Recensie Dobble + gratis download voor extra spelmogelijkheid

Els van Dijck is moeder van drie kinderen, kleuterleerkracht en educatief auteur (onder andere voor Kleuteruniversiteit). Voor juf Sanne recenseert ze producten die bruikbaar zijn voor het onderwijs, bekijkt ze geschikte boeken en bedenkt ze handige materialen. Deze keer ging Els met haar groep aan de slag met Dobble. Tijdens het spelen raakte ze geïnspireerd en bedacht ze een extra spelmogelijkheid. Lees haar blog en ga zelf aan de slag met Dobble Beach. Els:

Gezelschapsspelletjes … ik ben er dol op en gebruik ze graag in de klas. Deze keer testte ik met mijn kleuters het spel Dobble.

Dobble is er in drie varianten:

 • Dobble
 • Dobble Kids
 • Dobble Beach

Met Dobble kun je vijf verschillende spelletjes spelen. Deze speel je met 55 kaarten. Elke kaart heeft 8 symbolen. Bij Dobble kids zitten 30 kaarten en staan er minder afbeeldingen op een kaart. Wanneer je twee kaarten vergelijkt staat er één identiek symbool op. Alleen de grootte van het symbool kan verschillen. Het doel van het spel is om het identieke symbool tussen twee kaarten te ontdekken.

Om het spel aan te leren, leg je eerst twee kaarten op tafel en geef je de kinderen de opdracht hetzelfde symbool te zoeken op de twee kaarten. De speler die dit als eerste ontdekt, wijst het symbool aan en krijgt deze kaarten. Op tafel komen twee nieuwe kaarten en weer wordt er gekeken naar het identieke symbool. Het spel eindigt wanneer er geen kaarten meer op tafel gelegd kunnen worden. De speler met de meeste kaarten heeft gewonnen.

Zijn er spelers met een gelijk aantal kaarten? Dan kunnen zij een duel spelen. Zij draaien ieder de bovenste kaart om en zoeken naar het identieke symbool. De speler die dit vindt, wint het duel. Dit is het basisspel. Beheersen de kinderen dit, dan kun je gaan variëren. In de handleiding worden vijf ‘mini’ spelletjes beschreven, die met dezelfde kaarten gespeeld kunnen worden:

 • De toren des Doods
 • De Put
 • Hete Aardappel
 • Een Vergiftigd Geschenk
 • Drieling

In de praktijk

Wat een plezier hebben de kinderen met Dobble! Sinds ik het spel in de klas heb is het favoriet. De spelregels zijn eenvoudig, jonge kinderen kunnen dit spel al snel spelen. De kinderen zijn zeer fanatiek en popelen om het gelijke symbool aan te wijzen. Een enkele keer kunnen ze het niet snel genoeg vinden: “Ik zoek ook wel, maar ik vind ze niet!” of “Die krab is zo klein!”, waren reacties van mijn kleuters. Het spel is spannend en uitdagend. De symbolen verschillen in grootte en dat maakt het voor de kinderen een uitdaging om het identieke symbool te vinden.

In mijn groep zijn de kaarten ook gebruikt  om duo’s/groepen te maken. Ik heb de kaarten uitgedeeld en kinderen die het identieke dier op hun kaart vonden, kregen een opdracht. Natuurlijk kun je ze ook weer nieuwe kaarten geven, waarmee ze weer aan het spel kunnen deelnemen. Het is een spel dat vlot gespeeld kan worden en zorgt voor kritisch waarnemen en een snel reactievermogen. Een aanrader!

Dobble Kids

Dobble Kids is een spel met 30 kaarten en 30 dieren. Op elke kaart staan 6 dieren afgebeeld. Om te ontdekken welke dieren erop staan deel ik de kaarten aan de kinderen uit met de opdracht goed naar de dieren te kijken. Na enkele minuten haal ik de kaarten op. Om de beurt mag een kind een dier noemen dat hij heeft gezien. Lukt het om de 30 dieren te verzamelen?

Dobble Kids is iets eenvoudiger. Wanneer je twee kaarten vergelijkt, staat er één identiek dier op, dieren die de kinderen kennen. Het doel van het spel is om het identieke dier tussen twee kaarten te vinden. De dieren verschillen in grootte.

Begrijp je wat de bedoeling is,  kun je vijf variaties spelen. In deze versie heten ze:

 • Verstoppertje
 • De 5 vingers van de hand
 • De helse toren
 • De put
 • Een vergiftigd geschenk

De spelregels van elk spel zijn duidelijk beschreven in het bijgevoegde boekje.

Dobble Beach

Dobble Beach is de variant met waterdichte kaarten, zodat je ze kunt meenemen op vakantie. In een netje zitten 30 kaarten, die symbolen hebben met als thema’s het strand en de zeedieren.

Ook hier staat er altijd precies één identiek symbool op twee verschillende kaarten, alleen de grootte verschilt. De spelregels, beschreven in een klein boekje, zijn hetzelfde als bij Dobble, als ook de vijf variaties. In deze versie hebben ze de volgende namen:

 • De Parasol
 • Het Koraalrif
 • Het Zandkasteel
 • De zeester
 • Het zwembad

Naast het spelen van Dobble kun je de kaarten ook gebruiken voor de volgende kringactiviteit. Elk kind krijgt een kaart en bekijkt goed zijn symbolen. Vervolgens vertel je een opdracht/raadsel. Wie het antwoord op zijn kaart heeft staan, staat op.

Suggesties:

 • Dit neem je mee naar het zwembad.
 • Dit is een waterdier.
 • Dit doe je aan je voeten.
 • Hier kun je lekker in/op zitten.
 • Dit gebruik je om een zandkasteel te bouwen.

Ik had inspiratie voor een leuke uitbreiding met de Dobble Beach kaarten: een Bingospel. Hiervoor heeft Juf Sanne een speciale download gemaakt.  In de download vind je alle afbeeldingen, die je op de kaarten van Dobble Beach vindt. Druk deze twee pagina’s dubbel af en knip de afbeeldingen van een set los. Gebruik de andere kaart als aflegkaart.

 • Ieder kind krijgt een Dobble Beach kaart en enkele fiches/knopen of dopjes.
 • Om de beurten neem je een kaartje en vertelt de kinderen wat erop staat. De kinderen kijken op hun Dobble Beach kaart. Staat de afbeelding erop? Dan mogen ze hierop een fiche/knoop of dopje leggen.

Wie heeft als eerste Dobble Beach Bingo? Veel plezier met Dobble!