Lesmateriaal recensie: LAQ

Fleur Vooijs heeft een liefde voor het jonge kind, dans en beweging, creatief zijn, prentenboeken en het uitwerken van thema’s. Ze schrijft reviews voor juf Sanne, omdat ze hierdoor nieuwe dingen kan ontdekken samen met haar kinderen uit groep 1 en 2. Zo leert ze de kinderen wat nieuws en zelf steekt ze er ook nog wat van op! Fleur vindt het gaaf om samen met de andere leden van het juf Sanne hulpteam andere leerkrachten te kunnen inspireren.

Mijn eerste opdracht voor het Juf Sanne hulpteam! Aan mij de eer om vrij nieuw materiaal te testen: LAQ (spreek uit als ‘lakjoe’).

Wat is het?

LAQ is constructiemateriaal, gericht op de fijne motoriek. Ik kreeg twee pakketten opgestuurd: één bouwpakket voor een zogenaamde Jetfighter (vanaf 7 jaar) en een pakket met losse stukjes (voor 5 jaar en ouder). Een complete set om mee aan de slag te gaan dus!

In de pakketten zitten verschillende onderdelen die verpakt zijn in zakjes. De mogelijkheden om te bouwen zijn eindeloos. Je hebt vierkanten, driehoeken, tussenstukjes en materiaal om bochten te kunnen maken. Fantastisch!

Aan de slag in de praktijk

Groep 1: Tijdens het klaarleggen heb ik alle stukjes verzameld in een lage bak, omdat ik de zakjes niet handig vind voor de jonge kinderen. De twee oudste kinderen uit groep 1 (beide 5 jaar) kwamen als eerste het materiaal onderzoeken. Het speelgoed testen viel erg in de smaak en de kinderen gingen enthousiast aan de slag, al bleek het soms wat lastig. Het in elkaar zetten ging ze goed af, maar het uit elkaar halen was echter iets moeilijker. Daar kwam juf Fleur dan natuurlijk weer goed van pas. Het materiaal vond ik iets te klein voor de kinderen. Een kind uit groep 1 zei: ‘Het maakt me vrolijk en moe, want je moet er sterk voor zijn, maar het is wel leuk! Ik wil dit de hele dag wel doen juf, want je kan alles bouwen!’ Voor de kinderen uit groep 1 was het voorbeeldboekje eigenlijk nog te lastig. Hier kwamen ze niet uit. Wel waren ze creatief genoeg om zelf dingen te bedenken. Zo maakten de kinderen verschillende letters en deze ligstoel, met bloem, voor bij het zwembad:

Groep 2: De tweede test was met twee kinderen uit groep 2. LAQ viel daar helemaal in de smaak! De kinderen konden al een stuk beter overweg met het materiaal: bochten maken, wielen eronder, etc. Voor deze groep was het wel te doen om voorbeelden na te maken uit het boekje, zoals deze vlinder:

De reacties waren voornamelijk dat het leuk is, omdat je er zoveel mee kunt bouwen, maar dat de voorbeelden best lastig zijn. Wat een bloempot met een bloem erin moest worden, werd een dubbele glijbaan. Ook heel leuk natuurlijk, de kinderen zijn creatief genoeg!

Ook hoorde ik: ‘Dit is leuk voor jongens en meisjes, want je kunt alles maken!’. Een minpunt konden ze ook wel bedenken: ‘Dit is écht niks voor groep 1, want het is veel te klein!’.  Slim natuurlijk, want ze zouden het materiaal graag in groep 2 zien.

Groep 3: De laatste test was met twee kinderen uit groep drie die gek waren op het LAQ materiaal. Er waren geen nadelen te bedenken en ze noemden alleen pluspunten zoals: heel leuk, je kan alles maken, niks stoms te bedenken, leuke voorbeelden in het boekje! Het heeft me heel wat moeite gekost om ze na het spelen terug de klas in te krijgen. De kinderen uit groep drie konden vlot aan de slag met het materiaal en binnen no time lagen er drie vlinders en een slang op tafel. Er was geen hulp van mij bij nodig, ze konden alles zelf.

Conclusie

LAQ materiaal in de klas is zeker een aanrader. De kinderen waren in opperste concentratie en ontspannen aan het spelen. Ze waren stil, rustig en werden niet afgeleid door wat er om hen heen gebeurde. Tijdens het spelen ontwikkelen kinderen onder andere concentratie, fijne motoriek, logisch denken, fantasie, creativiteit en ruimtelijk inzicht.

Het materiaal van LAQ bleek na de tests het best tot zijn recht te zijn gekomen in groep drie, waar er nu met veel plezier mee gespeeld wordt.

TIP: de kinderen van groep 1 bedachten om letters te maken met de LAQ steentjes. Zie hier de L en de P: