Het juf Sanne boekenjournaal 3

Een nieuw item op juf Sanne: Het boekenjournaal. Samen met het recensententeam Dieke, Els, Reina, Sigrid, en juf Sanne brengen we je geregeld een overzicht van nieuwe titels, zorgen we voor leuke winacties en delen we nieuws rondom boeken. Lees ons derde boekenjournaal en win een van de besproken boeken.

Kolletje & Dirk samen op reis – Pieter Feller en Natascha Stenvert

Kan de raket van Kolletje echt vliegen?Het verhaal:

Speciaal voor de Kinderboekenweek 2019 verschijnt Kolletje & Dirk – Samen op reis van Pieter Feller en Natascha Stenvert. Dit boek bevat vier nieuwe verhalen over de leukste kleuters van Nederland en wordt geleverd met een reisspel voor onderweg.
Kolletje en Dirk reizen voor het eerst met de trein. Dat vinden ze heel leuk, want je kunt er met iedereen praten. Maar nóg liever vliegen ze een keer met een raket naar de maan. Dus maken Kolletjes papa en buurman Harry een raket van latten en karton. Patrick vertelt een verhaal over de poepmobiel van zijn opa. En meester Lucas heeft een opblaasbootje waarmee hij gaat varen in de vijver. Er willen zoveel mensen mee dat het bootje dreigt te zinken. Gelukkig heeft Kolletje haar toversokken!

Samen op reis sluit perfect aan bij het motto van de Kinderboekenweek 2019: Reis mee! Met veel vrolijke tekeningen van Natascha Stenvert, illustrator van het prentenboek van de Kinderboekenweek.

In drie woorden:

Avontuurlijk, vrolijk en gezellig.

In meer woorden:

Zoek je nog een leuk boek binnen het thema van de Kinderboekenweek, dan heb je nu een titel gevonden. Samen op reis sluit perfect aan bij het motto van de Kinderboekenweek 2019: Reis mee!

Wie kent de verhalenbundels over vrolijke kleuters Kolletje en Dirk niet? Kolletje en Dirk gaan voor het eerst op stap met de trein. Zij vinden dat erg leuk, want in de trein kun je met iedereen praten. Nog liever vliegen ze met een raket naar de maan. Als er op een dag een nieuwe wasmachine bezorgd wordt, mogen Kolletje en Dirk de grote kartonnen doos hebben. Daar bouwen ze een grote raket van. Op school leren Kolletje en Dirk de namen van nog meer voertuigen. En tot slot mogen ze ook nog meevaren in de opblaasboot van meester Lucas.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. De verhalen zijn vrolijk en zeer herkenbaar voor jonge kinderen. Door de toversokken van Kolletjes zit er ook nog een magisch element in de verhalen.

Als verrassing zit in het midden van het boek een uitklapspel gedrukt. Met dit spel reis je naar het huisje van tante Laetitia in het bos. Wie daar het eerst aankomt, is de winnaar en mag een wens doen! Wat een leuk idee om dit spel toe te voegen. Handig om te spelen in de klas tijdens de Kinderboekenweek, maar het spel is natuurlijk ook leuk om thuis te spelen. Of misschien wel op reis?

Ik zou zeker op reis gaan met Kolletje en Dirk, want de verhalen zijn geweldig om voor te lezen. Ik kan de verhalen iedereen van harte aanbevelen, de kinderen krijgen er geen genoeg van.

Recensie door Sigrid Olivier

Ik ben niet mopperig – Steve Smallman

Muis was heel erg mopperig. Toen hij naar buiten wilde gaan, zag hij dat er EEN GROTE HARIGE BIPS voor de deur van zijn eikenboom zat! ‘OOK DAT NOG! Mopperde hij.

In drie woorden:

Emotie, hulp, vriendschap.

