Het juf Sanne boekenjournaal 1

Een nieuw item op juf Sanne: Het boekenjournaal. Samen met het recensententeam Dieke, Els, Reina, Sigrid, en juf Sanne brengen we je geregeld een overzicht van nieuwe titels, zorgen we voor leuke winacties en delen we nieuws rondom boeken. Lees ons eerste boekenjournaal en win een van de drie exemplaren van Red de olifant, het nieuwste boek van Tiny Fisscher en Pieter Feller.

De jongen en de walvis – Linde Faas

Er was eens een jongen die graag alleen was.
Maar op een dag viel hij in slaap …

De inhoud:

In droomachtige afbeeldingen vertelt Linde Faas het verhaal van een toevallig treffen tussen een jongen en een reuzenwalvis. Door deze ontmoeting komt de jongen erachter hoe fijn het is om: iemand te hebben om mee te spelen,  iemand te hebben om mee te ontdekken,  iemand te hebben om zich mee te verwonderen,  … een vriend te hebben.  Een prachtig, ontroerend prentenboek dat je doet verlangen het steeds opnieuw te lezen … en een vriend te hebben zoals de walvis.

In drie woorden:

Bijzonder, aandoenlijk en sfeervol.

In meer woorden:

De jongen en de walvis is het tweede solo prentenboek van Linde Faas. Ze gaat vaak voor een losse stijl in haar illustraties, ze komen realistisch over en goed tot hun recht vanwege de beperkte hoeveelheid tekst per pagina. Het verhaal beschrijft een hele bijzondere vriendschap tussen een jongen en een walvis. Sam komt op een dag een reuzenwalvis tegen en ontdekt hoe waardevol het is om een vriend te hebben. Je kunt met vrienden spelen, ontdekken en verwonderen. Het boek past  uitstekend bij het thema vriendschap. Gebruik het boek als aanleiding om met kinderen in gesprek te gaan over bijzondere vriendschappen. Je zou ervoor kunnen kiezen om alleen het begin van het verhaal voor te lezen en te eindigen op het moment dat Sam in zijn slaap tijdens een storm verder de zee op drijft. Laat de kinderen dromen en fantaseren hoe het verhaal afloopt. Het boek biedt genoeg aanknopingspunten om met kinderen te filosoferen over het begrip ‘thuis’. Waar voel jij je thuis? Wat betekent thuis voor jou? Bij wie voel jij je thuis? Al met al een prachtig prentenboek waar je als leerkracht verschillende kanten mee op kunt.

Recensie door: Reina Douma

 

Koning Mier – Bart Demyttenaerre & Myriam Berenschot

Hoe zijn de taken verdeeld in een mierenkolonie?
En kan één mier wel gemist worden?

De inhoud:

Wat doe ik hier eigenlijk? Koning Mier weet het niet. Iedereen in de mierenkolonie is hard aan het werk, maar hij hoeft helemaal niets te doen. Zou iemand hem missen als hij gewoon zou weglopen? Een krioelend leuk boek over mieren en mensen. En over elkaar waarderen, natuurlijk.

In drie woorden:

Familie, zelfbewustzijn en samenwerken.

In meer woorden:

Bart Demyttenaerre heeft een duidelijke boodschap in het verhaal verwerkt: Hoe groot of klein jouw taak ook is, iedereen is belangrijk en onmisbaar. Dit prentenboek is daarom uitermate geschikt om in te zetten in de eerste weken van het nieuwe schooljaar, want ook hier geldt: Iedereen in de groep is belangrijk en onmisbaar! Daarnaast kan het gebruikt worden om thema’s als vriendschap en eigenwaarde aan de orde te laten komen.

Het boek biedt naast deze maatschappelijke boodschap ook een informatief aspect. In Koning Mier wordt de rolverdeling van een mierenkolonie uitgelegd. De rolverdeling in het boek lijkt heel erg op de rolverdeling zoals het er in de werkelijkheid aan toe gaat.

Op de kleurrijke en duidelijke illustraties van Myriam Berenschot valt veel te zien. De prenten kunnen op zichzelf heel goed als vertelplaten ingezet worden. Je kunt er steeds weer nieuwe dingen in ontdekken. Geef bijvoorbeeld een les over het leven van de mier binnen een mierenkolonie. Er staat een duidelijke prent in het boek die de rolverdeling mooi weergeeft. Of ga eens met de klas de natuur in om deze kleine dieren in het echt te ontdekken tijdens een wandeling rondom de school. Neem een aantal insectenkijkers mee en laat de kinderen de dieren van dichtbij bekijken. Dit past perfect binnen een project over kriebelbeestjes.

Wat het boek verder nog bijzonder maakt, is dat het tot stand is gekomen in samenwerking met leerlingen van Straf! School met lef uit Beringen (België). Deze nieuwe school staat op de be-MINE, het voormalige mijnenstelsel van Beringen, en heeft Koning Mier als mascotte. Het verhaal is een ode aan de mijnwerkers die hier vroeger hebben gewerkt. De mijnwerkers werkten net zo ijverig in de donkere mijngangen als de mieren in de mierenkolonie. Een mooi prentenboek voor kinderen van alle leeftijden.

Recensie door Reina Douma

 

Kaatje telt, kleurt en ontdekt – Pascal Vermeersch – Lannoo

Herken je de verschillende kleuren? Vind je de verschillende vormen? Tel je mee? Vind je de tegenstellingen?

In drie woorden:

Tellen, kleuren, ontdekken.

Het verhaal:

Ga je mee met Kaatje, Viktor en Kamiel? Zij ontdekken kleuren tijdens een picknick, vinden vormen op de speelplaats, gaan tellen in de woonkamer en ontdekken tegenstellingen tijdens een loopwedstrijd.

In meer woorden:

Kaatje telt, kleurt en ontdekt is een kijk- en zoekboek met aanwijsplaten. De kleuren, vormen, cijfers en tegenstellingen worden geïntroduceerd met een grote aanwijsplaat. De gecreëerde situatie op de aanwijsplaat is voor jonge kinderen heel herkenbaar. Hierbij staat een vraag en samen kun je op zoek gaan naar de antwoorden. Hierna worden de nieuwe woorden geleerd. De kleuren worden afzonderlijk genoemd met daarbij enkele afbeeldingen in de juiste kleur. De vormen laten ze duidelijk zien, de cijfers worden aangeboden met het aantal voorwerpen en de tegenstellingen worden naast elkaar gezet. De afbeeldingen zijn kleurrijk en strak.

Tot slot zijn Frits en Frats, twee ondeugende apen op elke plaat verstopt. Kun jij ze vinden?

Kaatje telt, kleurt en ontdekt is een boek wat je goed kunt gebruiken in de klas. Kinderen kunnen zelfstandig door het boek bladeren om de begrippen een keer te oefenen of te herhalen. Hierbij kun je kaartjes leggen met kleuren, vormen en getallen. Geef de kinderen de opdracht om twee kaartjes te nemen en een voorwerp te zoeken wat aan die kenmerken voldoet. Een kind neemt een kaartje met ‘blauw’ en met ‘een rechthoek’. Hij gaat vervolgens op zoek naar een voorwerp en komt terug met een blauw blok. Een ander kind controleert of dit voorwerp voldoet aan de kenmerken die op de kaartjes staan. Veel plezier met Kaatje, Viktor en Kamiel!

Recensie door Els van Dijck

 

Pinguïnaut! – Marcie Colleen – Veltman Uitgevers

Hij zwaaide met een trillende vleugel en ging achter het bedieningspaneel zitten. 3,2,1 … START!

In drie woorden:

Vriendschap, dieren, avontuur.

Het verhaal:

Eén kleine pinguïn. Eén grote droom.

Olivier woont in de dierentuin, waar zijn vriendjes spannende avonturen beleven. Hij moet altijd moeite doen om ze bij te houden. Tot hij op een dag een eigen avontuur bedenkt … hij gaat naar de maan vliegen!

In meer woorden:

Ontmoet de kleine Olivier tussen zijn grote vrienden in de dierentuin. Hij is jaloers op hun grote avonturen en wil zelf ook grote avonturen beleven. Op een dag kondigt hij zijn plannen aan voor het grootste en beste avontuur. Het lukt niet meteen, maar Olivier geeft niet op. Met enkele spullen van de dierenverzorger en wat dingen uit de prullenbak bouwt hij een ruimteschip. Na een perfecte lancering landt het ruimteschip op de maan. Olivier is gelukkig maar hij mist zijn vrienden. Is dit nu het ALLERGROOTSTE en ALLERBESTE avontuur?

Pinguïnaut! is een prachtig verhaal geschreven door Marcie Colleen, over moed om een avontuur aan te gaan, over het missen van vrienden en de ontdekking dat een avontuur, die het allergrootst en het allerbest is, wanneer je die samen met vrienden doet.

Een vlot geschreven verhaal zodat jonge kinderen er meteen een beeld bij krijgen. De kleurrijke illustraties van Emma Yarlett maken het geheel compleet. Vaak paginagroot, soms klein tussen de tekst. Pinguïnaut! is een prentenboek dat past in het thema van de Kinderboekenweek 2019 en wat je kunt gebruiken om kinderen aan te zetten tot het bouwen van hun eigen ruimteschip.

Recensie door Els van Dijck

 

Do, het draakje – Marjet Huiberts & Sebastiaan Van Doninck – Lannoo

Kijk, een drakenei,
het ligt eenzaam in de wei.

In drie woorden:

Zoektocht, vriendschap, liefde.

