Het juf Sanne boekenjournaal 2

Een nieuw item op juf Sanne: Het boekenjournaal. Samen met het recensententeam Dieke, Els, Reina, Sigrid, en juf Sanne brengen we je geregeld een overzicht van nieuwe titels, zorgen we voor leuke winacties en delen we nieuws rondom boeken. Lees ons tweede boekenjournaal en win een van de besproken boeken …

De wereld rond in elk voertuig – Amber Stewart

Ga je mee op wereldreis? De familie Van Trip beleeft een groot avontuur!
Het verhaal:

De familie Van Trip, bestaande uit vader, moeder en twee kinderen, gaan in hun zomervakantie een wereldreis maken. Ze pakken hun blauwe camper in en vertrekken. De eerste stop is in Londen en daarna volgen meer steden in verschillende landen over de gehele wereld. Tijdens hun reis maken ze gebruik van verschillende vervoersmiddelen.

In drie woorden:

Reizen, voertuigen, de wereld.

In meer woorden:

Heb je zin in een reis en wil je meer van de wereld zien? Ga dan mee met de familie Van Trip. In hun blauwe camper begint hun avontuur. Ze bezoeken verschillende landen en maken gebruik van verschillende vervoersmiddelen. Londen is de eerste stad. Daar maken ze een rondrit in een open dubbeldekker en zien verschillende taxi’s rondrijden. Vervolgens zien ze de veerboot vertrekken naar Frankrijk en nemen zij de autotrein. In Parijs nemen ze de metro om de stad te bekijken. Vanuit Frankrijk reizen ze in hun blauwe camper door Duitsland naar Tsjechië, via Slowakije naar Servië, naar Bulgarije om in Turkije te arriveren en daar de tram te nemen om de stad bekijken.

Dan verlaten ze Europa en ze vervolgen de reis per vliegtuig. Ze landen in Mumbai en bezoeken het beroemde FoodTruck-festival. Vervolgens vliegen zij naar Hong Kong waar ze verschillende boten zien varen in Victoria Harbour. Via New York vliegen ze naar Peru om in een stoomboot een tocht te maken over de Amazone. Daarna fiets de familie in Brazilië, nemen ze de kabelbaan naar de top van de Tafelberg in Kaapstad en huren ze een camper voor een reis langs de kust van Australië. De wereldreis eindigt in Nieuw-Zeeland met een helikoptervlucht.

Wow, wat een geweldige reis heeft Amber Stewart beschreven! De reisavonturen volgen zich in een rap tempo op. De familie Van Trip geeft je heel veel informatie. Naast de vele, diverse voertuigen is er aandacht voor een bezienswaardigheid, maak je kennis met een traditie, krijg je vlaggen te zien en ‘proef’ je het eten.

De woordenschat wordt flink uitgebreid. Leuk is ook, dat op enkele pagina’s een boek is afgebeeld, waarin je ziet hoe het voertuig in een ander land eruit ziet. De illustraties van Duncan Beedie zijn prachtig, retro-achtig en er is veel te zien. Je blijft kijken en ontdekt steeds weer nieuwe dingen. Naast de familie Van Trip zijn ook andere dieren afgebeeld.

De wereld rond in elk voertuig sluit aan bij het thema vervoer. Een aanrader voor school en thuis!

Recensie door Els van Dijck.

Klein konijn niet verdwaald – John Bond

Ga jij weleens zomaar je neus achterna? Vast wel.
Het verhaal:
Na Benji Davies, bekend van De kleine walvis, is John Bond het nieuwe grote prentenboekentalent. In Klein Konijn – (Niet) verdwaald verrast John Bond jong en oud met een origineel en sprankelend verhaal over een wel heel ondernemend konijn. Een prentenboek om van te smullen!

Klein Konijn bakt een taart, maar de bessen zijn op. En zonder bessen geen taart. Dus gaat Klein Konijn op zoek naar bessen. Hij steekt de oceaan over, beklimt bergen en trekt door donkere bossen zonder oog te hebben voor alle gevaren onderweg. Want hij is heus niet te klein en ook niet te koud. En hij is al helemaal niet verdwaald. Of toch wel?

