter door. Maar dan wordt het lente. De grote groep vogels komt bijna terug uit het zuiden. Het kleine vogeltje kan nog niet goed vliegen. Gelukkig weet Das voor elk probleem een oplossing en begint voor hem een nieuw avontuur.

Das en het grote avontuur is een heerlijk verhaal waarin elk seizoen aanbod komt en er een warme vriendschap ontstaat tussen de vogeltjes en Das. Dit verhaal is een mooie aanleiding om met kinderen te praten over de vogeltrek. Vragen die je onder andere kunt stellen zijn: Waarom gaan vogels naar het zuiden? Wat doen vogels hier om de winter door te komen? Wat kunnen vogels tegenkomen tijdens hun reis?

Das komt met een geweldige oplossing: samen met Konijn en Egeltje bouwt hij een vliegmachine. Daag de kinderen uit om een vliegmachine te bouwen. Leg ze hiervoor verschillend soort materiaal klaar en zet ze lekker aan het werk. Bekijk de resultaten van elkaar resultaten. Van wie blijft de vliegmachine lang in de lucht?

Wow, de illustraties zijn geweldig. Lekker kleurrijk en groot. Daar houden jonge kinderen van. Ze nodigen uit om er goed naar te bekijken waarna jonge kinderen ons wijzen op kleine details.

Ben jij klaar voor een nieuw avontuur? Das neemt je graag mee.

Recensie door Els van Dijck.

De griezelnacht van Pep & Pino – Bonnie Grubman & Judi Abbot

‘Vals of niet, het is echt NIET GRAPPIG om me zo te laten SCHRIKKEN.’
‘Het spijt me, Pep, maar je had je eigen gezicht moeten zien!’

Het verhaal:

Logeren is niet eng, het is juist leuk! Dat vinden Pep en Pino ook. Ze zijn nooit bang. Zelfs niet in het donker. Maar ze proberen elkaar wel bang te maken. Is logeren dan nog steeds leuk?

In drie woorden:

Logeren, griezelen, vriendschap.

In meer woorden:

Wil je komen logeren?

Pep en Pino houden een logeerpartijtje. Pino houdt wel van een grapje en stopt spinnen in de slaapzak van Pep. Dat vindt Pep echt niet grappig. Even later slaat Pino een boek open en begint met een enge stem te lezen. ‘Stop!’ gilt Pep. ‘Ik ben bang!’ Samen besluiten ze gezellige dingen te doen: popcorn eten, schaduwfiguurtjes maken en ze spelen kaart. Uiteindelijk kruipen ze dicht bij elkaar in hun slaapzakken. Blijft het een gezellig logeerpartijtje of rent Pep bang naar huis?

De griezelnacht van Pep en Pino is een heerlijk verhaal wat heel herkenbaar is voor jonge kinderen. Zij houden wel van logeerpartijtjes. Het ene kind is moedig en nergens bang voor, het andere kind vindt logeren spannend en hoort elk geluid en geritsel. Die wil op zijn gemak gesteld worden.

In dit prentenboek is het Pep die overal bang voor is. Uiteindelijk laat hij Pino schrikken, door als wolf verkleed de deur open te maken. ‘JE HAD JE GEZICHT MOETEN ZIEN!’ roept Pep dan, en dan vergeven ze elkaar.

Tijdens het voorlezen van het boek zaten de kleuters op het puntje van hun stoel. Ze luisterden aandachtig terwijl ik het stukje uit Botje minder en Mummie Meer voorlas met enge stem. Sommige kregen een rilling, maar ontdekten snel dat het allemaal niet zo eng was.

In het verhaal springen enkele regels en woorden eruit. Hier kun je tijdens het voorlezen de nadruk opleggen. De illustraties zijn lekker kleurrijk en groot. Fijn om deze met de kinderen te bekijken. Herkennen ze de emoties van de gezichten van Pep en Pino?

Ben je klaar voor een logeerpartijtje? Pep en Pino nodigen je met veel plezier uit.

Suggesties bij het boek:

  • Bang zijn is een emotie. Kennen de kinderen andere emoties? Denk bijvoorbeeld aan blij, verdrietig, zenuwachtig,  boos, verbazing, opgelucht, trots. Laat de kinderen de emotie uitbeelden.
  • Er is een logeerpartijtje. Wat neem je mee? Leg een koffer in de kring. ‘Ik ga logeren en ik neem mee …’ Een kind herhaalt de zin en noemt een voorwerp wat hij/zij graag wil meenemen. Een volgend kind herhaalt de zin, noemt het voorwerp en voegt een nieuw voorwerp er aan toe. Ga zo verder.

Recensie door Els van Dijck.