Het verhaal:

Van wie is dat ei? Wat komt er uit gekropen?

Krak, krak … een draakje. Do is zijn naam. Hij heeft geen mama en al helemaal geen papa. Hij gaat zoekend op pad en komt verschillende dieren tegen. Maar geen van hen wil zijn mama zijn totdat … er iemand komt aangevlogen. Dat Do geen mama heeft, dat is niet fijn, maar nu wil iemand zijn tante zijn! Kijk in Do, het draakje wie Do drakendingen gaat leren en dat ze samen tot een verrassende ontdekking komen.

In meer woorden:

Do, het Draakje is een vlot verhaal. Marjet Huiberts neemt de jonge lezers mee in de zoektocht naar de mama van het draakje. Verschillende dieren passeren en samen kijk je of het Do’s moeder is. De kinderen kunnen naar het uiterlijk van het dier kijken maar ook naar hun karakter. Zo wordt de woordenschat uitgebreid. Het verhaal is op rijm geschreven. Dat prikkelt de kinderen om mee te doen en zelf de rijmwoorden in te vullen. De illustraties van Sebastiaan Van Doninck zijn kleurrijk en komen goed tot hun recht tegen een witte achtergrond. Hij heeft de dieren prachtig in hun omgeving getekend.

Do, het draakje … misschien wil jij zijn mama zijn?

Tip bij het boek:

Laat het ‘groene’ ei op de eerste pagina zien. Wie komt er straks uit het ei? Laat de kinderen brainstormen over wat er in het ei zou kunnen zitten. Geef elk kind een blad papier en laat ze dit tekenen. Hiervoor kunnen ze verschillend tekenmateriaal gebruiken. Hierna lees je het boek en ontdekken ze dat er een klein draakje uit het ei is gekropen

Recensie door Els van Dijck

 

De zee zag het – Tom Percival – Veltman Uitgevers

Toen de storm voorbij was, zat de beer helemaal alleen op het grote, lege strand. Niemand zag hem, behalve de zee.

In drie woorden:

Vriendschap, ontroerend, herinnering.

Het verhaal:

Het verhaal begint met een kennismaking met Sofia. Een meisje met een speelgoedbeer, als knuffel. Deze beer is bijzonder en echt haar vriendje, hij is van Sofia’s opa  geweest en daarna van haar moeder. Op een dag raakt ze haar beer kwijt op het strand. Niemand ziet dat, behalve de zee. Deze neemt de beer mee op reis. Hij bracht de beer naar alle stranden en alle havens. De beer dreef over oceanen, meren en rivieren. Een reis van dagen, weken en jaren … totdat een meisje de beer voorbij ziet drijven. Komt de beer bij Sofia terug?

In meer woorden:

Wow, wanneer je het prentenboek De zee zag het openslaat vallen de prachtige, sfeervolle illustraties je meteen op. Wat blijkt … in de illustraties in dit boek zijn elementen uit de collectie van het Rijksmuseum gebruikt. Dit naar aanleiding van het project Rijksstudio, waarbij een groot aantal kunstwerken online beschikbaar zijn gesteld. Tom Percival vond dit idee geweldig en is aan het werk gegaan. Door een combinatie van bestaande elementen en zijn eigen illustraties  heeft hij een nieuwe wereld en een nieuw verhaal gecreëerd. De zee zag het is het mooie resultaat.

De zee zag het is een hartverwarmend verhaal over vriendschap. Een vriendschap die je in je hart bewaard en altijd bij je blijft. Wat bijzonder maakt is dat de beer na zijn lange reis terug komt bij Sofia. Na dit prentenboek kun je met kinderen praten over vriendschap. Wat is vriendschap? Met wie heb je een vriendschap? Wat gebeurt er als jouw vriend verhuist? Welke vriendschap bewaar je in je hart?

De zee zag het een prentenboek, wat je zeker in je hart sluit!

Tips:

  • Houd een gesprekje over wat Beer onderweg ziet. Maak een rivier door een reep te scheuren van blauw glimmend papier en plak dit op een A4 papier. Dit is de rivier. Laat de kinderen de oever tekenen. Wat ziet Beer wanneer hij op de golven drijft?
  • Wat komt Beer tegen, wanneer hij kopje onder gaat. Maak de onderwaterwereld. Geef de kinderen een schoenendoos en laat ze de binnenkant blauw verven. Hierna creëren ze een onderwaterwereld door vissen, waterplanten, zeeanemonen etc. te knutselen. Ze plakken dit aan de binnenkant van de doos of bevestigen dit op de bodem van de zee.
  • Zoek op internet enkele foto’s van kunstwerken met een landschap. Druk deze af. Geef elk kind een kopie en laat ze een element/detail uit het kunstwerk knippen. Vanuit dit element/detail tekenen ze verder en maken een nieuw kunstwerk.