Voorlees succes gegarandeerd met dit heerlijke nieuwe prentenboek dat verrassend afloopt. Alle peuters en kleuters zullen Klein Konijn onmiddellijk in hun hart sluiten!

In drie woorden:
Grappig, sfeervol en herkenbaar.

In meer woorden:
Dit prentenboek is geschreven en geïllustreerd door John Bond en is op een grappige manier vertaald door Manon Sikkel. Op de een of andere manier vind ik de voorkant van het boek perfect bij het seizoen herfst passen. Je ziet een bos in oranje en geelachtige tinten en je leest in het begin van het boek dat Mama Konijn een taart gaat bakken en bessen nodig heeft. Dan komt het grote probleem, de pot met bessen is leeg. Klein Konijn zal wel even helpen en rent meteen naar buiten. Hij hoort niet dat zijn moeder hem terugroept, omdat vlak onder het huis een grote bessenstruik staat.

Heel impulsief rent Klein Konijn zijn neus achterna. Je ziet op de sfeervolle illustraties waar Klein Konijn allemaal komt. Er valt meer te zien op de tekeningen dan in de tekst genoemd wordt. Het is dus een heerlijk boek om samen rustig te bekijken. De illustraties zijn erg sfeervol en passen goed bij het verhaal.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Dit boek past goed bij het thema van de komende Kinderboekenweek, ‘Reis mee’. Klein Konijn komt verschillende landschappen tegen onderweg: van oceaan, tot berglandschap en van sneeuwtoppen tot een grot. Uiteindelijk ruikt hij de geur van taart van zijn moeder en hierdoor vindt hij uiteindelijk de weg weer terug naar huis. En daar staat natuurlijk de taart al klaar. De enige bes die hij zelf gevonden heeft, wordt de kers op de taart. Maar of hij er dan nog trek in heeft. Eigenlijk wil hij dan liever een ijsje. Eet smakelijk, Klein Konijn!

Recensie door Sigrid Olivier.

Een klein beetje dapper – Nicola Kinnear

Het zou een avontuur worden en Lars had nog nooit een avontuur beleefd. Hij had geen idee wat hij mee moest nemen, dus pakte hij een snorkel, een zaklamp en een koekjestrommel in.

Het verhaal:

Lars gaat voor het eerst op avontuur, met grote tegenzin. Maar er is zoveel te zien in de wereld. Als hij maar de moed kan verzamelen om naar buiten te gaan …

In drie woorden:

Vriendschap, avontuur, dapper.

In meer woorden:

Maak kennis met Lars en Luna. Dit zijn twee konijnen, die heel verschillend zijn. Lars is een thuis-blijf-konijn, hij vindt alles een beetje eng. Luna is dapper en beleeft elke dag een nieuw avontuur. Op een dag gat ze weer op pad en laat Lars achter. Terwijl hij enkele klusjes in huis doet, knaagt bij hem een vreemd gevoel. Luna is nog nooit boos op hem geweest. Hij wil het zo snel mogelijk goedmaken met haar, maar dan moet hij naar buiten! Hij heeft nog nooit een avontuur beleefd en heeft geen idee wat hij moet meenemen. Vlug stopt hij een snorkel, een zaklamp en een koekjestrommel in een tas. Hij doet zijn lievelingssjaal om en verzamelt al zijn moed. Vervolgens stapt Lars naar buiten.

Ontdek in Een klein beetje dapper hoe dapper Lars kan zijn als Luna bijna in de bek van de wolf verdwijnt. Het is een prachtig verhaal om kinderen het vertrouwen te geven dat ook zij dapper kunnen zijn, meer aandurven dan dat zij voor mogelijk houden. Het verhaal is van begin tot het eind boeiend. Bovendien zit er spanning in. Af en toe wordt de tekst, bij uitroepen of klanknabootsingen, vetgedrukt om dit te benadrukken. Er zit ook wat humor in. Prachtig hoe de voorwerpen van Lars gebruikt worden tijdens zijn avontuur.