Verhaal:

Aan de rand van het bos woont muis. Alle dieren in het bos kennen hem als ‘die mopperige muis’. Op een dag wil hij naar buiten gaan, maar voor zijn deur van zijn eikenboom ziet hij een grote harige bips. Muis klimt uit het raam en ziet daar een verdrietige das. Die is zijn mama kwijt. Kleine Das pakt het pootje van muis en gaan samen op pad. Onderweg krijgen ze hulp van verschillende dieren, die inzien dat mopperige muis de Kleine Das helpt. Plotseling duikt Mama Das op en is iedereen blij. Ook Muis, want hij heeft er vrienden bij en dat is precies wat hij nodig heeft.

In meer woorden:

Ik ben niet mopperig is een lief aandoenlijk verhaal van Steve Smallman. Jonge kinderen begrijpen meteen dat Das verdrietig is, omdat hij zijn mama kwijt is. Zij bieden ook meteen hun hulp aan om mee te gaan zoeken. Af en toe hoor je ze lachen als ze een van de dieren iets horen zeggen over mopperige muis. Zij vinden hem namelijk helemaal niet mopperen! Tijdens het voorlezen kijken ze goed naar de illustraties of ze een glimp vinden van Mama Das. De illustraties van Caroline Pedler zijn warm en sfeervol. De dieren hebben hun natuurlijke kleuren en komen helemaal tot hun recht.

Ga vooral niet mopperen tijdens het lezen van Ik ben niet mopperig, want voor je het weet heb je er weer een paar dierenvriendjes bij!

Recensie door Els van Dijck

Rijden, vliegen en varen – Wondere wereld Mack

Het verhaal:

Er rijden, vliegen en varen elke dag heel wat voertuigen heen en weer. Naar school met de fiets, op vakantie met de auto, de slaaptrein of het vliegtuig … Maar hoe ga je naar de maan? Wat doe je als er geen brug is over een rivier? En hoe snel kan de snelste sneltrein ter wereld rijden? In dit grote boek over voertuigen kom je meer te weten over alledaagse en minder alledaagse vervoermiddelen die kunnen rijden, vliegen of varen!

In drie woorden:

Voertuigen, informatief, prachtige foto’s.

In meer woorden:

In de reeks Wondere wereld worden jonge kinderen over diverse onderwerpen wijzer gemaakt. De aantrekkelijk geïllustreerde boeken geven informatie op kleuterniveau en maken onderwerpen inzichtelijk waar kinderen vragen bij hebben.

Het nieuwste boek uit de serie laat de kinderen kennismaken met meer dan 30 verschillende voertuigen. Het boek is ingedeeld in 3 hoofdstukken; rijden, vliegen en varen. In elk hoofdstuk komen voertuigen aan bod die besproken worden. Er staan bekende voertuigen in, zoals de trein, bus, en vliegtuig, maar er komen ook voor kinderen minder bekende voertuigen aan bod, zoals de hovercraft, zeppelin, de quad en de ijsbreker. De informatie die gegeven wordt, is kort en makkelijk te begrijpen voor kinderen vanaf 4 jaar. Er staan prachtige foto’s in die een groot gedeelte van de pagina beslaan. De foto’s zijn zichtbaar op diverse plekken in de wereld gemaakt en lokken gesprekken uit. In en onder de foto’s staan illustraties waar de boeken van Mack om bekend staan. Elke bladzijde wordt afgesloten met een vraag voor de kinderen waarbij het antwoord terug te vinden is in de voorgelezen tekst. Hebben ze goed opgelet?

Dit boek sluit goed aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2019, Reis  mee!, en is thuis en op school goed bruikbaar.

Recensie door Dieke Grootscholten

Fiep in het verkeer – Fiep Westendorp

Zo gauw je de deur uitgaat en de stoep of de straat op stapt doe je mee aan het verkeer. En in het verkeer zijn allerlei regels die gelden voor iedereen. Ook voor jou!

In drie woorden:

Verkeer, afspraken, vervoersmiddelen. 

Het verhaal:

Het verkeer lijkt soms een warboel van fietsers, bussen, trams en voetgangers – kriskras door elkaar. Toch is alles netjes geregeld. De bakfietser, de postbode, de sushibezorger en de brandweerman weten precies wat de afspraken zijn. Rechts gaat voor, bij groen mag je door. Ook de jongen op het longboard, de blindengeleidehond en de treinconducteur kennen de regels. In dit boek vertellen ze over hun avonturen onderweg.

In meer woorden:

Overal is er verkeer. We zien auto’s en brommers heel snel voorbij rijden. Fietsers, die wat langzamer passeren en voetgangers lopen op de stoep. Ook kan er plots een ambulance met gillende sirenes de straat inrijden. Het is druk op straat. Gelukkig zijn er verkeersregels en verkeersborden, die ervoor zorgen dat alles redelijk goed verloopt. Fiep in het verkeer is een geweldig non-fictieboek voor jonge kinderen. Naast informatie lees je interviews en leuke weetjes. Het boek is verdeeld in vier hoofdstukken: Op de stoep, Op de fiets, Op de weg en Verkeer is overal. Elk hoofdstukje is weer verdeeld in kleine onderdelen. In Op de stoep lees je o.a. wie er deelnemen aan het verkeer, waar je op moet letten als je over wilt steken, wat je op het wegdek ziet en welke geluiden je zoal hoort. In Op de fiets krijg je veel informatie wanneer je als fietser wilt deelnemen aan het verkeer. Je moet de regels kennen en in het donker moet je licht op je fiets hebben. Ook kom je te weten dat er heel veel soorten fietsen zijn! Maar naast fietsers zie je ook allerlei voertuigen op de weg. Daar lees je alles over in het hoofdstuk Op de weg. Je leert mensen kennen die in het verkeer werken, je hoort dat je om een auto zelfstandig te besturen een rijbewijs nodig hebt en dat je vanaf de achterbank heel veel ontdekt in het verkeer. Tot slot het hoofdstuk Verkeer is overal. Met het openbaar vervoer kun je bijna overal komen. Maar er is ook verkeer in de lucht en op het water. Gelukkig zijn daar ook regels zodat iedereen in het verkeer geniet.

Fiep in het verkeer maakt jonge kinderen wegwijs in het verkeer. Alle informatie staat in kleine stukjes tekst, met hier en daar een creatieve opdracht voor de kinderen. Daarnaast staan er heel veel foto’s en tekeningen, zodat kinderen meteen zien wat bedoeld wordt en is het heel herkenbaar. De tekeningen zijn van Fiep Westendorp. Ze is bekend geworden met tekeningen van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Floddertje en Otje. In haar loopbaan maakte ze wel meer dan tienduizend tekeningen. Een deel daarvan staat in dit boek Fiep in het verkeer afgebeeld. Ze heeft van alle onderwerpen een tekening gemaakt. Ze zijn vrolijk en kleurrijk. Een lust voor het oog! Met haar tekeningen verdient Fiep geld. Daarmee steunt ze projecten voor kinderen die het niet zo goed hebben getroffen. Ze heeft daarvoor een stichting opgericht, de Fiep Westendorp Foundation. Op de website van Fiep (www.fiepwestendorp.nl ) lees je meer hierover.

Fiep in het verkeer is samengesteld in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. Verspreid over het boek staan interviews met verschillende verkeersdeelnemers. Zo komt o.a. een voetganger aan het woord, een brandweerman en een blindengeleidehond. Vanuit hun blik geven ze je een kijkje in het verkeer. Fiep in het verkeer is echt een boek voor kinderen. De tekst is voor te lezen, maar kinderen die het leesonderwijs volgen, kunnen zelf met dit boek aan de gang.

Tot slot een citaat van Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat:

“Met ‘Fiep in het verkeer’ maken kinderen op speelse wijze kennis met de wereld van het verkeer. Ouders, opa’s, oma’s, juffen en meesters helpen kinderen op weg in het verkeer door samen dit boekje te lezen. Of kinderen nu van huis naar school fietsen of naar hun vriendjes of vriendinnetjes wandelen, weten hoe je veilig deelneemt aan het verkeer is van levensbelang. Dit boekje helpt daarbij: jong geleerd is oud gedaan!”

Spelsuggesties: 

  1. Zorg voor kaarten van de verschillende weggebruikers. Teken een straat met stoep op het schoolplein. Geef elk kind een woordkaart en laat ze deelnemen aan het verkeer. Weet elk kind de juiste plek te vinden?
  2. Teken een parcours. Kinderen rijden er met fietsen doorheen en anderen steken bij het zebrapad over. Houdt iedereen zich aan de regels?
  3. Neem een fiets mee in de kring. Bekijk de fiets en benoem de onderdelen. Wat mag niet ontbreken, wanneer je in het donker wilt fietsen?
  4. Ga met de kinderen op pad en ontdek wat je allemaal tegenkomt. Benoem de verkeersborden, steek de straat over bij een zebrapad en kijk of er haaientanden te zien zijn.
  5. Tip: maak een bingokaart met afbeeldingen, die de kinderen onderweg tegenkomen.
  6. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Iemand neemt iets in zijn/haar hoofd wat te zien is vanuit de achterbank in de auto. Door vragen te stellen raden de andere kinderen wat diegene in zijn/haar hoofd onthoudt.
  7. Maak met de kinderen een reis met het openbaar vervoer. Speel dit daarna uit in de klas. Denk daarbij aan een machinist, een conducteur, vervoersbewijzen, een scanpoortje en het in- en uitstappen.
  8. Hoe zien de vervoersmiddelen er in de toekomst uit? Laat kinderen een vervoersmiddel ontwerpen en uitvoeren. Leg hiervoor teken- en knutselmateriaal, kosteloos materiaal, scharen en lijm klaar.
  9. Loop met de kinderen naar een plein. Blijf hier een poosje staan. Welke geluiden horen ze? Waar komen ze vandaan?
  10. Bij een zebrapad kunnen de kinderen veilig oversteken. Maar oefen met de kinderen het oversteken wanneer er geen zebrapad is, of wanneer er veel geparkeerde auto’s staan. Doorloop samen met de kinderen de stappen om veilig over te kunnen steken.

Recensie door Els van Dijck

Lily en Jamal gaan op reis – Isabel van Duijne

Lily en Jamal gaan op avontuur. Nieuwe verhalen over reizen en vervoer.

In drie woorden:

Avontuur, fantasie, creatief.

Het verhaal:

Als Lily en Jamal met oma in de Jeep op safari gaan, staan er een paar olifanten op het pad. Ze kunnen niet meer verder en dan horen ze opeens een brul … Lily en Jamal maken een reis naar Spanje en ze varen mee als muzikanten in een luchtballon. Als ze hun ruimtevriendje helpen zijn ufo te repareren verdwijnen ze in de wolken op weg naar de maan. Op een zonnige dag trekt de familie erop uit met een oud kampeerbusje. Maar dan staan ze uren in de file … 

In meer woorden:

Lily en Jamal gaan op reis is een boek waarin zes verhalen gebundeld zijn, die gaan over reizen en vervoer. Boven elk verhaal staat vermeld welke vervoermiddel(en) aan bod kom(en). Er komen verschillende vervoersmiddelen langs, bijvoorbeeld de jeep, de luchtballon, een koets, de trein, de tram, het vliegtuig, een ruimteschip en een ufo.  Het zijn leuke verhalen waarin realiteit en fantasie door elkaar lopen. Lily en Jamal zijn de hoofdpersonen. Daarnaast ontmoeten we de andere familieleden. Oma neemt de kinderen mee op safari, voor opa maken ze olifanten en met hun vader en moeder gaan ze een dagje uit. Niet alles loopt vlekkeloos. Jamal verliest zijn telefoon in het safaripark. De muzikanten komen niet opdagen om met een bruidspaar een tocht te maken in een luchtballon. De kinderen zien hun olifanten niet op de bagageband liggen en komen ze met hun kampeerbusje in een file terecht. Gelukkig loopt alles goed af en krijgen de verhalen een happy end. De avonturen zijn luchtig met een grapje. Af en toe gebeuren er dingen die in het echt niet kunnen. Lily en Jamal brengen een bezoekje aan de kerstman, die hen om hulp vraagt en op school ontmoet Lily haar ruimtevriendje weer. Heerlijk dat kinderen hierbij hun verbeelding kunnen tonen en hun eigen voorstelling gaan maken.