Els van Dijck

 

Red de olifant – Tiny Fisscher en Pieter Feller

Hoe red je een kinderboekenwinkel van de ondergang?

De inhoud:

Doris en Dee wonen samen met hun moeder boven hun eigen kinderboekwinkel De Olifant. De winkel loopt goed, maar dan wil de gierige huisbaas ineens de huur flink verhogen. Dat kan de moeder van Doris en Dee helemaal niet betalen! De winkel dreigt ten onder te gaan, maar samen met opa bedenken de kinderen een plan om de winkel te redden. Ze schakelen daarbij zelfs een heuse prinses in, die ook kinderboeken schrijft! In de tussentijd vindt het dochtertje van de gemene huisbaas haar vader om heel andere redenen stom, en zij verzint ook een plan om hem dwars te zitten …

In drie woorden:

Spannend, humoristisch en herkenbaar.

In meer woorden:

Red De Olifant is een spannend en humoristisch verhaal tot stand gekomen middels een mooie samenwerking tussen Pieter Feller en Tiny Fisscher. Het duo schrijft sinds 2015 samen kinderboeken. Met thema’s als samenwerken, gierigheid en eerlijkheid is dit een uitstekend voorleesboek voor in de klas. Het leest vlot en de spannende verhaallijnen maken het lastig het boek opzij te leggen.

Het verhaal bevat drie verschillende verhaallijnen, die alles met elkaar te maken hebben. Aan een kant wordt het verhaal verteld door de ogen van Dorus, Dee en hun moeder Fien en aan de andere kant door de ogen van Roelof Baksteen, de gemene huisbaas van Fien. Verder lees je hoe de prinses zich voorbereidt op haar bezoek aan de kinderboekwinkel. Alle verhaallijnen hebben natuurlijk te maken met de reddingsactie van kinderboekwinkel De Olifant en komen aan het eind van dit boek bij elkaar.

Het boek biedt al tijdens het lezen aanknopingspunten voor een gesprek over de problematiek in onze huidige samenleving. Deze kinderboekenwinkel staat symbool voor algehele leegstand in winkelstraten en kleine ondernemers die het moeilijk hebben. Vanwege de vele webwinkels moeten veel fysieke winkels hun deuren sluiten. Dit biedt mogelijkheden om met de kinderen in debat te gaan. Laat de kinderen voor- en tegenargumenten bedenken over het wel of niet kopen bij een lokale ondernemer en voer daarna het debat. Of laat de kinderen in groepjes een realistische actie bedenken om de leegstand in hun stad of dorp tegen te gaan en laat ze hier een poster van maken. Ze kunnen de plannen met behulp van hun poster presenteren aan de rest van de klas. Kinderen kunnen daarnaast een reclamevideo maken voor een lokale ondernemer. Ze kunnen eerst een interview houden met de ondernemer om informatie te verzamelen en daarna kunnen ze een plan bedenken voor het maken van een reclamevideo. Uiteindelijk kunnen ze de video opnemen en aan de lokale ondernemer overhandigen. Tegenwoordig maken veel mensen gebruik van sociale media. De ondernemer zou dit filmpje bijvoorbeeld op sociale media kunnen plaatsen om zijn zaak te promoten.

De zwart-wit illustraties passen goed bij het verhaal. Natascha Stenvert laat in haar illustraties duidelijk zien hoe het personage zich voelt. Je kunt zichtbaar de emoties van de gezichten aflezen. Tilda, de dochter van Roelof Baksteen, heeft vaak een boze gezichtsuitdrukking. Zij is gek op boeken en wil heel graag dat haar vader nieuwe boeken voor haar koopt. Haar vader vindt dit niet nodig. Hij vindt het kopen van boeken voornamelijk geldverspilling. Hij probeert zo goedkoop mogelijk aan boeken te komen. Haar vader begrijpt niet wat Tilda zo leuk vindt aan lezen. Dit deed mij heel erg denken aan mijn eigen kindertijd. Ik ben gek op boeken en in mijn vrije tijd heb ik bijna altijd een boek in mijn handen. In mijn omgeving begrepen ze vroeger soms ook niet waarom ik zo graag een boek las en waarom ik mij uren kon vermaken in een boekwinkel of bibliotheek. Gelukkig weerhield het Tilda en mij er niet van om te lezen en mooie boeken te ontdekken.

Recensie door: Reina Douma

Winactie:

Wil jij kans maken op één van de drie exemplaren van ‘Red de olifant’ van Tiny Fisscher en Pieter Feller? Geef dan voor 10 september 2019 antwoord op de volgende vraag:

Wat is de olifant in het boek ‘Red de olifant’?

Mail je antwoord o.v.v. winactie boekenjournaal 1 en vergeet niet je adres te vermelden. De winnaars worden per mail benaderd.