De illustraties zijn sfeervol, warm van kleur en gedetailleerd. De emoties van de dieren zijn van de gezichten af te lezen.

Een klein beetje dapper is een verhaal om in de klas of thuis voor te lezen en daarna een gesprek te voeren over ‘dapper zijn’. Wat is dapper zijn? Wanneer moet je dapper zijn? Wat gebeurt er als je niet dapper bent? Wanneer zijn de volgende personen dapper: een politieagent, een dokter, een juf, een vader, een winkelier of een brandweerman. Durf jij het aan? Ben je dapper genoeg? Pak dan snel Een klein beetje dapper en ga met Lars het avontuur aan!

Recensie door Els van Dijck.

De aap met de blauwe billen – Steve Smallman

Ben jij de aap met de blauwe billen al tegengekomen? Je zult hem misschien niet snel zien, hij schaamt zich een beetje. Toch heeft hij het zelf aangericht!

Het verhaal:

Heel lang geleden, toen de wereld nog maar net bestond,
keek een aapje naar de vogels vanaf de grond.
Ze vlogen door de lucht met hun felgekleurde veren.
Wat zijn ze mooi, dacht hij, dat ga ik dat ook proberen!

Als het ondeugende aapje een verfdoos vindt, krijgt hij een briljant idee. Maar alles loopt anders dan hij had verwacht …

In drie woorden:
Ondeugend, hilarisch, rijmend.

In meer woorden:
Wat een hilarisch verhaal, geschreven door Steve Smallman. Kinderen hebben de grootste lol tijdens het voorlezen. Ze vinden het spannend wanneer het aapje met zijn kwast aan het verven gaat. Ze ontdekken dat het aapje de dieren de ‘juiste’ kleuren geeft. De luipaard krijgt zwarte vlekken en wordt een panter,  de zebra krijgt strepen en het stinkdier een wit vlak. Tja, het aapje krijgt een bijzondere snoet en blauwe billen … maar ja, daar heeft hij om gevraagd!

Het verhaal is op rijm geschreven. Dat leest lekker vlot en het stimuleert kinderen om mee te doen. Na enige tijd vullen ze het rijmwoord zelf in.

De aap met de blauwe billen, een prentenboek waar kinderen veel lol aan beleven.

Recensie door Els van Dijck.

Die zomer met Jente – Enne Koens

‘Ben je bang?’ vroeg ze. Ik wilde zeggen dat ik niet bang was. Echt niet. Ze was zeker zelf bang. Maar het lukte me niet ook maar één woord uit te brengen.

Het verhaal:

In Die zomer met Jente geeft Enne Koens (auteur van o.a. Sammie en opa en Ik ben Vincent en ik ben niet bang) een sfeervol en raak portret van een vriendschap tussen twee opgroeiende meisjes.

Marie verhuist tegen haar zin naar een nieuwbouwwijk. Ze laat Zoë, haar BB en BZ (Beste Buurmeisje en Bijna Zus) achter, maar maakt op haar eerste dag in de polder al een nieuwe vriendin: Jente. Er volgt een zomer waarin ze elke dag zwemmen, logeren, jongens bespioneren, opgroeien. Met Jente zijn de dagen vol avontuur, maar soms is ze ineens driftig, en af en toe zelfs gemeen. Naarmate de zomer vordert, begint er iets te wringen bij Marie. Moet je elkaar altijd kunnen vertrouwen, zoals ze Zoë vertrouwde, of kan vriendschap ook heel anders zijn?

In drie woorden:

Intrigerend, invoelbaar en sfeervol.

