Boekrecensie: Stop! Monsters!

Stop! Monsters! – Mark Janssen

Wat zou jij doen als een monster je pad kruist?

Het verhaal:

Mark Janssen kan als geen ander een wereld creëren waarin alles mogelijk is. Zo gingen we al met twee broers op dinosaurusjacht in een magisch woud in ‘Dino’s bestaan niet‘ en doorkruisten we de oceanen op de rug van een reuzenschildpad in ‘Eiland‘. Nu nodigt Mark Janssen ons uit om twee zussen te helpen een lading rommel weg te brengen: een bakfiets vol oud ijzer en andere troep. Maar op weg worden ze tegengehouden door Grote, Angstaanjagende Monsters. Wat willen deze ijzingwekkende wezens? Kunnen de meisjes uit hun klauwen blijven? Ontdek het in dit grappige griezelboek, waar maar één woord in staat: STOP!

In drie woorden:

Spannend, fantasievol en verrassend.

In meer woorden:

Stop! Monsters! is het tweede bijna tekstloze boek van Mark Janssen. Who needs words to tell a story! Eén woord is genoeg in dit boek. Je raadt het al: Stop! Mark heeft er bewust voor gekozen om de tekst weg te laten omdat hij vindt dat een tekst toegevoegde waarde moet hebben. Hij is van mening dat illustraties in het boek voor zichzelf spreken en het verhaal prima ‘verwoorden’.
En dat hij dat uitstekend kan, heeft hij al eerder bewezen met het prachtige boek ‘Eiland‘.

De kleurrijke illustraties in Stop! Monsters! doen hier en daar denken aan de beroemde Maximonsters van Maurice Sendak. Ze vertellen het spannende verhaal van twee zusjes die onderweg zijn. Helaas worden ze steeds belemmerd tijdens hun tocht door monsters! Om de monsters tevreden te houden, staan de meisjes steeds iets af en zo wordt hun bakfiets met spullen steeds leger.

Mark Janssen heeft op zijn Facebookpagina verklapt dat de inspiratie voor dit boek hem werd bezorgd door zijn eigen kat ‘Lou’. Mark schrijft:
Hoe kom je op ideeën voor een nieuw prentenboek? Stop! Monsters! is ontstaan en gebaseerd op deze situatie; onze dikke vette kater Lou ligt vaker met zijn dikke vette reet midden in de gang en blokkeert alle verkeer. Hij schuift nergens voor en soms moeten hele fietsen over hem heen getild worden. Het principe ‘centje betalen en dan mag je doorgaan’ is door dit monster op mijn bureau terecht gekomen.”

Je blijft kijken in dit boek. Gelukkig heeft het boek stevige, dikke bladzijden die wel tegen een stootje kunnen want je blijft bladeren en kijken en terugbladeren. Wat hebben de meisjes betaald? Welk monsters is echt het engst? Gaan ze deze bladzijde wel overleven? Gaan ze het einde van het BOEK wel halen. Hoe loopt het af? Er is dan wel bijna geen tekst maar er zit genoeg verhaal in. Superleuk om zelf een tekst te verzinnen met kleuters. Maar het zou prima gebruikt kunnen worden om een opstel te maken in de hogere groepen. Geef de kinderen een aantal woorden die ze moeten verwerken in de tekst. Je kunt hier bijvoorbeeld woorden uit het dictee voor gebruiken en zo een eigen knotsgek verhaal te maken. En weet je hoé leuk het is om eens een prentenboek te gebruiken in de bovenbouw? Ik kan het iedereen aanraden, de kinderen vinden het FAN-TAS-TISCH.

Tegen Mark wil ik zeggen: Don’t stop! Keep up the excellent work. Ik ben benieuwd of het Lou lukt je nog eens te inspireren. Misschien moet je een hond nemen? 😉

NB: de foto van kater Lou is geplaatst met toestemming van Mark Janssen.