Bij elk verhaaltje vind je vragen om samen met kinderen in gesprek te gaan. Het zijn vragen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Vragen die dieper ingaan op wat kinderen vinden en waarbij soms verrassende uitspraken worden gedaan. Hierna vind je een doe-idee. Deze sluiten aan bij het verhaal, maar dagen de kinderen uit om iets te bedenken, wat er nog niet is. Zo hebben de dieren een junglefeestje en gaan de kinderen met verschillende jungledier-patronen aan de slag. Gaan ze een nieuw muziekstuk maken als musicus/componist of wonen ze voor een dag op een andere planeet.  Het zijn leuke suggesties, die de creativiteit van de kinderen stimuleren.

Lili en Jamal gaan op reis is een fijn boek om bij kinderen vanaf 4 jaar voor te lezen. Kinderen, vanaf 8 jaar, die al enige tijd leesonderwijs hebben kunnen het boek zelf lezen.

Recensie door Els van Dijck

Tingeling, Ik leer fietsen – Gunther Jacobs 

Het verhaal:

Sjaak Zwaan wil gaan fietsen met zijn vriendje Eppie Eend. Maar Eppie kan niet fietsen. Sjaak wil hem helpen, maar heeft hij genoeg geduld? Grappig verhaaltje over leren fietsen, van loopfiets tot echte fiets zonder zijwieltjes. Eppie moet leren durven en Sjaak moet leren geduld te hebben. Zeer herkenbaar voor ouder en kind.

In drie woorden:

Angst overwinnen, doorzetten, vriendschap.

In meer woorden:

Het eerste wat er opvalt aan dit boek, zijn de afmetingen. Het boek is veel smaller dan andere boeken. Net als de nek van de zwaan in het verhaal!

De illustraties van Gunthar Jacops zijn vrolijk, getekend in mooie heldere kleuren. Vooral de gezichtsuitdrukkingen van Eppie en Sjaak zijn goed vormgegeven. Je kunt zien hoe ze zich op dat moment voelen.

Dit verhaal is ontzettend herkenbaar voor kinderen die zelf aan het leren zijn om te fietsen zonder zijwieltjes. Het verhaal is zo opgebouwd, dat de kinderen als het ware mee leren fietsen met Eppie. Eerst met een loopfiets, daarna met hulp en uiteindelijk zonder hulp. Ze zullen de gevoelens van Eppie Eend herkennen. Hij is bang om te vallen en weet zeker dat het hem nooit gaat lukken. De kinderen leren in dit verhaal dat het loont om door te zetten. Eppie zet uiteindelijk door en het lukt hem!

Je kunt het boek goed gebruiken om met de kinderen in je klas te praten over doorzetten, elkaar helpen en iets nieuws leren. Een mooi boek wat hopelijk kinderen zal helpen die ook willen leren fietsen!

Recensie door Dieke Grootscholten 

Winactie:

Wil jij kans maken op het boek Kolletje en Dirk – Samen op reis? Geef dan vóór 24 oktober 2019 antwoord op de volgende vraag:

Wat maakt het boek ‘Kolletje en Dirk – Samen op reis’ extra bijzonder? 

Mail je antwoord o.v.v. winactie boekenjournaal 3 en vergeet niet je adres te vermelden. De winnaars worden per mail benaderd.