In meer woorden:

Het zal je als puber maar gebeuren … je moet verhuizen naar een saaie nieuwbouwwijk ‘in the middle of nowhere’ en hierdoor wordt je gedwongen om afscheid te nemen van je beste vriendin. Het overkomt de tienjarige Marie. Op de eerste dag in de polder maakt ze echter al een nieuwe vriendin: Jente. Met Jente wordt alles anders, want Jente durft alles. In het begin is dit heerlijk en voelt alles als één groot avontuur. Al snel maakt Marie ook kennis met de andere kant van Jente. Jente kan enorm driftig worden en haar bui kan soms enorm omslaan. Ze kan dan intens gemeen doen. Is haar nieuwe vriendin wel een echte vriendin?

Enne Koens schreef dit bijzondere verhaal over het meisje Marie dat haar weg zoekt in haar nieuwe leefomgeving en ontdekt dat vriendschap en vertrouwen vele verschijningsvormen hebben. Het boek bestaat uit drie delen en de delen beginnen steeds met een gedicht. Het verhaal leest aan de ene kant heel makkelijk weg, maar aan de andere kant gaat het er ook serieus aan toe. Het boek zet je aan het denken.

Maartje Kuiper heeft de prachtige illustraties gemaakt. De voorkant van het boek brengt je door de zomerse kleuren meteen in de sfeer van de zomervakantie. De illustraties in het boek zijn in zwart-wit en worden ondersteund door de kleur geel. Het geel zorgt voor een zomers accent. Het boek ziet er hierdoor prachtig uit.

Dit boek vind ik geschikt voor kinderen van 10-12 jaar en is zeker een aanrader voor iedere schoolbibliotheek. Ik zou dit boek dus gebruiken in de bovenbouw. Er zijn verschillende passages in het boek die zich lenen om een gesprek met de kinderen aan te gaan. Stel dat bijvoorbeeld iemand iets van jou vraagt en jij durft het niet. Wat doe je dan? Stel jij dan je vriend(in) teleur? Hoor je er dan nog wel bij? Wat zou jij doen in dat geval?

En Marie? Wat doet zij? Zij komt erachter dat vriendschap niet altijd is wat het lijkt en dat het ontzettend belangrijk is om eerlijk te zijn naar jezelf.

Verder merk je ook in dit boek hoe belangrijk ouders kunnen zijn. De vader van Marie lijkt Marie soms beter te begrijpen dan haar moeder en helpt Marie om antwoorden te ontdekken op vragen waar zij een antwoord op zoekt.

Een verhaal met een boodschap. Ik houd er wel van!

Recensie door Sigrid Olivier. 

Niet aan dit boek likken* – Idan Ben-Barak en Julian Frost

Niet aan dit boek likken – Het zit onder de vieze beestjes.

Het verhaal:

Niet aan dit boek likken is een interactief prentenboek voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Het boek gaat over bacteriën. Auteur Idan Ben-Barak en illustrator Julian Frost nemen de lezer mee op reis door de wereld van Min, een piepkleine bacterie. Zo weet je waar Min en haar vrienden wonen, hoe ze worden overgedragen en hoe ze eruitzien als je ze met het blote oog kunt waarnemen.
Vertaald door Jan Paul Schutten (van o.a. Het wonder van jou en Het raadsel van alles wat leeft). Met achterop een plekje waar je wél mag likken. Full colour geïllustreerd en met echte microfotografie!

In drie woorden:

Leerzaam, interactief en humoristisch.

In meer woorden:

Sommige boeken hebben zo’n originele en pakkende titel, dat je meteen verkocht bent en het boek wel moet pakken. Dit boek is daar zo’n voorbeeld van. Wie verzint nu zo’n titel? Ik weet wel wat er gebeurt als ik dit boek in de schoolbibliotheek neer zou zetten. Hoe dan ook, het boek gaat op een speelse manier over microben.

Al snel wordt de lezer voorgesteld aan Miek. Miek is een microbe en ze is heel klein. Aan de hand van voorbeelden en getallen wordt uitgelegd hoe klein Miek wel niet is. Microben vind je dus overal. Linnea Rundgren heeft de foto’s in dit boek gemaakt. Met speciale apparatuur kon zij de leefomgeving van de microben fotograferen. Julian Frost heeft de tekeningen van de microben gemaakt. De platen zijn heel bijzonder door de combinatie van fotografie en illustraties. Hierdoor zijn de microben ook absoluut niet angstaanjagend, maar eerder grappig.

Jan Paul Schutten heeft de teksten van Idan Ben-Barak vertaald en dit heeft hij met veel humor gedaan. Het boek is geschikt voor kinderen in de onder- en middenbouw. Aangezien het vak ‘techniek’ binnenkort een vaste plek op het rooster van de basisschool moet krijgen, is dit boek meteen al een aanrader als introductie van een les. Doordat de lezer opdrachten krijgt van de schrijver, wordt het verhaal eigenlijk ‘interactief’.

Op internet zijn trouwens talloze proefjes te vinden om zelf op zoek te gaan naar microben. Door bijvoorbeeld stukjes brood langs verschillende plekjes te wrijven waar je veel microben verwacht, kun je met een beetje geduld microben zichtbaar maken.

Mocht je na het lezen van de titel van het boek echt niet in kunnen houden, op de achterkant vind je een plekje waar je echt aan het boek kunt likken. Durf jij als niemand kijkt?

Recensie door Sigrid Olivier. 

Kijk! Twee zijn gelijk, een zoekboek – Britta Teckentrup

Zoek je mee naar twee gelijke dieren?

Het boek:

Waar zijn de twee beren met identieke sjaals? Welke vogels dragen precies hetzelfde verenkleed? Welke twee visjes zwemmen allebei tegen de stroom in? Op elke spread in dit zoekboek is een precies gelijkend dierenpaar verstopt. In het rijmpje bij elke zoekplaat staan steeds een paar aanwijzingen om de jonge lezer op weg te helpen.

Na het succesvolle Eentje is anders is dit een nieuw zoekboek van illustratrice Britta Teckentrup, ook bekend als de auteur en illustrator van het boek Sttt, tijger slaapt. De bekende kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper vertaalde de versjes naar het Nederlands.

In drie woorden:

Rijmend, zoekboek, kleurrijk.

In meer woorden:

Dit boek met prachtige linnen omslag staat vol met dieren. Het zijn steeds dieren van één soort, zoals katten, vissen, toekans, otters en zeehonden. Op elke pagina zijn er twee identieke dieren te vinden. Soms vind je ze snel, maar bij de kleine dieren is het lastiger om twee gelijke te vinden. Het boek is geïllustreerd door Britta Teckentrup, een bekroond illustrator, kinderboekenauteur en beeldend kunstenaar. Ze maakt prachtige illustraties, elke bladzijde is een waar kunstwerkje.

Op elke linkerbladzijde vind je een kleine versie van het dier, met een begeleidend gedichtje. Soms geeft de auteur in het gedichtje een aanwijzing over waar je het tweetal kan vinden zoals bij de eekhoorn:

Tast toe en eet smakelijk,
Bon appétit.
Heeft iedereen een eikel?
Nee! Welk duo niet?

De teksten die vertaald zijn door Sjoerd Kuijper lezen fijn. Op de laatste pagina komen alle dieren uit het boek voorbij en worden de kinderen gevraagd welke tien dieren vijf stelletjes vormen.

Dit boek is zeer geschikt voor in de klas. Kinderen zijn fanatiek in het vinden van de gelijke. Ze leren daarbij goed kijken naar de afbeeldingen. Wat zijn ze trots als ze de gelijke gevonden hebben!

Recensie door Dieke Grootscholten.

Winactie:

Wil jij kans maken op één van de gerecenseerde boeken van dit boekenjournaal? Geef dan vóór 10 oktober 2019 antwoord op de volgende vraag:

Wie is Maartje Kuiper? Als je blog hebt gelezen, is het antwoord op deze vraag een makkie!

Mail je antwoord o.v.v. winactie boekenjournaal 2 en vergeet niet je adres te vermelden. De winnaars worden per mail benaderd. Geef alvast aan welk boek je wilt winnen!